Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 18 July 2013

Perunding MENU

Anda BUNTU?

Pening kepala nak mencari menu yang sesuai untuk berbuka pose petang ni?
Mai sini PERUNDING MENU nak bagi cadangan .... hehe.........

Sebenarnya entri ni nak menjawab pertanyaan Umialya.....


OKje bukan sekarang je 'MULA RASA' jemu memasak, dah dari dulu lagi wahai Cik Umialya....... hehe
Hari tu jadi tak buat LAKSA?

Tapi memang betul pun, rasa nak pecah kepala tau ( kasi gempak je...hehe......) jadi pompuan ni bila pikir pasal menu nak masak, lainlah Kanda Zakiepurvit dah ada Master Chef tolong masakkan....hehe......

Apa kata hari ini cari Fish Fillet, Umialya...... kita masak Sweet Sour. Menu ni baru semalam OKje masak.
Hari ni, tak tentu lagi OKje masak sebab Intan Payung OKje kan tak de......hehe ( over ni..... harus kena perli dengan Bin Muhammad!!....haha )

Dalam tu ada 3 ketul  @ RM10. Semalam guna seketul je ..... cukup utk satu hidangan....
Pernah masak tak? Potong kecik- kecik, celup telur, goreng dengan tepung KFC..... lepas tu Sos Sweet Sour tu masak macam biasalah.

Amacam? Ada setuju? hehe.....
Boring jugakkan.... asyik asyik ayam kari, ayam sambal, masak lemak........sesekali cuba ni pun SODAP tau Umialya!

credit pic jintan-manis

45 comments:

  1. yes..dah dapat idea nk masak hr ni..tp sayang sekali..fillet ikan xde lam peti esbok..acaner tu ok je...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak de dlm peti esbok masak esok ajelah hehe

      Delete
  2. wah..idea mcm nie mmg best okje..UA yg tak posa nie pun terasa terliur cam orang posa jer..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan cari masalah UA...dlm pantang makan cili... Hehe

      Delete
  3. Macam best pulak nak di cuba ni.....

    ReplyDelete
  4. terharunya, ini yg sayang kt OKje, pantang tanya terus dijawab, bukan sepatah bahkan berjela2 panjangnya, ahakkkkkkk....

    laksa?? alhamdulillah menu 3 hari lepas, amat berpuas hati lagipun ia feveret kami 3 beranak..

    in shaa allah akan diushakan menu ini menjadi realiti di meja makan kami, terima kasih daun keladi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe kalau seketul perkataan mana nak sampai maksud UA haha...
      Kira menjadilah ni karidr baru okje ni!

      Delete
  5. Best menu ni okje..kita suke aje kalau makan sweet sour ni..tak kisahlah kat dalam dia apa..ikan ke..udang ke or ayam..memamg layan punya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raudzah ni semua suka.... Bagus! Senang nak bagi makan hehe

      Delete
  6. Masakan sweet n sour memnag feveret saya. cara macam sis buat pon okay. kadang-kadang pakai ikan bawal besar tu goreng garing2..memang sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Akmar kadang tu jemu pakai ikan hidup seekor sesekali ubah pakai fillet pulak kan!

      Delete
  7. ok anum,.. leh try nanti.. heee

    ReplyDelete
  8. Anak2 saya mmg suka mkn mcm ni...apa2 yg sweet n sour semua dimakannya..

    ReplyDelete
  9. menu ni pun ok gak nak pancing selera anak2.. ;)

    ReplyDelete
  10. kak , kalau dah lapar mesti makan apa aje yang terhidang. :)

    ReplyDelete
  11. sedap jugak sweet sour gitu..sesuai utk anak2..

    ReplyDelete
  12. sama mcm ibu kite juga la akak

    minggu ni asyik pening nak masak apa. hikhik

    :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggulah Zana jadi ibu nanti baru tau pening hehe

      Delete
  13. gud idea jg tu.. tapi ptg ni rasa mcm nak masak nasi ayam je.. malas nk pkir nak masak lauk apa.. skali jalan je masak nasi ayam tak payah nak pkir nak kena masak 2-3 jenis lauk hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang tu mmg nk masak simple je kan Zaza...kita nasi lemak hari ni!

      Delete
  14. tak pernah lagi masak fish fillet..tau makan yang kat kedai jer..haha
    tq okjer tu idea ni..leh try buat petang nanti..

    ReplyDelete
  15. Thanks for the idea. Hari2 fikir nak masak apa.

    ReplyDelete
  16. benda tu tak de jual kat sini...kalau tak boleh jugak cik tumpang TRY sekali.hahahhahahaaa

    ReplyDelete
  17. sedap juga tu...boleh cuba

    ReplyDelete
  18. Nak lagi senang dah goreng terus cecah aje dgn cili sos macam kanda.
    Eh... kat freezer rumah kanda pun ada tau fish fillet baki last week anakanda kanda. Tapi kami goreng ajelah tak ada sweet-sweet-sour macam dinda yg gigih dan rajin tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..... Kanda yg sweet sour tu bila angin rajin dia mai haha..... Itu pun sesekali mainya hehe

      Delete
  19. sweet sour?
    yes.. idea idea idea...

    ReplyDelete
  20. sabarjelah..kat blog sy bt entri lauk2 hrp org tak bosan heee

    ReplyDelete
  21. Ok gak idea tu..selamat berpuasa dan selamat berbuka nanti

    ReplyDelete
  22. nanti nak cari juga filet ikan tu.. biasa kalau saya beli, panggang biasa jer... nanti boleh la masak sweet sour pulak....

    ReplyDelete
  23. dah pernah masak camtu utk ikan tuh . akak kata , 'inilah ikan yg paling murah' aduhaiii ... bila sebut resepi nih , byk sebenarnya . chef kita cipta resepi mcm2 . tapi klu nak masak camtu kena la ada stock segala jenis herba dan rempah ratus kan ... heheheee ... phening , phening ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh pernah masak yeh Vee.... Hehe baguslah kalau murah, dpd mahal! sedap pun sedap!

      Delete
  24. wah..bagus ni dah ada perunding menu nih hehe.tq okje.nanti nak cuba buat juga

    ReplyDelete
  25. wah, okje ni cekap jawab persoalan pembaca nampaknya...

    menarik idea buat sweet sour ni, saya nak beli la ptg nanti... beli bahannya, buat sdiri harapnya sama sedap macam okje buat

    ReplyDelete
  26. ok gak tu kak, tp kalu dana dana jarang berbuka ngn nasi, selalunyer mcm mee2 or apa lain seangkatan dgn nyer...

    ReplyDelete
  27. bila fikir nak masak apa memang jem otak, dulu pun OKje pernah comment kat entry farah kan pasal bila fikir nak masak apa, mesti otak jem...

    ReplyDelete
  28. eeemmm...tapi KY tak makan sotong heee..memang pening hari2 dok mikir menu, hari pun belum ada idea nak masak apa

    ReplyDelete
  29. sama la.. pening kepala nk pikir masak apa kan..tp bln puase ni mmg byk beli je sbb x dan dah.. huhu..

    ReplyDelete
  30. menarik gak ni... boleh masukkan dlm list menu masakan... heheh

    ReplyDelete