Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 31 October 2013

NASI MALAS

Salam Khamis sahabat yang dirindui.......
Rindu sebab tak semua blog yang dapat OKje terjah semalam, mak busy nak.......hehe..... Busy mengemas bilik anak bujang yang nak balik hujung minggu ni. Kasi dia selesa. kotnya dia nak study last  minit....huhu...
Sebelum ni, biasalah ..... macam macam ada dalam bilik tu, dah katanya, emaknya terlampau RAJIN ...... hoho....

Tapi OKje pelik tau, boleh pulak sekolah dia bagi cuti panjang untuk budak FORM 5 hujung minggu ni. Balik hostel je, esok dah SPM.... OKje lagi prefer kalau diaorang duk hostel je menjelang SPM ni....... apa apalah cikgu!

Yang tak beranak SPM tu tak yah nak pikir le, layan je NASI MALAS mak ni.....
Sebenarnya resepi ni dari kawan OKje, FATHIYAH, alah yang datang rumah hari tu..... sebok beno dia suruh OKje masuk dalam blog resepi dia tu, nak METER JARIAH dia jalan laju katanya...... ( eleh, saja  le tu.... nak glemer hik hik.....)

Lap peluh....... hehe, rumah makkan ala ala dalam sauna hehe
Sebeb dia tu orang Kedah, dia cakap nasi ni NASI MALEH.....
Yang jadi MALEH nya nasi ni sebab, nasi dan kasi ayam bergabung, bersatu, melotop!..... Dah macam lagu Stacy pulak....hehe....

Sebelum nak tempek resepi, Tukang Karut kenalah cuba dulukan..... barulah tau jadi ke, sedap ke tidak, kang marah pulak kawan-kawan alamaya mak, bagi resepi tak jadi hehe......

Beras basmathi, cuci dan biarkan dalam periuk.
 Letak daun pandan. 
Dalam masa yang sama, moh le kita masak KARI, tak kiralah kari ayam ke kari daging ...... mana mana pun boleh, pilihlah mana yang terasa nak makan...hehe. Si pemilik resepi kata dia guna rempah kari CAP O, memang sedap, dia katalah, banyak jual kat Tesco, OKje tak pernah dengar, apatah lagi beli so OKje guna cap ADABI je.....


Kuah kari ni tak payah pakai santan . Air semata je tau! Minyak untuk menumis OKje guna BUTTER.   Make sure kuah kari tu sukatan dia kena sama atau lebih daripada air sukatan untuk beras yeh..... Macam OKje, kalau guna beras Basmathi, OKje suka 1 : 1.5..... ( 1 pot beras : 1.5 air ) sebab OKje tak suka peroi sangat..... Agak-agak ayam dah masak, tuangkan je kari dalam beras yang dah tersedia tu. Masak nasi macam biasa.....

Bila nasi dah nak kering tu, kacau le nasi tu bagi mesra dengan kari...... OKje kacau ngan garfu!
Berhati hati tau,  takut beras ni patah, nanti tak come....
Ni tak de dalam resepi, tapi OKje nak melawan sifu hehe....( mana aci dia sorang dapat pahala hehe...)
Bila nasi tu dah masak, boleh le tabur kismis dan gajus...... atau apa saja yang ada dalam fridge tu!......Kalau ada bawang goreng, daun ketumbar pun boleh letak....


Dah....... boleh makan sekarang!

Macam makan NASI BRIYANI GAM gamaknya ko...... hehe.....
Nak lagi bombastic, lawankan nasi tu dengan benda yang masam masam manis gitu, macam ACAR BUAH ke, jelatah ke, tapi sebab malas weyh nak buat jelatah, dengan nenas, timun tak de, satu hal pulak nak kena membeli.... so OKje lawankan dengan benda yang ada dalam fridge, daging!
DAGING SWEET SOUR MALAS namanya hehe.....


Cubalah NASI MALAS tu, memang SODAPPP..... yang pasti kita tak jadi malas dah!...hehe

77 comments:

  1. lama tak singgah dan baca entri kat sini...

    ReplyDelete
  2. nyum nyum nyum...yummylicious dan nampak menarik...tapi tak nak masak, nak gi rumah OKje tu...wakakaka...alamat dah ada dah ni dari raya hari tu...boleh jer kalau nak pergi...he he he... cop, kita masak kari memang tak pernah guna santan...kalau guna santan memang isi rumah tu takkan usik...ekekeke..konon2 darah bollywoodlah kononnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je nak datang....tapi takut kalau Farah dtg nasi maleh tak menjadi hehe....
      Wah kari mamak stylelah ni yeh Farah....

