Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 16 January 2014

TUTION time

Salam Khamis......

Dari semalam teringin nak buat Nasi Briyani, sejak tengok nasi briyani Zamir dalam Masterchef ......
Beras basmathi, daun pudina segala bagai tu dah cari pun semalam so hari ni cuma nak menggoogle resepi je. Nama je orang Johor, bukan reti pun masak Nasi Briyani hoho..... Lainlah orang Batu Pahat ! Orang Batu Pahat sure pakar masak Nasi Briyani kan...... Tak gitu orang  Batu Pahat??? hehe.......

Esok.....tunggu jelah entri bergambar Nasi Briyani Mama Zir yek! ...... haha....

Semalam pergi register tution anak dara dua orang tu. Memasing pun dah Darjah 5 dan Tingkatan 3.Tak habis habis merungut, tak de kawanlah, takutlah, malulah ( macam maknya je tak de self confidence ! hehe.....).

Jangan banyak alasan yeh! Dah lama sangat korang honeymoon, now, TUTION time!! Sekurang kurangnya belajar jugak mereka tu. Nak harapkan dia belajar sendiri kat rumah ni, emmm..... dengan TV depan mata, maknya pulak sama naik! Apa pun tak jadi ....

Rasanya kena import cikgu -cikgu disiplin datang rumah nilah...... biar dengan mak maknya sekali kena babab montot !

Pernah dengar tak Tution Cikgu Mariam? Ada sesiapa yang berpengalaman dengan pusat tution ni? OK tak fees dia, RM120/month untuk Tingkatan 3 ( 6 subjek ) dan RM100/month untuk Darjah 5 (4 subjek)!
Kalau dengan cikgu berapa yeh? Sebenarnya OKje lebih prefer kalau cikgu dia sendiri yang buat tution, taklah ramai sangat dalam kelas yek, tapi tulah, cikgu dia pun dah naik jemu mengajar siang hari gamaknya....

Kan best kalau Cikgu NCikgu Ulat Buku duduk dekat dekat rumah Mama Zir, bolehlah korang ajar anak zirafah haha.....
cisdel.com
Sanggup tak ajar kita cikgu cikgu semua ??

48 comments:

  1. Salam okje...

    Bkn senang cikgu nk babab montot si mak tu...ahaha...kena fikir byk kali tau...

    Murah dah tu okje,rm120 utk 6 subjek bg ting3 tu.....utk si adikpun dh murah berbanding di tmpt sy ni...tp jom kita tunggu komen2 cikgu2 dulu ye,br kita buat kesimpulan....mana ke ciku tuan juhaida ni...sila beri komen anda...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. WA nak babab montot mak zirafah mau kena 100 kali babab baru habis satu permukaan tu hehe

      Delete
    2. Hahahahahah....adoiiii.....terguling2 ketawa.....belum sempat 100x,tangan cikgu yg lebam,montot mak zirafah tk jejas apa2...hehehehe

      Delete
  2. memang tokoh ibu ni, awal2 dah settlekan hal tusiyen anak2... untung TLBD dan kakak..

    Hhaha, bagus soalan tu... kalau anak Okje, mestiah sanggup nak ajar. Kalau Okje sendiri pun nak belajar, saya sanggup ajr juga. Tapi saya pulak takut kalau ada anak murid macam Okje, kot saya ajar, muridnya banyak lagi ilmu, malu saya... yang pastinya ilmu alam dan geografi saya tak leh ajar Okje, sebab dua bidang ni memang confirm, Okje lagi mahir.....( mengukur jalan kan kegemaran)... haha, gurau je tau, jangan marah...

    Bagi saya, sesuai juga bagi anak belajar di kelas tuisyen, sama ada secara personal atau di kelas.. murid boleh review pelajaran yg cikgu dah ajar di kelas, lagipun di kelas ada masanya tumpuan cikgu ni tak sampai kepada semua, maklumlah 40 orang nak kena tumpu pada masa yg sama....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringinlah nak tengok AN mengajar....macamana agaknya yek.....
      Cikgu ni ada aura yg tersendiri, walau studentnya penuh ilmu didada pun tapi tak akan sama dgn ilmu yg ada di dada cikgu tu...Hebatkan cikgu ni!

      Delete
  3. Saya pun tak pandai masak nasi briyani, OKje..seumur hidup tak pernah buat...he he... murah gak tuisyen fees kat situ..kalau kat Shah Alam ni kalau 4 sabjek dekat RM200 gak...

