Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 16 October 2013

SALMON cekik darah...

Salam Rabu sahabat.......
Walaupun Rabu tanpa kata kata..... tapi hari ni mak nak berkata-kata......hehe
SERIOUS....... mak ketagih nak membebel kat blog !....

Curi masa sikit sementara anak Pak Rahman not around, pergi hantar Angry Bird dan ambik TLBD..... so bolehlah OKje mengarang entri dan yang bestnya dapat rest jadi supir hari ni! Hoho....

Siapa suka Salmon?.....

Psst.....sos tu OKje buat ala ala Carrabean sos Secret Recipe tau
walaupun tak serupa dan tak sama rasa...jangan jeles! Hehe...

Kitaorang ( merujuk kepada mak dan laki mak ) sukalah jugak tapi idaklah sampai tahap TEGAR pun.....

Selalunya kitaorang makan kat gerai WESTERN je...... jarang sangatlah beli. ltupun Arjuna seorang yang order, OKje ngendeng sepotong je....hehe..... So, baru baru ni kitaorang ternampak ikan ni ada jual kat AEON. Tetiba pulak mengidam....hehe.....Arjunalah, OKje undercontrol.....
Kitaorang nampaknya tanda harga kat ikan tu..... ada yang RM65, ada yang RM57 per 100 gram......

Maklum le tamak haloba, ambik tak maunya seketul hehe.....OKje ambik dua ketul, Arjuna suruh ambik tiga ketul.  
Bila timbang, HA KAU.........RM45....hehe... nak letak balik dah MALU! .....
Taklah sangka sampai gitu harganya..... ingatkan baru RM20 han untuk 3 ketul ikan tu.....Bukan apa, macam tak berbaloilah pulak untuk sejenis ikan.


Malam tu jugak OKje kerjakan........
Masak apa? Hish  ....... sekarang nikan mak tengah kemaruk MEMANGGANG....... kalau boleh semua benda nak dipanggang!

Puaslah makan .....sampai tak terhabis sepotong lagi kat fridge! Hehe...

56 comments:

  1. Tak pernah beli ikan salamon cekik darah tu..hehehe..

    ReplyDelete
  2. sekali jer zee pernah makan salmon..kat ikea..tak reti ler nak makan ikan mahal ni..kalo beli mentah lagi la tak reti nak masak..hehehee..
    memang la OKje..zee pon gitu..kalo dah amik cam malu plak nak letak balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak letak boleh je Zee, tunggu orang jual tu leka hehe...

      Delete
  3. perghh..sedap tu Kak... pandAI pun akak masak.. walau pun mahal bila masak sedap kita yg makan pun puas hati ...hihi

    ReplyDelete
  4. Wah sedapnya grill salmon!terer betul okje masak memasak ni.mmg mahal la reganya ikan yg isinya berwarna oren ni hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panggang je pun TJ...hehe...google aje le...

      Delete
  5. huwaa, mahalnya salmon kat M'sia... kena makan byk2 salmon la kat sini selagi ada peluang :)
    Tapi sampai skrang tak berapa pandai lagi masak salmon... tgk cara Okje masak tu, macam menarik juga, nanti nak cuba cara tu pulak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada masak cara lain ke selain panggang tu Bijen

      Delete
    2. buat steam perah lemon dan tabur cheese... tapi ratah mcm tu aje la.. lawan dgn chips.... tak masuk dengan nasi....

      Delete
  6. ayat yang malu nak letak baliktu cam samajer... ha.. ha.. tak lerh tahankan...
    tak pernah belipun ikantu.. selalu nampak tapi tak terambik.. cekik darah gak yer...
    nampak sedapjer masakan panggang tu...

    ReplyDelete
  7. hiasan ikan salmon panggang tu cantik le, mungkin bakal masterchef 3 kot..

    ReplyDelete
  8. hehe, kak okje punya hiasan makanan tersusun. :D nampak sedappp

    ReplyDelete
  9. kiter xpernah makan beb...sbb mahal beb..sayang nak telan beb...hihihi

    wah terer laa beb... masak cam kat kedai err restoren..er hotel gtu... cayalah..tu arjuna makin sayang tuu..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yolah tu.....beb lu kan ada oven...apa lagi panggang lew pape pun hehe...

      Delete
  10. Salmon kegemaran ni..nyum2..mmg mahai ni okje..sbb tu x pnh bli..klu teringin g mkn kat sushi je..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Sushi tu tak rasa le Adriana...secoet sangat!hehe

      Delete
  11. Acik memsng tak pernah beli ikan tu okje

    ReplyDelete
  12. Ikan import OKje, haruslah mahal....hehe
    Tak pernah pula beli ikan ni, makan kat restoran je, itu pun orang belanja makan....:D

    ReplyDelete
  13. Kita beli kepala salmon kat aeon around rm12.90 sepeket. Sodap dibuat sup. xD
    ~renzu aka jeejan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke Renzu...tak pernah cuba pulak...sedap yeh kepala dia buat sup!

