Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 8 November 2013

Kalau dah MALAS sangat, tak payah jadi ORANG !

Salam Jumaat.....
Salam penuh berkat buat sahabat sekalian. Orang cakap, hari Jumaat ni bagus kalau banyakkan baca Surah Al-Kahfi, sebab banyak kelebihannya. Yang teruknya, Tukang Karut baca tak pernahnya habis, memanjang separuh jalan je....huhu......sedih!!!

Suka dengan kata kata motivasi diri sendiri Aisy Nasiha  yang lebih kurang berbunyi gini.....
'Kalau dah MALAS sangat, tak payahlah jadi ORANG'.... hehe.... walaupun lawak, tapi sinis beb.... Yang jadi suka tu, sebab Tukang Karut pun memanjang MALAS haha......

So, bagi menyahut cabaran diri sendiri untuk jadi 'ORANG', petang semalam punyalah gigih OKje buat Kek Coklat..... Sebenarnya dah lama si Angry Bird request nak KEK COKLAT moist, sebuk koko tu pun dah lama beli, cuma buatnya je baru semalam hehe .....

Moist le sangat...... macam terbukun je kat tekak OKje ni ha hehe......
Nampak macam sedapkan! ( perasan! ).....hehe ...... Ni sure kena ketawa dengan Knor je ni....
Tapi SERIOUS....... bolehlah rasa dia cuma kurang MOIST gitu..... terlebih masa kukus kot, resepi tu tulis 1 jam 10 minit, OKje terlajak 10 minit lebih, resepi tu suruh pakai tepung gandum, OKje pakai tepung naik sendiri lebih raya hari tu..... boleh jadi itu penyebab dia ke?


Tulah pasal OKje malas nak buat KEK..... sebab budak budak kat rumah ni, bukan suka sangat pun kek! Banyak tu je luaknya sejak semalam......

Kek....kek.....kek......sapa mau!



56 comments:

  1. klau bg kat umh sy ni okje...x smpi 24 jam..abih dikejekan bebudak dlm umh ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh kira kek tu faveret isi rumahlah yeh AM....

      Delete
  2. kek coklat ini kalau kat rumah akak tak sampai satu jam dah habis licin macam piranha....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg berbeza betul dgn rumah nilah SH...

      Delete
  3. Oh, alahai...ini dah terlebih rajin ni OKje! Kalau kat rumah saya pun macam nilah, mem besar bukan main excited nak main masak-masak tapi response tukang makan yang tiga orang lagi tu amatlah mendukacitakan..Eh, bukan tak sedap tau OKje (sebelum dia nak meneka mengapa...) tapi superheroes MD kat rumah tu ngada-ngadalah :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tulah ......bukan tak sedapkan MD, lidah mereka mmg mengada ngada......okje sendiri pun kurang suka kek sebenarnya.....

      Delete
  4. sedap gak..tp nmpk mcm pekat sgt yg mois tu... ehh cair sgt pun ye... hihi...tu diaa.. pengkritik poyo...hahahaha.. tp bak kata kak okje.. jgn pndg rupa..tp pndg pd rasanya...kan... kalo mls jgn jadi org, tp jadi apa eh yg sesuai tu? kohkohkohkohkohkoh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah Deqla...... yg topping tu OKje belasah je...bukan pakai coklat masak pun hehe...lebih coklat bar yg ada....kreatif tak? hehe
      Deqla.....jadi zirafah je le hehe.....boleh makan pucuk ....

      Delete
  5. Waduh, rajin bangat okje ni.. nampak gebu dan sedap je kek coklat tu, mesti okje buat dengan penuh kesungguhan dan senyuman manis ni....nape sikit je makan kek tu?ke Okje dah masak lauk sedap, diorang dah kenyang dulu sebelum makan kek ni.... bagilah kat sini..

    haa...kata-kata motivasi diri saya dah jadi popular kat sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak denya AN.....mereka mmg kurang suka kek....Angry Bird je yg makan berulang.....

