Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 30 July 2013

TRAGEDI Pavlova

Salam 21 Ramadhan.......

Semalam OKje cakap yang TLBD ada request PAVLOVA kan.........
Untuk tidak menghampakan BEZDAY GURL, gigih le omak dia menerai buat benda yang tak pernah dibuatnya seumur hidup petang semalam.........
Dan hasilnya........

Tak habis habis dengan spek besar tanpa cermin......huhu.....
Kira menjadilah ni kan Bijen....... walaupun buruk 'ghupenya' hehe......... Bolehlah...... bagi menunaikan hajat Bezday Gurl!


Sebenarnya ....... ada cerita di sebalik semua foto yang kelihatannya sempurna tu........ huhu...... sedih mak tau!...... Betullah kata orangkan, 'pengalaman tu adalah guru yang terbaik'. Kalau kita tak mencuba kita tak akan tau!......

Tang resepi, OKje ikut je resepi Bijen..... disamping google jugak blog lain tengok experience diaorang. Tapi biasalahkan OKje ni....... bukan jenis yang 'tekun', kalau boleh nak cepat siap je ...... Tu yang timbul TRAGEDI PAVLOVA tu hehe..... 


Siap bereksperimen lagi....... nak confirmkan betul betul meringue tu dah BERTANDUK ...hehe......


Lupa nak beli parchment paper so pakai kertas A4 je...
Nak gelakkan OKjelah tu..... hahaha........ Inilah hasil first bake...... sob sob........sedih tau! 
Itu pun dah OKje tarah bahagian atas yang hangus dan legam tu hehe...... tu yang sopak jadinya ...... 
Untuk tidak menghampakan BEZDAY GURL, gigih le OKje buat sekali lagi.....   


Bila dah jadi ghupe gitu PAVLOVAnya, WAJIBlah buat 'post mortem'kan hehe .....

~ JANGAN panaskan oven terlalu lama sebelum membakar, boleh legam jadinya......
~ JANGAN putarkan whipping cream terlalu lama. rupanya boleh berketul-ketul, tak smooth ( baru tau! ) 
   Diaorang kata pakai brand 'RICH', just nice dan tak berair.... 
   ( Tapi, nak lagi senang pakai je yang dah siap tu..... cuma cetttttt....picit je ! hehe....) 
~ Kalau nak kurangkan manis, rasanya pakai 1/2 cawan gula pun OK kot....... Tapi kena tanya pakar dulu, 
   takut ada effect kat meringue tu pulak!

Harap-harap puas hatilah kepada mereka yang bertanya dan tak sabar nak tengok hasil PAVLOVA OKje hehe......    

Bila buat 'Ulang Tayang' memanjang ........ banyaklah jadinya telur kuning......  Nampak gayanya MENYEMPERIT le teman sat lagi ni.....hehe...



62 comments:

  1. cayalah omak sorang ni, tahniah3x...

    oh ya.. whipping cream tu cuba beli jenis yang non dairy, barulah ia tak berketul2..

    oven tu perlu dipanaskan (lamapun tak apa) sblm bakar tp kena pastikan suhunya tepat, terlebih suhu itulah jadinya.. kalu idokpun terlebih masa..

    pandangan UA jerlah berdasarkan pengalaman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeh.... hehe...maklum le jarang baking membaking ni hehe....
      TQ UA ....pertama kali tu pukul whipping cream hehe mak mana tau!!
      Mungkin jugaklah suhu tu terlebih sebab awal-awal lagi dah bau hangus haha!

      Delete
  2. heeee ok lah tu OKje.. lepas ni buat lagi sure menjadi & sedapppppppp :p

    mmg nak gelakkan OKje bila tengok yang rentung tu hehehhee.. betul lah kann org kata kalau tak cuba tak tahu.. tak gittew?? hehhe

    Btw gud job OKje ;)

    ReplyDelete
  3. Tahniah okje..yang second time tuh nampak dah macam pakar dah tuh..hehehe..yg pertama tak semestinya perfect..yg penting rajin mencubanya..
    mesti seronok btul kan budak spek tanpa cermin tuh dapat pavlova lg best tuh..:)

    ReplyDelete
  4. salam ramadhan # 21 ok je..
    waa..hebat lah ok je ni..terer wat pavlova..m3h lum pernah buat lg..pasal ovennye xde..ehe
    done klik ikea..

