Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 30 March 2013

Beli ajelah banggg.....

Salam petang.......

Curi-curi masa sat.......  ( psst..... sementara Arjuna beradu kat atas tu! hehe.....).  Rasa gatal je tangan ni nak menulis, nak bersembang dengan sahabat-sahabat sekalian....hehe....

Haih...... kalau dah namanya mambasuh baju...... tak habis-habis baju ni nak berlipat tau....... habis yang semalam, hari ni pulak bersambung........  huhu..... OKje cakap ni sebab OKje terpandang tu ha ..... kain dijemurannnn.....

Sat lagi nak pegi rumah MIL........ Masa duk mengerjakan lauk basah yang OKje borong kat Pasar Tani pagi tadi, jenuh dalam kepala ni ligat berfikir........  nak masak apa yek....... nak bawak gi rumah MIL petang ni.......

Yang terfikir dalam kepala .......

Agar-agar gula merah santan.
Lama dah tak buat benda ni....... OKje agak my PIL suka benda ni sebab masa OKje baru-baru kawen dulu, selalulah jugak MIL buat ........ so OKje buat kesimpulan mereka suka ajelah hehe...

credit pic dapurmasakan
Kuih Lopis
Terfikir ni bukan apa....... selain dak TLBD suka, kuih ni senang sangat nak membuatnya..... hehe tanak aje pulut tu dah siap..... ( nak kerja senang aje OKje nikan haha.....)

cikten10
Dan satu lagi yang terbayang dalam kepala OKje ......... Bubur Sum Sum.......
Jangan gelakkan mak ye.....   Semuanya kuih yang sekali lebur je dah jadi haha!!!.......

credit pic inforesep.com
Semuanya berasaskan GULA MELAKA kan...... sebab gula melaka tu faveret diaorang.....
Cuma sejak dah sakit ni, my PIL memang kurang-kurangkan gula melaka........ Tak boleh makan selalu ye Bah.... hehe

Tapi yang SADIS sangat...... 'TERBAYANG KUIH' punyalah banyak.......... satu pun tak jadi......
Lastnya malas..... hehe.... 'Beli ajelah banggg......'...

36 comments:

  1. HAhaha perancangan tu dah buat saya kagum, last last... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....menjadilah kelentong okje ni MJ.

      Delete
  2. kadang-kadang lagi berbaloi beli...byk choice...tp mahal la pulak kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju Sally...tp tak semua kuih yg kita nak ada jual...tambah tambah lagi bukan bulan puasa

      Delete
  3. hahaha.. I ingatkan u buat semua tiga2 tu untuk PIL....last2 beli jugak...;p

    Bubur sum2 tu mcm tak pernah dgr...ade name lain ke...ape ke bende yg kaler putih dalam tu tu...
    sorilah byk tye pulak...serous nak tahu ni...apekah gerangan bubur ITU?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg putih tu tepung beras + santan masak atas api sampai dia kenyal dan masak...lawankan dgn gula melaka...mmg sedap PC...
      Okhe tak tau tempat lain panggil apa...lompat tikam ke?

      Delete
  4. ahhaha...akhirnya..beli je lah bang...hihi..
    ingatkan dah siap 1 loyang..haha..
    sedap2 kuih tu Kak.. kalau akak buat lagi sedap kot..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...beli tu bermaksud....bawaklah apa apa pun janji beli...hehe

      Delete
  5. kuih tunjuk juga akhirnya... lain la kalau kat sini, susah nak cari kuih tunjuk :)

    ReplyDelete
  6. semua kuih kat atas tu mengancam betol lah....




    bawak duit tunjuk..lagi senang kan ..xyah nak bertnggang langgang kat dapur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak tu mmg senangkan eita....nak mengemas lepas tu yg malas tu...hehe

      Delete
  7. Farah pun tengok mood jugak OKJe... kalau rajin yang simple2 tu bleylah buat, kalau mim alif lam alif sin... beli ajerlah... ^_^

    ReplyDelete
  8. baru nak kata "wow" hebatnya mak....hihi

    ReplyDelete
  9. haha..ang akak ckp..
    sembg cm wt pnuh meja..last2 kuih tunjuk jgk..hihi..
    xpe akak..niat nk buat 2 dh ade..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe zanif niat tu mmg ada...cuma malas je mengatasi...

      Delete
  10. hahahaaa ... beli jer la . Bila dah tak de mood nak buat , klu paksa mmg x jadi n nak marah jer ...

    ReplyDelete
  11. macam mana bubur sum sum tuh yer , macam pernah makan

    taw takpe , gula merah memg sedap ..

    ReplyDelete
  12. Ya Allah.. Kuih lopez de squera tu.... Sedapnya... Kalau boleh nak extra2 ja gula melaka dia tu.. Huhu

    ReplyDelete
  13. hahaha..bertuah punya menantu,..ish..sabar sajalah mak/pak mertua...kiikikkii...
    Baguslah sis,..untung org berniaga kuih tau..hahaa...

    *kita serupa saja,..bkn pe nnt kalau buat,..tak kena citarasa mereka,..ssh lak...haih...*

    ReplyDelete
  14. Alaa ..ingatkan okje nak buat tadi..pendek jer tuh list tuh..agar2 tuh palingg mudah..buat sendiri dpt byk sket okje..murah pun murah hehehe..tgk UA nie mana boleh beli...seme kena buat..last2 malas..hehehe

    ReplyDelete
  15. hehehe, baik beli jer senang. Tp kdg2 tu boleh jugk buat sndiri. Tp kena panggil kengkawan dtg mkn.hahaha.

    ReplyDelete
  16. Hehehe...beli jerr la....bubur sum sum? Xpernah pkak rietta dgr...nk google jap lerr....

    ReplyDelete
  17. Kalau setakat nak makan sukit baik beli je. X berbaloi kalau buat. Lain la kalau nak makan reramai.

    Sedap pulak tgk kuih2 ru sume. Cymanya x suka kuih lompat tikam tu je. Yg len peberet.

    ReplyDelete
  18. bubur sum sum..mengidam dr ank no2 sampai la yg no 3 ni,x dpt2 mkn gak..xtau nk cari kt mane..mase ank pertama dulu,ngidam gak..dapat rasa,mase tu kebetulan mil adik buat dia bg rasa..

    ReplyDelete
  19. kalau nak bawa buah tangan....kadang-kadang tu...beli je....kerja jadi senang...

    ReplyDelete
  20. kalau kira nak bawak buah tangan nie suka buat kek hihihi

    ReplyDelete
  21. hahahaha.. kalo beli dari awal kan senang...hahahahaha...

    ReplyDelete
  22. Suka semuanya..suka sangat...

    ReplyDelete
  23. Wahahahhaa...yang nih memang betol2 lawakkk!

    ReplyDelete