Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 17 January 2014

Nasi BRIYANO bukan Briyani

Salam Jumaat......
Hari ni mak balik kampung ye anak anak........
Jangan nakal nakal tau, duk diam diam, jangan lawan cakap suami, no, no nooo berdosa, kalau rasa tak puas hati, tumbuk bantal kuat kuat yeh! haha........

Hari ni kita layan entri ringan-ringan jer, toksah serabutkan kepala......
Moh tengok gambo bawang goreng........

Tengok gambo NASI BRIYANO.....
Tak sampai hati weyh nak panggil NASI BRIYANI hehe .....  Bukan apa, menggooglenya semalam, bukan main lagi, tapi bila tang praktikalnya macam biasalah Mama Zir, memanjang belot, nak kerja senang jer.....


























Tengok gambo BRIYANO AYAM yang minyak berkepul kepul tu.....
Bolehlah jugak rasa dia, kalau setakat nak layankan tekak anak anak zirafah ni hehe......


Lepas tu zasssss...... NASI BRIYANO AYAM siapppppp...... Jemput makan!


Kalau rasa nak cuba nasi ni untuk Projek Memikat Suami, boleh je jengok resepi Sajiandapurbonda dan Resepinasibriyani ni sebagai rujukan, lepas tu pepandailah nak hidup hehe........

42 comments:

  1. Boh nme nasi berani pun blh juga okje sbb okje berani belot dr resepi asal...

    Slmt pulang ke kg n slmt bercuti

    ReplyDelete
  2. Lapor melihat gambor makanan dipagi2 ni...maklumlah belum sarapan lagi.
    Selamat pulang ke Desa... :)

    ReplyDelete
  3. wahhhh..mmg nampak sedap Kak.. kuling ku adalah peminat nasi beriyani kambing..tapi isteri nya ni blm reti nak masak beriyani...haha.. kena belajar lah lepas ni...huhu
    selamat balik kg Kak..msti seronok tu...

    ReplyDelete
  4. Salam Jumaat Okje...Macam comel aje..macam sedap aje..

    ReplyDelete
  5. UA keliru le beb, naper bawang goreng kalernya tak sekata? mesti men campak jer ke dlm minyak panas, pastu tuan umah dok sibuk 'bw', maklum le nak balas jejak kunjungan rakan2 alam mayakan..

    ReplyDelete
  6. pandai mamazir pikat suami ngan nasi briyani yg mebeles nie..hehe..UAA buat pun tak jd camnie..hehe

    ReplyDelete
  7. tawakal jae lah yae mak kalau nak belot..hahaha...nasib-nasib jugak menjadi yae walaupon belot-membelot :P

    ReplyDelete
  8. Kahkahkah.. nasi beriyano pulak ya.. Okje ni memang la.. pandai menggembirakan orang..

    belot ke tak, yang penting menjadi tu... tu dia, gambar close up bawang goreng pun nampak gaya pakar tu..

    hati2 balik kampung ya.. balik kampung Bp ya... jelajaah ladang sekali ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. UA cakap bawang tu tak sekata gorengnya mcm mana awak boleh kata pakar AN hehe.....
      AN....... bukan BPlah..... Muo.....hehe

      Delete
    2. alaaaaaaaaaaaaaaaaa biasalah OKje..UA ni suka menghangatkan suasana, sikit2 'complain', bawang goreng tu menjadi daa cuma....... (psstt.. ada lg, jgn tersentap udah le, dpt kwn alamaya lak terlalu jujur katakan.. hu3..)

      Delete
    3. Weyh......mak okjer......hehe sebab kita pun suka gak komplen!
      Sama geng gitu! Eloklah jujur.....dpd tipu tak ikhlas! I like.......tenet slow banget!

      Delete
  9. macam gabungan nasik kerabu ngan nasik ambeng je. sodap!

    ReplyDelete
  10. Usih!!!!kalau dipandang dr lensa computer ros ni dah alang2 masterchef jugak dah. rasa xtau la yerrrr. hehe!!!pepepun syabas kerana berjaya memikat hati papazir

    ReplyDelete
  11. uiks... sedapnya.. menyelerakan sungguh!

