Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 24 January 2014

Ibu bukan MALAIKAT

Salam Jumaat sahabat yang disayangi......

Baru balik dari Bangi hantar Sudden Attack ke rumah kawan dia....... 3 perasa yang terhasil, Strobeyi, Laici dan Bandung. Strobeyi dan Laici, SA yang gigih buat malam tadi, yang perasa Bandung tu Mama Zir baru buat pagi tadi sebab nak habiskan balance agar agar....


Yang sedihnya SA tak mo bawak yang Mama Zir buat tu sebab dia kata tak mau bawak banyak-banyak sebab kawan dia pun dah buat jugak.......

Pergh!!! terus sedih dan dan tu jugak Mama Zir lew.......huhu.... Apa lagi Mama Zir punya modal kalau tak NANGIS nyorok nyorok! Tetiba seseme! Semalam pandai tenangkan Mama N , hari ni dia pulok yang sensitif tetiba hehe. Nampak gayanya memang faktor penuaan sungguhlah ni..... hehe....

Cik inilah dia dadihnya, kata semalam nak tengok!
Dalam kereta Mama Zir terus jadi pendiam! ( Tak sangka! hehe..... kalau tidak bukan main lagi bergurau dengan anak, cubit pipi le, cucuk pinggang le ). Sampai rumah kawan dia, SA turunkan benda alah tu, salam cium bagai, terus laju je Mama Zir balik! Tak layan weyh SA buat kelako pun. Majuk katanya..... walaupun dia dah bawak pun dadih Bandung tu....

( Kemain ( pinjam word yeh Lizz....) lagi kan Mama Zir, katanya kasar tapi hati lembut kemain macam dadih! hehe....)

Balik terus WA dengan Papa Zir, mengadu! Alahai kalau tak de suami, sedihnyalahkan, nak mengadu dengan siapalah agaknya.....


Papa Zir kata......
Bawak bawak le banyak bersabar.... itulah kerenah anak anak zaman ini. Doa dan nasihat yang terbaik, jangan simpan dalam hati. Apa pun itu semua kesan didikan kita.......

Sebagai ibu, walau terguris macamana sekali pun, Inshaallah akan tetap memaafkan anak-anaknya, sekejap je tu rajuknya......Ibu bukan MALAIKAT, nama pun manusia. Ibu mana yang pernah lupa mendoakan kesejahteraan dan keberkatan dunia dan akhirat buat mereka yang bernama anak.

Tak gitu Mommies?

57 comments:

  1. alorrrrrrr kalu dekat2 UA borong daa dadih bandung tu, boleh le wat pencuci mulut anak2.

    urmm gitu le kita ngan anak2, w/pn kdg2 'terkecil hati' tapi tak berpanjangan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelahkan UA.... kita pun gitu jugak kot dgn emak....huhu

      Delete
  2. Ooo rajin sokmo.. ha ah mk2 ni bkn malaikat..faham yew anak2..

    ReplyDelete
  3. terasa sedih jugaklah numpang mamazir..memang gitu kita nie sebagai ibu kan...anak taknak makan nasik kita masak pun dah terasa kecik ati dah...apatah lg buat dadih byk2 special berpeluh ketiak2 cam mamazir tuh...heheh....sabar & maafkan shjlah...anak2...balik kpdkita jgkakhirnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu UAA...mmg berpoloh poloh ketiak den...hehe

      Delete
  4. Eeiii...nape entri ni tak update dalam bloglist kita... nasib baik kita rajin bertandang!

    Alahai, MamaZir! Janganlah uhuks, uhuks... meh sini kita peluk berkumpulan. Tak mahu nangis sorang-sorang. Bila dah jadi ibu mithali ni, memang kalau anak buat sikit aje yang mencalarkan hati dan perasaan, mulalah kita jadi kememehkan, MamaZir.... Tumpang sedih pulak bila membayangkan situasi MamaZir tu. Anak kita yang baru 8 tahun pun kalau kita nak kiss dia lari-lari malu, terus merah mata kita tau.... Nasib baik ada partner foreverkan...Ngadu kat dia ajelah...

    Alah, sayang-sayang busyuk....ngadu kat geng bas sekolah pun boleh juga. Meh sini!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg dah kememeh.....benda kecik pun boleh jadi kememehkan....
      Nasiblah ada geng bas sekolah yg kememeh jugak, bolehlah tumpang kepala sandar kat bahu huhu...

