Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 24 February 2014

Hujung minggu yang bizi

Salam Isnin......
Hujung minggu yang bizi dengan urusan keluarga........ ke sana ke mari, dan akhirnya jumpa lagi kita dipagi Isnin yang blues ni...

Kome bizi jugak?

Syukur dapat melawat PIL, dapat melawat kakak OKje yang sakit di hospital Muar dan dapat jugak menjengah bonda di kampung walaupun semua jengahannya hanya sekejap sekejap! Inshaallah ada kelapangan nanti, jumpalah lagi kita! Yang kesiannya Papa Zirlah..... dari hari tu tak rehat, terus sambung balik kampung!


Nenek kalau ambik gambo mesti buat muka seposen tau, tengoklah tu...hehe...

Sempat jugak melawat kawasan......Kebun bersebelahan yang kering dan kontang dijilat api akibat kepanasan yang melampau. Syukur Allah masih melindungi......


Rasanya musim kering macam ni Jabatan Bomba dan Penyelamatlah jabatan yang paling bizikan! Sure tak cukup tangan dibuatnya!.....

Moga akan sampai waktunya nanti, Allah akan turunkan hujan untuk membasahi bumi Malaysia yang tercinta ini... Inshaallah... 


52 comments:

  1. slmt pagi isnin..
    panas sana sini..
    jgn lupa jimatkan penggunaan air

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampaknya kena tak mandi sebulan ni hehe

      Delete
  2. Salam Isnin Kak..
    busy juga akak hujung minggu baru ni..byk singgahan melawat ya..
    erm! musim panas kak.. sana sini dgr ada terbakar.. moga2 Allah menurunkan hujan rahmat...amin! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah kan Atie....bilalah agaknya Allah nak turunkan hujan....

      Delete
  3. Jauh sungguh perjalanan tu hainom... walaupun sekejap-kejap Alhamdulillah dapat juga menziarahi tu Hainom :)

    ReplyDelete
  4. mcm teruk je panas kt sna,
    bahaya jugak tu sampai bleh terbakar hutan,
    hope x melarat ler tu

    ReplyDelete
  5. sama2lah berdoa moga Allah trn kan hujan...aamiin

    ReplyDelete
  6. kat melaka pun dah lama hujan tak turun.....

    ReplyDelete
  7. sian papa zir.,. mama zir tak ganti ganta driving dgn papa zir ke?? ehehehe
    huishhh teruk benor sampai terbakor.. last week Nizam balik melaka dgn apak dia pun dia kata kat melaka punya rumput2 almost kering kontang.. ada yg terbakor jg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape tak ikut komenya ?hehe.....biar Nizam balik sensorang....
      Ada gak kak Bedah offer nak drive tapi dia kata...tak payah.....lagi bagus! hehe

      Delete
  8. Walau panas walau masa terhad tapi kunjungi org tersayang jgn dilupa.
    Moga jalinan kasih berpanjangan disamping doa moga terus diberi kesembuhan pada yg tak sihat.

    Tempat kanda ni pun sama. Tepi jalan rata-rata rumput dah kering. Kalah Madinah/Mekah sebab rumput disana ada water sprinkler jadi panas berdenting rumput masih menghijau. Bersama kita berdoa moga tak berpanjangan ujian Allah ini.

    ReplyDelete
  9. sempat juga lunaskan tangungjawab mengunjungi sanak saudara yer Ok je...

    ReplyDelete
  10. amin..moga doa mak allah makbulkan...

    doq lah bizi sangat weii..sempat jugak leer baring golek golek atas katil sambil doq berangan ala2 kuch kuch ho ta'hae

    bila lagi nak melawat sedara kan..of course leer ujung minggukann..sapa lagi jadi mangsa kalau dak che abe muh tu..

    ReplyDelete
  11. Cuti depa kena bekulah!

    Ingatan pada mereka yg kita sayang paling penting, walaupun sekejap.

