Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 28 January 2014

IBU KAU yang punya

Salam Selasa guysssss.....
Eh?.....Tetiba macam gediks pulak yek bila makcik-makcik cakap gitu! hehe....

Baru lepas mengajar Sudden Attack bawak kereta dekat shop lot yang baru bukak tu ha...... Pepagikan tak ada orang lagi, dapatlah 5-6 round, kasi biasa. Lama betul tunggu LESEN L! Nak ajar parking, omak eh pun dah lupa step dia macamana....hehe.... Setakat parking masuk, ke parking revese tu, bolehlah, cuba suruh side parking, sampai sekarang pun tak lepas! hoho....

Zaman OKje dulu, belajar kereta bukan pakai kereta Kancil atau Viva baru macam sekarang, jauh sekali Volkswagen Polo, dedulu pakai kereta Mazda lama macam kereta bawah ni.......Nengok pun sedih!

keretalama.com
Adoiii....... memang tak glemer langsunglah, Cikgu dia pulak, bukan abang hensem, tapi pangkat pakcik pulak tu huhu...... Yang tak boleh lupa, tunjuk masuk gear, tapi tangan dia atas tangan kita.... Ambik kesempatan lew tu?

Yuran masa tu rasanya baru RM300 lebih, itu termasuk lesen motor tau, tak macam sekarang, yuran sampai RM1000 lebih..... Apa? Tak percaya ke OKje ada lesen motor? hehe..... Jangan under estimate mak, tu yang mak berani posing atas motor tu walaupun orang punya haha..... Kalau zaman OKje dedulu, lepas dapat lesen, bukan boleh bawak kereta, manalah emak abah ada kereta..... tak macam budak zaman sekarang, untung..... baru dapat lesen pun dah boleh bawak MPV!

Sepatah kata Papa Zir....
Esok kalau Sudden Attack dah ada lesen, senanglah dia, ..... balik kampung dia boleh relax duduk tepi....... JANGAN HARAP nak duduk tepi yehhhh, tempat duduk tepi tu IBU KAU yang punya! haha.....


55 comments:

  1. Memang mahal amik lesen skang. Saya bab parking memang lemak sket. Kekang ok kekadang ko. Senget pon senget lah, janji masuk kotak parking.

    ReplyDelete
  2. hahaha.. semangat SA nak belajar ya kak...bagus lah..nti boleh tolong ayahnya drive masa balik kg... uiks! akak siap ada lesen motor ker?? respek tu...haha...

    ReplyDelete
  3. mahal kan ambil lesen laa ni..ialah kan bebudak le ni..dapat lesen terus dapat bw mpv...hihi... wah taknak org ambil tempat...dia...ialah co pilot tetap kan..kehkeh

    ReplyDelete
  4. kete lama tu..smart la..tengok tayar n rim dia... :)

    noe langsung la x tau bawak motor...hehehe...arwah bapak x kasi daaaa....

    ReplyDelete
  5. hahaahah tegelak tak tau bace entry okje kali ni...tapi mmg betul pun okje...skrang dah leh cecah 8-9 ratus tau amik lesen kete...woaaaa pitam!! zaman lieya dulu dlm 5-6ratus...kete jek tu bukan dgn moto pun....lieya dulu belajar mase cuti sems .... adoi byk gile kenangan kelako...dulu mase belajar bawak kancil buruk, bile test dgn jpj yg muke seko2 garang tu naik kancil baru plak...hah koo menganggau gak hahaahahaha.....

    ReplyDelete
  6. amboi2 OKje jadi guru memandu pulak erk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kisah si bujang bawa MPV, udah itu jer yg ada..

      Delete
  7. Apa yg murahnya skrng ni okje...smua dah naik dah....klau mcm dulu...best la...

    Hebat bdak2 skrng...dpt lesen trus bwak mpv kan...dedulu...nak dpt bwk kancil pun pendam perasaan jek!

