Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 22 July 2013

Bila Si Bongsu dan Si Sulong bertembung

Salam 13 Ramadhan....

Alhamdulilah.......
Semalam, dapat jugak OKje memenuhi hajat seorang ibu untuk berbuka puasa dengan family anak bongsu dia ....... hehe......... Walaupun hanya sehari ( petang Sabtu ), sebab hari Ahad tu dah terpaksa bergegas balik KL semula untuk menghantar Sudden Attack balik hostel,.......tapi sekurang-kurangnya masa yang ada tu dapat diluangkan bersama bondakan.

Walau dimana kami berada, PARAM tetap menjadi pilihan .......hehe.....  Sampai rumah je, terus boleh hidang! Kan senang tu! Selain daripada menyenangkan kerja, harga makanan dia pun jauh lebih murah daripada KL. Tu yang best tu! Dan lagi, entahlah......., kalau balik kampung, semakin menjadi-jadi pulak penyakit 'rajin' OKje ni, ditambah pulak dengan kekurangan alatan kat rumah mak tu.....haha....

Yang bestnya balik kampung kali ni, terkena pulak time dengan Si Bongsu dan Si Sulong bertembung! ....... Ringanlah sikit kerja Si Bongsu! Faham ajelah Si Bongsu, lebih-lebih lagi bila ada Si Sulong,  walaupun umur Si Bongsu dah kilauan emas, perangai tetap macam budak-budak.... asyik nak mengelat memanjang, lebih lebih lagi bab memasak! hehe.....
 
Sebenarnya, OKje dengan kakak sulong berbeza usia dekat 25 tahun jugaklah. Walaupun jarak umur yang jauh tapi dah katanya adik beradik pompuankan...... kalau dapat peluang berjumpa, ada aje benda yang nak digossipkan ! haha....


59 comments:

  1. selamat pg&salam ramadhan # 13 okje
    seronok kan dpt jmpe adk beradik time berbuka

    ReplyDelete
  2. saat yang paling seronok tentulah balik kampung kan okje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau OKje duk rumah sendiri AE hehe....

      Delete
  3. wah seronok balik kg, buka posa ngan mak..jelesnya..:)
    bestkan okje bila ade kakak ygjauh jrk umurnya..mesti dia manjakan okje dr kecik lagi kan..boleh nak ngada2 jgk kan..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe... tak delah manja mana UA...sebab masa OKje belum ada lagi dia dah kawen,kiranya mmg tak pernah dimanjakan pun dgn dia.... dah tua tua ni baru menagih hehe

      Delete
  4. bestkan dapat berkumpul dgn adik beradik..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak semua Cik Nor...adik beradik lain mmg dah duk dekat2 situ... so bongsu ngan sulong ajelah yg kumpul!

      Delete
  5. UA balik kgpn memang malas nak ke dapur, maklum le ia milik ipar duai (alasan semata2), nampak gayanya lebih serasi ngan dapur sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ya, biasanya tangan UA lebih serasi pegang batang pengemop n kain pengelap, tenyeh2 tang mana2 yang serasa 'SAKIT MATA MEMANDANG..', sib baik kakak2 ipar amat memahami peel adik iparnya, idok terasa sakit hati..

      Delete
    2. Hehe....mmg spesis le kita UA....
      Tolong-tolong mungkin bolehlah kot....kang tak menolong dikata malas pulak hehe...

      Delete
  6. hehe mengelat tu mmg ada kalau dah anak bongsu.. sama lah dgn Zaza ni.. memanjang nak mengelat je *sebenarnya malas* hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Family sendiri bolehlah mengelat zaza....kalau family belah sana ... pandai pulak berlakon haha... terpaksa buat-buat rajin walaupun malas...

      Delete
  7. uishhh..25thn jarak usia..jauh juga tu kan

    ReplyDelete
  8. tp itu yg seronok kan kak kalu berjumpa tuh... selalunyer mmg si kakak lah yg kene mengalah kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat cam ne Dana .....sabo jelah jadi kakak hehe...

      Delete
  9. saya tak dapat berbuka posa ngan mak.abah tahun ni.. sebab asben takde cuti.. balik kg raya nanti pun subuh2 raya.. :) ape pun bersyukur sebab boleh balik jugak.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe Nani ....balik makan ketupat je... best jugak tu tak yah masak hihi

      Delete
  10. Kanda tahu mesti kak long dinda tu bagi si adik dia relaks habislah. Dah beza umur pun 25 tahun mestilah siadik dia dah macam anak itu yg manja menjadi-jadi si bongsu (tak patut-tak patut..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...jangan jeles ye kanda sebab kanda bukan bongsu tak dapat nak manja-manja gitu! hihi.....

      Delete
  11. Jauh beza tu macam anak ngan mak dah...hehehee...

    ReplyDelete
  12. wahh.. tentu bahagia si ibu dpt berbuka bersama ank bongsunya yg noty itu..kehkeh.. jauh jugak ye beza usia.. jap nk kira beza usia abglong deqla dgn deqla pulak.. errr.. 20 tahun laa... haha..abglong 50 tahun dah.. deqla 30... kan betul tu.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi lagi org lama-lama dulukan kawen cepat Deqla.....anak ramai, tu yg jadi si bongsu dan si sulong jarak jauh bezanya...

