Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 20 December 2013

My SYILING machine ~ BUTANG biji mata mak!

Salam Jumaat.......
Nak pergi buat IC Sudden Attack ........ Chip dia rosak pulak dah...... boleh siap sehari tak yek?
Nak sambung cite cuti Langkawi hari tu, sure kome boringkan..... so kita layan cite ni dululah....

Pernah masuk duit syiling dalam mesin ni tak? Lama dah nampak mesin ni kat AEON sebenarnya. Terus teringat syiling yang bersepah sepah kat rumah tu. Idoknya banyak mana tapi adalah jugak ......
Orang lelaki mana suka simpan duit syilingkan, Papa Zir suka betul letak syiling merata rata tau.....  atas kabinet TV lah, atas rak bukulah, kadang tu, terlepas masuk mesin basuh...... hish.... semak mata mak tau.....

So, minggu lepas Papa Zir suggestlah bawak duit syiling kat AEON Balakong . Wow!!! Bila besi bertukar jadi voucher tu yang jadi BUTANG biji mata mak tu hehe......



Dapatlah RM160.00 henggit...... sapa nak bagi???  Besar sangat dah nilainya bagi Penanam Anggur macam Mama Zir ni hehe.....




37 comments:

  1. wah! dah ada mesin mcm ni ye kak..kami kat sini ni takdok lah..haha..klu nak pi tabung syiling Pa'e kena pegi bank tukor... huhu..nasi baik kulingku suka tabung syiling dlm bekas...tak bersepah...hihi
    banyak tu kak.. dpt jugak shopping2... haha..

    ReplyDelete
  2. ooo kr aeon ada kan mesin ni.hehehe.nt nk g tebus gak lah.

    ReplyDelete
  3. aishhhh tak pernah tahu pun ada mesin ni kat JJ.. ke kt JJ balakong je yang ada??
    kagum ar zaman skrg ni ada mesin2 mcm tu.. hehehe *dasarpeghrakpunyacikjah* ;P

    ReplyDelete
  4. zaman sally belajar kat beranang, ada satu mesin kat tesco kajang...tapi yg tu dia tukar duit jadi duit kertas...hehe :P

    ReplyDelete
  5. wah best nyer...belom pernah laa jumpa mesin cam ni... kalau jumpa nak try jugak laa.. err dia bg voucher je ke..nnt beli brg bayar ngan voucher tu lah kan...hihihi... tapi kalau keluar duit betol lg best kot..hahah

    ReplyDelete
  6. wahhh da ada mesin camni ya..first time tau nih.tq kak anom!

    ReplyDelete
  7. papi zir tu sama la perangai hubby saya..duit syiling letak merata2 lepas ni boleh la kita buat gini jugek...ni asik tersimpan lam tabug tu..dah bertabung tu..mau senget bahu nak bawak pi tuko nih hehe

    ReplyDelete
  8. bestnya okje...kat aeon bandaraya melaka x de lg ni...ke sy yg x jumpa...hahaha...
    tp klau ada..mmg lama dah lambakkan duit syiling kat umh dlm mende nih...

    ReplyDelete
  9. kan best kalau ade kat tempat cik..boleh jugak tukar...

    ReplyDelete
  10. Tak tau pula ada mesin ni...Kalau tukar kat bank memang rugi, diorang charge kos perkhidmatan. Ada kat semua AEON ke? Wah Mama Zir...boleh shopping sakan nih!

    ReplyDelete
  11. bestnya...suka aje kalau shopping lepas tu.

    ReplyDelete
  12. Aina sesekali je pergi JJ tak tahu ada mesin cam gini pon... Wahhh boleh le shopping2 ye Okje...

    ReplyDelete
  13. Mesti gigih orang menabung syiling lepas ni kan....boleh tukar untuk bershopping2....tapi kat kk belum ada Aeon lagi...huhu

    ReplyDelete
  14. Wah best tu Hainom... pastu belanja dengan guna voucher ye ...