      Delete
  6. Saya mmg tak nk jadi org.. Nak jadi manusia... Hehe.. Sedap kek coklat tu nampak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.....buat lawaklah ni yeh MF....

      Delete
  7. Org rajin jer okje sanggup buat kek sendiri..orang malas beli jer kat kedai..so okje tergulung dlm orng yg banget rajen gitu...smileee...
    Wah nampak moist dan sedapnya okje..aaaa kecur liurku..hehe, plis bak sini satu yg besau nyer...hehe

    ReplyDelete
  8. Rajin okje bt kek walaupun anak2 tk berapa gemar...
    tak pe bg aje kat jiran sblh...dpt pahala..

    ReplyDelete
  9. Sya mau okje.hehe..rajin2 okje membaking..nampak sngguh moist kek itu.nyum2 :)

    ReplyDelete
  10. kalau kat sini buat kek cenggitu...baik tak yah buat kalau seketul tu jae.nak dua ketul sekali gus..kang Tak sempat buat taik gigi..hahahaaa...Sebab kat sini sume giler kek...tak kisah lah kek ape pon..kek tak jadi pon cnfrm licin..hewhewhewwwwwwwww

    ReplyDelete
  11. terlebih ke...terkurang ke..kalau kat umah cepat habis..tengok ni pun sura dah telan air liur..:)

    ReplyDelete
  12. janji habis dan air tangan akak,
    tu yg perfect tue,

    ReplyDelete
  13. dipagi jumaat yg mulia ni ros doakan okje akan berjaya menjadi ORANG selama2nya. kik3x….btw practise makes perfect. buat le lagi & lagi lama2 sure org blh tempah dgn okje.nampak cam menjadi dah pun cuma yelah merekah sana sini tu normal je rasanya utk amatur cam kita ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameen.....Amboi Ros sesrkali dpt gelakkan okje....suka sungguh dia yeh hehe.....
      Tidak akan buat kek lagi lepas ni Ros....membazir bahan je....hehe

      Delete
  14. Nampak gebusss kek tu OKje........tetiba lapar pulak tengok.....tahniah OKje tak malas...hehe

    ReplyDelete
  15. heheheh kalu mls tak pyh jd org... kene jd apa? kucing hhehehe

    ReplyDelete
  16. ehe..menjadik juga kek nyer... saya sll buat loyang comel je...gerenti sejam selepas itu...licin...hahaa... len kali bt je gn loyang kecik tau...mesti habis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu kecik dah tu beb....kena cari kecik lagilah gayanya ni

      Delete
  17. bila cikjah tengok gambar kedua tu terus tergelak sendiri.. tau kenapa?? hurmm cikbedah mst tau sebab apa kannn kalau dah kata terlajak 10 minit tu nasib baik tak......?????? pffftt hahahahha

    Kalau cikjah yg buat kek, tak koser nak sukat2 bagai.. cikjah pi beli je tepung instant kat supermarket lepas tu bakor.. hehehe *dasar pemalas mmg tak boleh jadi ORANG* ehehehhehe :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kata mak le tu.... mak buat kek rentung hehe.....
      Alah...sebab koko dah beli lama dah .....kang expired pulak....

      Delete
  18. Baca je tajuk tukang karut, Me dah gelak berguling2. hahahaha

    Pstt.. Okjer.. zura pon KERAStangan bab2 baking2 neh.. buat kek pakai tepung segera yang cuma kena tambah telur, minyak pon gagal. ape lagi kalo nak buat sendirik semuanye. hahahaahha
    tapi oleh kerana haitu merengek2 nak beli Oven. maka terpaksa lah buat2 pandai baking khennn. hahahahaahahha

    ReplyDelete
  19. Tak da malasnya pon..dapat hasil seketul kek pon dah kira cukup bagus bha..tahniah..

