Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 28 November 2013

TIRAMISU ke CHEESEKUT

Salam Khamis....

Sejak cuti sekolah ni nampaknya Si TLBD dah kena SAWAN JALAN......... asyik mengajak OKje berjalan je tak habis habis, nasib omak eh TEGAR mengawal nafsu! hehe....

Semalam pergi AEON area rumah, nak try buat TIRAMISU ke CHEESEKUTlah kononnya. Orang dah makan lama dah, tapi OKje sorang baru nak try .... biasalahkan.....  duk zaman purba katanya! hoho........ Ni semua pasal geng WA duk layur benda ni dalam WAlah ni..... mak pun dah terliur jadinya!

Yang malasnya bila keluar rumah tu, mesti habis paling sikit pun RM50 henggit. Semalam terbang RM100, padahal bukan beli apa pun, bahan nak buat CHEESEKUT, pas tu sayur mayur sikit.... Tu belum makan makan....

Macam semalam, nampak benda ni, dah teringin nak cuba...... beli pulak. Nama apa tak tau, alah adik beradik TORIYAKI tu... sedap gak makan bersulamkan ABC special permintaan TLBD!


Balik rumah terus gigih buat CHEESEKUT.....
Selain daripada rujuk resepi geng x-TIKL, mak FATHI, OKje google le jugak resepi mudah sebagai panduan, macam resepi dari blog mylovelyfamily. Maklum le first trykan ....

Layannnn.....

~ Kasi Mix sampai sebati itu barang 200g Cream Cheese + 250g Whipping Cream +
   1/2 cawan gula + lebih kurang 1 sudu makan perasa Vanila, pas tu ketepikan.....
~ Rendam biskut sekejap dalam air Nescafe tanpa gula ( OKje pakai cream cracker je )
   pas tu susun dalam bekas.
~ Buh Cream Cheese yang dah mix tu atas biskut....


  ~ Taburkan serbuk koko, milo pun boleh, tapi kalau serbuk yang pahit lagi bagus untuk mengelakkan muak      ( sila guna penapis ) atas mix Cream Cheese dan ulang langkah langkah tadi sampai habis....


Masukkan dalam esbok dulu barang 3 jam......


Lepas tu bolehlah NGAP SAYOT haha.....


Betul kata awak Zee..... memang sangat senang dan mudah nak membuatnya....... sedap pulak tu.

72 comments:

  1. ahahaaaa...senang kan??? mak budak dah suka budak2 lagi la kan...
    tiramisu zee tak pernah cuba lagi kak..
    lagi la jauh ketinggalan...hukhukhuk..engine 10km/j ni susah la skit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya tiramisu tu pakai kek span Zee...mcm muak je...biskut lagi best!

      Delete
  2. Godaan..godaan..godaan..chot dah trgoda tgk..huhu

    ReplyDelete
  3. hmmm..yg nie naper tak tergoda nengok yer...(jgn marah okje tau)..sebenarnya UA nie bkn jenis suka mencuba sendiri menda yg tak pernah makan nie...kalau okje hantar sebekas kat sini tuk UA cuba..pastinya UA akan cuba buat brkali2...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak marah pun UA.....selera orangkan berbeza beza ye dak..... Kalau UA duk sebelah rumah boleh je bagi seloyang haha

      Delete
  4. wak tenokks pon nmpk mcm sodapp jakks..,aHHHKs

    ReplyDelete
  5. okje pun lagi advance ni...acik pun tak pernah buat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try le AE....tapi kita janganlah makan banyak banyak....pening! hehe

      Delete
  6. ramai betul dah buat cheesekut nie...tergoda lieya plak nak buat nyeeeee...mesti sedap sejuk2 dari esbok makan kan.....mcm tiramisu pun yeak jugak kan ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah Lieya mcm tiramisu gak...cuma tukar kek ke biskut je...

      Delete
  7. assalamualaikum okje...
    singgah sini sat tengok cheesekut.. sedap oooo meleleh cheese tu.. nyam nyam..
    penah buat hari tu.. jap je abis.. laku tul lah.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sin masih ada sikit lagi Nani.... Hari tu makan banyak dah pening kepala hehe

      Delete
  8. Amboi! jalan sakan nooo...
    sedapppnya Kak..menjadik juga akak buat kan??...
    boleh lah belajar buat ni...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat bawak office Atie.....sebab kalau Atie makan 3 beranak mesti tak habis!

      Delete
  9. ok jer ada menu baru baru nak rempit blog ke dan lama peram baru entri publish..cam sedap jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suri ni fresh from oven tau....lepas buat je terus tempek kat blog hehe

      Delete
  10. X tercapai hajat lg nak buat ciskut ni okje...ntah bila nak buat x tau ler....

    ReplyDelete
  11. wah..pepagi dah tayang cheese,,macam sedap je..hehe..rajin ok je buat..

    ReplyDelete
  12. Sedapnya....tk pernah bt lgi...bolehlh knor copy resepinya ye..

    ReplyDelete
  13. Eh, eh, sendiri buat sendiri kata sedap. Hantarlah sikit ke sini, barulah boleh buat review lagi. Tapi memang pun macam sedap aje, OKje. MD lum sarapan lagi ni dah nak kul 12 dah nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...sendiri buat mestilah sendirilah kata sedap, sapa lagi nak puji hoho....
      Kalau kita berjiran dah tentu sepotong untuk MD share reramai haha,,

      Delete
  14. nampak sedap..sura tak pernah rasa dan buat lagi..tapi bila tengok kakhainom buat..cam sedapp sangat..nanti nak carik bahan jugak la..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cariklah Sura....cuba buat ...tak rugi mmg sedap cuma muak sikit le..!

