Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 29 March 2013

CAREER MUMMY.... respect lu

Kejap je dah jumpa Jumaat balikkan........
Minggu depan dah naik sekolah. Bermulalah balik rutin OKje seperti sebelumnya. Mana-mana sahabat bloggers yang bekerja bertambahlah bizinya....
So weekend ni kasi rehat puas-puas! haha......

OKje, walaupun duk rumah je, tapi tetap buat-buat bizi! haha......


Sangat respect dengan CAREER MUMS ni ....... Bukan kerja mudah tau, dahlah bekerjaya, balik tu nak memasak, nak membasuh, nak melayan suami lagi, nak melayan kerenah anak-anak yang bermacam ragam....... Kalau anak masih sorang, mungkin OK lagi, kalau dah 2, 3 orang.......

Tapi suatu masa dulu pun OKje pernah merasai kelam kelibutnya SAAT menjadi Career Mummy tu!.......hehe...

Paling perit, bila pertama kali dah tak guna perkhidmatan maid. Pagi-pagi dah kena bangun, siapkan apa yang patut, lepas tu hantar baju sekolah kat Taska. Nasib Taska depan rumah. Settle tu semua baru menempuh jem ke office pulak, sampai office sure lambat punya........

Kat office pulak pening dengan dateline bagai....

Balik kerja, jem jangan cakaplah....... sampai rumah je dah sebok nak siapkan makan malam pulak               ( biasanya memang order ajelah, manalah sempat nak masak.... ). Hantar budak tuisyen lagi. Arjuna toksah nak ceritalah...... dia dari dulu sampai sekarang memang balik kerja lambat......... Stress mak tau..............rasa tak cukup nafas! huhu.....
Lastly BERHENTI! haha.....

Tapi kata orang ALAH BISA TEGAL BIASAkan .........
Kalau dah biasa, OK jer.........

44 comments:

  1. salam..singgah petang..goreng pisang+air kopi xde ke akk..he3..mmg respect betul ngan career mum`s ni..kene buat byk keje..compem penat..m3h x pernah mengalami situasi tersebut..pas kawen terus duk rumah..penat jugak jadi fully hw ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg penat kalau anak kecit cinonet lagi mcm M3h...hehe beranak le lagi sorang..

      Delete
  2. tapi sebenarnya kan.. ni pendapat saya sendiri lah ye.. bukan berdasarkan fakta pun cuma experience sendiri aje.. penat lagi jadi fully house wife.. sebab tengok bila saya hujung minggu... layan anak dan En Suami 24 jam.. dengan suami iyelah, malam baru dia ada kat rumah tapi anak2 tu.. celik je mata.. ummi nak ni, ummi nak itu.. semuanya ummi, ummi, ummi.. tak leh ngap pun.. nak tumpang layan tv pun kira puas pukuj, baru berjaya (kalau berjaya, kalau tak.. menjerut hati lah).. belum kerja2 lain lagi... ada aje kerjanya.. at least kat ofis, saya boleh curi masa baca blog.. hehehe.. ).. dan ada kawan pun pernah cakap, tak sanggup dia jadi fully house wife.. it must be a reason for anything, tapi apa2 pun terpulang pada kehendak dan keperluan... Peace..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada betulnya jugak MFm....saja je bagi career mum suka hehe....kalau anak kecik kecik mmg pitam sikitlah....haha

      Delete
  3. Wong ngumah ku, lps kerjo mosonay lebih okeh mjogo meow. Kerjo2 umah mak mertua ku seng njogo. Neng ngomah lebih
    20 ekor prlu di jogo ndino2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Enek mak ei kepenaklah yok ...
      Kabehan mak ei seng ngawei.... Dak opolah koyo kuey ndino ndino ngupeni meow

      Delete
  4. yup yup... ala bisa tegal biasa... setuju dengan OKJe...

    ReplyDelete
  5. knor suka anak2 sekolah..kalau di rumah riuh sgt2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....ha'akan kadang kadang tu....elok diaorg gi sekolah...bukan apa gaduh memanjang hehe..

      Delete
  6. saya pulak respect kat fully housewife.. memang non stop house core nak kena buat, kan?
    Saya even cuti bersalin dua bulan pun dah rasa mati kutu, tak sabarnya nak back to office... Rindu kat pejabat, rindu kat pelajar dan rindu kat kawan2 sepejabat :)
    Kadang2 belum habis cuti bersalin dah jenguk2 pergi opis, ekeke.. workholic kah saya? Kalau tak jenguk ke ofis pun, suruh student datang rumah... ekekek
    Apa-apa pun, pilihan tu di tangan kita... mungkin saya lebih serasi dan seronok dengan kerja yang saya buat... duk teganu, mmg xde jammed.. seronok jer drive kereta tepi pantai... kadang2 sebelum balik kerja singgah makan sotong celup tepung dulu :)

    Saya pun pernah rasa situasi bila maid tiada, tak tidur malam dibuatnya duk fikir mcm mana nak uruskan anak-anak tu seorang diri pagi esok.. lagi parah bila Aisyah tak nak duk nursery, nasib baik dia setuju pergi PASTI :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau cenggitu gayanya Bijen...mmg awak ni workholic....hehe
      Sebenarnya kalau dicampur tolak lebih kurang sama je beban kejenya kan Bijen....kalau hw mungkin boleh buat keje rumah sambil bersantai tp tak masyuk le hehe ....

