Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 12 February 2014

Hidup penuh DISIPLIN...

Salam Rabu.....
SORI NAIK LORI.....hehe...tak dapat nak berblogwalking....Atenya mak masih belum boleh terbang bebas nak!!

Mak memang tak sangka sungguh sejak kebelakangan ni, mak cukup berdisiplin..... Lepas je hantar Angry Bird dan TLBD sekolah terus buat bekfes, make sure kena siap sebelum pukul 9......sebab tu time bekfes!  Jenuh le mikio.....semalam, tosei, beli..... hari ni buat nasi goreng, esok? Entah le apa pulak..... Selalunya, mak ngan Sudden Attack makan apa yang ada je hehe.....

Nanti, lepas bekfes bersama sama ( huhu....selalunya makan menyambil blogwalking..... Padan muka mak! Hehe....), lepas tu jemur baju 2 trip .... Part ni yang best, lepas menjemur baju boleh terus naik bilik atas.....alasan nak bersiram tapi nak curi curi meregangkan urat saraf sambil buat entri.....hehe.....menggigil weyh tak dapat bukak blog!

Pukul 11 masak pulak dah..... masaknya selauk dua tapi punyalah berjam jam duduk dapur, apa yang dibuatnya.....ENTAH!
Pukul 1 ambik pulak anak dara 2 orang tu....
Lepas tu hantar pulak TLBD sekolah Agama....
Pukul 4 lebih dah nak prepare pulak minum petang..... ( kalau malas boleh tak? huhu.....)

Peace No War!!
Pukul 5.30 nak kena keluar pulak ambik TLBD.....lepas tu prepare pulak makan malam, kalau kurang tambah lauk, kalau tak, panaskan ajelah....
Kang lepas maghrib kalau budak budak ni ada tuition dah nak kena hantar, nak kena ambik pulak....

Pukul 9,  makan time.....La ni Mama Zir diet ko...... mana boleh makan malam malam, kang Mama Zir extra OBES kang....... Ha.....acaner???

Pukul 10 baru boleh merangkak keluar dapur tu.....hoho

WEYH.....semput mak tau.... hidup penuh disiplin ni....

45 comments:

  1. Owh! ini kiranya rutin harian hainom lah ni...oklah tu..macam bersenam jugak tu..

    ReplyDelete
  2. wah bz nyer mama zir.. berapa kali dok undur gostan start keta.. cian mama zir.. mmg kuriuh laa nnt... walau apapun... mg senyum senang sebab pahala dok mengalir tak henti...

    ehe.. jom kita goggle resepi apa nak masak nnt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maleh ....tak dok mood asyik undur gostan jer...huhu....belasah ajelah masak apa yg terlintas kat kepala hehe....... Teman rasa teman dapat penat aje le gamaknya huhu

      Delete
  3. rutin harian....mmg semput membaca nya...apa tah lagi..tuan punya badan kan...

    ReplyDelete
  4. tak apa OKje... rutin harian memang macam tu...

    ReplyDelete
  5. Sejujurnya UA kalah dengan OKje, dok kat umah lg bizi berbanding kami yang bekerja.. (w/pun kdg2 stress giler n keja umah tetap ON sekadar yg termampu)

    UA tak mampu, habis lenguh badan seharian dok kat umah wat keja2 rutin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu UA tp kalau bekerja, kita dah nak kena buat 2 task....Tak ke nak fengsan tu rasanya hehe

      Delete
  6. Mak aihhh... penuh berdisiplin nampaknya! Rasa sayu, simpati dan sedih gitu. Betapa beruntungnya kita kerana perlu berdisiplin at least setahun sekali aje. Itupun asyiklah meroyan tak tentu pasal. Takpalah OKje, la ni aje melantak malam pastu bolehlah diet balik. Eh, kalau takda keluarga mentua pun memang ada diet ke? Huahahaha.... Eh, eh....alahai kesiannya kat kawan yang satu nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a ek.....mmg le waktu disiplinnya kena tenggelam timbul, tp yg tenggelam timbul tu yg tak laratnya weyh....
      Teman idaklah diet.....makan ptg ...kadang tu meratah gak lauk sambil meneman Papa Zir....cuma dlm keadaan yg lebih santai.. .hik hik....

      Delete
  7. memang gituler rutinnyer ... tak terkejar kan.. takperler nanti2 bwler...
    elokler berdisplin kot idak semuapun tak jadi...

    ReplyDelete
  8. its ok sis.. deqla pun dah kurang tegar ni.. tenet buat hal tak habis2..! huhhh

    ReplyDelete
  9. Rutin harian seorang isteri solehah menjaga suami dan anak2 dalam keluarga bahagia :D

    ReplyDelete
  10. fuhhh.. semput jugak baca~
    memang kena bertabah lah Okjer~

    itu lah keje suri rumah yer.. hantar anak2 pergi dan jemput dorang balik adalah tugas rasmi kan~

    ReplyDelete
  11. hoq alo weii..sian sungguh aq baca n3 muh..bak kata izan..undur gostan start keta.. anggap jew lerr semua tu umpama exercise untuk kuar peluh then sekali dapat kaut pahala tuu..hehe
    sabo dulu weii..tak lama lagi tuu..papa zir bukak lerr mangge sangkar emas muh tu..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...tulah pasal...asyik undur gostan jer, takut tergostan terus hehe....
      Tak de maknanya dia nak bukak mangga....pukul 9 baru sampai rumah ...huhu

      Delete
  12. Adehhg...snyum sumbing sy baca okje...x pelah...bak kata mak sy...berbakti je la selagi berdaya...