    ReplyDelete
  5. nampak cantik jer..menjadi la tu..terliur plak tengok..

    ReplyDelete
  6. utk cubaan yg pertama, ni dah kira bagus la kak.. deqla bagi markah A+.. ok tak? haha.. seronok la minah spek tu kan dpt pavlova idaman... ;p

    ReplyDelete
  7. Nampak sedap yang menjadi tu. Hehehe

    ReplyDelete
  8. Ewahhh!! berjaya juga akhirnya. Tahniah dari kanda. Cantik dan perfect walau memula tu jadi pengajaran. Kanda tak pernah pun buat pavlova ni.

    Adik tu merenung tak sabar nak memotonglah tu. Mesti iftar semalam berbuka aje ngap yg ini dulu. Auntie dah tahu sangat adik kan macam anak auntie juga. Happy birthday sekali lagi dari auntie:)

    ReplyDelete
  9. Juri terbaik adalah yang memakannya...Apa komen mereka?

    ReplyDelete
  10. wah..tercapai hasrat nak makan pavlova..emaknya pun tak pasal-pasal pandai wat pavlova hehehe

    ReplyDelete
  11. betul tu.. kalau dah tak jadi.. kena la buat sampai jadi kan..

    ReplyDelete
  12. ok la tu... mia lagilah tak pandai nak buat...

    ReplyDelete
  13. Gigihnya... Tahniah sebab anda memang ibu yg sangat baik.

    ReplyDelete
  14. ok lah tu kak jd gk lah walaupun cubaan pertama tak menjadi sgt... dana lg tak penah sekali pun mencuba... hehehe tkt tak jd

    ReplyDelete
  15. bestnye OKje pandai buat pavlova...nyummms

    ReplyDelete
  16. tahniah berjaya realisasikan impian anak
    itu yg terbaik hasol tangan sendiri
    mesti TLBD ingat sampai bila bila

    ReplyDelete
  17. syabas Okje.. dapat juga bezday gurl makan pavlova hasil tangan Okje :)
    Kalau kena gaya, tak susah pun nak buat pavlova, kan? Standard la tu kali pertama tak terus jadi... yg pasti yg kedua tu nampak menjadi :)
    Rasanya rentung tu sbb suhu oven terlalu tinggi... sbb tu saya gigih tunggu lama-lama dengan suhu rendah asalkan meringue masak dengan baik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Bijen senang je nak buatnya...
      Tulah...rasanya tinggi sangat kot suhu dia!

      Delete
  18. Tahniah Okje..dah menjadi tu....akak tak pernah buat pavlova....

    ReplyDelete
  19. ok la tuh kak....asalkan de rupa pavlova

    ReplyDelete
  20. menjadi la jugak..
    kalau kita yg buat , tak tahu la apa ke ghupe nya nnt tau kek tuu...

    ReplyDelete
  21. Sedap nengoknyaa pavlova tuh.. kira dah menjadi gak.tuh.. :)

    ReplyDelete
  22. ada gak gunanya kuning telur tuh kan ...

    ReplyDelete
  23. janji....bt sendiri..pua hatikan..

    ReplyDelete
  24. wah! untung adik dapat jugak merasa kek buatan bonda tersayg..hehe..
    rajin akak buat.. takpelah lama2 nti msti kek nya lebih sempurna..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan rajin Atie...lebih kepada nak mencuba dan terpaksa sebab dah janji ngan TLBD hehe

      Delete
  25. kek yg first tu terliur la plk.. buah strawberry lgi.. sedap2

    ReplyDelete
  26. Rajin nye... sedap nmpak. saya selalu beli jer. tak reti nk buat. hikhikhik

    ReplyDelete
  27. kalau saya, gerenti failed. okjer kira dah medium grade nih...

