Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 30 April 2013

PELIK yeh???.....

Dah lama tak masak BAWAL MASAK ASAM PEDAS....... hehe.....
PELIK yeh ???......

Teringat masa kerja dulu, member-member suka gelakkan bila OKje masak tu! ( Biasalahkan kat office....... nak nak lagi bulan puasa, selalu je tanya menu iftar semalam! ). Diaorang selalu cakap OKje suka sangat masak ikan yang tak sesuai haha...... Diaorang cakap, Ikan Bawal tu kalau masak sweet sour, sedaplah.......

Hoho..... setakat lingkungan family OKje, OKje belasah aje, habis tu, tengok Arjuna makan sedappppp je! hehe...........


Lainlah....... kalau ada tetamu, mungkin kena fikir 150 juta kali kot nak masak cenggitu, takut depa tak makan pulak benda-benda luar biasa tu.

Kome pernah ke MASAK BENDA YANG TAK MASUK DEK AKAL KEBIASAAN MANUSIA???
Macam Bingka Epal ke, jemput-jemput Brokoli ke........ hehe.......( teringin jugak nak merasa ni!... )

Mungkin, ANEH bagi orang lain, tapi MABELES di tekak kitakan.......


50 comments:

  1. taklah pelik rasanya.. kalau saya, selagi rasanya sedap, why not..

    kalau suami saya lak, mmg dia akan anggap pelik.. saya yang malas ni masak lain sikit, dia dah pandang lain macam, makan oun sikite je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...tulahkan AN.... masalah sikitlah bila hubby tak biasa ngan benda pelik dan tak mo try ni hehe...

      Delete
  2. pelik pun pelik..janji sedap masuk perut.

    p/s anak2 kak lagi teruk, suka asam pedas ikan keli/sembilang...sabo ajalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju tu....

      Anim...ikan sembilang bukan ke femes kt Johor?...okje pun feveret tu hehe

      Delete
  3. masak durian goreng , ke , ice cream gorang ke , kan pelik ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu pelik, tapi sekarang dah jadi biasakan.....

      Delete
  4. sebenarnya boleh aje nk mencuba..try and error..

    ReplyDelete
  5. acik kalau dirumah pun selalu main hentam je..masak ikut apa yang ada dirumah dan main campur je okje..

    ReplyDelete
  6. Rasanya tak pelik kan kalau bab2 menu ikut selera nie..janji leh masuk tekak kita nga family kan..:)..kalau masak kulit karipap dlm tuh isi suji masak ngan kelapa pelik tak? heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...macam pelik je bunyinya tu UA.... suji tu tepung suji tu ke?

      Delete
    2. betullah tepung tuh..ataupun semolina orng panggil..kat sini depa wat gitulah..bentuk sebijik karipap..isi hampeh bkn karipap..:)

      Delete
  7. Kadang2 resepi yang pelik2 tu menang sedap..janji tak sakit perut...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau sakit perut tu maksudnya dah expired Mia...hehe

      Delete
  8. lin org melaka masih belum pernah masak ikan bawal masak asam...hehhehe..maybe boleh cuba..mak lin kdg2 masak asam ayam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje pun pernah masak ayam asam pedas Lin...OKjekan....sedap jerrr.... tapi MIL tak suka hoho...

      Delete
  9. sebenarnya tak cuba mana tau sedapnya.. tak salah masak pelik.. jangan sampai pelik bila perut tak leh terima sudah.. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.....yang kes perut tu biasanya bila keracunan Jas....selalunya tekak awal2 dah menapis dulu haha...

      Delete
  10. anna jenis x kisah apa pon.. tolak batu kayu je.... semua anna makan..

    ReplyDelete
  11. Hahaha..ok je Kak..janji tekak kita anak beranak boleh masuk..hehe..
    yg pelik pernah atie masak.. ikan tongkol masak tomyam..haha! janji kuling i suka...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...betul tu janji hubby dan anak2 boleh makan.....Yelah Atie...agak pelik jugak tu...
      tp Okje pun suka ikan tongkol!

