Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 9 January 2014

SAMBAL BELACAN Adabi

Salam Khamis ........
Breakfast apa hari ni? OKje?...... Baru lepas makan cheesecake mak yang tak laku tu hehe..... Duk rumah biasalah, nampak makan macam tak banyak tapi kalau dah selalu kaloo...... Sat lagi mau setelap habis keropok ikan setupperware hehe.... bila kumpul jadi sedulang!

Lama dah cari benda ni sebenarnya......
Sejak tengok iklan kat TV dan baca review daripada geng bloggers. Lama-lama terus terpengaruh!
Tengok tu !! Besar sungguh pengaruh IKLAN ni yek......


Cuba cari dekat Tesco, AEON sebelum ni, tapi tak pernah jumpa..... belum sampai order gamaknya..... Akhirnya jumpa kat Pasar Tani dekat orang jual bawang, ikan bilis bagai tu.....
Confuse jugak OKje nak pilih mana satu nak beli, ( susah jugak rupanya nak buat pilihan dalam hidup ni yek!), akhirnya ambik dua-dua.....tamak beb! hoho............

Pendapat OKje, kalau memang nak makan SAMBAL BELACAN eloknya ambik yang warna MERAH sebab rasa dia memang lebih kurang sama dengan sambal belacan yang kita buat kat rumah tu! Bagi orang yang malas masak macam OKje ni, memang SEDAP BANGET dah tu rasa dia........
 
Yang warna HIJAU pulak macam bukan sambal belacan je rasanya...... macam sambal tumis pun ada..... Bolehlah jugak diterima, buat cicah cicah ikan bakar ....



Semalam..... campur sesudu yang MERAH tu buat nasi goreng..... Senang kerja mak tak payah tumbuk CABAI .....

41 comments:

  1. Setuju dgn Okje. Yang hijau tu lain rasanya, terlebih moden.. haha.. saya pun suka sambal adabi ni. Sesuaila balik sekolah dengan letih masak je mudah2 dan masuk sambal ni dalam budu.. tidakla basah ketiak nak tumbuk sambal belacan..

    haha.. takpe.. baru dua jenis makanan tu. Cheeese cake dan kerepok.. nanti boleh makan lagi rojak buah ke? Hihi. Ayat ada nak kena cubit ni, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje ada beli budu hari tu tau AN....buh sambal Adabi tu sedap ke.... belum cuba....harus cuba lepas ni hehe...
      Bukan nak kena cubit nak kena babab montot hehe...

      Delete
  2. tu lah kan.sambal belacan pon dh segera dh skrg ni.mudah gila keje skrg.hehehe.

    ReplyDelete
  3. ok jer la kak kalo dah malas nak buat kan..
    rasa kurang skit ler pada zee..tumbuk sendiri lagi sedap..hahahhaaa

    ReplyDelete
  4. eh tak pernah tau pulak ada belacan jual dalam cup tu..haha..

    ReplyDelete
  5. Sy pnya kaler ijau okje...kalau ada hari yg x msak pedas...baru ler regukan ngan sambal ni...lau telebih rajin masak...dok dendiam je sambal lam fridge...

    Sy beli kat tesco okje...hehe

    ReplyDelete
  6. wahh! nak cari juga lah nti kak.. tak pernah tgk lagi sblm ni... belum ada di Sabah kot.. maklum, sini sllu lambat..ahaha sabor je lah den!
    senang nak buat nasi goreng sambal belacan...Kak, harga berapa satu tu?? :)

    ReplyDelete
  7. dasarrrrrr kannn..hahahaha.. zaman skrg ni semua benda dijual instant.. senang & mudah orang2 yang pemalas mcm Cik Jah juga hehehe.
    So far tak pernah beli sambal belacan rupa ini.. Cik Jah lebih suka guna belacan brand ABC yg kecik2 tu.. lebih sedap kalau dibuat sambal belacan.. slurrrppp

    ReplyDelete
  8. betul tu okje...ramai ckp sedap tau...lieya pun nak try laaa...tapi same mcm okje laa dok cari2 tak jumpe2...ade tuuu cume tak tau kat mane....nanti lieya nak beli gak laaa....skrang ni nak menumbuk sambal belacan mmg bercinta la okje sbb kat umah ni yg makan sambal belacan lieya ajek...husben lieya kurang sikit....tensen kite menumbuk jek kang hahahaahahah

    betul jugak okje kan...leh buat rencah nasi goreng gak hahaahaha...bijok! bijok!.....boleh laa buat stok pes nasi goreng kalo gini...memudahkan kerja2 didapur gituuuuu heheheeheh

    ReplyDelete
  9. aq pon penah try bekas yg kaler merah..not bad jugaklah rasa dia,tapi tak leh lawan mah yang tumbuk sendiri lagi kaw kaw rase di hehe..:)

    ReplyDelete
  10. Pnah beli yg merah tu, sedap tapi UA sorg jer yg makan, mana le daya, akhirnya terbuang gitu jer sbb terlu nak simpan ke dlm peti ais,, sayangkan..

    ReplyDelete
  11. Kanda belum pernah rasa tau. Bijak juga dinda ni - senang nak buat nasi goreng guna aje ini ye. Kalau ada peluang kanda nak cari jugalah..

    ReplyDelete
  12. senangkan skrg.. nak makan sambal belacan pun dah ada yg ready to eat.. hehe..