    ReplyDelete
  4. hahhaa tgk tibi sesama tu yg tak menahan tu..anak2 tgk tibi mak pn sama naik. phuii apa pn tabley.. agak2 mama zir pun boleh jadi cikgu apa??!! belajar sesama dgn anak2 mama zir.. hehe

    ReplyDelete
  5. wahhhhhhhhhhhhhhhh okje nak buat nasi briyani yeak...jaga2 kang lieya dtg pegang pinggan kosong buat muke kesihan dok depan pintu kakaakakaka...ish lieya pun tak penah buat....tak reti....penah buat pun pakai pes jek...mmg simple main campak2 jek heheehehehe

    tu laa okje, lieya pun dok tepkir2 nak anta miamija tusyen jugak....tapi tu laa masih dlm tahap survey...lagi pun dieorg baru darjah 3 dan 2.....hope urusan okje dipermudahkan yeak....dpt jumpe cikgu tusyen yg ikhlas dan okey...

    ReplyDelete
  6. Oh, ngumpat terang-terang ya! Jomlah kita masak nasi briyani bersama-sama. I masak briyani gam, you google menu briyani you too...hahaha....

    Pernah dengar juga tuisyen Cikgu Mariam ni tapi of courselah OKje, saya takda pengalaman nak share di sini. Rasanya cikgu pun tak sanggup nak mengajar tuition kat Mak Zirafah ni. Orang ngajo, dia sibuk makan daun, terjelir-jelir buat muka slumber derk aje :) Mana boleh tahan dapat anak murid cam ni? Hahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....awak ni MD....bikin pundi pundi mak gelak guling guling tau...
      Eleh dia pun sama ngumpat lidah zirafah berpintal pintal lagi time makan hehe...
      Duk tgh bayangkan muka zirafah....betul jugak u cakap tu...tgk muka dia kat gambar pasport bawah tu....hehe

      Delete
  7. Zura takde lagi pengalaman hantar anak ke tuition nih. bagus jugak OKjer buat n3 nih. boleh zura amik ilmu skali. hehehe. persediaan awal untuk anak2 zura. hehehe

    kalo zura jadik cikgu, pastu nak ngajar Okjer memang x jadik kot. nanti mesti pakat2 duk sembang. langsung keje x jalan. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...ha'a yek Zura.....pot pet pot pet kita dua saja yg sembang

      Delete
  8. ni yang teringin nih nak makan nasi briani ni ok jer...hulur2 la ke sini jugek yek...ooo org batu pahat tu memang terer buat nasi briani nanti bolehler menjengah kerumah dia untung2 dapat merasa nasi briani yer dak MD hehe

    ReplyDelete
  9. semoga anak akak sucsess dalam pelajaran..aamiin

    ReplyDelete
  10. Bagus juga depa tuisyen kak... sekurang2 nya boleh bagi sepenuh perhatian kan Kak...
    nak kena import cikgu disiplin tu yg tak tahan...ahaha
    wah! tak sabar nak tgk nasi beriyani tu...mesti sedap tu kan! hahaha...

    ReplyDelete
  11. kalau perlu dihantar tuisyen, teruskan untuk mereka juga kan, tp kalau rasa boleh pantau sendiri, tak perlulah.. apapun terpulang pada kita sendiri kan !

    ReplyDelete
  12. ehem ehemmmmm..ekkmm... ish siapa tu yang nak kena babab montot... wah mengumpat dlm terang ni... hihi..kite ajar budak tadika je...kalau sek rendah atau menengah harga lain n tak gn babab...rotan teruz... wakakaka...

    nasi briani ?..wah my kesukaan tu..tapi still xreti masak... ingat nak ajak mkn kat kedai je nnt..hihihi... ok..nnt up sekali resepi ye..nak try jugalah...ialah projek memikat suami... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau budak tua berapa harganya? Kalau budak tua rasanya tu dah tak pakai rotan dah tu.....pakai kayu balak je haha.....

      Delete
  13. zaman sekarang mmg kn hantar g tuisyen. agak berbaloi juga rega tuu...

    ReplyDelete
  14. Akak pun tengah berkira nak hantar anak akak yg darjah 6 tu hainom.. tahun dahlah UPSR... kat rumah byk main dari baca buku.... bila hantar tuition ada gak belajar kan hainom... betul tu hainom ada ke cikgu yg dtg kerumah mengajar skrg ni....

    ReplyDelete
  15. esok pepagi nak terus klik blog OKje..siap bawak pinggan kosong,nak mintak nasi briani..:)
    sebut tang tuition ni..anak aq yg form 5 tuition kat sekolah depa jew..yang darjah 5 pon sama tuition kat sekolah..yg darjah 2 mak dia bagi tuition kat rumah..mai lah OKje aq bagi tuition kat kome,nak siap babat montot pon no hal hehe :D

    ReplyDelete
  16. Kesian anak2 sekarang, sepanjang masa kena belajar. Dulu2 releks jer...byk masa terluang.

