Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 21 June 2013

Kelam kelibut vs cool pun serasi jugak...

Salam Jumaat buat semua.....

Semalam punya cerita........
Melayang piring cawan ni jatuh ke lantai! Rupanya dia menyorok dibalik penutup periuk, bila OKje angkat je penutup tu,  terhempas terus ke lantai....


Apakah makna semua ini?.....
Tiba-tiba teringat pulak Drama Melayu...... petanda sesuatu yang buruk akan berlaku!.....

Emmm...... yelah tu, ini bukan petanda buruk ni, tapi petanda orang yang buat kerja tu KELAM KELIBUT   hehe......

Pernah dulu, masa tu dekat nak Raya, kononya OKje buat-buat bizi le kat dapur MILkan..... ( itu ajelah menantu yang ada pada masa tu..... haruslah buat-buat rajin! hehe.... ), entah macamana boleh penutup kaserol MIL tu terpelanting dari atas meja ke lantai! Nasib arcopal, yang tahan pecah tu hehe......

Pergh!...... Malu beb....dah le baru-baru kawen masa tu......

Lain pulak dengan Arjuna, dia memang jauh lebih COOL daripada OKje haha..........

Teringat kata-kata Dato' Fadzilah Kamsah, untuk menjadi SERASI, setiap pasangan ni harus ada sekurang-kurangnya 12 keserasian, maksudnya kedua-dua pasangan meminati benda yang sama, selebihnya, Allah jadikan perkara yang kontra antara pasangan tu, untuk saling melengkapi......

Hehe...... Bila dah lama hidup bersama ni, malas weyh........ nak menghitung berapa banyak perkara yang SERASI hehe........

46 comments:

  1. ha tu tanda nak dpt piring baru tu kak..sama la..pg td tgh klm kbut nk blend cili jth plak mangkuk blender..sumbing kat bwh dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...piring baru eh? Teringin jugak.... tapi sejak tak pegang duit sendiri ni, malaslah CAP nak mintak-mintak benda macam tu kat hubby...

      Biasalah CAP kalau tgh kelam kelibut mmg ada aje yg terhempas ke lantai haha!

      Delete
  2. 12 keserasian yer..? aaahhh..ta pernah amek kira braper, kalau yg tak seras tuh suai2kanlah..heheh..
    kalau bab memecah brg MIL tuh biasa sangat okje,pastuh cepat2 bungkus dlm tong sampah..tp MIL tak marah pun kalau tgk...sedih dlm ati kot..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a... mana yg tak berapa nak serasi tu...kira buat-buat serasi ajelah hehe
      UA...MIL tu sayang menantu dia....tak kisahlah dalam hati dia nak sedih pun bukan kita tau hehe..

      Delete
  3. haha.. mesti gementarkan masa tu kak.. huahuahua..
    kalau semua rasa serasi x best juge kan.. x berkembang minda kite..hehe..
    semoga akak berbahagia dengan pasangan..

    p/s: saya juge seorang yang kelam kabut juge.. dah berapa kaali jatuh tanpa sebab..adeh..terlanggar org, tersadung sana sini..aosh (-_-")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Gee.... biar ada yang tak 'gu' barulah best, boleh bergusti sekali sekala haha....

      p/s...samalah kita Gee, Okje pun pernah jatuh....agaknya OKje jalan bersepah kot hehe!

      Delete
  4. Serasi atau tidak...jika itu sudah jodoh dan sudah pun menjadi pasangan, terimalah ia seadanya. Saling memahami dan saling melengkapi... Sabar je la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smestinya BM.... kejam mata ajelah...hehe

      Delete
  5. Kanda rasa bila dah berbelas tahun ini serasinya memang tak terhitung. Kadang t-shirt pagoda dia pun kita boleh pakai sebab t-shirt pagoda sejuk kan. Bukan cantik pun t-shirt putih tu tapi selesa bila dah bekas dipakai dia - dinda tak percaya cubalah (pakai dlm rumah aje tau) hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kanda...Arjuna tak de Tshirt Pagoda...
      Kalau cenggitu singlet kerja dia ajelah...boleh kanda! hehe

      Delete
  6. betul tu.. setiap pasangan ada kekurangan dan kelebihan... you give i take.. give and take.. :) hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best jugak kalau dia giveeee je dan kita takeee jekan Jas! hehe

      Delete
  7. Ohhhh...dia mintak beli piring yang baru tuh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....piring tu mintak ditukar yeh SA...Memang dah lama pun piring tu MIL yg bagi

      Delete
  8. kadang-kadang ada petandanya tu....

