Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 31 July 2013

SEMPERIT Menyemperit

Salam 22 Ramadhan.....

Sejujurnya memang OKje tau yang OKje berhutang dengan korang semuakan.....
Hutang berkunjung balas...... huhu..... Insyaallah, dengan kudrat yang agak 'lemau' sekarang ni.....hehe.... mak akan cuba gagahkan..... ( lebih kurang je kita ni Umialya..... lemau memanjang! ).....

Dah katanya telur kuning berlebih semalamkan, OKje pun memulakan operasi MENYEMPERIT......
Resepi? Cedok je mana mana blog yang berkenan di hati...... tak ingat blog siapa, tapi yang pasti cari yang sukat pakai CAWAN je..... hehe.... No timbang timbang ...... leceh!  Tak suka mak tau! hehe...

Sebenarnya, ni first time OKje buat kerja SEMPERIT MENYEMPERIT tau.....
Mould dia pun baru je beli Ahad lepas kat Bagus Kajang hehe....

Tamak haloba, beli banyak sekali!.....
Mula-mula tu, mungkin adunan OKje terkeras kot...... so bila nak menyemperit tu.....Pergh! memang sepenuh tenaga OKje menekan, rasa macam nak terberanak pun ada....haha......
Lepas call kakakdan dia kata letak margerin untuk melembikkan dia ...... barulah laju je menyemperit .....hehe...

Yang tak bestnya, dapat 2 balang sederhana tinggi je.....  Jadilah kot..... janji dapat lepas bagi mak OKje dengan MIL, kalau rajin buat lagilah nanti  ....

Emm...... rupanya bosan jugak buat kuih raya sorang sorang ni kan......

Jangan dipandang pada rupa....... tapi pandanglah  pada RASA dia .......hehe
Macamanalah agaknya mereka yang memang ambik order buat kuih raya tu yeh! ...... Pergh!.....

**Psst.... teringin pulak nak buat kuih siput dengan kuih gunting macam Kanda dan Ummu Aidan..... letak bahan dalam tu banyak-banyak ikut citarasa kita...... mesti bestkan!......

68 comments:

  1. nak gelak sikit boleh? huhuhuhu..

    'kehangusan' sememangnya sinonim ngan OKje, kuih raya itu nampak ok daa, cantik, rasanyapun mantop tp cam tergaring sikitkan? cer OKje perhati kat tepi2 tu, berubah kaler keperang2an, sepatutnya kalernya stabil pada keseluruhan biskut itu..

    cewahhhhhhhh komen UA mengalahkan chef lak padahalnya ilmu berbaking seciput cuma, jangan marah, sekadar pandangan berdasarkan pengalaman lagiiiiiii......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi!!! bagi chancelah..... gelak ...gelak... haha...
      Memang pun UA...kan OKje dah cakap UA.... buat kerja gini mmg bukan faveret mak.... tak suka tau! hehe...
      Belasah ajelah janji ada! hehe
      Nanti org buat yg come lote tempek kat blog! tunggulah hehe...

      Delete
  2. teringat pulak masa menyemperit last week..naik lenguh tangan..sakit bahu2 ..huhuhu..sama kes..adunan keras sikit..dah bako 2-3 dulang baru ingat nak melembutkan adunan..kih..kih..kih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...sebab kita ni buat setahun sekalikan Sura...tulah pasal....haha

      Delete
  3. kalau acik pun mau lelap buat sorang ni okje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe boringkan AE....dah tu nak kena basuh pulak bekas bagai lepas tu huhu

      Delete
  4. fuhhh gigih menyemprit tu OKje.. hehehe
    biasalah kan 1st time buat, ada je yg tak kena..
    lepas ni dah pandai buat boleh ambik order lah yer hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaza nak melepaskan sendiri punya pun bukan main seksa hehe

      Delete
  5. amboi menekan benda tu macam nak terberanak, haha... hiperbola nampaknya ni..

    well, takpe, dah jadi tu, nampak hasilnya macam semperit, jadi berjayalah maknanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...bolehlah AN, janji rupa ada mcm semperit!