    p/s: Zirafah kena ambil Hipo jadi guru tuisyen...bolehlah belajar berenang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.....budak budak zaman dulu mmg asyik Relax Minda memanjang....sampai blog pun dah nama tu hehe...
      Psst....boleh ke nak ajar zirafah berenang?....Tak takut tenggelam ke? Lainlah zirafah leher dia panjang.....hehe

      Delete
  17. terer tu masak beriani.sy sumuq hidup tak pernah..walhal laki pernah berniaga nasik beriani.hehe..

    bagus sebenarnya tuisyen utk anak2 klu anak2 guna peluang yg ada dengan baik..nk pastikan anak cemerlang dalam pelajaran bukan mudah..kita sendiri tak mampu nk ajar anak,zaman kita2 dulu mana sama..yg namanya cikgu pun anak pandai hasil didikan cikgu lain.hehe

    ReplyDelete
  18. Makan bz la tugas mama zir utk hantar anak2 tusyen pula lepas ni….
    Rasanya harga tu dah ok kot… Adik2 saya tusyen pun dalam range harga tu jugak :)

    ReplyDelete
  19. wah.. sedapnya nasi beriyani.. bagus hantar anak-anak ke tuition.. sekurang-kurangnya dapatlah menumpukan sepenuhnya kepada pelajaran..

    ReplyDelete
  20. murahnya OKje, kt sini ting 3 dorg kenakan yuran RM180/6subjek, ingat nak antar ntuk Alya - 5 tahun tp bila tgok reganya RM130, biar jerlah umminya ngajor biarpn xsemahir guru2 bertauliah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah...nape murah pulak kat KL ni...pelik pulak dah hehe...
      Hei...tak yahlah .....sianlah dak Alya tu kecik nau dah nk kena gi tution

      Delete
  21. syuk tunggu majlis perkahwinan sesiapa je. bru dapat nasi beriyani. hehe,
    pasal yuran tusyen tu rasanya sebab harga minyak naik kod. haha.

    ReplyDelete
  22. cekgu masak2 tanak ke....kalau tak boleh jugak babab montot mama zir gune sudu tu hahhh...asyikkkk depan lappy jaeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee,,,hohohoho

    ReplyDelete
  23. salam hainom ..
    klu google kt prkhidmatan tution tu, ramai yg tawarkan home tution ..
    cuma tk larat jer feesnya ..
    thn lps ada juga buat utk farish ..
    satu subject, sekali datang RM 45/ ..
    sebulan lapan kali, sbb hanya sabtu dan minggu jer ..
    kiro la dewei piro sebulan .. he..he..

    ReplyDelete
  24. maaflah kak okje.. tak pernah dengarlah, lagipun, saya takde anak lagi so tak alert perkara2 macam nih.. hehe.. =3

    ReplyDelete
  25. dulu time skolah. tution kt skolah jelah okje. kelas tambahan pun dh byk membantu

    ReplyDelete
  26. Murah jgk bayaran tusyen tu...
    Saya tgh mencari guru tusyen utk ank sulung yg nak ngadap SPM tahun ni.....

    ReplyDelete
  27. Selamat bertuisyen untuk anak2 Okje.....bukan masa nak berhoneymoon sekarang ni tapi kalau mak bapa nya boleh je..hehe

    ReplyDelete
  28. Boleh tahan.. Hrga tution skrg...

    ReplyDelete
  29. share lerr resepinye kak okje. saya budak baru nak belajar memasak nih.. hewhew

    ReplyDelete
  30. Anak2 sy kecik lg so xde pgalaman anta ank gi tuition..

    ReplyDelete
  31. betoiler tu kena gak antar tuition kot idak kat rumah mana nak belajarnyer...

    ReplyDelete
  32. tringat zaman deqla gi tuisyen masa school dulu... seronok sgt... tp bila nak ke school mls pulak.. haha.. sbb cikgu tuisyen lagi besttt, baik2... huhuhu...

    ReplyDelete
  33. boleh je nak hantar tuisyen. tapi kena betul2 survey tempat tuisyen. bukan setakat harga tetapi cikgu yang mengajar dan admin di tempat tuisyen. minta maaf ckp tapi sy baru shj berhentikan anak sy di KCM melawati sbb cikgu selalu tukar2. anak sy pun komplen xselesa nak belajar.nampaknya ade masalah dgn admin di situ rasanya kalau byk sgt cikgu keluar masuk.

    ReplyDelete
  34. Xbayar gaji sejak julai tahun ni

    ReplyDelete
  35. Jangan hantar ke kcm. Saya ajar 1 tahun kat situ gaji masih tak dibayar. Harga rate per hour pun tipu. Pelajar2 dh bayar modul tapi buku tak pernah dapat. Pelajar pt3 tu

    ReplyDelete
  36. kcm ad byk cawangan. caangan mana satu yang tak bayar gaji tu??

    ReplyDelete
  37. salah satunya KCM Puncak Jalil

    ReplyDelete