Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 20 June 2013

Atenya TEMAN SUKA...

Salam 1 Malaysia......
( Eh?.... apasal tiba-tiba merepek tak tentu pasal ni! hehe.......). Apa-apa pun REDHO ajelah dapat geng blogger cenggini! hoho.....

Kalau dah mukaddimah dia pun dah melalut...... confirm-confirm entri pun terus ke laut haha.......

Semalam, macam biasalah......... masa OKje menghabiskan lauk 2 hari sudah, Ikan Kerisi Sambal ( belah  kepala, belah ekor dah tentu-tentu jadi pilihan budak-budak )..... terus datang idea nak buat entri ni.

Memang tak de satu kabaikan pun bila digoogle. Orang lain mungkin tak suka, mungkin juga ada yang suka, mungkin ada yang geli geleman, mungkin seriau! Suka hati kome le,....... Atenya TEMAN SUKA, hehe..... lagi senang, tak de sapa yang mengacau! Untung le teman!.....

Haih.....banyak cerita pulak dah.... hehe..... Jom kita tengok pic pinjam ni....

credit pic Resepinannie
Gini kisahnya.... OKje suka makan mata ikan ..... itu pun nak kecoh yeh! Alah.... saja je berkongsi cerita. Lagi besar kepala ikan tu, lagilah terasa bestnya, banyak sikit isi dia........ Kalau nak tau mata ikan ni ada biji kecik dalam dia tau.....ala-ala kornea kot kalau mata kita ..... haha....... Yang tu tidaklah OKje telan sekali! Janji bukan mata dugong, sudah ! haha......


Geli eh?.....

Korang pulak macamana? Boleh makan ke tidak?      

35 comments:

  1. makan mata ikan???? grrr x pernah saya buat.. kari kepala ikan ni mengiurkan tau hohohohoho.....

    ReplyDelete
  2. sedappppp tu...cik pon suke makan mate ikan..tu lah mate cik ne cute macam mate ikan...ehhh..ehhh...cute ke...awwwwwww...hahhahaa

    ReplyDelete
  3. Hhehe..pencolek mata ikan rupanya teman blogger ku ini...dulu kalau ikangoreng garing2..suka jgk korek mata dan makan..namun kini en.suami lak kata tak elok..bila dia bersih ikan..dr awal2 lg dah korek buang...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. UA.... tak sanggup OKje nak mencacatkan ikan tu sebelum masanya...hehe

      Delete
  4. uwaaaaa..ganas lu beb !!..wa seram beb...hiiihhii.. izan tak pernah try,...tapi pernah tgk budak makan..mmg izan pandang ke lain..tak sanggup tgk ikan dah buta..huhu...

    tapi apa kisah dh sis suka kan...makan aje ler....

    ReplyDelete
  5. Saya tak reti makan mata ikan. Kalau dekat kepala tu saya makan tepi2 je..hahaha

    ReplyDelete
  6. saya suka kat bawah mata ikan tu , dan bawah dagu ikan haha

    ReplyDelete
  7. sukanya kari kpla ikan merah..:)

    ReplyDelete
  8. Heee... boleh sama pulak dgn kanda. Anak-anak semua dah tahu kanda memang suka makan mata ikan. Kalau lagi besar lagi best. Kalau masak asam pedas best kan sebab lembut dia eh... susah nak bayangkan. Mata keras dia pun samalah kanda pun tak makan. Apasal ada juga blogger macam kanda ye - ala... kanda tak malu pun:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh...samalah kita kanda....kalau kita makan sama-sama nanti kanda ambik sebelah, dinda sebelah tau! hehe
      Betullah Kanda....masak yg berair mmg best, lagi-lagi asam pedas.... sebab dia lembik-lembik gitukan kanda hehe...(orang yg tak makan, mesti geli tu kanda haha...)

      Delete
  9. sy kekadang makan juga mata ikan Kak..tapi tgk jenis ikan lah..sedap bah tu, manis2..ehhehe..:)

    ReplyDelete
  10. PC tak suke makan kepala ikan sebab mase kecik2 dulu mak pesan klu makan kepala ikan susah nak ingat....tapi ni semua mitos shj kan...hihihi;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patutlah jadi DOKTOR, PC hehe....

      Delete
  11. Eh kebetulan plak okje.sy pun ada wat entry pasal kari kepala ikan.tp set auto published n esok br akan di publishkan hehehe

    ReplyDelete
  12. he heee...kebetulan sama pula citarasa kita....Yan paling suka mata ikan merah memang layan.....

    ReplyDelete
  13. saya suka kepala ikan,mata ikan xkot

    ReplyDelete
  14. KA tak suka lah... tp en hubby suka lah hehehe

    ReplyDelete
  15. alamak tak makan ler kepala ikan nie...popular masak kari kepala ikan, tapi tak der ler aku nak masak....
    untuk student tak digalakkan makan kepala ikan yea....hehe

    ReplyDelete
  16. Ikan kerisi ni salah satu favorite kita. Especially kalau masak sambal yang taruk dalam perut ikan tu...sedap..tapi kita tak makan mata ikan..tak puaslah OKje..

    ReplyDelete
  17. mkn mata ikan..? sejibik mcm anak buah deqla la kak okje ni.. kalo ikan tu dah xde mata, kami tau dah sape punye keje.. hahaha..

    ReplyDelete
  18. Salam kenal Okje...tq ye singgah blog ummi.

    Ummi pun suka juga makan mata ikan, yang kat tepi2 dia tu lembut je. Kalau order kari kepala ikan, lagilah, ummi yang booked dulu bahagian mata tu, hehe..

    ReplyDelete
  19. Dalam family kami, my mom sorang jer makan kepala dan mata ikan ni. Hahaha rasanya taktik my mom nak bolot semua untuk dia sorang, thats why dia tak ajar kami makan bahagian best ni. Love u ma hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MJ....my mom pun tak ajar makan mata ikan ni tapi anak dia pandai pulak mencari part yg best tu huhu... Yang bestnya my mom pun terer makan kepala ni....hehe...kena masak kepala lebih gamaknya hehe....Rugi tau tak terer makan benda tu!

      Delete
  20. kepala ikan tenggiri favourite Farah OKJe...Masak kari... Yummylicious... he he he...

    ReplyDelete
  21. SA suka kepala ikan..tang mata jadi rebutan...besttttt...

    ReplyDelete
  22. tak pernah makan mata ikan... yer, saya geli... huhuhu

    ReplyDelete
  23. Qaseh~Sedia maklum masa kita seofis dulu. Qaseh x mkn ikan besar inikan pulak organ2 nya. Lately ni byk mkn sayur je... alamat kurang zat lah lama2 nnt.
    [Q: Alhamdulillah je lah masih di beri nikmat makan oleh Allah]¤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Qaseh....janji masih ada nikmat makan biarpun hanya boleh makan telur gorengkan!

      Delete
  24. mata ikan?en sumi pun suka.sy ni tak reti mkn benda pelik2.hehe

    ReplyDelete
  25. m3h ni kalo ikan tang kepala mmg x mkn ..hubby suka..tang mata tu geli ckit..hehe

    ReplyDelete