    ReplyDelete
  8. sesekali mengedikskan diri its oklah mak..aq pon hari ini tergediks kan diri juga haha :p
    udah gitulah gamoknya rege lesen sekarang nie..mahal tak mahal kena ambek jugak noh..!
    pejamkan je mata..gigih kan tangan membayornya hehe...:D

    ReplyDelete
  9. Murah tu RM300 siap lesen motor.. time Nurul belajar dulu dah RM450, keta ja..tp betul la pakai keta mazda atau nissan lama tu.. adoiii la.. haha

    ReplyDelete
  10. Dulu2 belajar bawa kereta dulu baru ambil lesen...itu pun masa belajar duduk sebilik dgn anak orang kaya. Apa lagi ambil peluang ler... Jgn harap le duit mak ayah nak sponsor duit, dah kerja barulah dapat amik lesen.

    ReplyDelete
  11. zaman SB amik lesen dulu, guna kancil first model..campur sekali lesen motorsikal RM400 saja..sekarang ni paling kurang pon rm1000..

    ReplyDelete
  12. okje jd guru memandu ye..
    skrg mmg mahal kn nk amik lesen..
    tp kita ni pandai keta auto je
    manual eden dh lupa la..haha

    ReplyDelete
  13. hahahhaha giler kuasa betul Ibu ko SA.. sesekali pergi lah dok belakang :p
    mahal yer skrg ambik lesen.. yg tak bleh bla tu kereta zaman OKje belajar bw kereta serupa kereta dlm gmbr tu ke?? hishh lama tu.. zaman cik jah dulu kancil.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoho mmg gila kuasa ibu kau ni, jangan tak tau......cik Jak kan duk Ampang huhu...org Bando katanya...surelah Kancil hehe....

      Delete
  14. ala anak beranak pun nak rebut ker hahahaa... eh boleh bawa motor ek.. hebat2 :D hahahaa

    ReplyDelete
  15. haha..itu makna tajuk kat atas tu..:)

    ReplyDelete
  16. senang2 ajar dulu ye..kalau tak pas kena tpup le plk..

    ReplyDelete
  17. Betullah dinda dulu kanda belajar guna kereta mazda ke toyota lama tu. Sekarang dah tak adalah kereta itu semua (kalau ada pun dah boleh masuk muzium hihi...). Belajar pun rate lebih kurang macam itu RM300-350 aje kan.

    Anak kanda dah dapat lesen awal sebab dia dah belajar sejak April 2013. Cuti sekolah aje belajar jadi dah ada lesen sekarang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitakan sezaman kanda......haruslah keta belajar pun brand sama hehe

      Delete
  18. hahahah zmn dulu2 murah je amik lesen kan kak...zmn laa nih.... aduhla kene mengumpul dulu, sbb tu la dana dh keje baru amik lesen kete, takmo hrpkan duit abah je...

    ReplyDelete
  19. wah....new driver in da house...sng larr nk kelik kampung...

    ReplyDelete
  20. Kalau duduk tempat ibu kau punya tuh nanti apa yg akan jd okje..mesti ibu ngamuk sakan kan..hehe..UAA dl blajo ngan kancil..dpt lesen dah nak abes blajor..habis term, habes blajo..sewa kancil bwk balik brg2 dr penang ke kelate..tergezut sungguh ibuku melihat betapa beraninya anak dara dia..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak delah jadi pape pun...kalau MIL yg duduk berani nak ngamuk? hehe
      Mmg brutal sungguh anak dara dia ni.... kadang tu benda yg terdesak, kita jadi berani dan nekadkan UAA

      Delete
  21. Hahhaha... sama lah dengan akak hainom... dulu belajar memandu, tu lah keretanya, punyalah susah nak masuk gear.... hahaha terkial-kial dibuatnya... lepas tu bila test panjat bukit tersenggut senggut.... berapa kali mengundur kebelakang ... Nostalgia betul tu hainom :)