    ReplyDelete
  28. wahhhh...mesti sedap ni ain dah la hantu kek huhu..nak jugok !

    ReplyDelete
  29. oohh gitu la rupa pavlova tu yer ..
    tk pernah tu apa pavlova tu ..
    mesti sedap tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye...gitulah ghupenya Aby....
      Emmm... bolehlah...personally OKje tak delah suka sangat...biasa biasa je.. bolehlah...

      Delete
  30. Memang buat sendiri jugak puas hati kan... tambah lak kalau untuk anak2

    ReplyDelete
  31. kalau dah macam ni caranya..beli yg dah siap lagi senang...terus ngappp...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak senang mmg cam tu WA hehe... tapi buat dia tak susah mana pun sebenarnya

      Delete
  32. nampak ok tu ... okje dah berjaya bila buat kali kedua....seronokla TLBD dapat makan paplova air tangan mamanya sendiiri.

    ReplyDelete
  33. takpenye tu kak..lepas ni buat confem lagi baik dari 1st time buat..apa2pun nampak macam sedap je..hehehe..leleh pulak air liur nengok...hehehe..

    ReplyDelete
  34. x pernah lagi makan pavlova ni. buat pun x pernah. bese la tu kalau fes time. lama lama sok ok la.

    biskut london almond tu senang je buatnya. nak resepi ke. sy mmg guna resepi ni je tiap2 tahun. mudah dan simple.

    kalau nak resepi cakaplah ye.

    ReplyDelete
  35. sy lagi la, skali buat terus tak jd tp terus givup huuu isk2 ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah Xila ...kekadang OKje pun gitu gak cepat give up hehe

      Delete
  36. ada jugak bentuk pavlova..ok la tu..nnti ade yg nk oder plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh tak de sapa yg teringin nak order Zaniff kalau rentung cenggitu hehe

      Delete
  37. Tahniah,okje!takpe. ..kita semua blajsr dr pengalaman.

    ReplyDelete
  38. Wahhh tekun, tahniah Okje. Semangat tu yang penting, jadi tak jadi belakang kira. At least dah boleh buat post mortem ni, kra ok la tu.

    Happy belated birthday TLBD, may Allah bless u.

    ReplyDelete
  39. kalau saya yg buat..kompem langsung tak menjadi OKje...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum cuba belum tau MR...cubalah!

      Delete
  40. Tahniah okje coz dah berjaya dalam misi pavlova...bukan senag nak buat tu..Che'ta aje tak jadi..so kira okje ni level chef Adu lah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....gempak punya komenlah Raudzah ni hehe...
      Ohhh ye ke Che Ta tak jadi? hehe Pergh! dahsyat mak kalau cam ni!hehe

      Delete
  41. pavlova kira makan. tp klu nak buat dan makan x sanggup. sebab marigue tue kan bau telur kuat. huuuu

    ReplyDelete
  42. baguslah akak ni.. rajin mencuba.. tengok hasilnya.. menjadi :)

    ReplyDelete
  43. wahhhhhh....tak nak menghampakan besday girl...akhir nye menjadi jugak...

    ReplyDelete
  44. wah! dah berjaya buat pavlova ye OKje...ni I jeles kat U ni laling...dari dulu I nak buat tau pavlova ni tapi asyik beli je....tak pernah jadi lagi nak buat....keinginan nak buat tu ade tp tak tahu lah bile terjadinya pavlova ni....bhn2 pun dah beli aritu...whipping cream yg beli hari tu utk buat pavlova pun dah expired dah kot dlm peti tu...huhuhu....tlg bagi semangat kat kucing samo ni skit OKje...jadi malas masuk dapur sejak dua menjak ni...;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengandung kot hehe.... anak lelaki....tu yg jadi malas tu...Tapi okje, walaupun tak mengandung hanya perut je mcm mengandung tapi tetap malas gak ...acane tu KS?hehe

      Delete