    ReplyDelete
  12. sedapkan kalau makan nasi briyani.. tambah berkali2. hehe

    ReplyDelete
  13. Eh.. macam sedap tuh.. kenapa briyano lak... confirm biryani nih heheh

    ReplyDelete
  14. ohhh OKje..malam baru menyinggah nii..kompom briyani muh dah abis noh ? semalam cakap nak pi pepagi ketuk blog mak ni..adoiii rezeki nasi beryani tak menyebelahi aq lah weyy..apa2 pon tahniah dapat memikat hati papa zir dengan hidangan yg di belotkan ni, ermm nasib baik menjadi hehe :)

    ReplyDelete
  15. kemain lagi letak nama sendiri Beriyano yeh? dah la gambar bukan main menggoda… singgah blog Aisy dijamu nasi Arab… singgah sini pulak dijamu nasi Beriyano….. Godaan sungguh… nasib baik perut dah kenyang masa singgah kat sini :)

    btw, selamat balik ke Muo...

    ReplyDelete
  16. salam hainom ..
    selamat balik ke kampong ..
    tk bawak balik kampong ke sikit nasi briyano tu ..
    boleh bagi wong tuonya roso masakan menantunay

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seng kiyei mak ei dewek Aby..... mentuo ney nang KL cepak waei ....rong menggu sekali ndelok....
      Mak eai weteng nge kurang tahan mangan rempah opo meneh sambel....panganan ney dak pedes langsung!....

      Delete
  17. Nasi beriyano yg meletoppp....!!! Menggoda betul...

    ReplyDelete
  18. Nasi briyano yang nampak menggoda.....:D

    ReplyDelete
  19. pergghhh terbaeekkkkkk wpun nasi briyano nama diberi... nasib baik tak rentung pun dah kira ok lah ni OKje.. hehehe

    ReplyDelete
  20. janji sedap kat tekak,tak kisahlah beriani ke beriano..tgok dr gambar molek je..

    ReplyDelete
  21. amboi hainom ... tgk jer pun dah terliur . saya mmg lum lunch lagi nih ... buat sendiri lbh puas hati sbb blh ubah ikut selera kita ...

    ReplyDelete
  22. rasanya me lg chekelat... tak pandai la masak.. kita beli kat kedsi je.. haha

    ReplyDelete
  23. nyesal pulak kita jenguk blog akak malam malam. terliur rasanya. hahaha

    ReplyDelete
  24. Jadi la tuh kak...nmpk jugak ghoman beriyani eh

    ReplyDelete
  25. hadoi, kak okje saje buat syuk jelessssss..

    ReplyDelete
  26. Nasi briyano tu...mesti lg power lagi dari nasi briyani...terliur lizz nengok lapo...mai sini....

    ReplyDelete
  27. nasi beriyano ke beriyani ke yg ptg sodapp.

    ReplyDelete
  28. yang penting anak2 makan dengan lazatnyer... apa ada pada namakan..

    ReplyDelete
  29. Tang minyak berkepul-kepul tu yang best OKje. Kiranya nasi briyano ni menjadi jugalah kalau tidak takkan habis dikerjakan anak-anak zirafah ya tak? Tak kisahlah, janji boleh makan. Ni balik kampung tak nak singgah bandar geng bas sekolah ni ke? Kita ada briyani gam, briyani best-best gitu tau :)

    ReplyDelete
  30. sdapnya nasi tu kak..mtk skit..:)

    ReplyDelete
  31. Waduh waduh. Sedapnya ns. Sy x pandai msk ns briyani.

    ReplyDelete
  32. sedapnyeeeeee...
    Okjer nih bikin perut zura nyanyi2 lagu keroncong ajer!
    terliur habes.

    ReplyDelete
  33. nampak lazat je nasi beriyano tu...noe x pernah buat pun...itu tandonye makcik ni rajin ...

    ReplyDelete
  34. macam sedpa jer nak juga nak resepi heee...

    ReplyDelete
  35. nasik beriyano... mesti sdp dimkn sambil mendgr alunan piano kan kak.. hahaha... nasi berani biasalah mkn... skng ni dok teringin nasi takut plak... ;p

    ReplyDelete