    Sy kat umh pun gitu okje...makan aje apa yg ada..sbb tnggl ngan anak2 kcik ni kan..weken je masak beria...tp bila ada orng dtng tu yg mcm tumpul idea nak mnyediakan santapan...ggrrrrrr....!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu AM....berbakti selagi terdaya....kalau mampu asah, asahkanlah mana yg tumpul hehe...kalau tidak kejam mata ajelah hehe

      Delete
  13. Rutin yg penuh berkat. Setiap langkah tercatat. Setiap kali terhidang tercatat. Untung tak? Itulah disiplin yg menguntungkan dunia dan akhirat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kanda ni saja je yek....entahkan untung entahkan rugi kanda ...........keikhlasan diragui.....hehe

      Delete
  14. hahaa..memang sangat2 berdisiplin kak...semua On time tu...hehe.. menantu yg baik,...:)

    ReplyDelete
  15. berdisplin tul ok je ye
    keja umah mmg tak habis kan
    lg penat dr org keja opis ni ha..
    tahniah okje

    ReplyDelete
  16. haa snegok, padat kan jadual suri rumah, kadang2 macam tak sempat napas. Sama la saya pun, tu pasal kul 8pm dah terbongkang tertdur mulut ternganga depan tv, penat weh. ahhh nak kena buat laundry ni, spender Jelita dah habis muahahaha (siap ponteng kelas lagi ni).

    ReplyDelete
  17. Padat aktiviti hoiiihhhh... Aina 8.30-6.30 bantat kat opis. Balik malam kadang2 masak2 lepas tu tengok anak2 lepas tu prepare nak masak sarapan dan lunch anak2...nak tido tengok baju pulak tak basuh lagi...uwaaaa...

    ReplyDelete
  18. Kerjo orak mandek2. Kerjo terus koyo kuwi mesen pun iso kebakar. Orak opo la angger sakit sitik2 ono lanang ngay mijet2 kan

    ReplyDelete
  19. pat lima kali kuar masuk umah gak la ye okje..
    tak pa la demi anank anak dan kelaurga tercinta.

    okje, sy tak da rajin mana tapi demi kesihatan & duit ringgit kena juga masak. hihi
    kedai paling dekat kat rumah kedai mamak.mahei benor. kedai melayu jauh tak lalu dh nak kuar masuk.. haha..

    ReplyDelete
  20. mak...oo...mak....ade rase oren tak???hahahah
    fuhhhh...yang cik bace pon rase sesak jugak..ne kan pulak mengalami nye.yang cik ne dok 24 jam umah MIL dapat bayangkan tak acanne cik ne??hahhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah tu cik ..... cik ok jer kot.... MIL pulak yg rasa lain macam haha....

      Delete
    2. Weyh ...... okje tak dapat bayangkan....macamana yek? Pergh!!!

      Delete
  21. Huishhh.. dapat bayangkan tu..! ni la dia SuperMak.. banyak benda bole setel dalam satu masa! cayok2 :)

    ReplyDelete
  22. memang semput....jadual ketat betul ye...

    ReplyDelete
  23. satu hari yg memenatkan nih . klu saya rutin camni , klu 10 terus jer tutup mata ...

    ReplyDelete
  24. kalau dengan keluarga mentua mesti kita jadi gitu kan
    kalau keluarga sendiri datang menjengah, idak lah pula
    kita berdisiplin gitu, at least sayalah...
    buat cam biasa aje kalau mak sendiri datang
    cer kalau mak mentua, pijak semut pun tak mati...hehe

    all the best ye

    ReplyDelete
  25. Kagumlah dengan Okje. Walaupun macam nada keterpaksaan..tapi akhirnya berjaya juga Okje laksanakan semua kerja tu tanpa memblog.. haha.. banyakkan sabar ya.. pasti ni bukan senang. Saya tahu juga pengalaman ni. Dan saya juga selalu doakan Allah bg saya lebih kesabaran.

    ReplyDelete
  26. mmg terbaiklah time management ok je ni !

    ReplyDelete
  27. Isk.isk..iskkk...asyik dok tersangkut dalam dapur jer nampaknya...heheh..setidak-tidaknya bila okje menulis gini dptlah lepas rs indirectly..mmg UAA paham penatnya kalau takleh berpisahdr dapur tuh..tp kalau tak buat gitu lg besar plak consequences nya nanti..betul tak..just pikir yg it won't be long..tak lama lg baliklah dorang nie..selagi boleh buat..buat..selagi boleh senyum ..senyum...nanti akan berakhir jugak rutin tuh...heheh..sedap nasehat orang no..

    ReplyDelete
  28. Klu x berdisplin okje alamatnya tunggang terbalik lah keja2 tu semua...hehe

    ReplyDelete
  29. Rajin nye kak okje. hahaha disiplin perlu ada.

    ReplyDelete
  30. Ini disiplin ke azam bulan february OKje?? hehehe..
    bestnya jadi mak supir ni.. anak2 depan mata.. tak payah nak bersusah hati mcm Cik Jah bila kat opis teringat kat anak2 balik skolah mcm mana, pergi sekolah mcm mana.. huhu nak berenti kerjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ;(

    ReplyDelete
  31. Disiplin mmg kna ada dlm setiap org..klu x tggang langgang hidup..

    ReplyDelete
  32. Bagus tu okje....mengalahkan wanita berkerjaya bznya seorg surirmh tangga nih....

    ReplyDelete
  33. nak hidup kena la disiplin..klu tak mmg melingkup rumah anak laki semua..jadi pmpuan cmni la ekk nasibnya..pahala byk ni okje.ayat sedapkan hati.haha

    ReplyDelete