    ReplyDelete
  13. dah jadi nasi goreng belacan..:)

    ReplyDelete
  14. Knor pun ada beli...bt tumisan sweet sour...sonang kerja..

    ReplyDelete
  15. jarang beli. selalu buat sendiri je. lebih puas. lebih sedap... heee.. (=

    ReplyDelete
  16. hahahah dana pun penah beli kak... beli yg merah tuh... pastu kalu nk bt sambal belacan tinggal tambahkan lg cili api ngn asam limau

    ReplyDelete
  17. so far blm terpengaruh lagi dengan iklan TV utk beli sambal belacan ni.. hehehe.. ingat nk cuba gak la nanti beli satu.. kalau hubby kata ok boleh terus beli & beli.. hehehe

    ReplyDelete
  18. Saya tk pernah beli lg ni,ok..kalau mcm tu sy nak beli yg merah la nnti,sypun mls tumbuk sambal belacan,blenderpun mls juga coz mkn sengsorang,kalau nk mkn smbl belacan,blk mkn nasi rm mak je le...itupoun siap gatal hidung,gatalpun gatal la..sy mkn juga...tekak org melayu beb....

    ReplyDelete
  19. Eh, ada ready made sambal belacan ke? Apasal saya tak tahu pulak ni! Kiranya yang merah tu ada rasa sambal belacan yang kita buat kat rumahlah, OKje? Ni nak juga try ni. Mana tahu boleh bungkus suruh Mami bawa balik Tashkent nanti.. takkan saya nak tumbuk sambal belacan 1kg untuk bekalan Mami bawa balik pulak kan.. hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. MD mcm nk suruh Mami cepat cepat balik Tashkent jer hehe...awai awai dah kumpui buah tangan ....
      Kata mami tak makan belacan....
      Legalah tak yah menumbuk bagai kang kalau dia dah jatuh cinta kaloo...tangan mak yg lenguh hehe...nasib dah jumpa Sambal Belacan ready made...hehe

      Delete
    2. Yang tak tahan bau belacan tu kawan HD, OKje. Mami saya belum 'perkenalkan' lagi dengan sambal belacan. Saya takutttt..... betul tu, nanti kalau Mami suka, nangis2 pulak saya kena tumbuk sambal belacan setiap kali abis stok!

      Bukan nak suruh balik cepat tapi nak fikir siang2 (malam2 tak sempat) apa boleh dibuat buah tangan untuk Mami dan keluarga di Tashkent....

      Delete
  20. wahhhhhhh.. macam menarik jer OKjer~
    nak cuba jugak lah.. senang sket keje kalo ade sambal belacan cam nih.
    lagi2 bagi mereka yg suka makan pedas!

    ReplyDelete
  21. Saya pun belum try lagi.. mudah di gunakan kata nya hahaa.. :D

    ReplyDelete
  22. adabi ada sambal belacan ye?
    tk tahu pon..hikss..
    pedas tk?

    ReplyDelete
  23. senang banyak sekarang ni kan..boleh luangkan lebih masa depan laptop..upppsssss...hehe

    ReplyDelete
  24. mak mertua duk suruh beli tak beli2pun lagi.. tengokler nak cuba gak nant..

    ReplyDelete
  25. nanti ada yang order sambal belacan dari M'sia nampak gayanya ni….
    Okje ni, sajer ajer tau…

    ReplyDelete
  26. Tumbuk sendiri juga paling sedap...rajin2lah senaman tangan tu...nanti kembang! hehehe...

    ReplyDelete
  27. zaman sekarang memang semuanye sonang je mak..janji manyak duwit maaaaaa...
    tapi rase die tak same jugak dgn tumbuk sendiri...

    ReplyDelete
  28. wah..kalau okje dah cakap sedap ni..kenalah cuba ni hehe.senang sekarang nikan

    ReplyDelete
  29. dah namanya segera , mmg x perlu bab tumbuk menumbuk . tak ler pijo mato ... heh heh

    ReplyDelete
  30. tk tau ada sambal belacan adabi ..
    dah bagus tu ..
    mcm vee sandi tulis, tk payak kk tumbuk ..
    pedes atau orak rasanay ..

    ReplyDelete
  31. Nampak cam sedap jerk.. nak cari laa ..

    ReplyDelete
  32. tak pernah beli la.
    kalau dh giteww gayanya kena bli jugak la ni. sy penggemar nsi goreng. x lalu nk menumbuk di pagi hari ..hihi

    ReplyDelete
  33. alaahaiii.... senangnye gini.. biar smua segera x payah susah2 masak..!! kohkohkohkoh...

    ReplyDelete
  34. sy kan tekak mat saleh sambal be;acan pun tak layan sgt..jadi tak amik tau la produk sambal belacan ni semua..hehe

    produk melayu muslim macam adabi ni susuah nk dpt tembusi pasaran Tesco n eon tu semua kak..kesian kt org melayu..:)

    ReplyDelete
  35. dah ade ygreadymade yer okje..senanglah camni kalau malas2 beli jer kan..

    ReplyDelete
  36. Tak pernah lagi cuba sambal belacan Adabi ni......bolehlah dicuna nanti sebab memang sesuai untuk orang yang malas buat sambal macam aku ni...hehe

    ReplyDelete