      Delete
    2. eh eh, dok jupe plok tmpt nak klik comment, tumpang kat atie ni lah ye.
      PC tak reti nak masak menu yang 'yang abnormal'...menu yg normal biasa pun kurang masak...hihi;p

      Delete
  12. asam pedas ikan bawal tu okey lagi la. tp klw jemput2 brokoli tu sy x leh terima kut. try dulu. klw sedap bgtau ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe....kalau nak tau sedap ke tidak tanya Izan Mama Mia ...tu semua resepi dia tu hehe

      Delete
  13. Sedap itu subjektif...lain orang lain lidahnya, lain citarasanya. Makanan pelik bagi kita tapi tidak bagi orang yg biasa dgnnya. Cuba baru tahu...jangan menilai dari segi rupa dan bau. Yang penting ianya halal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu BM....ikut lidah dan tekak memasingkan hehe....

      Delete
  14. Tak pelik lah bawal masak asam pedas ☺☺. Tak pernah lagi masak yg pelik2.

    ReplyDelete
  15. tak der yang pelik kalau kena dengan selera kita OKje...

    ReplyDelete
  16. hahaah... masaklah apa saja sis,..janji sedap... beb..wah menu hok bawah tuu cam kenal jew..bingka epal/ cucur brokoli tuu... sapa yang rajin buat tu ekkss... wakakakak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...entahlah...mama sapalah agaknya hehe

      Delete
  17. er nak tambah komen...lawak laa gambar tuu.kubis bunga jadi biri2....yew..hahaha..

    hah kobis bunga banyak lg tu dalm peti sejuk,..agak2 kalau buat cucur sedk dok ?...hihihi sbb kena habiskan semua benda dlm peti,..izan balik kg ...blog bercuti mula esok tau...kiiikkkikii...sapai isnin nnt... nak kirim apa?... hihii.. ingat nak jumpa kak laila kalau sempat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haruslah sedak tu...sebab bendanya adik beradik brokoli jew hehe...
      Oooo nak balik kg... dekat ke ngan rumah dia?
      Nak kirim apa?....kirim doa dan salam buat Nor Laila...hehe....
      Elok2 tu balik kampung....
      Wah...sunyilah yeh Okje seminggu ni!

      Delete
  18. Xdelah pelik pun msk pedas mst sedap...agknya kwn Okje tu yg pelik kot..hihihi...
    Setakat nie blm lg msk yg pelik2...tp buat benda pelik pernah la. Dulu masa kck2 nk bljr msk igt lg msk kancang panjang saya ltk agar2 igtkan tu su'un rupanya agar2..hahaha...pastu apa lagi jd agar2lah msk lemak saya... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...tu masa kecik RH tak kenal nak beza mana su'un mana satu agar2 haha

      Delete
  19. kita yang masak & kita gak yang makan, belasah jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju tu UA ...... belasah je! hehe

      Delete
  20. penah jugak try buat onde2 inti susu...dan hasil nye hampehhhhhhhhhhhhh....lepas tu tak penah dah nak try2 menu peliksssssss2.takut ade yang tercekik..wahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...cik...janganlah buat pelik sangat heehe...

      Delete
  21. janji tekak sendiri boleh layan ye dak? hihihi

    wahhhh wallpaper Okje dah berubah la. cantik!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'akan Kiera....layan jelah...tekak sendiri hehe...
      Cantik ke ? Betul ke ni?...okje pun rasa cantik! haha

      Delete
  22. kreatif jugak sbb berani nak cuba sesuatu yg baru....

    ReplyDelete
  23. xpernah plak sy buat pelik2 cmtu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah didiey...ambik jalan selamat je kan....

      Delete
  24. Kita kan org Johor tak kisah ikan apa pun kalau asam pedas sedap aje kan... Kalau resepi ini tak boleh kata pelik sebab kalau sedap tak ada masalah. Bahkan ada org kata tak sedap tapi kita kata sedap So sangat subjective kan..

    ReplyDelete
  25. teringat sepupu kak zu kawin orang johor,katanya hari hari kena masak asam pedas..kari tak termasuk dalm senarai..

    ReplyDelete
  26. janji masuk perut... kenyang... hehehe

    ReplyDelete
  27. yea..asam pedas ni favorite walaupun tak pandai masak yang best punya..kita suka makan asam pedas kat Melaka...best..nway kita suka makan yang simple aje...but not anything yang too sweet...

    ReplyDelete
  28. blom pernah cuba yang pelik2 sebab Zaza tak pandai masak.
    kalau nak cuba boleh kott ;)

    ReplyDelete
  29. isshhh.. x penah lagi masak pelik2 kak.. kang ke tong sampah jawabnya.. hahahhaa...

    ReplyDelete