      Delete
  5. Yer betul tu OKje.. kita sebagai emak cuba untuk jadi emak yang terbaik..
    kadang2 budak2 ni tak paham perasaan manjer kita yg nak kan perhatian dari anak2.. tapi anak2 ni tak paham.. apa2 pun sayangilah anak2 kita.. hehehe :)

    ReplyDelete
  6. uisss semalam jaws kampung !!..hari ni bertukaq sensitive pulak..ermm conform faktor usia ni mak oiii.. :) tak moh majuk2 lah mak !!..bak sini dadih tu aq anak beranak abiskan..sedap tu nampaknya,boleh menyejukkan tekak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...tulah pasal....
      Majuk lew beb....sementara tak de bini lagi...kang kalau dah ada bini tak dilayannya kita huhu

      Delete
    2. majuk tak abis lagi ke weyy..kalut noh nampak..awat mak pi ketuk umai lain..bagisalam umah lain..hahaha :D

      Delete
    3. Penat weyh majuk lelama....buang karen! Hehe.... tadi 'ter' lah weyh....sowi!!!

      Delete
  7. gambar je syuk dah tergoda . belum merasa lagi. arghhh.

    ReplyDelete
  8. Alahaiiii...cian mamazir..
    kalau cik dekat dah lame cik tolong habiskan..tak payah bawa jejauh.lagi pon cik ne Hantu dadih jugak ne.
    Simpan kat peti je lah..kut2 esok2 SA nak bawak g umah kawan..nak habiskan ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia bawak jugak cik dadih tu....cuma sedih masa dia kata tak mo nak bawak jer .... mak kan emosional hehe...

      Delete
  9. ni kalau dapat kat sana ..6 saat je abihh hehe

    ReplyDelete
  10. ibu tak pernah lupa untuk doakan anak2 dan sentiasa mahukan segalanya yang terbaik buat anak2... faham dah feeling tu sangat2 sekarang sejak ada Ash.... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe .....sejak jadi mami dah terer feeling feeling mak mak yeh....

      Delete
  11. Jgn simpan dlm hati kerana tak elok utk anak (pesan kanda ini kena ingat ye dinda)
    Nasihat baik-baik dgn anak moga dia tak ulang lagi. Kena jelaskan juga perasaan dinda tak salah supaya dia faham. Alaaah... budak perempuan akan lebih mudah faham jgn bimbang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kanda.....tak delah sampai simpan dalam hati, sedihnya bila tengah panas jer lepas tu ok jer hehe...
      Yang ni anak lelaki dindalah kanda....bukan pompuan...

      Delete
  12. hehehehe.. sentap plak mak nye.
    kadang2 hormon tak stabil pon boleh buat cepat sentap jugak kan~

    zura setakat nih x de lah kes cam nih untuk sentap.. anak2 kecik lagi kot. hehehe.
    moga sentapnye x lama yer Okjer~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'akan ....tepi okje baru je stabi zura heh...kenapa yek agaknya senang pulak sentap masa tu.....huhu

      Delete
  13. ya la kan..
    sentap juga tu..
    tp jd ibu mcm ni la, kena byk bsbr kan..

    ReplyDelete
  14. majuk sikit2 dah laaaa. tua2 ni buruk ruponye ;)

    ReplyDelete
  15. betul tu..mommy manusia biasakan..tapi cepat2 lupakan..merajuk tu

    ReplyDelete
  16. alo..lo..lo..jangan lah mejok Kak.. bukan sengaja kot SA tak nak bawah dadih yg akak buatkan mmg dah byk kot..pikir positif K..anak, biasalah...pelbagai ragam...hehehe
    simpan je kt peti ais, nti habis gak tu...:)

    ReplyDelete
  17. Alahai Okje.. jangan sedih2.. budak SA ni meh nak tarik telinga.. ha, kan ibu dia dah nak marah saya pulak? Hilang kan rasa merajuk tu...

    haha.. dgn anak yang disayang ditatang, saya rasa Okje wajar juga tu merajuk. Merajuk sayang.. sekali sekala tak apa.. budak muda lagi, memang kena banyak tunjuk ajar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang elok le sangat kalau cikgu tolong tarikkan telinga .....mak dia ok jer kalau tarik telinga sebab nak mengajar wahai cikgu....sebab kadang tu aura cikgu tu yg buat anak murid senang nak dengar cakap....kan cikgu.....

      Delete
  18. alahai...lieya yg bace pun mcm sedih jek....betul tu, mau tak sentap kite dah penat2 masak tapi takmo di bawaknyer.....takpe laa jgn sedih2 key okje...meh bagi lieya due tige bekas sekali sedut jek lieya telan tuh heheheheh

    ReplyDelete
  19. Sedapnya dadih...saya follow sini ya ;)

    ReplyDelete
  20. Sedapnyer..macam2 perisa.....rajinnywr

    ReplyDelete
  21. ala... kejap jadi jaws... kejap jadi dadih.. tak rock la Okje.... senyum sikit.... xmo sedih2....
    Kalau bukan factor usia, ke factor bendera jepun nak berkibar.... hihihi