    ReplyDelete
  9. hi Okje..
    kita pun kadang2 kelam kelabut dan menggelabah juga tp hubby jen. cool. itu yang buat serasi. Kelam kelabut punya pasal pun kita terpecah satu periuk vision yg 3 beradik tu. Nak tarik yang besar rupa2nya yang kecik ada kat bawah. Hancur berderai..masa tu nampak apa?..nampak vantage lah pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi IR...
      Kalau dua-dua kool pun tak bagus jugakkan.... kang ada yg makan lunch pukul 4 petang hehe....
      Hadoi....sayangnya IR vision tu...tapi tak pe, kalau tak pecah vision tu nanti tak dapat ganti vantagekan...hehe

      Delete
  10. Hehehe hainom.... sempat lagi snap gambar tu.... nasib baik bukan dirumah MIL kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...kan ala-ala wartawan CH... tu dah kira bahan berita tu....

      Delete
  11. Hati-hati Okje..nanti kena kaca...wah macam pantun pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...Terima kasih, wahai Raudzah...macam pantun jugakkan...hehe

      Delete
  12. jatuh jer...mesti OKje terus ambik gambar...hehehe...pantas sungguh....setiap pasangan mesti ada yg serasi..n ada gak yg x serasi tapi buat2 serasi...hehehe..kena faham each other..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh...of course Noe...minda kena cergas, tangan kena pantas, nak jadi bahan entri tu...hehe

      Betul tu Noe...

      Delete
  13. Satu:petanda nak dpt set cawan piring baru hihi
    Mesti merah muka kan dpn MIL,hihi.tp mmg dok umah MIL rasa kekok giler n kadang2 rasa mcm x leh nak jd diri kita yg sebenar.yalah...umah org kan...takut dikata memandai2 plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best jugak kalau dapat tu TJ...hehe
      Yelah TJ, mau tak....
      Betullah tu....walaupun dalam hati tu kadang2 nak buat biasa, tapi tetap berlakon jugak hehe

      Delete
  14. hehe..bila dah lama kawin, banyak perkara tak serasi secara tak sedar jadi serasi kan Okje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu UR.... malas dah nak bergaduh pasal benda tak serasi ni...kadang-kadanglah...hehe

      Delete
  15. mintak collection baru tu OKJe... yup...keserasian tu penting dalam sesuatu perhubungan...tapi kalau x serasi boleh dicari...dan perkara paling penting 2 ways communication... tak ley communication syok sendiri jer... he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju...setuju.... kalau communication syok sendiri, mmg tak menjadilah....apa apa benda jugaklah...kena 2 way communication,... baru sampai haha...

      Delete
  16. menyamar dalam samar....tapi tetap ke realitinya....

    ReplyDelete
  17. saya pun tak pernah lagi hitung berapa perkara yg kami banyak serasi bersama... tapi kalau OKje, bab merayap di hujung minggu tu kira salah satu daripada 12 perkara yg serasi, betul tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...pandailah dan TQ kerana mengingatkan salah satu keserasian tu......hehe yelah Bijen...hampir terlupa mak!!!!

      Delete
  18. baru jer tadi pingganyg penuh dgn makanan pecah . peliknya cuma letak atas lantai jer . tak hempas pun . maka terkilan lah bila x terfikir nak snap picture wpun camera ada kat sisi . leh wat entry ... waaaaaa

    ReplyDelete
  19. Cakap pasal petanda drpd org tua2 dulu, akak percaya pd mimpi x?

    ReplyDelete
  20. InsyaAllah takde apa2 tu Kak.. dah nak pecah nak buat macam mana kan?..hehe..
    erm! mcm kami ni masih lgi dlm proses mencari lebih byk keserasian..harap2 nya makin banyak lah yg serasi nti nya...hehe:)

    ReplyDelete
  21. hehehhe 12 perkara serasi, menari bersama. Hehhee macma banyak sangat jer nak cari yang 12 tu, tak tercapai kuota kot :p

    ReplyDelete
  22. weyhhh,,,cik penah terpecah gelas MIL mase mule2 kawen dulu..Alahaiiiiii malu nye mukaaaaa tapi cik buat slumber badak jea lah...hahahhahaa

    ReplyDelete
  23. samalh kita..klu buat kerja mesti kelam kabut...haha

    ReplyDelete
  24. saya pun penah pecahkan penutup periuk tanah mak mertua.kes yg sama dia menyorok bawah periuk..nk kata apa dh la benda tu ssh nk cri ganti.uwaa...

    ReplyDelete
  25. hehe..aiyok dah pecah..sempat lak tu snap pic..kalo m3h kene cpt2 kutip kaca tu..bahaya..pasal ade bdk kecik..

    ReplyDelete
  26. deqla pun sepesen akak gak.. kdg2 menggelabah..hihi.. hubby pulak jenis selamber badak..badak pun x selamber mcm dia..haha

    ReplyDelete
  27. dah pecah..tandanya minta yg baru

    ReplyDelete
  28. mesti gabra sebab MIL ada.. hihihi...

    ReplyDelete