Bon Voyage PAU GORENG
Salam Isnin ......
Macamana cuti hujung minggu kome semua? Best? Boring? Biasa biasa aje atau OK lah...... ???
Mana satu agaknya ?
OKje?
Surelah OK jerrrr ......hehe..... hantar SA ambik ujian Undang-Undang, pergi Pasar Tani cari lauk basah, petang pulak pergi Midvalley, hantar Tab Papa Zir, bateri macam kong jer, sekejap bateri dah habis walaupun baru charge! Nasib masih dalam warranty lagi!.....
Oh..... nak share ni, SA lulus dalam ujian Undang-Undang hari Sabtu hari tu dengan markah 47/50, alhamdulilah! Lepas ni ada ujian AMALI pulak. Lepas tu baru start belajar kereta. Macam macam yek belajar kereta zaman ni!
Semalam, OKje kurang mengukur jalan so sempatlah buat PAU GORENG ....... Tetiba tekak mak teringin! Nak buat macamanakan...... hehe.... Kuih ni faveret Papa Zir sebenarnya, tapi seumur hidup Mama Zir tak pernah buat! Sebab dia tak pernah mintak! hehe...... Yang bini dia pulak buat tak tau sampailah tekak sendiri teringin, barulah buat! haha......
Google resepi, lebih kurang donut je bahan-bahannya...... Oklah...... Jadilah macam atas tu. Sambil tu buat sambal tumis ikan bilis. Yang sadisnya lepas goreng, RENTUNG je lebih, dalam dia kurang masaklah pulak, padahal api kecik je...... agaknya kena mati, hidupkan api kot masa menggoreng tu biar tak panas sangat minyak tu...... ADA TIPS lain ke Masterchef semua?
Oleh kerana tak berapa nak menjadi, terus maleh nak ambik gambau! .......
Ucapan buat Papa Zir pagi ni, BON VOYAGE my soulmate........ Moga selamat pergi dan balik......
Macamana cuti hujung minggu kome semua? Best? Boring? Biasa biasa aje atau OK lah...... ???
Mana satu agaknya ?
OKje?
Surelah OK jerrrr ......hehe..... hantar SA ambik ujian Undang-Undang, pergi Pasar Tani cari lauk basah, petang pulak pergi Midvalley, hantar Tab Papa Zir, bateri macam kong jer, sekejap bateri dah habis walaupun baru charge! Nasib masih dalam warranty lagi!.....
Oh..... nak share ni, SA lulus dalam ujian Undang-Undang hari Sabtu hari tu dengan markah 47/50, alhamdulilah! Lepas ni ada ujian AMALI pulak. Lepas tu baru start belajar kereta. Macam macam yek belajar kereta zaman ni!
Semalam, OKje kurang mengukur jalan so sempatlah buat PAU GORENG ....... Tetiba tekak mak teringin! Nak buat macamanakan...... hehe.... Kuih ni faveret Papa Zir sebenarnya, tapi seumur hidup Mama Zir tak pernah buat! Sebab dia tak pernah mintak! hehe...... Yang bini dia pulak buat tak tau sampailah tekak sendiri teringin, barulah buat! haha......
Google resepi, lebih kurang donut je bahan-bahannya...... Oklah...... Jadilah macam atas tu. Sambil tu buat sambal tumis ikan bilis. Yang sadisnya lepas goreng, RENTUNG je lebih, dalam dia kurang masaklah pulak, padahal api kecik je...... agaknya kena mati, hidupkan api kot masa menggoreng tu biar tak panas sangat minyak tu...... ADA TIPS lain ke Masterchef semua?
Oleh kerana tak berapa nak menjadi, terus maleh nak ambik gambau! .......
Ucapan buat Papa Zir pagi ni, BON VOYAGE my soulmate........ Moga selamat pergi dan balik......
moning
ReplyDeletedok nk buat, tapi tak terbuat la pula...
ReplyDeleteOut station lagi ke suami Okje? Rindu2an la lagi..
ReplyDeletetahniah SA lulus ujian memandu fasa 1.. cekap dia..
pau goreng inti sambal bilis. Menarik juga nampaknya.. takpe, cer buat lagi lepas ni....mesti menjadi elok...
Pau goreng ke pau malaysia yeh...yg sambal kat tengah macam berger tu AN....cuma tak buh timun jer hehe
Deletetahniah tuk anak bujang tuu
ReplyDeletepau goreng..tak serap minyak ke..sbb xpernah buat..kite buat pau bakar..hihi..garing...mia suka...
pau bakar mesti jadi macam roti kan beb....
DeleteSebelum belayar dah dapat kuih favourite ok juga.