      Delete
  7. kdg2 akak jeles ngan okjer tp ongkosnya kureengggg ntuk berjoli sakan, aci tak? ahakkkkkkkkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhhh....kitelah yg jeles dgn dia....sebab tak leh berjoli langsung....huhu....kite pulak bukan ongkosnya kurenggg.... tp ilek langsung haha....

      Delete
  8. cik jadik suri rumah ne pon rase mcm tak cukup nafas juga.nikan pulak keje..alahaiiii last2 kene pasang oksigen nih..hahahhaha

    #okok..tak hilang dah cik lepas nih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. larat ke nak usung tong oksigen tu hehe....
      Elok beno le tu kalau dah tak hilang hehe...

      Delete
  9. Pc rase klu jadi housewife lagi BZ woooo....PC pernah rase gak jadi fully housewife tp time cuti je lah...penat2...ni baru sorang anak...klu ramai tak tahulah camne....celik mata kena layan kerenah budak comel tu,tunaikan ape yg die nak,pastu masak,basuh baju,kemad rumah,bile keja siap hari dah petang...huhu...tak larat jugak klu tiap2 hari buat routine mcm tu....PC respect sape yg jadi fulltime housewife!

    apepun bersyukur dgn apa yang ada...yang penting laksanakan tanggungjawab dan amanah dgn baik:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampaknya masing masing saling mengagumi ni PC hehe...
      Maksudnya walau apa pun kita, bercareer atau pun tidak, tetap ada tanggungjawap utk dilangsaikan dengan sebaik baiknya...kan PC

      Delete
  10. salam..apa-apapun saya mmg respect kaum hawa ni?(ceh hihi) sebab baik yang bkerjaya n yg suri rumah sumernya memainkan peranan besar dan multi tasking.betoi tak kawan2? kita mampu buat mcm2 perkara dalam satu masa...syukur , alhamdulillah.moga allah beri kesihatan yang baik utk kita terus mengasuh& mendidik anak2 n mengurus rumahtangga serta melayan suami serta mampu juga menyumbang pada ekonomi keluarga(utk yg bekerja).Tp suri rumah lagi lah 24 jam keja...cuti pun takde...insya allah, ganjaran pahalanya besar

    ReplyDelete
    Replies
    1. TJ.....sebelum tu...Url awak tak de ke? Okje tak dpt nk terjah....
      Betul tu sangat setuju tabik spring kat kaum hawa ni....terus rasa nk nyanyi lagu ct nurhaliza ....Aku Wanita haha....
      Ameenn atas harapan dan doa TJ kat atas tu

      Delete
  11. Haha...larat ke nak usung tong gas sana sini hehe

    ReplyDelete
  12. yup mmg respect dkat career woman...kalo sy keje, xtau la ape jd ngn rmhtgga huuhu..aritu hmpir smggu berulang ke umah mak(pg pegi, mlm blk sbb ayh xsihat) blk2 umah penat, kain bertimbun2 tak berlipat...tensen plak tgk huhuuh...tp depend dkt org la kan...yg dpt manage ngn baik ok la...mcm sy, mlm msa utk berehat.so mlm mmg xbuat ape2 keje..rehat.....bile ank2 tido awl lg syok hheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu shida....kalau rutin diganggu dgn hal yg tak dijangka....gitulah jadinya...lari dah rutinnya hehe...
      Okje pulak tak de limit time masa berehat...fleksible...duk lipat baju kalau rasa nak rest...rest je hehe

      Delete
  13. Isteri sebagai suri rumah sepenuh masa mempunyai banyak kebaikan dan manfaat. Kebaikan dan manfaat utk bersama anak2 dan paling penting mempunyai kelebihan utk mendidik anak-anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju tu Shameel....tp mereka yg kena bekerja utk membantu ekonomi rumahtangga, banyak jugak pahalanya ...

      Delete
  14. merasa menjadi career mum... mmg memeningkan kepala... mana nak fikir kerja opis... keje rumahtangga... hadoi... kadang lepas isyak tidur... lps tu bgn kul 3-4 siapkan kerja opis... (bukan solat tahajud...!! haih teruk betul!!)