    ReplyDelete
  22. Biasala tu OkJe...Ida pun kekadang sensitif gak...tak kira ngan anak atau ngan mr hubby atau ngan adik-beradik huhu

    ReplyDelete
  23. majuk tandanya sayang, hehehe.

    sedapnya tengok dadih
    klu time blaja dulu, pernah buat dadih pi jual

    ReplyDelete
  24. alololo..sedih lak baca entry nie..selalu buat kelakar je... huhu...len kali bawa terus mai klang... gerenti habis punya..hihii...dah jangan dok sedih..camanalah nanti kalau SA tu lebihkan bini dia..muhahaha... relex beb...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Redho ajelah....hehe
      Kalau sok dah jadi mak mertua tu.....mak pandai pandai le duk dendiam hehe .....tok sah kacau rumahtangga anak weyh...

      Delete
    2. mencelah sikit..

      kalu anak lebihkn isterinya, nak wat camner? putaran alam.. jgn kita lak terlebih 'busy body' dok campur tangan, biar le mereka bina kehidupan mengikut rentak memasing, jadi le mak mertua yangdisegani & disayangi

      Delete
    3. Tak kisah le depa lebihkan bini dia pun....dah bini dia.....doa dari sekarang moga waktu tu 'mak mertua' tu tak ada sifat jeles dgn menantu le hendaknya .....dah tua katanya hehe...

      Delete
  25. Nak tumpang sedihlah Okje..he..he..kalau kita ada kat sana sure dah habis dadih tu..kita suka dadih tau..nway jangan sedih-sedih k!!!! chilll & happy weekend ya!!!!

    ReplyDelete
  26. nak jugalah kalau jual tak mo beli tapi nak minta rasa sikt jer erk..heeeee.. pink tuh

    ReplyDelete
  27. Mmg kdg2 ibu terasa.hati.dgn.ank cuma.xde la smp dendam...

    ReplyDelete
  28. Dulu time zaman sekolah dekat High School Muar dulu, time jumaat mesti solat dekat Masjid Sultan Ibrahim tu. Dan dekat situ jugak setiap kali lepas solat jumaat beli dadih dari sorang peniaga ni sedap gila rasanya.

    Tapi sekarang dah tak ada dah tak tahu menghilang kemana peniaga tu. Perisa pandan dan coklat dia sedap.

    ReplyDelete
  29. mcm, mana rasa dadih Bandung yer ..
    klu makan dadih takat dadih kelapa jer ..
    ojoh jengkelan karo bocah2 ..
    jenengngay pun bocah .. akal lay agek orong cokop

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm air bandung lew Aby....sirap campur susu...
      Jengkel sedelok waei....yolah.....koyo mak 'ei pulak seng dak cokop akal ley yok...hehe..

      Delete
  30. kalau noe pun rasa sedih gak...letih buat ..tiba2 x nak bawak....wwwwuuuuaaaa..jgn sedih2 k..papa zir ada pujuk... :)

    ReplyDelete
  31. betul la kak
    baik arwah mak n mak mertua
    dua2 mengatakan yg mereka
    tetap redha pada anak2..
    sebak rasanya...

    ReplyDelete
  32. bagi cik nor jer lah dadih tu akak..confirm habis..:)

    ReplyDelete
  33. agaknya kita dulu pun pernah buat mak kita majuk kat kita, la ni, kita pun dapat peluang rasa kan?
    biasalah..saya ni kalau anak makan sikit pun terasa tapi macam yang okjer kata...sentiasa memaafkan mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...betul tu Nim.....apa yang kita rasa sekarang ni mmg mengingatkan apa yg telah kita buat pada emak dedulu.....redho....huhu

      Delete
  34. Memg kdg2 akan rse sensitif dgn ank2 kan

    ReplyDelete
  35. aloooooo... ibu bukan malaikat.. tersedak lak hati membaca nyer..
    Anak2 itu bila ada ragam tersendiri.. ragam itu jugalah yang membuat ibu bapa tersenyum :D
    ( cakap mcm dah ada anak pulak ) hahahaha..

    ReplyDelete
  36. hati ibu mana yg tak terasa hati klu gitu okje....tp itulah marah2 mak, tetap maafkan anak2....:-)

    ReplyDelete
  37. deqla lom jadi ibu tp deqla pasti terasa jugak kalo gitu... tp camne pun , ibu selalu memaafkan anak2 kan...teringat arwah ibu deqla.. pernah juga buat mak merajuk tp lps tu mcm xde apa2 berlaku pun.. dah boleh ok mcm biasa.. sedih pulak & rasa kesal sbb mgkn penah buat hatinya terguris... T_T

    ReplyDelete
  38. berkecil hati tu perkara biasa,ibupun manusia juga..lagipun rajuknya bukan lama,takmo sedih2..pos je dadih tu kesini kasi sy n aiman clearkan..:)

    ReplyDelete