Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 19 July 2013

Petua nak SEDANG-SEDANG aje

Minggu depan bezday TLBD dan Pak Mertua...... sama tarikh lagi......jangan marahhh..... hehe....

Sebelum puasa lagi Pak Mertua dah berura-ura nak panggil anak-anak dia berbuka pose sekali sambil menyambut BEZDAY dia, macam doa selamatlah lebih kurang.....

Dah katanya sama tarikh dengan TLBD, takkan 'mak' TLBD buat tak tau je.......ye dak!!.........
Nampak gayanya kena  ikhlaskan diri jugaklah jadi 'HOST' sempena bulan Ramadhan  yang mulia ini.........huhu

Kalau dah jadi HOST, tak reti-reti nak masak...... Katanya PERUNDING MENU! haha.......
Tak kisahlah menu tu...... tapi yang risaunya ni..... takut mak masak TAK SODAP nak! hoho.....
Al-maklumlah puasa katakan. Macamana nak rasa !

Kalau masak untuk anak beranak, no hallah, belasah aje...... letak garam, gula IKUT KATA HATI!. Kadang tu menepati jugak rasa dia, tapi time nasib tak baik, jadi tak sedap jugak.
Yang mak SERIAUnya, nak masak untuk tekak manusia lain ni...... Silap hari bulan TAWAR BEDO'OH...... hoho. ( Haruslah kena jaga status sebagai Kakak Ipar weyh!!! )


Korang ada petua ke nak tau lauk yang kita masak tu SEDANG-SEDANG aje atau sesedap rasa?
Google jugak petua-petua yang boleh membantu. Katanya begini.....

•  Merasa Makanan di Bulan Puasa 
  1. Ketika di bulan puasa agak sukar untuk kita menentukan rasa garam atau gula. Cara yang paling mudah ialah dengan meletakkan setitik kuah di atas kuku ibu jari tangan anda. Jika didapati bulatan itu berbentuk kecil dan kemas bermakna telah cukup rasanya.
  2. Letakkan setitik kuah di atas jari tangan anda. Jika kuah tersebut tidak meleleh, tandanya sudah cukup manis
Pernah test ke petua ni?
Ke ada PETUA lain? Mehlah SHARE dengan OKje........

Nak lagi senang POTLUCK aje le......hehe.... OKje masak NASI! Boleh gitu?

50 comments:

  1. salam jumaat ok je..m3h pun xde petua la..men bantai je masak..naseb la..bln pose mane boleh rasa..so xde sape berani nak marah..kui3.

    ReplyDelete
  2. mmg la gerun tuk masak makan ramai2 kan...bulan puasa ada alasan klu masak x sedap...hehehe...x tau la plak ada petua mcm tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Noe, puasa mmg jadi alasan selamat sikitkan! Hehe

      Delete
  3. Meh sini kanda ajarkan petua kanda:-

    1. Kalau nak makanan di masak sedap baca suroh al-insyira (alamnasyroh... sampai habis). Jadikan macam zikir sepanjang masak - lagu-lagukan pun tak apa biar sedap sikit didengar telinga sendiri hihi...
    2. Kalau takut makanan tak cukup baca suroh al-quraisy (li ila fiquroisy.. sampai habis) masa mula menyenduk makanan tersebut ke dalam bekas.

    Kalau tak sedap pun pasti org yg makan akan merasa sedap dan walau ramai mana pun insya-allah semua dapat merasa. Cubalah ini petua turun-temurun keluarga kanda tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita tumpang ambil ilmu ya kakzakie. okjer, tengok...senang banger sih

      Delete
    2. Tq kanda petua tu....
      Dinda ada tulis satu ayat selain yg kanda bagi utk no 2 tu... Ustazah Laila yg bagi...kena check

      Delete
  4. tq OKje untuk petua ini..tapi sebelum PB hidang masa berbuka..PB rasa dulu..selepas dah makan kurma and minum air..hahaha play safe...
    TQ jugak kat kakzakie... baru tahu pasal petua tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau setakat anak beranak ni okje hidang je PB... Hehe

      Delete
  5. Ummi pun takut juga nak masak untuk ramai2, dah tak tau nak anggar manis masinnya, kalau tak puasa boleh juga rasa2 kan.

    ReplyDelete
  6. petua nye sonang je tu sis...suruh orang yang tak pose try ngam ke tak...kohkohkohhhhhhhhh :P :P :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe mai sini... Dtg rasa mak punya lauk!

      Delete
    2. eiiii...jangan suruh cik,...kang terpakse sis masak balik tu.Cik ne tak boleh merase sangat...habis licin cik rase...haahahha

      Delete
  7. same la. kiter pun takut nak masak klw utk org ramai.

    ReplyDelete
  8. hehe, ibu syuk kalau masak dia takan kasi kiteorang amik dulu makanan yang dimasak sebelum berbuka . tujuannya nak tengok cukup rasa ke tidak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh kira lps azan baru hidanglah ni yeh Syuk!