    Sekarang dah jadi surirumah, pun pening kepala juga... kerja-kerja rumah tak habis2... nak pikir kaedah dan jalan terbaik nak ajar anak-anak membesar, masak, kemas bla.. bla.. bla.. nak luang masa untuk diri sendiri pun tak boleh...

    Ada pro and cons... apa pun saya bersyukur dan suka jadi surirumah... melihat anak2 membesar depan mata sangat membahagiakan...! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje pun sama mcm NK...pilih lagi jd surirumah.....biarpun serabut dgn masalah anak anak tp sekurang kurangnya puashati dpt mengadap mereka hari hari

      Delete
  15. okje merasa jgk kelam kelibut tu..saya ni teringin sangat nak merasa tapi tak terasa rasa pun..apa punya ayat nih...

    saya 2 minggu nak kawin berhenti kerja sampai sekarang tak pernah kerja..teringin rasa nak kerja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe biasalah ZM....nama pun manusiakan...yg tak pernah rasa ...tulah yg kita ingin rasakan....haha..
      Tak yahlah ZM...kerja ni penat minda tau...tak
      yahlah rasa hehe

      Delete
  16. DEQ RESPECT TGOK MA DEQ .. KEJE SIANG MALAM KAT KEDAI .. SIKIT PUN XNGADU PENAT .. BALIK DRI KEDAI LAK KNE MASAK ..

    SGGUH XSABAR NK JDI SURIRUMAH :p HIKHIK

    ReplyDelete
  17. Saya pun sangat respect career moms ni, berkejar2 urus rumah urus kerja, semua pun terurus.

    ReplyDelete
  18. Kalau diberi pilihan okje nak yg mana? jd career mom mmglah mencabar..tapi ade gak break time yg dia blh bersendirian kan..(tanpa anak & suami..) namun dr prngalaman jd fulltime housewife nie kdg rs letih jgk sbb semua bergantung pd kita..24 anak dok ngadu ngan kita..laki pun harapkan kita jd pengurus rumahnya..takder alasan utk tak perfom ..heheh..kurang2 dok ofis adalah jugak msa nak telek jerawat kat cermin toilet mahupun minum kopi tanpa ade suara2 kecil dok manggil2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....memanglah UA..kalau bekerja ada masa enjoy telek jerawat tp yg tak tahannya mengadap dateline tak habis habis....
      Okje rasa okje pilih duk rumah....walaupun tak dpt belek jerawat kat toilet office, dpt blogging tak mengira masa kat rumah 10 x lagu best UA....hehe...

      Delete
  19. erm..mmg penat kak.. sy masa belum ada maid lagi semput...balik ruma dh petang sgt..kelam kabut nak masak, mengemas..kekadang basuh baju..uiks! sllu juga semput..huhuhu..
    nak buat mcm mana kan? dah lumrah..tolong suami cari nafkah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Atie....maid ni byk jugak menolong kita kan....

      Delete
  20. ada cikgu CP lu , b4 g keje , dye masak siap2 then tgh hari anak dye just panaskan kat microwave , hahahaha ~

    CP macam tertarik nak buat mcam tuh ..

    motif citer sal cikgu sebab insyallah , bakal cikgu gak :P hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok gak cam tu Cp...cuma kena bangun pagi pagi le kalau dia sekolah belah pagi!

      Delete
  21. x b'peluang lg nk jd career mummy nih..tp, dh jd house wife je

    ReplyDelete
  22. tak pernah lak merasa jadi mama yg bekerja,...jadi mama sambil buat buat kerja adalah..hahahah...apapun yg penting,..kemampuan membahagi masa dan tenaga..kalau ok...tahniah..kalau tak..baik jadi suri saja,..anak terjaga..kikiikki..taka adallah dok risau anak didera pengasuh atau pembantu rumah....

    ReplyDelete
  23. suri rumah pon kerja jgk kan?hehe

    ReplyDelete
  24. Betul tu. penatnya tak tau la nk cakap. Nasib la mak sy byk membantu. Klw x haru biru dibuatnya. Dgn nk hntr anak pi mengaji lg, buat hwork lagi. Dah hbs ms kat situ. Blum masak lg. mkn la apa yg ada. Kdg balik keje beli lauk siap2.

    ReplyDelete
  25. lain padang, lain belalang, lain orang, lain pandangan. ada orang lebih senang bekerja di pejabat...ada orang lebih senang kerja di rumah...apa-apa pun jadikan kerja itu sebagai ibadat...

    ReplyDelete
  26. ada masa mcm terfikir jadi suri rumah lagi senang. ada masa terfikir baik jadi pekerja dan jadi suri rumah. pape pun semua tue terpulang pada diri memasing mana yg lebih sesuai dengan dia kan

    ReplyDelete