      Delete
  14. solmon cekik darah...tapi nasib baik makan tak tercekik..

    alah..okje tu tiap rabu tkde pernah yg tak berkata2....tak caya ce tgk blk entry okje setiap rabu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'akan WA....tak habis habis membebel hehe

      Delete
  15. sedap salmon nie okje..tp tak pernah beli,,sll mkn org belanjer jer..hehe

    ReplyDelete
  16. ikan salmon nie mmg mahalkan kak...

    ReplyDelete
  17. sedapnyee nampak.... pos cnie ckit sis ^_^

    ReplyDelete
  18. Yummy...mahal erk ikan tu.....rietta xpernah lg bli....

    ReplyDelete
  19. Sekali sekala kak hainom oii..ok jerr hehehee... bukan selalu... :D
    makan ikan ada minyak omega 3 nie pun bagus untuk kesihatan... tapi kalau selalu boleh jatuh sakit sbb mahal hahahhaa :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu TT......bukan selalukan....ngap je le....hehe

      Delete
  20. salmon mmg mahai kan kak... sbb penah beli seketul mmg harga dia mahai...tp dh puas lah kan dpt mkn tuh kak...walaupun mahai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg puas dah makan....ada sikit lagi kat fridge tu Dana hehe

      Delete
  21. Feveret kitorang sekeluarga tu OKje..nak beli salmon yang belum masak adeiii mahalnye... selalu makan sebulan sekali kat luar aje...memang dap dap kan...

    ReplyDelete
  22. aduhaiii.. Mahalnye!!
    sampai x mo makan jer rasa ikan tuh.
    simpan bagi keras jer dlm petiais.. huhuhuhu

    zura x pernah beli salmon.. sebab itu lahhh..
    harga sampai x sanggup nak bayar.. hahahahaha
    beli ikan sardin jer lah.. jimat sket. ahahahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Zura....bukan beza no pun rasa diakan....rasa ikan gak hehe

      Delete
  23. Sedap ikan salmon ni, saya pun suka tapi xmampu le nak beli selalu. Sesekali kalau makan di luar boleh le...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitaorang pun jarang beli BM....tahun ni ke tahun lepas rasanya tu le baru sekali....
      patut pun kat gerai western tu mahal kan...

      Delete
  24. ikan nie.....memang mahal......kat sini....kat luar negara tak de harga....selalunya beruang je yg makan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...ni berwang ke beruang bear tu Yan...hehe .

      Delete
  25. omakkkkk....mahal gilerr...husb cik kate ta boleh makan kalau mahal gitu...buat perhiasan je..hahahhahaaa..ape2 pon sekali skala ape salah nye kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu cik.. sesekali bedal je le..

      Delete
  26. Saya dan suami memang sangat suka salmon ni. Kalau boleh hari-haripun mau! Buat masa ni memang kena panggang ajelah si salmon. Memang betul, ikan ni sangat mahal. Kalau amik seketul dah dekat RM20. Okje, buat cam ni ajelah kalau tak mahu malu lain kali. Ambil sekeping aje masuk satu plastik. Pastu amik sekeping lagi satu plastik lain. Lepas timbang kalau taknak atau rasa mahal gegila, sila ambil satu plastik aje dan letak yg lain2 semula tanpa rasa bersalah ...hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gud idea tu MD....lepas ni boleh test...hehe

      Delete
  27. Ikan import memang le mahal ye idok...:) Rasanya kalau kat Tesco murah sikit kot.

    ReplyDelete
  28. Replies
    1. Rasa dia lemaklah Kniedaz ..mcm terubuk tu....

      Delete
  29. mama belum pernah lagi makan salmon kak

    ReplyDelete
  30. tak pernah makan salmon lagi la..harus masuk list utk dicuba.h ihi

    pd..mak ayah sy ok je.pagi raya call.
    esk nk blk umah mertua pulak..hihi
    kalau boleh malas nk jumpa sedara mara yg suka bertanya.. huhu.. okje paham kan maksud sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah QR panggang Salmon...
      Fahamnya Okje.....

      Delete
  31. salmon mmg mahal kan..tgok pic tu terasa kesedapannya..:)

    ReplyDelete
  32. kita nak makan mahu pikir 3 kali.selalu teragak kami akanbeli kat tesco...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah pasal Suri.....fikir sekali je masa tu hehe...

      Delete
  33. Favorite kita salmon ni okje..salmon smoke memang jadi pilihan kita..tapi memang mahalpun..tapi sedap ..memang berbaloi..

    ReplyDelete
  34. Sekali sekala bolehlah mkn salmon kan kak..kalo slalu botak kpla

    ReplyDelete
  35. dah kata dah.... mkn aje kojenye...hahahahaha... salmon ni adik bradik dgn salman khan eh?? kehkeh,....

    ReplyDelete