Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 26 June 2013

NASI AMBENG tak menjadi....

Teringin pulak nak makan 'NASI AMBANG' 
JAWS panggil 'AMBENG'..... hehe...

Selain Ayam, Ikan Masin, Mee Goreng dan Sambal Goreng, Nasi Ambeng WAJIB ada benda ni............


Kalau tak de SERUNDING KELAPA bukan Nasi Ambeng namanya...
Gigih tau OKje buat Serunding Kelapa sat ni...... teringin punya pasal!


Nak rasa 'FEEL' makan Serunding Kelapa ni, JANGAN makan berkuah!  

Malas pulak nak masak lauk geng dia tu........ esok esok aje le gamaknya makan Nasi Ambeng ni...... hari ni makan serunding dulu .... hehe.....

58 comments:

  1. sekarang pon memang waktu lunch okje. tengok nasi ambeng ni otomatik jadi makin lapar.. hehe. :P

    ReplyDelete
  2. sedap ke nc ambeng ni ok je..m3h pernah dgr nama je..lum pernah tgk secara live,apetah lg merasanye..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emmm...biasa aje...mcm nasi berlauk jugak sebenarnya...kekuatannya pada org yg masak lauk-lauk tu ajelah

      Delete
  3. Saya suka nasi ambang. Memang takde jual di Ipoh. Di KL belambak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh kat Ipoh tak de ke?..Tak de Jaws kot kat sana hehe

      Delete
  4. Ai sedapnya.. Meh sikit, boleh buat menu buka puasa nanti..

    ReplyDelete
  5. Dh lama x mkn.kat kl sentral ni mcm x jumpa plak...

    ReplyDelete
  6. x pernah try lg
    tp pernah dgr :)

    ReplyDelete
  7. lama tak buat nasi ambeng..ni dekat nak raya kalau kat kampung saya di Batu Pahat diorang tengah buat kenduri arwah/tahlil sempena sambut Ramadhan..time ni..kat kampung banyaklah nasi ambeng...serunding tu kalau betul2 kering sedap...ble simpan lama sedap..sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Kniedaz...nasi ambeng yang ada doa tu yg best tu...

      Delete
  8. Pernah nampak nasi ambeng ni tapi tak pernah test pulak....

    ReplyDelete
  9. Kanda nak resepi serunding dinda punya macam mana? Ada jenis rempah ditumis ada yg terus gaul pada kelapa. Bila free listkan kanda nak juga tahu sebab tengok macam basah je kanda suka jenis macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...ni yg malu ni kanda sebab main belasah je sukatannya...Insyaallah... nanti dinda listkan...
      Yang basah tu sebab dinda malas nak berlama lama kat dapur tu kanda hehe

      Delete
  10. tak pernah makan nasi ambeng lg okje..mesti sedap kan...kalau serunding kelapa tuh habes dl camaner nanti, kena buat balik kang tuh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau serunding tu dah habis dulu maksudnya tak yah le buat nasi ambeng UA hehe...beli je! haha

      Delete
  11. Looks yumy to me....xpernah lagi rietta mam....

    ReplyDelete
  12. memandangkan tiada siapa yang JAWS dalam family... Farah x pernah makan OKJe...tengok orang makan pernahlah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak semestinya Jaws je yg boleh makan Farah hehe.... ikan Paus pun boleh gak hehe...

      Delete
  13. sib baik dah kenyang... tidak kaloooo.. mau nak ngap pc ni skali.. makan nasi ambeng.. hehehe

    ReplyDelete
  14. okje..buat acik teringin nak makan nasi ambeng..tah bila la nak pi Tanjung karang makan nasi ambeng

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jauhnya AE nak mencari Nasi Ambeng...sampai ke Tg Karang ni hehe..

      Delete
  15. nasi ambeng mmg best :)
    masa dok johor sokmo2 makan .hihi

    rajin akak ye. nti update n3 ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah dia tu....lagi rajin siap buat kerisek tumbuk tangan lagi!...ha...mana satu yg rajin tu? cer cite!

      Delete
  16. xpenah plak mkn nasi ambeng ni...al-maklum selera org klantan heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak salah mencuba...., Orang Johor ni pun make laksam kelate jugok ...sedak aje hehe...

      Delete
  17. teringin tapi xder sesapa yang sudi pelawa makan free..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai siannya .... meh le makan serunding kelapa dulu...hehe

      Delete
  18. nasi ambeng nie kalau nak jumpa kt pasar ramadhan di tampin tu..mmg sedap menepati citarase jawa lin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ke LIn...sekarang ni nasi Ambeng mmg dah dikomersialkan kan Lin...senang nak dapat!

      Delete
  19. sedap serunding tu.....makan ngan pulut pun sedap nie...

    ReplyDelete
  20. Sedap nampaknya serunding tuh.. makan ngan pulut pun sodap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a... makan ngan pulut pun bestkan Rinna... buat cucuq badak ke hehe...malas pulak nak cari keledek hehe... malas memanjang!

      Delete
  21. nampak nye kalau nasi mcm ne masok kat tekak cik memang tak nak telan lah..sebab cik belom penah makan kut....hahhaha

    ReplyDelete
  22. Hari minggu tadi baru je buat kenduri arwah di kampung...menunya, nasi ambeng 12 talam...memang best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapat Nasi Ambeng yg diyasinkan mmg bestlah BM....

      Delete
  23. nasi ambeng belum jadi ni namanya sis. serunding tu makan dgn nasi panas aje boleh bertambah2 kan? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu RR...mmg belum jadi...Tak taulah... entahkan jadi entahkan tidak hehe...

      Delete
  24. waaaaaaaaaa suke2,. maklum lah dana jawa johor, nnti kalu dh siap ns ambeng tu poslaju kt opis yek kak, kalu tak dpt ns ambeng, serunding kelapa dia tu je pun jd lah

    ReplyDelete
  25. baru tahun ni noe makan nasi ambeng...tu pun sbb esben beli...pelik gak masa mula dengar nama nasi ambeng tu...upanya campur2...sedap gak la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah lebih kurang nasi berlauk biasa je sebenarnya Noe....

      Delete
  26. alaa.. ok la tu.. janji mencuba.. nasi ambeng..? x penah tgk la pulak.. rasa apatah lagi...huhuhu..

    ReplyDelete
  27. dah lama tak makan nasi ambeng.. nak yang biasa beli tu, hari biasa je.. weekend takde jual.. :(

    ReplyDelete
  28. Nasi ambeng ni orang jawa punya tradisikan OKje and selalunya dia orang makan dalam dulang..betul ke..lauk pun banyakkkan..nway sedap pulak nampak serunding tu..makan saja pun mesti bestkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul tu Raudzah....
      Yg bestnya berkat lebih depa makan tu Raudzah...diaorg bawak balik anak beranak pulak makan....lama tak rasa berkat weyh!

      Delete
  29. Waa sedapnya!nanti dah siap nasi ambeng tu pos kat sini sikit ye

    ReplyDelete
  30. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..terlambat dtg komen...bak mai semangkuk...

    ReplyDelete
  31. mcm pernah dgr tapi tak pasrt pernah mkn ke tidak nasi ni...tak sama ke dgn nasi manis...

    ReplyDelete