      Delete
  3. eh bagus jg nasi maleh ni yer Cik Bedah.. senang lauk + nasi dah diadun skali.. haha mmg malessss.. nnt nak try lah.. kot2 masak kurma nnt tak habis bleh buat nasi malas ni versi lauk kurma ayam hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tunggu lauk yg tak habis ....nampak sangat pemalehnya cik Jah oiii....hehe

      Delete
  4. Aahai..nasi malas tu nampak sedap la..nak sikit.. tak ajak saya pun? Malas apa lagi kalau siap tepek gajus dan kismis... Nasi Rajin dah tu......

    Saya pun mulanya pelik nape budak2 spm diberi cuti hjug minggu ni.. anak buah saya pun sama.. mungkin cikgu nak anak2 ni rehat dan tenabgkan diri dgn famili sebelum berjuang...strategi psikologi tu... lagi pun duk asrama asyik tgk kwan lain study mesti diorang tambah stress.. balik umh mak pulak masak nasi RAJIN ni, kan seronok......haaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gajus dan kismis tu lebih tah tahun bila AN hehe...
      Weyh.....AN okje pulak yg stress tengok dia asyik ngadap phone je kalau kat rumah ni....bukan study pun huhu

      Delete
    2. Okje..cuba bagitahu sukatan garamnya.. kalau masak 2 pot nak bpe banyak garam? Saya nak buat ni.. buat kari tu letak daging je kan? Tapi macam ada kentang dlm pic tu.. kentang pun nanti masuk dlm nasi juga ke?

      Delete
    3. Laaaa.....baru baca...sowi..
      Garam tu ikut rasa kita le....Garam kadang tu okje main buh je....
      Kentang okje masuk ....tak nak pun boleh....half cook kot kentang tu pas tu pindak nasuk dlm beras dulu...

      Delete
  5. Senang btul...2 in 1 gitu...! Kena la dgn nmanya....hihihi...

    ReplyDelete
  6. menarik gak idea nasi malas ni. 2 in 1…..ko xyah nak gaul2 kari dalam nasi putih lagi ekk? best arr okje jadi chef…..bg la lagi menu org malas, blh tiru jd malas gak :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe ...ha'a Ros...tinggal makan je...eleh dia yg chef tu rajin masak macam macam

      Delete
  7. simple jer cara dia buat tuhkan..takyah naktumis asing2..kalau malas2 tp nak makan sedap2 elok sangatlah kan drp dok berangan nak makan nasi beriyani bagai..hehe..UA pun teringin nak cuba tau..:)

    ReplyDelete
  8. Pagi ni dah le tak sempat sarapan...memang bikin anak tekak ni perit, terliur di buatnye!

    ReplyDelete
  9. PERGHHH . TERLIUQQ .. KNE TRY NIH . HEHE

    ReplyDelete
  10. boleh try...mcm mudah jer..
    harap2 penyakit M ku ini dh hilang ler...bole buat hujung minggu ni...

    ReplyDelete
  11. nasi malas.... ooo sbb nasi gaul sekali ngan lauk rupanya..

    ReplyDelete
  12. Dah mcm beriani...sedap. Nasi malas disediakan oleh org yang rajin...hehe

    ReplyDelete
  13. cikgu nk cuti la tu...tu yg kasi cuti lama2...ish teruja plak tengok nasi maleh ni...first time kut tengok resepi ni...teruja tengok..teruja nk try..teruja nk rasa...hehehe...

    ReplyDelete
  14. Yang pasti memang tak malas makanlah OKje cam ni....

    Ini dah macam pilaf masakan my HD aje. Saya malas nak kongsi resepi, nafsu amal jariah belum bergerak-gerak lagi. Musim hujan ni saya malas ke dapur ler OKje....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok ler tu MD ....musim hujan aje malas masuk dapur...okje ni...hari hari maleh hehe...cam ne tu?

      Delete
  15. Wow 1st time tau ada nasi maleh gini.. sedap plak tuh.. sempoi jerk..

    ReplyDelete
  16. haaaa idea ni esok masak ni...main campak masuk sekali harung gini sesuai sgt untuk mak buyung buat...tq!

    ReplyDelete
  17. Walaupun nasi malas, tapi sedap sgt nampaknya....adui! lapar nengok kak..:):)

    ReplyDelete
  18. takpe take yr time ye ok je busy2 tu biasa ler

    ReplyDelete
  19. Wowwww...sedap tu...kari O ..?sypun x pernah dgr..ini bukan nasi malas namanya...ini dah terlebih rajin....hahahaha

    p/s lepas makan,jgn lupa cuci pinggan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg tak pernah lupa cuci pinggan beb....sapa lagi nak harap? Huhu...

      Delete
  20. Laa ingatkan apa nasi malas tu hainom... boleh Cuba ni ;)

    ReplyDelete
  21. memang mudah nasi malas ni okje..sekali masak je..ada lauk dan nasi..mudah kerja

    ReplyDelete
  22. nasi malas? hehehe mcm2.. nampak mcm sedap je ni...

    ReplyDelete
  23. nasi malas pon sodapppp kak oitt!!

