Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 20 August 2013

KOPI yeh bukan CINCAU

Salam pagi Selasa yang sangat sejuk......

Mana tak sejuk pagi ni, sejak semalam lagi, mana ada panas....... OKje punya baju dijemuran pun tak kering, dahlah 'BIBIK' buat hal, berpusing tidak, spin, apatah lagi! Yang boleh tukar air, bunyi macam membasuh, wayang je lebih bibik tu huhu.... sedih!......

Semalam punya cerita.....
Masa sebok memasak tengahari semalam, ( seboklah sangattt...... ) masak sejenis je pun, tapi sebok dia, macam nak masak untuk kenduri haha..... Fish Fillet sweet sour je.... Tetiba tekak ni teringin pulak nak pekena air yang hitam-hitam hehe...... Tak mo, tak mo, tak mo, jangan salah teka........ bukan Cincau yeh tapi KOPI hehe....


Mak tak suka yang pekat-pekat nak, suka yang cair je..... hehe......
Zaman OKje kecik dulu, mana ada pilihan lain ...... MILO, tak yah nak beranganlah, memang tak de kat rumah tu..... Kesiankan!

Sebagai orang jati MUAR, haruslah KOPI ni menjadi pilihan..... Tak mainlah kopi lain hehe.......


Bila minum kopi, teringat pada Arwah Abah yang memang seorang PEMINAT TEGAR kopi!...... 
 

45 comments:

  1. sesekali layan kopi sedpa gak pagi ni..celup dg kuih bahulu pemberian mak dari melakau

    salam hari raya utk admin

    ReplyDelete
  2. selamat pagi
    dah sarapan? singgah sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah Anum...makan apa yg ada kat dapur je

      Delete
  3. Kena cepat hantar ke kedai si bibik tu... Sian dia mogok lama2 nanti...

    Saya pun ikutkan suka minum kopi, tp jd pening ...so ,kdang kadang jelah boleh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah AN, nak memanggil cina repair ni...sakit tangan dah ni asyik memerah...huhu

      Delete
  4. salam pg akk.mai secawan..hehe

    ReplyDelete
  5. Kakcik suka teh O cair je... :)

    ReplyDelete
  6. ohhh cik jah plak suka minum kopiwo pekat2. sodappppsssss
    lagi2 kena kopi 434 atau kopi hang tuah.. mansyukkkk.. boleh segar bijik mata =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak tak boleh Jahh...fenin lah ....

      Delete
  7. Kita puasa hari ni...kopi tu asben kita mmg suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tak puasalah AN...hehe...sedap je makan kopok ikang ni hehe

      Delete
  8. mintak la secawan...tgh beku kat office ni..hahaha.. :)

    ReplyDelete
  9. Orang Perlis kuat kopi. Jadi akak pun peminat tegar kopi jugaklah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru tau JA yg org Perlis kuat kopi! ye ke?

      Delete
  10. Okje...saya suka kopi nie, sedap... :D

    ReplyDelete
  11. xblh minum kopi nnt tak blh tdo..:)

    ReplyDelete
  12. Org Batu Pahat dan Muar mana boleh lari dari kopi 434 ini dinda.
    Sampai masa kawen anak saudara abang dulu dlm setiap goodie bag ada sepeket kopi ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti menerima menantu dari negeri lain tu kanda...

      Delete
  13. sekali-sekala pekena kopi best juga kan. Mana nak cari kopi 434 ni, nak try juga lah, hehe..

    ReplyDelete
  14. UA kalau pekena kopi ni, pasti nak yang pekat punya, barulah rasa kopi sebenar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak bolehlah fren....kepala kita macam weng gitu kalau pekat-pekat

      Delete
  15. Okje peminat kopi tegar yer...kalau UA tak minat sgt kecuali nescafe ..dr kecik dl lagi..kalau minum plain tanpa susu gitu pun rs bosan jgk..yg best nescafe susu kaw..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jugak UA...sesekali teringin tu datang hehe
      OKje belasah je air apa pun , tak de yg tegar...

      Delete
  16. mmg nmpk mcm cincau..sbb mcm ada isi cincau dlm tu..hihi.. errr..kopi? deqla x minum.. hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cincau ngan kopi lebih kurang je hehe hitammm!

      Delete
  17. kopi ni mmg harum baunya . klu balik BP , singgah Muar ler beli kopi nih dan paste mee bandung segera ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betullah tu vee MIL pun selalu kirim kopi tu

      Delete
  18. Masa untuk bertukar Bibik yang lebih anggun dan moden lah tu, bisik2 le kat arjuna...
    Kopi yg hitam pekat tetap menjadi pilihanku juge walaupun sekarang ni dah ada kopi janda... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia mmg sebok kata suh beli lain BM, OKje je yg kata sayang membazir duit sebab rasa masih boleh betul lagi tu...
      hehe yelah tuuuu..... padahal dalam hati, kopi janda juga yg jadi pilihankan! hehe,...

      Delete
  19. Mak kita pun peminat tegar kopi Okje..kopi anggerik, tapi susah nak dapat rasanya..nway kita tak boleh minum kopi, nanti pusing..he..he. Sebenarnya kita allergic dengan any drinks yang ada caffeine

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah dengar kopi anggerik tu... allergic? Siannya....

      Delete
  20. Masa aku budak2 dulu pun minum kopi juga okje....nak minum milo tunggulah lorinya datang kat sekolah...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe samalah kita Mia... Hang cakap pssal lori milo baru teringat.dedulu lori milo selalu datang sekolahkan ....

      Delete
  21. kopiyg dulu kala punye mmg terbaik.. :D
    sedap sedap :D

    ReplyDelete
  22. KOPI BILE DI MAKAN NGAN BISKUT TAWAR KECIL . PEUWWW . SODAP . HAHA

    ReplyDelete
  23. KA paling jrg ambil kopi ni ! lebih suka teh hehehe

    ReplyDelete
  24. sukak ngombay kopi kok oerak ireng yor ..
    tp, putih waea ..
    hu..hu..

    ReplyDelete
  25. Wah teriba rasa trliur plak nak pekena kopi

    ReplyDelete
  26. sya pon peminat kopi... hehehe.. sedap tu.. tambahan lg minum kopi guna cawan Vantage.. fulamak... cayalah.. hehehe
    (opsss.. kantoi sy minat pinggan mangkuk)

    ReplyDelete
  27. I miss coffee... sejak preggy x sentuh2 coffee pegi Starbucks pun walaupunnnn favourite dan kemestian kan? amik choco based jer...

    ReplyDelete
  28. Qaseh♥x reti minum kopi. Paling dahsyat pun milo or teh. Paling byk minum air kosong. Kosong... kosong...
    Masa akak post article ni, Qaseh dlm wad. Soi tgn pun kena cucuk 'air kosong'. Uwa uwa...

    ReplyDelete