      Delete
  6. buat sorang lagi best rasanya dr buat dengan anak
    habis tunggang langgang jadinya
    dia pun nak menguli nak tekan nak rasa,,,haih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun Izan.... tapi tak maulah yg menolong ngacau, nak yg menolong buat dan basuh bekas lepas tu hehe

      Delete
  7. sama kes la. mula2 tu keras. tambah marjerin baru ok. so next time kena kurangkan tepung. dulu ms kecik2 mak x pandai buat kuih ni. skrg bila dah tau resepi sendiri mmg tiap2 tahun la buat. anak2 pun suke. lebih kurang je bentuk samperit kite. nanti i tepek kat blog ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Okje pun jarang buat kuih yg pakai margerin dan bako-bako ni IL... Semuanya yg pakai minyak je, goreng-goreng gitu...
      Ha...tempeklah yeh...nak tengok!

      Delete
  8. amboii menyemperit.. ingatkan merempit dah tadiiii...kohkohkoh...hurm mmg la x pndg pd rupa..tp camne nk pndg pd rasa..?? tgu berbuka nnti sediakan tester ye kak okje.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...ye tak ye jugakkan Deqla.... alahhhh... imaginekan je rasa dia hehe

      Delete
  9. Waa cantik kuih samperitnyaa.. suka jugak ngan kuih ini.. :)

    ReplyDelete
  10. oklertu.. akak dah order semperit gitu.. sebab suka semperit kawantu....

    ReplyDelete
  11. baru malam ni nak buat, dah beli acuan tapi macam tak complete jer nak kena tekan dengan jari...huhu
    anak-anak suka biskut semperit.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia memang ada 2 SH, macam kat gambar tu.... Satu lagi tu mmg kena tekan dengan jari...

      Delete
  12. Ewah... dia dah menyemperit. Kanda malam tadi buat cruchies coklat. Senang buat meh kanda ajar. Corn flakes + coco crunch tumbuk kasar macam gula pasir besar sikit, campur dgn kacang tanah blend halus sikit + badam blend juga. Coklat masak double boil dgn gula sikit dah tu cepat-cepat gaul dgn semua yg di tumbuk/blend - masuk sesudu-sesudu dlm paper cup - tabur dgn colourful sugar. Siap masukkan dlm peti ais 2-3 minit. Lepas tu dah boleh simpan. Cepat dan senang.

    Semperit ni kena yg rajin macam dinda aje boleh buat. Cantik lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah kanda tu sajalah tu.... nak perli dinda... mana cantiknya belang belang je dinda tengok, separuh sawo, separuh kuning langsat hehe
      Dinda mmg tak pernah buat biskut yg melibatkan cairkan coklat ni kanda...kalau rajin, boleh gak try nanti! Macam senang je resepi tu!

      Delete
  13. semperit memang original size macam ni kan? tapi ada yang semperit macam bunga dahlia tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Akmar....sepatutnya kena tebal lagi kot Akmar tapi entahlah mungkin yang ni acuan dia kecik!

      Delete
  14. wahhhh.. rajinnye akak kita ni.. selamat menyumpit.. eh!! buat semperit..^^

    ReplyDelete
  15. Waaaa rajinnye...
    Dakuu beli ajer...sebab tak bape pandai nk buatnya..pandai mkn jer...

    ReplyDelete
  16. rajin juga yer okje.. KA baru baik dari sakit x tau sempat ke idak nak membiskut ni !

    ReplyDelete
  17. salam ramadhan # 22 ok je..
    wAA..dah stst buat kuih ye..best2

    ReplyDelete
  18. Hihi..dah datang rajin lah ni buat kuih...hehe..OK lah tu Kak..nnti makan mesti sedap...
    kamek dah siap2 tunjuk kuih..tempah memanjang..ahhaha

    ReplyDelete
  19. Tumpang tengok kemeriahan org dapur.
    Aby, semprit tk reti
    Tp klu merempit pandai la.
    Hu...hu

    ReplyDelete
  20. Tau makan aje...menyemprit xpandai tapi menyumpit tau le...hehe

    ReplyDelete
  21. hihi.. mama pun tahu makan je... buat hampeh!