    ReplyDelete
  22. betul okje..lambat betul lesen L..hero bongsu acik pun dah tak sabar nak belajar..dia pun ambik lesen kete motor jugak..
    acik pun ada lesen kete moto..cuma tak bawak je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kalau gitu AE...lambat bebeno nak dapat Lesen L nya.... kawan tu dah tak sabau hehe...
      Tak pelah AE....AE ada driver... lagi sonang jadi boss!!hehe

      Delete
  23. hehehe gara2 belajar pakai keta lama ni lah KA langgar satu tiang letrik hehehe

    ReplyDelete
  24. sekarang ambik lesen mmg mahal okje...seribu lebih..huhu
    aku klu bab parking mmg x bpa pass...nak parking mmg ambik masa 10 - 15 minit sbb lama nak adjust2..hehe

    ReplyDelete
  25. Mmng mahal kan Skrang...bila tengok keta tu teringat masa ambik lesen dulu2.. Hihihi

    ReplyDelete
  26. mahal nak ambil lesen sekarang, saya tefikir nak ambil lesen juga tapi tungu kaya dulu lah haha.

    ReplyDelete
  27. lawak jer baca karangan okje ni...cikgu bagi A++ sbb bikin hati cikgu kembali ceria...;)

    ReplyDelete
  28. Ilang penat bila baca entry Okje ni.. haha.. ada ke nak ambik tempat ibu ya?

    Tak lama dh tu anak teruna nak dapat lesen.. bagusnya...boleh suruh2 ke kedai lepas ni.. makin banyakla entry pasal jalan2 lepas ni...dah bertambah driver tu.. kan?

    Cikgu memandu Okje dulu mmg tangan sepanjang masa di atas tgn Okje ke? Kereta dulu tak ada brek sebelah cikgu ke? Kot dia risau terbabas kot.. pengalaman tu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak AN...masa dia nak tunjukkan gear 1, gear 2....masa berjalan idak le hehe
      Tak perasan pulak ada brek ke tidak sebelah cikgu tu...Ada yeh?

      Delete
    2. masa saya belajar memandu, naik kancil, kancil tu ada brek di sebelah cikgu... haha.. saya main tekan minyak, cikgu yang brek, abis, kenalah marah.. hihi,

      Delete
    3. Oppps, tumpang bergosip jap! Saya pun ada gak brek kat sebelah front passenger seat tu. First time dapat pegang stereng, saya terus tekan minyak meluncur laju gitu (padahal tak pernah dan tak pandai pun bawa kereta) Kesian apek tua tu tolong tekan brek. Dia dah warning siap-siap... kalau jalan lurus saya memang power. Kalau jalan tak lurus, memang saya akan failed! Cis, jadi kenyataan pulak kata-katanya!

      Delete
  29. dulu saya belajar memandu guna kancil . tapi bila test lak dia baginya kereta datsun lama tuh . dah la kaki saya tak cukup panjang . nasib baik cikgu bawakan bantal pelapik utk sandar kat kerusi . nasib baik trus lulus ... perpeluh den !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gitu pulak yek Vee..... belajar best pakai kancil....tang pekse guna keta lama pulak!

      Delete
  30. hah! betul tu kak OKje..skrg ambil lesen mahal..rm1000++ gitu..
    dulu masa ambil lesen 5-6 ratus lah mcm tu..ingat2 lupa lah pla hehe

    ReplyDelete
  31. aumm chakk.. baru dpt terjah sini.. sorry yer kak..wahh murahnya lesen dedulu.. akak amek tahun bila tu kak? hihi...