      Delete
  15. Sedap?bak sini sikit....
    Eiiii...terluiqqqqqq cik

    ReplyDelete
  16. mcm sedap jerr...apa isinye yerr...toriyaki tu sotong erk?rietta pown blom pernah buat cheesekut nie...nnti bleh larr try...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mlm tadi okje beli lagi Rietta hehe .... dalam dia mcm kobis campur kentang dengan sotong kot.....dan atas dia tu sotong kertas !

      Delete
  17. Sodapnya cheesekut tu hainom weeiiiii... akak dah tak boleh makan ... kolesterol dah meninggi ni huhuhu

    ReplyDelete
  18. bikin terliur orang diet jer Okjer neh~
    tapi kalo org x suka sangat makan cheese boleh makan x?
    sbb zura x bape gemar sgt cheese.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah Zura.... makan sikit sikit le.... jangan makan banyak muak!
      Okje pun tak suka cheese sangat ....makan banyak pening!

      Delete
  19. len kali nak cuba, izinkan UA ambil resepinya

    ReplyDelete
  20. mmg mudah nk bt nyer tuh kan kak cume nye yg tak tahan tang buget nyer tuh... sedap mmg sodap lomak berkrim

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Dana ....sebab cheesekan... maheilah sikit costnya hehe

      Delete
  21. gigih tu memnbuatnyer okje.. Tgh pun dah terliur KA ni

    ReplyDelete
  22. Aina ni dok tengok ja org buat sendiri nak buat dok fikir sapalah pulak nak makan...anak2 belum tentu nak layan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu JA.... penat je membuat tak de sapa nak makan baik tak yah!

      Delete
  23. Sedapkan,Nurul pernah buat sekali tp guna biskut cheese tp cepat rasa muak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eloknya elok guna biskut tawar jekan NA....sebab luar dia tu dah bercheese...

      Delete
  24. hehe, kak okje kena setting sikit cara bubuh kod. baru orang tengok lazat :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana tau Syuk....
      Lazatun lew tu hehe...nak setting guano lagi...

      Delete
  25. gulppp ..telan air liur haha..adess

    ReplyDelete
  26. makk aiii.. tergoda ni... huhuhu terus lapar...

    ReplyDelete
  27. ni kalau suruh hantar sini mesti ok jer kata dah licin ! ... huhuhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. weiyh Vee ada lagi sikit dlm esbok....biasalah rumah OKje ni hehe

      Delete
  28. dah lama juga aim nak buat cheesekut ni… tgk Okje tayang, lagi la rasa nak cuba….
    psst, trade mark 'rentung" tu xde la okje sbb tak perlu bakar…. ekekkekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.....trademark rentung kalau ada aktiviti pembakaran je Bijen...

      Delete
  29. Terliur la plk tgk cheese kut OKje

    ReplyDelete
  30. Wah sedapnya mama zir...hantar mai kat sini..he..he

    ReplyDelete
  31. Nk buat jugak..pakai biskut jgung bleh x?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. better cari biskut yg tak manis Ad....

      Delete
  32. sedap pulak tgk cheese kut kak ok je..:)

    kak hainom..ni je link yg ada gambar..yang lain intan delete,..ada entry je..
    http://diarihatiku247.blogspot.com/2013/05/mekap-pengantin-kenduri-kahwin.html

    ReplyDelete
  33. owh..dh buat,,kiter br bt permohonan nak bl cheese...

    ReplyDelete
  34. Sayapun nak cuba juga le...soalannya siapa nak makan...???maybe ajak adik dtg rmh buat sama2 coz anak2 dia mesti suka......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah...kalau tak de sapa nak makan baik tak yah buat WA...membazir je...

      Delete
  35. Macam sedap jer. Ni Tiramisu vs Cheesekut ker ni. Mcm tiramisu pon iyer, cheesekut pon iyer juga ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah Fiza.... tiramisu guna kek kot...so yg ni guna biskut...so cheesekut le tu...

      Delete
  36. hari tu ada tgk mmber blog buat... tgk kat entri dia la.. wahh... akak pun buat yer.. tp mkn x muak ke kak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang le muak...tak leh makan banyak Deqla...makan sikit sikit...

      Delete
  37. Alahai.. saya baru singgah.mesti dah abis kek tu.. langkah kiri nampaknya.. nak kelik dulu la.. merajuk makan hati...

    Makin rajin ni .... bagus2 Okje mmg rajin.. kaki dah penat jalan pun masih lagi balik buat kek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab nak jadi orang punya pasal AN....tulah pasal kena rajin hehe

      Delete
  38. Betul ke sedap ni? Cer post kan sikit utk rasa... :)

    ReplyDelete
  39. Sedapnya tengo.......belum pernah makan lagi cheesekut ni...huhu

    ReplyDelete
  40. nmpk macam tak sabo sgt nk makan nie masih cair cheeskutnya.hehe lebh sikit masuk icebox tu kak ok je.. 3 jam tak cukup..:)

    terliur ehh tgok..dh la sy ni peminat cheese

    ReplyDelete
  41. sedap + senang. suka mkn time sijuk sijuk.hihi

    ReplyDelete