      Delete
  13. biasanya memang cenggitu.. boleh gedik manja tak payah masak.. hehehe.. ;)

    ReplyDelete
  14. betul tu OKje..kalau dah jumpa adik-beradik pompuan, gossip samapi lupa nak tidur..hehe

    ReplyDelete
  15. Jauh beza umur okje dengan kakak...
    Biasalah kalau dah adik beradik pompuan jumpa mesti banyak gossip nak cerita...hehe

    ReplyDelete
  16. Memang best bila balik kampung kan Okje..apatah lagi bila semua orang ada..macam-macam ada...

    ReplyDelete
  17. ingatkan saya jer yg suka mengelat buat kerja dan masak2 bila balik kampung ...
    saya ada 3 org kakak dan anak2 sedara pun dah besau panjang so maksu nya dok order jerlaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sespesis le kita ni AA hehe.... anak bongsu mmg cenggitu kot AA... hehe

      Delete
  18. Jauh jgak beza 25thn ye Kak..
    patut lah manja lebih..haha.. klu sy balik umah mak, adik2 request sy yg masak..walaupun malas, rajinkan jg tangan ini..hehe;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye? hehe Gitulah nasib anak sulong Atie....hehe Lagipun Atie masak mesti sedap tu!

      Delete
  19. mesti seronok & riuh kan bila berjumpa !

    ReplyDelete
  20. tak pernah pergi ke param lagi...sesak dgn org.. sana sini..

    ReplyDelete
  21. Ni betul2 manja tahap gaban. Lebihkurang jarak saya dengan adik bongsu- 24 thn ( dia lahIr waktu saya sudah 2 thn kahwin). Dia memang menjadi perhatian kakak dn abang. Kami langsung tak berkira duit dengannya. Boleh agak yg okjer pun 2x5!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh... bestnya jadi adik Anim....boleh pau duit kakak hehe...

      Delete
  22. tak baik tau ngelat masak..kesian kt si sulung.huhu.biasalah tu, time2 ni la nak manja2..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...sesekali PK bukan selalu pun!

      Delete
  23. untung laa akakk anak bongsu.. hihi

    ReplyDelete
  24. Anak bongsu memang spesial sikit

    ReplyDelete
  25. Wah bestnya dpt blk berbuka puasa kat kg dgnfamili.jeles nih huhu.bestnya si bongsu ada kakak. Mesti manjakan hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak delah manja mana TJ...hehe Dah tua-tua ni nak manja apa pun....hehe

      Delete
  26. Ya...yang ini saya setuju sgt2, Saya pun dengan akak sulung beza dlm 26 tahun...so, faham sgt2. Cuma bab gosip2 tu idak le...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti tak rapatkan... Sebab adik beradik lelaki ni lain sikit! Betul tak BM?

      Delete
  27. PARAM mmg pilihan tepat kalau balik kampong..
    amboi, gossip apa tu? saya dgn adik perempuan pun suka gossip... nak tahu perkembangan adik beradik lain, adik perempuan la jadi sumber rujukan, ekekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe... Sama le kita Bijen... Adik beradik lelaki.... Huh mmg payah nk sebulu!

      Delete
  28. PARAM tu ape bende ye kak OKje? hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.... Pasar Ramadhanlah Alia....

      Delete
  29. eratkan siraturahim mama :D hehe

    ReplyDelete
  30. Untung anak sulung pandai masak, boleh la mengelak... hihihi

    ReplyDelete
  31. 25 tahun...banyak tu bezanya.

    ReplyDelete
  32. ada anak ramai mmg best,,,kmi ada 1 jer tu mara2 selalu tu sayang2 heee

    ReplyDelete
  33. jauhnya beza..PARAM mmg byk pilihan..

    bestkan kalau jumpa kalau berjumpa si kakak..sy pn paling seronok bila jumpa dgn akak2 sy..ada saja yg dibualkan..paling best bila citer zaman kecik2 dulu sambil tengok album..gelak bersama2..hehe

    ReplyDelete
  34. kira dengan along beza 10 tahun

    ReplyDelete
  35. hahahhaaa...kalau dah balik rumah mak cenggitu lah kan...mesti penyakit 'rajin' tu semakin mejadi2...like meeeeee...kohkohkohhhh

    ReplyDelete
  36. Bestkan ble bukak pose dgn mak...

    ReplyDelete
  37. belum berpeluang balik kg
    berbuka dgn kaum kerabat
    tapi kalau balik kg
    kami tetap masak sendiri
    ehe
    sbb air tangan yong bak air tangan arwah mak

    ReplyDelete
  38. tetiba rasa rindu dengan empat kakak saya lah,.. kalau berjumpa memang kecoh... saya oun yang bongsu perempuan.. syokny dapat jumpa beramai ramai macam okje....tapi raya ni confirm ada sorang tak dapat balik, kakak ketiga tu....

    ReplyDelete