    ReplyDelete
  22. smlm sy buat biskut cip cekelat weeee mcm xsempat raya je dah nak habis fuh

    ReplyDelete
  23. Cantinya semperti okje..ade toppings kalerful lagi...adejgk kan yg orang buat mcm btk bunga kan okje..nie mesti kejap jer kan abes nie..kalau ade acuan nak jgk buat..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampaknya anak anak OKje tak ghairah nak makannya UA... masih tak luak pun!

      Delete
  24. Semperit ni evergreen kn. dari dulu sampai la, masih dicari orang dan masih digemari. Tunggu kita duduk berjiranlah okjer. Nnti buat sama2. Sorang menyemprit, sorang bakar. Lepas tu kita bahagi 2. Dulu2 camtulah saya buat. La ni, takde geng dah....malas gilerlah...

    ReplyDelete
  25. kuih semperit jimat ke akak..nipis je..janji sedap eh..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...mmg pun mcm nipiskan Zaniff...Acuan dia kecik kot.....tu yg nipis tu...

      Delete
  26. U guys kan yg jumpa di KLCC tempoh hari!?..I dok fikir n fikir cm biasa tengok, lepas I perasan tu I cuba cari u guys semula tapi tak jumpa..aduhhhh ruginya I tak dapat borak borak ngan u guys..!!! aduhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukanlah DIM....I dah lama tak pegi KLCC you... tu bukan port OKje tu!..

      Delete
    2. Jadi siapa yang dok tegur saya tu..emmm..

      Delete
  27. hehe kak okje , kat jb 1 balang kecik je dah rm 15 .:D

    ReplyDelete
  28. saya dari tahun lepas lagi import acuan semperit ni... tapi sampai skrang tak terbuat... dulu alasan takde acuan, skrang alasan sibuk pulak... ekekkek
    tapi tgk biskut semperit OKje ni, tetiba rasa nak menyemperit jugak.... semangat semnagat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...itu alasan biasa Bijen....
      Ha tulahkan bila tgk org buat, kadang kadang baru datang semangat dia

      Delete
  29. prit prit.. comel la kak okje nye semperit tu. rajin sungguh akak eh, nanti raya nk tumpang rasa :) hehe

    ReplyDelete
  30. Bravo!!! For first time, I can say u did a good job. I ni mmg tak terbuat la biskut or kueh raya, takder mood and mmg tak nak ada mood, sedeh. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai sedih dengonya tu MJ... makan cucur penyeram ajelah hehe

      Delete
  31. mcm seksa jer menyemprit nih . lum pernah buat . cuma tau mkn jer ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau adunan dia lembik, tak susahlah Vee,... cepat je

      Delete
  32. rajin nye wat kueh ayeee...

    ReplyDelete
  33. rajinnya menyemprit hehe..belum cuba menyemprit ni..
    sama jg malas nak timbang menimbang hehe

    ReplyDelete
  34. Replies
    1. Sebab suka makan Ros ...tu yg nak menerai tu!

      Delete
  35. Last two weeks kita orang ada buat kueh ni okje..tapi acuan dia guna yang bunga cina tu..antara kueh favorite masa raya ni coz senang and simple...kalau yang susah sure tak jadi, so buat yang simple aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awal jugah yeh Raudzah menyemperit...bersemangat! hehe
      Betul tu Raudzah...OKje pun suka buat yg simple2 je...malas nak menyeksakan diri!

      Delete
  36. pengalaman kwn2 yg juai kuih raya nie. depa pun kalut sediakan semua tue. tido pun sekejap je. kul 2 3 pagi bru tido

    ReplyDelete
  37. Ros pun dah beli acuan tu ngan bahan2 nak buat biskut semperit. tapi tak terbuat.. raya dah nak dekat ni.. hujng minggu ni kena rajinkan diri la nak buat..

    ReplyDelete
  38. hahahhaa...bosan kan sis buat sorang2...lain kali panggil lah encik somi tolongsssss bhuatkan kuih tu...hahahahaa

    ReplyDelete
  39. Rajinnya okje.suka mkn biskut semperit dahlia. Rupa pundah cantim...mesti rasa punsedaphihi

    ReplyDelete
  40. meh hantar kat sini satu balang....kucing samo nok makang jugok semperit nih...hahaha..meow3;p

    ReplyDelete
  41. wahhh rajinnya hainom ni.. jeles mia...

    ReplyDelete