    ReplyDelete
  12. seronoknya dpt balik kg mengunjungi org tersayang,macam kakak ni xde sesiapa lagi nk dikunjungi di kg.

    ReplyDelete
  13. Byk hutan terbakar now.cuaca kering.wah byk benda okje sempat buat tu.

    ReplyDelete
  14. Panas melampau tu OK je sampai ke rumput habis kuning. kat Kch, cuaca sejuk sbb baru lepas hujan

    ReplyDelete
  15. Nenek dah kira sporting la tu posing dgn anak cucu….
    Biasa Okje malawat kawasan kat AEON, skrang melawat hutan yg terbakar pulak… ekekkek
    Panas sgt eh kat sana skrang ni Okje sampai hutan pun terbakar…

    ReplyDelete
  16. ye la okje..sepnajang jalan acik pi balik dari kerja ada je hutan kecik yang terbakar

    ReplyDelete
  17. ka tempat saya pun ada kebakaran hutan kak okejer

    ReplyDelete
  18. belum turun hujan lagi kak?
    kene berhati2..jangan buat pembakaran dulu dlm masa terdekat ne..

    ReplyDelete
  19. banyak kan kejadian mcm ni.
    kena berhati hati dan sentiasa perhatikan keadaan sekeliling..

    ReplyDelete
  20. cantik pula pemandangan hutan terbakar tu

    ReplyDelete
  21. Panas.. ramai orang demam.. moga sihat sentiasa la Kak Hainom OKjer :D

    ReplyDelete
  22. melawat2 kawasan yer okje. eh anak teruna awak dah sama tegapnya ngan bapak.

    ReplyDelete
  23. Suri rumah mmg busy aje memanjang.. Hehe

    ReplyDelete
  24. fuh sempat jugak okje kejar semua yeak...mmg okje urus mase sebaik2nye...semua dpt jenguk dan ziarah....lieya plak minggu ni mcm okje laa....balik melaka jenguk mertua, pastu terus ke johor jenguk mak lieya dan kebetulan ade kenduri kawin sedara....dah terbayang letihnye dgn cuaca panas gini.....

    teruk jugak kesan panas nie kan okje...abis terbakar kebun yg kering...kat putrajaya aritu pun ade hutan terbakar....jerebu dgn asap terbakar skrang...lieya sendiri dah gatal2 tekak batuk2...okje jaga diri n byk kan minum air key...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah....kalau diikutkan mmg letihkan Lieya...tp nak buat macamana......terpaksalah tolak sifat malas tu jauh jauh....
      Sekarang ni mmg tgh musim terbakar agaknya!

      Delete
  25. Alamak OKje, penuh berhemah pulak entri ni. Macam tengah tengok Berita Utama kat TV3 sambil pembaca berita letak sebelah tangan di atas tangan yang satu lagi. Opppsss... jauhnya berangan...

    Kita last wiken tak sibuk mana. Kena tinggal kekanda hati lagi adalah. Pandai-pandailah nak bawa diri dengan anak yang super long lasting aktiviti hariannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaaa....dah katanya entri pasal melawat org sakit haruslah entri kelihatannya baik dan sugul huhu....

      Delete
  26. bizi benaww yer. hihi. sama lah dengan nenek saya, asal bergambar tgk kiri kanan, xpenaw nengok kamera. hehe

    ReplyDelete
  27. sama la kitew membizi dihujung minggu semua benda nak dibuek...baru balik outstesen katernyer...nenek sama ngan la ngan mak saya suka buat muka seposen haha

    ReplyDelete
  28. zura pon bz isnin.. sampai tak sempat nk bukak blog pon.. huhuhu.
    sihat lagi yer nenek OKjer yer~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu Mak okje ler Zura .....nenek budak budak ni....

