Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 3 January 2014

Tahukah ANDA?

Salam Jumaat penuh barakah sahabat.......

Tahukah ANDA bahawa kelapa sawit akan mengeluarkan bunga jantan dan bunga betina dalam satu pokok? Mak baru tahu nak sebenarnya hehe...... Yang terjulur panjang-panjang itu adalah bunga jantan hehe......Yang betina jugak jadi mangsa, kena jadi buah yek!

Subhanallah, maha suci Allah yang menjadikan segala kejadian itu berpasang-pasangankan.......


Kelapa sawit yang baru berumur setahun .....  kalaulah manusia,
lebih kurang sebaya dengan Arissa tak pun Afia hehe



Yang ni pulak kelapa sawit umur 3 tahun sebaya ngan JJ Cute tak pun  Pa'e hensem hehe......
Tapi Kelapa sawit umur  ni dah belajar berbuah tau! 


42 comments:

  1. Kebun sawit okje ke ni...? Area mna??

    ReplyDelete
  2. ohhh... saya pun baru tau.... macam tu rupanya... tq kita kongsi2...

    ReplyDelete
  3. Ilmu baru hari ni.. Okje ni tunjuk ladang kelapa sawit siapa ni? hai...

    ReplyDelete
  4. Selamat pagi sis......
    Salam Jumaatttt

    ReplyDelete
  5. owh..sempat dia p selidik pokok sawit yer..
    kite pun baru tau ni sawit ada bungan jantan n betina.. tq beb bgtau
    tu papa zir dok melawat kebun sawit sapa tuu...baru beli ladang sawit ker

    ReplyDelete
  6. Xtau pun....baru tau bila OKje bgtau..hihihi...

    ReplyDelete
  7. Subhanallah..
    baru je beberapa minggu lepas mendengar huraian tafsir Al Quran oleh ustaz, tentang Allah menjadikan makhluk berpasang-pasangan.

    ReplyDelete
  8. tapi sawit...baja nya mahal2 erk....

    ReplyDelete
  9. tak pernah nampak buah yang jantan selama ini... asyik nampak buah betina je...

    p/s: tahniah ya hainom... http://www.mialiana.com/2014/01/carta-top-10-pengkomen-tegar-2013.html

    ReplyDelete
  10. Baru tau tentang ni.. yang panjang2 tu kumbang rupanya :)

    ReplyDelete
  11. Subhanallah...Maha Suci Allah...

    ReplyDelete
  12. Cayalah, OKje. Ni mesti dok main masak-masak, nampak minyak masak terus teringatkan pokok kelapa sawit tetiba ya. Sebenarnya kita pun tak tahu pasal ni ..keh3x.

    ReplyDelete
  13. mak punye ke??hohoho..kayooookayooooo.....subur pulak tu..boleh tengok dari daun nye dan buah nye.kawasan nye pon bersih je...

    #pssstttt.....cenggini lah suasana kat kampung cik.Banyak kelape sawit je...tapi kelape sawit kat kg cik dah beso2 dah tinggi2 dannnn dahhh tuaaaaaa2...hahahhaa

    ReplyDelete
  14. Maaf lama x jenguk, kesihatan x mengizinkan. Singgah jgk ari ni !

    ReplyDelete
  15. Oo yer ker ok jek...baru tahu kemain lagi ok jer ni tau hehe...kemain subor lg sawitnyer tuh...hasilnyer pasti lumayan nih...

    ReplyDelete
  16. pkok sawit 3taun klu bbuah pun xder minyak, bnyk air lg., kner tuggu 5-6 taun baru brminyak.,

    2la dia., sawit pun nk bepasang2 jntan betina., tp manusia leh plak jntan ngan jntan betina ngan betina., lg truk dr pokok sawit.,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah Zuhdi....masih budak sesangat....minyak pun tak reti nak jadi hehe.....Tulah tu...manusia ni tak reti nk bersyukur!

      Delete
  17. Terima kasih hainom beri tahu, kalau tak akak tak tahu ehe :)

    ReplyDelete
  18. dulu hari2 tengok kelapa sawit.. rindu pulak nak balik kmpg.. (:

    ReplyDelete
  19. tq share...wah rajin melawat ladang kelapa sawit.okje punya ke?

    ReplyDelete
  20. Kat kampung aku banyak pokok kelapa sawit Okje, tapi baru hari ni aku tahu dia berbuah camtu.....:-)

    ReplyDelete
  21. selalu tengok je pokok sawit..tak tau pulak ada ada bunga jantan n betinanya :)
    fitrah kehidupan..hidup berpasangan ..
    kalau tak mna nk dpt buah kan OKje :D

    ReplyDelete
  22. Tergezut jgk mama zir bg info lak kali nie kat blog..hehe...actually mmg tak tahu..dapatlah ilmu psl kelapa sawit sket..thanks okje,..:)

    ReplyDelete
  23. Ketot jer pokok sawit tu... dah boleh berbuah dah?

    ReplyDelete
  24. ooo baru tau.. hebatnya kuasa Allah ..

    ReplyDelete
  25. Ada juga pokok sawit betina yg tidak berbunga, hanya berbuah...dan ada juga pokok sawit jantan, tidak berbuah...hanya berbunga. Tapi kebanyakan pokok sawit adalah 2 dalam 1...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakar rupanya awak ni BM dalam bab sawit ni!....

      Delete
  26. uh pehal buah kelapa sawit sungguh seksi bangat? cuba jawab okjer ahakss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah tu Suri...... benda tak bernyawa dengan benda bernyawa lebih kurang je yek hehe

      Delete
  27. Kayaaa den kalau sawit ni dah berbuah kak..haha..
    sini org2 kaya mmg yg ada sawit ni kak.. tapi kami takdo lah...ntah bilanya nak menanam...haha

    ReplyDelete
  28. akak dah buka ladang kelapa sawit ker?hehe

    ReplyDelete
  29. baru sy tahu. . .subhanallah. . .

    ReplyDelete
  30. ye ke saya pon baru tahu ni. thanks ok je share.

    sebut pasai jj, mana la dorang anak beranak tu. sunyi sepi je blog. rindu kt jj

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik sue.. depa blk malaysia skng kan.. maybe nak spend time dgn family kat kelate... tu yg x berblog...

      Delete
  31. Dia berbuah utk memberi bakti kepada kita. Indah kan ciptaan tuhan.
    kalau kita ni, time2 gini seronok nak main je. Main masak2, bukan main father mother tau hohoho

    ReplyDelete
  32. ok dah tahu.. seblm ni mmg x penah nak amek tahu pun.. ish2.. kebun kelapa sawit sape ni? kat mana?

    ReplyDelete
  33. info yg bagus..baru gak tahu ni..:)

    ehh ada afia plak menyelit disebalik cerita kelapa sawit..haha

    ReplyDelete