    ReplyDelete
  15. pestime sy taw nieh..
    bleh la nnti bw syiling tukar kt sini..hikss

    ReplyDelete
  16. Hish, banyak tu voucher sampai RM160 mana tak terbuntang biji mata. Seharusnyalah pergi sambung shopping terus. Sayang wey kalau tak guna voucher2 tu (si penghasut sedang menghasut mangsa nih....)

    ReplyDelete
  17. Wah.. mmg banyak simpanan sekelin tu.. berat bawa tu..kalau kat rumah ni papa naim penah juga pergi tukar di kedai mamak dapt 130++...tu pun dah cukup lama simpan.. dia tak tahu yg lain kadang2 bini dia dah pau.. bawa ke sekolah n bayar mak cik kantin.. haa...

    ReplyDelete
  18. biasanya UA tukar ngan kawan jer

    ReplyDelete
  19. OKje first time tau aq tengok machine ni,walau selalu juga pi meraond kat aeon tu..bagus tu boleh tukar baucer lagi,sapa nak bagikan !!..
    ke aq yang tak tau ke ujudan machine ni hehe..cian tau hehe..:)

    ReplyDelete
  20. Bestnye. Ada kat sume jusco ke mesin camni. Fest time tahu.

    Same la ngan en hubby saya. Suke letak syiling merata rata. Pastu kita kutip letak dlm botol.

    ReplyDelete
  21. Semua AEON ade ea? tak perasan lak.. nnt la nk jeling2 gak

    ReplyDelete
  22. eh, kalo jadi duit kertas je ade tak okje. hehe. taknk jadi bouncer .

    ReplyDelete
  23. aik macammana kita tak tau kewujudan mesin ni okje..tadi baru pergi bank hantar syiling...Hmm..thanks okje for info...

    ReplyDelete
  24. seriyes kak, saya tak pernah tahu pon mesin ni wujud.. haha.. so, boleh cube la lepas ni..

    salam singgah ^^

    ReplyDelete
  25. banyaknya Okje.. sapa nak bagi RM160… mmg patut pun buntangkan mata tu dah dapat duit byk cenggitu…
    hubby saya suku kumpul syiling, saya yg tukang habiskan… lagipun kat sini selalu guna syiling… jarang sangat belanja dgn duit kertas….

    ReplyDelete
  26. First time tengok mesin ni...senangkan...
    Banyak jugak yg dapat tu...selamat bersoping ya...

    ReplyDelete
  27. Tak pernah taupun pasal mesin ni..ketingalan betoi saya ....

    Dah buat ke IC tu..?kena denda tak?rm bape?

    ReplyDelete
  28. Assalammualaikum..okje,

    wahhh bagus mesin nie... taklah simpan duit siling bebanyak sangat kan. sampai naik koyak kocek..hehe

    mselim3

    ReplyDelete
  29. wah.... menariknya.... tak pernah lagi jumpa mesin ni kat AEON melaka ni... bestnya... nanti kalau ke AEON nak buka mata luas2 cari mesin ni... hahahha

    ReplyDelete
  30. wah bestnya!walau pengunjung setia Jusco tapi x pernah pulak perasan pasal machine ni .rasanya mmg takde machine ni kat jusco area umah saya ni..jusco alpha angle dan jusco au2.nanti nak gi survey purposely nak cr machine ni hehe.kat umah nipun byk syiling. yang my hubby pun sama suka letak syiling merata

    dah buat ke ic?

    ReplyDelete
  31. kat tesco ampang ada mesin ni. Saya ingat boleh tukar jd dwet kertas..haaaaaraapaaaannn ajee..hohoho.

    ReplyDelete
  32. x penah la pulak guna mende alah ni kak okje oitt... huhuhu....

    ReplyDelete
  33. siap adamesin ye..jakun sekejap sy..kt rumah ni duit syiling laku..setiap ahri guna tekan air tapis..nk beli penapis air kemut..air paip tak minum.huhu

    ReplyDelete