      Delete
  29. kan Okje. lalu kat tepi2 jalan deret hutan terbakar sebab panas sangat sekarang nie

    ReplyDelete
  30. syiokler tu balik kampung.. memang kering kontang sesangat yerk.. moga PIL cepat sembuh..

    ReplyDelete
  31. teringat satu masa dulu . kebun jiran terbakar merebak ke kebun bunda pada msm panas begini . perghhh ... bomba pun tak leh masuk situ sbb kebun jauh di dalam ...

    ReplyDelete
  32. singgah petang..
    haha.. saya tak berapa suka telur lembik lembik okje. kembang tekak

    mmg biarkan tpi perit nk telan dan menyakitkan

    ReplyDelete
  33. Semoga segalanya akan semakin baik dan kembali seperti sediakala.
    Disini pun sama...merata2 ada sahaja yang terbakor.

    ReplyDelete
  34. Allah,terlalu panas sampai terbakar :O tak silap di UTP pun berlaku kebakaran sikit sebab terlalu panas... Moga dilindungi Allah SWT :)

    ReplyDelete
  35. Amboi..bz hjg minggu sampai arini ke? Arini tak ada entry baru naik ni. Apa dibuat tu Okje. Ingatkan saya je lenguh dan tak menulis lagi tadi. Hilang lenguhku malam ni terus buat entry ...

    kagumla anak Pak Rahman tu.. sanggup ulang alik dr BP je Cheras.. oenat yu taoi namoak jenis sayangkan keluarga. Untung gtu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan BPlah AN....Muoooo.....
      Entahlah AN ..... sayang tu memang sayanglah, tanggungjawab pun mungkin jugak, nak menjaga hubungan dengan adik beradik pun ye jugak kot... tapi Okje kesian dia penat ...

      Delete
  36. wah sempat juga balik kampung walau dalam kesibukan ye
    saya pun agak kesibukan sekarang ni =)
    nampak sihat lagi mak okje ye, moga sihat berpanjangan
    sampai terbakar hutan menandakan betapa keringnya cuaca sekarang
    dekat tempat tempat saya catuan tak jadi dikenakan =)

    moga cepatlah hujan membasahi bumi MALAYSIA yang tercinta ni
    AMIN =)

    ReplyDelete
  37. jengahan yg sekejap2 pun jadilah dari x jengah2 langsung kan kak... mudah-mudahan hujan membasahi di sana.. kesian pokok2 kering jadinya... rasa skema pulok komen deqla ni.. seskema entri akak ni.. haha

    ReplyDelete
  38. padang kt rumah pun dh terbakar minggu lepas gara2 org letak puntung rokok

    ReplyDelete
  39. saya dah lama tak balik kampung rasa rindu pula pada hal balik bulan satu artu mas atahun baru heeeee

    ReplyDelete
  40. Bestnya dapat balik kg.....
    agaknya mmg musim kemarau skg ni okje....en.bomba skg ni pun tak menang tangan...ada je kebakaran hutan kan...huhu

    ReplyDelete
  41. Alhamdulillah dpt tengok nenda dorang kan..masih sehat,,,sayangilah mrk selagi masih ade..cehhhh..
    teruk jgk kemarau tuh okje kalau sampai terbakar hutan gitu...

    ReplyDelete
  42. kat kg saye pon ade kebun terbakar ni kak OKje,,takurt kan panas2 gini merebak,,bombalah yg paling banyak ot,heheh

    ReplyDelete
  43. jumpa ahli keluarga adalah sesuatu yang menyeronokkan... biarlah lps tu rasa penat pun...
    ha ah betul la okje... kat melaka ni kejap2 dengar siren bomba... balik tu en hubby kata kebun sana terbakar, kebun sini terbakar... mudah2an hujan rahmat akan turun... amin..

    ReplyDelete
  44. walaupun sekejap...janji dapat jumpa...noe balik kg itu hari pun...byk tempat yg ada kesan terbakar...mmm harap2 cepat la hujan turun

    ReplyDelete