    ReplyDelete
  32. semua mahal makan minum tambang dah naik.pening kepala teman

    ReplyDelete
  33. beza dulu dan sekarang tunggulah akan datang air pasal malam nanti naikkan no..no..rm1.00 lagi

    ReplyDelete
  34. Sedih dengar pengalaman mak Sudden Attack ni ambil lesen. Kita pun pakai kereta kancil aje tau bukan Volkswagen Passat mahupun Merc :) Tapikan OKje, disebabkan kereta yang kita belajar dulu tu tak best, sampai la ni kita pun macam OKje...very the sengal kalau nak buat side parking. Asyik on the road aje parkingnya... sedihlah nak hebah2 kat orang ramai yang kita pandai bawa kereta macam Schumi tu (dia pun dah koma walaupun terrer berbeno kan...) Masa kita ambil test JPJ, kita tanya nak ikut jalan mana, dia suruh kita gi Kajang dulu makan sate kajang...kita terus failed sebab langgar lampu isyarat merah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau keta kancil, maksudnya zaman sekarang tu MD......
      Ingat mak sorang sengal side parking rupanya ada gak geng hehe.... Side parking satu hal kalau parking reverse ada org menunggu pun kelam kabut jadinya ...
      Dia ajak makan sate Kajang tu maksudnya dia nak ngurat tu MD.....geram nengokya putih melepak budak ni hehe

      Delete
    2. Saya pulak reverse parking pandai gegila tapi adakalanya lepas berangan mengarang novel dalam kepala pastu kena parking tetiba aje sengal juga jadinya... Orang JPJ tu ngengada OKje....dia dah siap tulis nombor telefon suruh saya call kalau datang second time. Sebab saya marahlah tu saya failed! Pastu saya gohead gostan saya terus aje langgar tiang masa test parking pulak. Almaklumlah akak ni semua nak cepat, belajar kereta 2 minggu terus nak gi test. Satu hari apek cina tu ajar 4 jam siap lepak minum Coke kat gerai tepi jirat Cina lagi. Akak ok aje...berani gila masa tu walaupun jaga adab kesopanan perempuan melayu!

      Delete
  35. kalo bole tak mo ingat time blajo keter dulu ok jer...rasa berdebar tak habis rasernyer 2 kali ambik baru lepas teruk nooo rase hehe...
    betul tu okjer skang ni mahal tul nak amik lesen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 kali ambik ke Lizz?....Kira Okje lew menang ni....hehe

      Delete
  36. zaman dulu2 meme lah sume murah...amik lesen kete siap ade lesen motor sekali..skrang ne lesen kete lain hrge..lesen motor lain hrge,..haiyakkkkk...garuk kepala lutut je lah kalau cenggini kan mama zir..

    ReplyDelete
  37. ehh..samalah kereta mazda juga. masa test pun kereta tu, tank minyak asyik menyala, ingat minyak habis, haha...

    p/s baguslah anak dah boleh memandu. saya ni dok tunggu anak tak besar2. letih dah...nak tidur sebelah aja. apakandaya...tunggulah 6-7 tahun lagi

    ReplyDelete
  38. masa belajar kereta..parking kira tiang..kalau tak ada tiang fail.
    sampai sekarang tak reti parking sebelah.

    ReplyDelete
  39. kete mazda lagi bertuah apa compare tu kete kancil…. kalau nak belajar dgn polo, kena datang sini la Okje :)
    Dah taraf pakcik pun, boleh la nak ambil kesempatan? ish ish ish… setakat ni dua kali pengalaman ambil lesen, dua2 cikgu jenis yg baik.. Alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  40. lawak la okje ni.. nina bawa kancil dgn viva kt driving school tu. dh ada lesen xpegang streng lngsung. tunggu dpt lesen full kot. hehee

    ReplyDelete
  41. haha amboi mak kau n tak kasi chance langsung papa zir nak merelex kt sebelah bla SA dah ada lesen nti..kira zaman lama le maam zir pakai keta lama..sy blaja pakaikancil,best je sbb kecik..pertama kali pegang stereng seronok tak igt..test jpj dua kali,p[arking lepas jalan raya fail.haha

    ef jpj yg pertama tu serius sgt,takut sy..yg 2nd very the peramah...siap bg arahan mmg sesajank bagi sy lulus..tp kan smp sekarang en suami kata sy drive keta secara merbahaya..huhu

    ReplyDelete