ReplyDeleteAda terlebih yis kot dinda tu yg goreng cepat hangus.
kanda ni macam tau tau je maksud Bon voyage pau goreng dinda tu.....hehe
Deleteohh terlebih yis pun salah satu penyebab cepat hangus ke kanda?
DeleteSA dah lulus ujian komputer ya..tahniah...nti bila dah lulus boleh lah bawa mama jln2...haha.
ReplyDeletesy tak pernah makan kak pau goreng ni.. nanti boleh lah cuba..hehe
Betul ke nak cuba tu Atie hehe...
Deletesalam rindu okje. . .
ReplyDeletehari mingu yg okje. . .boleh gitu. . ?
amboi.romantika de amor gitu
Yelah tu rundu.....huhu...
DeleteKalau dah jadi geng OKje.....mmg OK jerrr sokmo ler haha
dana selalu beli yg segere je kt felda hehehe.... sedap pun sedap... tp kene goreng api pelan baru lah dlm nyer msk...
ReplyDeletebuah hati akak pg mana?
pau goreng nie cepat hangus klu api besar semasa menggoreng.masa mula2 nak menggoreng tu api kna kecikkan..pastu kna selalu balik kan dia supaya kuning dia sekata...mcm tu lah cik nor selalu buat..:)
ReplyDeleteTulah tu Cik Nor dapur gas tu dah api paling kecik dah tu...agaknya kena guna kekdah buka tutup buka tutup api gamaknya.....
Deleterentung lagi?? muahahaha
ReplyDeleteok lah tu 1st attempt mana boleh terus jadi sedap kannn hehe
tak pernah buat.
ReplyDeleteye ok je sy dh x buat rawatan kesuburan kt spital. usaha sendiri cri produk yg bersesuaian
Best Hari jumaat cuti haritu pergi Dumyat untuk kutip kerang dan jugak buat BBQ dekat pantai. Sebelum ke pantai singgah pasar tengok ada orang jual penyu, ada seekor tu je. Diorang jual 60EGP kira bersamaan RM30.
ReplyDeleteJadi beli dan lepaskan dekat pantai. Hari selasa 7hb ni cuti lagi sebab Christian Orthodox dekat sini sambut Christmas pada 7 Januari.
wewww...pestaim ne cik nampak pau goreng.nampak nye cik kene try ne...kene cube bende baru..hahaha
ReplyDeletealorrrrrrrrr pestaim biasa le nak rentung, janji sedap..
ReplyDeletetahniah buat SA, anak bujang UA baru belajar memandu 4jam, baki 4jam lagi, baru leh ambik ujian memandu..
firstly tahniah wat SA lulus ujian komputer..
ReplyDeleteaq penah juga buat pau sambal goreng inti ikan bilis..makan panas2 sodap tuu..aq guna tpg pau cantik jek kejadian nya :)
Ingatkan bon voyage buat pau selamanya sebab dah merentung dikerjakannya. Rupanya bon voyage untuk Papazir. Nak belayar ke mana pulak ni? Korea lagi ke?
ReplyDeleteNanti lepas Papazir balik, Mamazir cubalah sekali lagi buat pau ni. Ambil hati suami katanya.... Ewah,ewah...pandainya MD mengajar orang!
Gi China MD....
DeleteBab buat lagi tu...tengok mood semasa haha...kalau rasa rajin boleh difikirkan..... tapi masalahnya memanjang malas haha... nak buat pilov pulaklah....
haha 1st nak gelak dulu nih...pasaipa bon voyage
ReplyDeleteok jer kena try banyak kali baru menjadi hehe...
saya pun tak penah masak pau...nih nak bagitau pun tak reti
Hehe bon voyage tu pasai Papa Zir outstation...
DeleteNi yg mls nk buat lagi ni Lizz kalau buat tak menjadi hehe
Tahniah buat SA...
ReplyDeleteX penah buat pau goreng ni okje...ishhh tetiba mcm teringin plk nak mknnya...huk3...
Outstation ke mna pula tu....??? Hehehe..ayat nyibuk!
China AM.... tak per...OKje pun suka gak menyibuk hehe.....
Deleterajinlah okje kita ni...
ReplyDeleteapi perlahan..jgn goreng minyak tu panas sgt..mesti rentung..minyak sederhana panas,n campak je..pau tu..lps tu sambil golek..cantik je...emas2 warnanya..
Dah buat gitu Knor......tp tetap ada yg masih kurang masak dalam tu...
DeleteYg goreng tak pernah buat plak..agaknyer tebal sgt kot okje dlm tak sempat masak...takpun pau tuh dah kembang sepenuhnya tak sblm goreng tuh..