    ReplyDelete
  24. mcm mkn nasi dgn lauk kari daging la yer..tp bezanya kari takde santan.. hikhik... nasi rajin mcm mana pulak kak? ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah le ....
      Macamana agaknya ghupe nasi rajin pulak yeh Deqla

      Delete
  25. macih share resepi kak... blh try nih... tp kalu pakai beras biasa bukan basmathi boleh ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dana....boleh je....tapi kuranglah FEELnya hehe....

      Delete
  26. Ingat ke apa tadi,'nasi malas' tu,rupanya resepi nasi yg meletop!

    ReplyDelete
  27. meleleh2 air liur tengok nasi malas okjer nih.
    malas ke cam tuh?? cukup rajin dh tuh~
    kena mask kari dulu baru leh masak nasi.
    terliur tengok~

    ReplyDelete
  28. macam nasi biryani.
    nampak sedap..hehe

    ReplyDelete
  29. ya allah. ini satu godaan ... mengucapp. hehe

    ReplyDelete
  30. Ermm sedap jugek ni..nasik maleh tapi rasa meletup2..nak juga di try ni kalo rajin...hehe

    ReplyDelete
  31. macam nasi rajin jer namanya...hehe...kalo malas masak nasi kosong jer..huhu

    ReplyDelete
  32. sesuai sangat lah dgn name nyeee....hahahahhaa
    Nampak senang je,tapi 1 je masalah nye cik tak reti nak masak kari..acenne tu??kohkohkohhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belasah je cik....hehe uncle googlekan ada....

      Delete
  33. senangnya resepi tu, mula2 kena masak kari ayam /daging tnpa santan, terus cmpak k dlm beras, terus masak nasi cm biasa, aloooorrrrrrrrrr 'kacang' jer cuma antara rajin ngan malas, hu3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg kacang banget UA...yang tk kacang penyakit M tu hehe

      Delete
  34. owh , nasik maleh ka..mamaD sy tu org kedah tak penah plak dia tau resepi ni...ok pcl cuba ry bua nanti...macam best je..macam sedap je..emmm .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try le PCL.... rasanya ni bukan resepi org Kedah tp resepi dia sendiri hehe...

      Delete
  35. * ok pcl cuba try buat nanti ..~ www.nazlee.com

    ReplyDelete
  36. Wah kebabbommmmm okje..memang molotup..he..he

    ReplyDelete
  37. masakan tu blh jadi apa saja asalkan kita kreatif dan berani cuba ...

    ReplyDelete
  38. Ni bukan nasik malas dah ni okje..terlebih rajin ni..sedap2..nak.....hehe

    ReplyDelete
  39. mcm senang je nk masak nasi maleh nie.. mcm laa kan.. hihi

    ReplyDelete
  40. ni bukannyer maleh.. rajin bebeno dah ni...
    sedap di makan begitujer...

    ReplyDelete
  41. Anak nk balik, syok ler tu.. heheje, kak okje sedap ler tengok nasik tu. Terliur teman nengoknye tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak nak balik lagi susah hati BC...sebab dia kat rumah asyik layan hp ngan komputer! Huhu

      Delete
  42. meanrik ni.. nampak memang sedap.. ni bukan nasi malas, tapi Ros ni yang malas nak mencuba. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje malas nk masak lauk banyak Ros....hehe

      Delete
  43. mcm nasi beriayni pon ada..cm nasi rajen je tengok..ni lg malas kesnya nih..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah...okje pun rasa mcm nasi briyani!

      Delete
  44. adehhh kak walaupun nasi malas tp nmpk sedap nihhh

    ReplyDelete
  45. nak juga resepinya bagilah cepat heeee

    ReplyDelete
  46. kalau sally, masak nasi dgn kari ayam la...nk masak nasi malas ni macam MALAS pulak :P

    ReplyDelete
  47. okje.. lama tak bw sini, bz memanjang. smpt update blogjer.. wah sedapnye nasi maleh.. terliur tgk.. ish ish ish.. meleleh dah nih .. hehehehe

    ReplyDelete
  48. byk kali dtg sini hari ni br dpt komen..line sengal sikit..dh baca entry tp nama pengomen tak muncul.hehe..

    ini kira Nasik rajin ni..sy klu nsik malas Nasik putih sama telur goreng plus kicap je.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lah sianya PK....tensionkan kalau gitu...malas jugak tu nk menaip balik!

      Delete
  49. Walaupun namanya tak sedap(nasi malas) tapi tengok pic tu mmng sedap sangat...
    Tapi nak buat ni kena rajin jugakkan ..hihihi..

    ReplyDelete
  50. Ini sudah lebehhh okje, hahahaa nasi malas yg sedap ni.

    ReplyDelete
  51. wah sedapnye...rajin ok je buat...terbaiklah

    ReplyDelete