    ReplyDelete
  20. ahaha..sedap nampak kak kek tu..klu bagi sy, msti habis tu.. nampak moist tau..:)

    ReplyDelete
  21. Buka blog pagi2 dah ada orang offer kek… best nyer kalau dekat, boleh la mengendeng sepotong…. hihihi
    Kalau kat rumah ni, mmg kejap jer kek coklat licin… kadang2 saya sempat rasa sepotong jer kalau tak sorok awal2…. ramai sgt peminat kek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bijen....kalau awak duk sebelah rumah ni...bukan sepotong....seloyang okje bagi...hehe

      Delete
  22. Fuhhhh perut berdendang lagu dangdut tengok kek tu..sedapnya!!!!
    Ada lagi tak??? Mehh sini nak tolong habiskan..

    ReplyDelete
  23. hehehe hantar kat KA sikit, nanti KA curah coklat byk2 sekejap je lakunyer !

    ReplyDelete
  24. jadi lah tu kek OKjer..tepung tu xkisah pakai ape pun..
    pucuk pangkal malas2 pon jadi dah tu sebijik kek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi tu mmg jadi UA....tp tak de org makan hehe....

      Delete
  25. Helo helo helo....kau yg kurindu...tp sj dtg sini lambat,nak bg rindu tu membuak2 dn meletopppsss....

    Surah tu kalau nak bc mau setengah jam tu okje...

    Meleleh tgk kek coklat tu...huhu..mai sikit aihhhh.....

    ReplyDelete
  26. rupa tak penting okje.. yang penting rasa... bak sini skit... :D

    ReplyDelete
  27. bak mai sinilah bley tolong abiskan...

    ReplyDelete
  28. Okje...boleh le delivery ke sini skit kek tu...nampak sedap tu!

    ReplyDelete
  29. Hehe tergelak baca ...boleh ...hehe...kalo malas toksah jadi org yek..hehe..takper lepaih ni try lagi mesti jadi keknyer tu....cuba ok jer hidang pulak kek tu ngan aiskrim mesti sedap...nyum..nyum

    ReplyDelete
  30. UA makan cekodok bodo jer petang ni..

    ReplyDelete
  31. Hikhik ayat tu selalu mak sy ulang klu sy liat mcm ulat...sedap plk tgk kek dgn cairan coklat tu...kalu bab kek ni sy malas tang nk sukat bahan...

    ReplyDelete
  32. haha, rasa dia camner kak okje ? oke tak ?

    ReplyDelete
  33. Opah! Nak kek sepotong... buleh leee Opah. Opah kan baik hati... :)

    ReplyDelete
  34. Wah my favorite ni OKje..lagi moist lagi bestkan..yang atas tu nampak so yummy..yang bawah tu kureng sikit..he..he

    ReplyDelete
  35. dalam malas2 surah kahfi dapat dibaca 5 lembar yer ..
    (surah kahfi penuh 10 lembar) klu rajin, mau habis tuh ..

    ReplyDelete
  36. mai bagi kt rumah sy ni..dua tiga hari licin dikerjakan aiman n en suami..huhu

    jadilah tak moist pun,tunaikan permintaan anak...:)

    ReplyDelete
  37. bak mai sini. sure habisssssssssss. sape tak suka coklat moist kan..kan... yang ciput dijual kat gerai pun beli gak

    ReplyDelete
  38. Pos sini la kak okje..sy ank branak tlg bis kan

    ReplyDelete
  39. hahaha... apapun yg okje masak mesti jadi la. kalau rumah dekat nina dh hantar pinggan.

    ReplyDelete
  40. aiyoooo...noe pun kena berusaha tuk jadi ORANG ni...sah dh leh jadi chef ni...kek tu pun nampak menjadi beno...

    ReplyDelete
  41. Saya kurang kalau bab makan kek coklat-coklat ni Hainom, sebab kecik dulu dah puas makan coklat, siap curi duit mak buat beli jajan coklat kat kedai hehehe.....nasib baik mak dah halalkan, kalau tak muka saya sekali jadi coklat.

    ReplyDelete