Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 30 November 2013

BEGUK, hang datang!....

Salam Sabtu ......

Minggu lepas masa menjenguk Sudden Attack sebelum balik kampung, dia ada cakap yang kawan kawan dia ada yang kena BEGUK.  Dalam hati, ah, sudah...... risau mak! Ada 2 paper lagi tau minggu depan!

Ingatkan zaman moden sekarang ni dah tak ada penyakit BEGUK lagi.
Bukan ke anak anak zaman sekarang ni kebanyakkannya dah ada immunisasi BEGUK?
Zaman OKje dulu, yelah.... zaman batu katanya, Zirafah pun kena BEGUK! hehe.....Ingat lagi dedulu, bila kena BEGUK, mak mesti buh nila macam ni..... Pinjam gambar yeh syafiqahhashimxoxo.

syafiqahhashimxoxo
Tak ingat dah sakit dia macamana, tapi yang pasti budak budak kampung zaman tu PASTI kena!.....
Tup tup semalam si Sudden Attack bagi tau dia dah kena BEGUK.....Syukur dia tak demam, tapi OKje risau jugak takut dia tak selesa untuk jawab paper hari Isnin dan Selasa minggu depan ni! 
Ajak jugak pergi klinik, tak maulah pulak..... katanya kawan kawan dia pun tak pergi klinik!

nurulimankehidupan
Moga cepat baiklah bang....
Kalau nak tau lebih lanjut pasal beguk boleh refer sebandile dan nurulimankehidupan.

32 comments:

  1. Selamat bersabtuday mamazir..ececece...awai bangun...dah masak bekpes ke tu :P
    Cik tak pasti pulak penah kene beguk ke tak...tak bape ingat lah..rase nye tak penah kut.Penah tengok je owg kene beguk..kene nila kat pp mcm dalam gambar tu..
    kalau cik kene 'beruk' penah kut...miahmiahmiahmiahhhhhhh

    ReplyDelete
  2. salam weekand..:)
    Beguk..rasa2nya belum penah kena lagi kot!..but kalau bole tak nak kena..
    cute blusher dia blue kaler hehe :)

    ReplyDelete
  3. oo anak bujang okje ye...kita berdoa semoga cpt..insya Allah baik nanti..

    letak nila lps tu selawat tiga kali.

    ReplyDelete
  4. beguk ni mmg berjangkit...
    tapi kiter xpanggil beguk tau beb...
    kiter panggil bengkak cantik
    dan bengkak cantik ni membuatkan org yg terkena tak berasa laa kekurangan sbb cantik kan..
    mg cpt baik yer...kalau tak dmm baguslah..risau takot dmm je
    mg anak bujang tu dapat jawab exam dgn jayanya...

    ReplyDelete
  5. oh betul okje, zaman dulu2 ingat kat kg biasa tgk org kena..
    moga SA cepat sembuh yer..jwb exam ngan tenang,,,

    ReplyDelete
  6. walaupun belum pernah mengalaminya tapi taulah apa yang dinamakan beguk..
    mudah2an dia okey je kan..sebab tak tau apa rasa penyakit beguk ni

    ReplyDelete
  7. Sakit kena beguk ni, masa kecik dulu pernah kena, seminggu juge la. Tapi jangan risau...Insyaallah, cuma rasa kurang selesalah sikit. Dapatkan rawatan segera...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Risau sgt ye...sampai entri tak de tajuk.

      Delete
  8. kena sediakan ubat panadol, mana tau tiba2 rasa sakit kepala @ demam pada saat2 akhir, boleh le sebagai penahan sakit untuk sementara waktu..

    moga anak teruna OKje cepat sembuh, aamiin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa remaja dulu pnah kena, sapu nila + cuka, sakitnya xleh nak citer.. bah. bengkak berdenyut2 jer, kepala lak pusing + demam..

      Delete
  9. Dh lame betul tak dengar pasal sakit beguk ni..dlu masa kecik biru pipi kena ubat tu..pakai nila rasanya..

    ReplyDelete
  10. moga anak okje cepat baik..sakit dalam telinga dan sakit nak menelan..tu yang acik ingat

    ReplyDelete
  11. masa matrik dulu, saya pernah kena beguk… tapi lepas letak nila+cuka, cepat jer baik… walau tak menahan bau nila+cuka tu… tapi tahankan aje nak baik punya pasal :)

    ReplyDelete
  12. Harapnya beguk SA cepat2 lah sembuh kan Kak..ada lgi paper nak jawab tu...
    masa sekolah rendah kot, sy pernah kena beguk jg.. mak sapu nila mcm pic atas tu...huhu

    ReplyDelete
  13. syuk tak suka bau ubat biru tu. rasa dia mcm uhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan ubat le syuk, yg tu nila.. hu3

      Delete
  14. Semoga ceoat sembuh putera kesayangan Okje ni. Dah ada sakit tu sikit mengganggu tumpuan juga.. semoga dapat atasi dan belajar baii2 ye..

    Dugaan ni utk buat Angry Bird lebih tabah ... semoga hasilnya yang terbaik k..

    ReplyDelete
  15. Salam okje

    Sy pernah tgk org boh terung kecik yg dinamakan terung rembang kat tengkuk utk ubat beguk ni...buat rantai lagi..

    ReplyDelete
  16. Tak terfikir beguk ni....Semoga cepat sembuh Dan dpt menjawab exam dgn baik

    ReplyDelete
  17. baru lihat tajuk gempak.. hi3

    ReplyDelete
  18. Penyakit masa zaman budak2 dulu kan...zaman sekarang dah jarang dengar orang kena penyakit beguk ni...apa2pun semoga anak teruna OKje cepat sembuh....

    ReplyDelete
  19. Aduhh, moga cepat baik ye. Mesti mamazir susah hati kan

    ReplyDelete
  20. moga cepat baik... mmg petua lama guna lagi kn.. sapu nila.. masa ni la nila itu berguna..

    ReplyDelete
  21. rasanya beguk ni takdelah menganggu sgt klu abg nak jawab peksa, jawab kan guna tangan n otak.bukan guna pipi.hehe..(mkn sepak juga pk ni ekk)

    cuma sakitnya tu boleh tahan sakit gak la kan..

    semoga SA cepat sembuh..jawab peksa bebaik tau..:)

    ReplyDelete
  22. Oh, exam tak abis lagi rupanya. Maklumlah OKje, MD ni dah lama sangat ambil exam SPM tu yang tak heran pun bila start bila abis. Nasib baik dulu-dulu tak pernah pula MD kena beguk. Hah, nampak tak motifnya apa? Tu saja nak bagitau kat hang yang MD ni lagi mudalah tu... Hehehe....

    ReplyDelete
  23. Dah lama tak dengar perkataan ni..Thot orang dulu-dulu je kena..hmmm...camne rasa dia ya...

    ReplyDelete
  24. ehh ada lagi eh penyakit ni.. huhu.. dah nama pun penyakit kan.. kalo dah nak jadi, jadi jugak.. teringat masa kecik2 dulu.. mmg buh nila la seblm tdo pun.. bgn tdo tgk habis bantal kebiruan.. kehkeh...

    ReplyDelete
  25. time sekolah2 dulu selalu gak kena beguk ni siap tak leh toleh lagi...beguk ni berjanhkit kalo dlm family kalo sorang kena jap lg sorang2 kena haha...bengkak dah rupa aper dah...yer memang cuka ngan nila ubat penyembuh beguk ni kan...

    ReplyDelete