      Delete
  9. Takut kann kalau nak masak byk2 nie.. iyelaa kut tak terasa masin tawarnya..kan.. Tak pernah plak cuba petua tuh..heheh

    Bagus petua Kak Zakie tuh.. :) leh diamalkan..

    ReplyDelete
  10. Wah..kena jd host lak yer okje..good luck nanti..masak best2 tau..:)

    rsnya kalau kita rs sikit blh kan? tp makruh lah kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.... Tak confirm lagi tu UA...huhu

      Delete
  11. minggu depan erk.. rasa2nya masa tu UA tgh berkibar bndera merah, in shaa allah sbb sblm ni tetap jer KECUALI kt dlm ni ada isi..

    kalau gitu dengan rela hati UA rela membantu merasa dari kejauhan, cewahhhhhhhhhhh, ayat tak menahan tu, jgn marahhhhhhhh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SERIUS.. perunding menukan? alaaaaaaaaaa masak memasak ni ibarat makan kacang, boleh men agak2 jer, gerenti SEDAP, mertuapun sayang

      Delete
    2. Hehe nk marah apa ke bendanya UA...sukaaaa hehe
      UA perunding menu bukan master chef hehe... Manalah terer bab merasa ni hehe
      Hish tak yah sayang sangat pun tak peee....hehe

      Delete
  12. hehehe boleh guna pakai dah petua tu !

    ReplyDelete
  13. selalu main campak je...main agak2..setakat ni ok je..hehe

    ReplyDelete
  14. brulah tahu ada petua camtu, leh try nih..

    pada akak okje, selamat memasakkk, kikiki

    ReplyDelete
  15. Masaklah one of his favorite dishes OKje..mesti dia sayang extra he..he.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau sayang extra pun susah gak Raudzah hehe.... Ala kadar ajelah janji ikhlas! Huhu

      Delete
  16. masak dgn ikhlas dan gembira,,,sebelum tu mandi dl,pakai lawa lawa,,bismillah dan doa,,, gerenti sedap,,
    i dh try
    ehe

    ReplyDelete
  17. Boleh cuba petua ni hainom... manis sgt ada yg kena potong kaki karang :p

    ReplyDelete
  18. Banyak petua yg baik nampaknya.. Bolehla saya ambil ilmu kat sini....

    Selamat berjaya nanti ye.. Okje mesti boleh buat yg terbaik tu.

    ReplyDelete
  19. saya selalu cakap kat akak , jgn takut , org puasa masak ni sedap . x yah rasa pun x per ... setakat nih mmg betul ... heheheee

    ReplyDelete
  20. kite baru tahu petuanya mcm tu. hihi

    nampak sgt kite ni jrg masak :p

    ReplyDelete
  21. tak pernha pula la buat macam tu kak.
    tak ada petua la nak share

    ReplyDelete
  22. Pyka kalau msak main cmpak2 je . Hbos kuat kalau masin tayah mkn . Hehe . Tape nnt pyka try petua akak tuh tgk eh . Hehe

    ReplyDelete
  23. knor campak2 je..sukat2 tak reti..

    ReplyDelete
  24. Errr bleh caya ka petua camtu ek? M biasanya agak2 ja bila masak...

    ReplyDelete
  25. tak tahu haa...setakat ini masak okjer ..dok kurnag ..dok tawar..dok masih alhamdulillah.tpi cuna cam best,,

    ReplyDelete
  26. hahaha tengok tu tak abes2 perangai mengelat dia, pot luck nak masak nasi je yerrrrr!!! haahhahhahahahhaa

    Bab petua tu Zaza pn tak sure sbb tak pandai masak & jgn harap lah masakan Zaza tu sodap hahahah

    ReplyDelete
  27. x penah lak try tips mcm tu.. kalo deqla, ikot kata hati je.. kalo rasa dah ok, ok la tu..rasa sdp ke tak belakang kira.. ate, puase kannn... boleh dijadikan itu sebagai alasan.. haha...

    ReplyDelete
  28. tak pernah tau pulak ada petua macam ni..sy hari2 msk utk famili kecik dh biasa hari2 msk pun tak pernah rasa..klu msk byk2 tu gerun gak la..lg2 bulan pose ni kan

    ReplyDelete
  29. Saya kalau nak rasa terpaksa pakai lidah....kikikik

    ReplyDelete
  30. Saya ada tgk dlm tv... katanya, kalaumasak bln puasa, gunakan deria hidu .. kalau kita bau dah sedap, maknanya semua dah cukup rasa.. mmg btul, saya buat gitu... tpi jgn dok amik bau melampau sgt... makruh... hehe

    ReplyDelete
  31. Okje cuba dlu nanti kalau betoi mujarab bagitau lain. boleh ktorg pulak cuba hihihi :p

    ReplyDelete