ReplyDeleteselamat berinduan yer okje..heheh
tak boleh ke UA tunggu kembang baru goreng? Ingatkan tak kisah.....boleh je goreng bila bila sesuka hati hehe!
Deleteagak tersalah tulis kot..yg nak cakap goreng once pau dah kembang tuh..hehe..cubalah lg okje..heheh
Deletesaya suka gak beger mesia tuh.. cuma kalo minyak byk sgt jadik x sedap.
ReplyDeletetak pernah buat sendirik.. tau beli jer. hahahahaha.
eh.. bukan ke rentung itu treadmark Okjer.. muehehehe.
rugi lah x leh tgk hasilnyeeee!
Tahniah buat buat SA..:)
selalunya klu saya goreng cekodok cepat hangus maknanya terlebih gula . mungkin sama kes kot dgn pau goreng hainom . masa saya nak ambil lesen memandu dulu , org kat keliling saya suruh jer ambik wpun x de keta . katanya , akan datang lagi cerewet nak dpt lesen ... hah , mmg betol pun ! alhamdulillah dah selamat .
ReplyDeleteOwh haha kalau akak nak tengok gambar tu tgokla kat FB am, meh am bagi link
ReplyDeletehttps://www.facebook.com/muhamadarham.ali/media_set?set=a.764394423575176.100000138767769&type=3
Nanti akan update gak tapi minggu depan kot pasal kutip kerang ni. Tapi pantai tu memang penuh dengan kerang dan saiz dia besar cam kupang.
Am...sebenarnya okje dah ceroboh tgk gambar Am lepas okje komen tu hehe...
DeletePuas le makan kalau kerang besar kupang....mmg tak hengat dunia le hehe...
Hahaha, penyu tu pulak jadi celebrity dia kejap dekat pantai tu.
Deletewah kak okje. resepi simple je. kalau sedap post sikit :D hehe
ReplyDeletepaling senang buat pau ..
ReplyDeletebeli yg frozen dari Giant ..
nak makan, kukus jer ..
memang pasti jadi ...
adoh lanang ngay mentu ..
pirang dino lungonay ..
Rong mbengi....saiki wes nang ngumah!
DeleteMemang nk senang beli jer Aby...tp bissalah sesekali rajinnya teko!hehe
saya suka giler pau kak okje. tiap2 hari confirm beli.. hua3.. takpe kak okje, walaupun hangus jgn putus asa nak cuba sekali lagi.. *-*
ReplyDeleteassalam
ReplyDeletesedapppp, suka pau goreng he hee
selalu beli pg2 wat breakfas
rajinnya akak hihi :D
ReplyDeletep/s: akak nak check latest entry kite tau, kite ade something utk akak ;)
Sedapnya..gebu aje okje...kita suka pau inti kacang merah...
ReplyDeleteTeringat pulak kat kuih ni...di malam2 hari macam ni...mkn kuih ni sambil minum kopi besti best...salam kenal ya :)
ReplyDeleteummi pun suka pau goreng Okje, tapi tak tau buat, jadi tak dapatlah nak bagi tip..
ReplyDeleteHehe....tak pe UR
Deletekalau letak sambal bilis kat tengah dan goreng, mcm buat burger M'sia pula.. ke benda yg sama?
ReplyDeleteMy hubby pun suka sgt kalau burger M'sia… pernah buat sekali, tapi masa tu mood malas nak snap gambo… huhhu
Benda yg sama tulah Bijen....nama dia bukan pau goreng yeh? Hehe...
Deleteadoiiii kak sedapnye..mintak pos sini kat sy kak
ReplyDeleteSerius mama zir tak pernah buat pau kesukaan papa zir?? Kekekeke, at least jadi jugak tu kak okje. Comel comel :)
ReplyDeleteSerious BC....dia tak pernah nak suruh okje buat pun....best tak ?hehe
DeletePau goreng berinti kacang...sedap wey!
ReplyDeleteMmg sedap...selalu jual 3 serangkai tukan ..pau goreng inti kacang, inti sardin dan cakoi...lama tak makan wey!
Deletewow.. pou goreng.. deqla ni sibuk main pou game jer kak.. x penahnye buat pou goreng.. hahahaha...
ReplyDeleteAda game pau?
Deleteapi mmg tak bley kuat sgt..benda pau ni cepat hangit..sy tak pernah buat pau goreng,selalu beli yg inti kacang merah sedap..inti ikan bilis tak pernah lak..agaknya rasa sama macam bege malaysia tu la kot kan
ReplyDeleteSebenarnya mmg buat berger malaysia pun...hehe...
ReplyDelete