Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 24 March 2014

Confuse.....

Salam Isnin......
Selamat bercuti buat cikgu cikgi. . Seminggu ni, bolehlah luruskan kaki, kan cikgu......
Tambah seronoklah yek...... dapat balik Pasir Mah hehe....

Mama Zir tak gi mana punnnnn..... duk sini aje le, bertapa kat KL.....

Semalam pergi Expo Selangkah ke UiTM...... Saja je, nak tengok pandangan orang yang lebih arif.
Bukan SA sorang aje yang perlukan pencerahan, mak bapak pun sama, blur..... haha.....
Yang penting informasi dan pandangan yang dia dapat semalam, dapat membantu dia dalam membuat pemilihan yang betul! Course tu memang dah pasti, cuma confuse nak pilih antara Matrikulasi, Asasi dan Diploma !

Kome ada pandangan? Meh le share dengan mak!

Susah susah sangat, ambik course ni pun best jugak bang! hehe......


 Sebelum balik, jangan lupa ambik gambo dulu .......



Amboi !! Papa Zir...... bukan main lagi posingnya! hehe.....

39 comments:

  1. emm, matrikulasi kalau tak lulus tak leh p mana-mana, kena ulang balik
    tapi lulus terus masuk degree
    asasi kurang arif
    diploma pula kena spend 3 tahun, lepas tu baru degree

    pokok pangkalnya kena belajar rerajin aje =)

    ReplyDelete
  2. Kadang kala kita tak tahu dan perasan kerana ianya sering dilakukan oleh ramai orang dan sudah jadi biasa pula. Nampak seperti elok dan baik sahaja, tapi ketahuilah, mencatat doa dan harapan didinding ni bukan amalan dan cara kita sebagai orang Islam. Cara kita adalah dengan menadah tangan berdoa, bermunajat dan solat hajat, memohon hanya kepada Allah swt.
    Niat tidak menghalal perbuatan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekadar beritahu kerana saya pun baru tahu...

      Delete
    2. Alamak....... Ustaz sudah mariiiiiiii.......hehe.....
      TQ BM atas ingatan...... kalau bukan sebagai doa dan harapan mungkin sebagai tanda simpati jer....
      Mcm tulis nama atas batu! huhu...

      Delete
    3. wohooo...cik pon baru tahu ne....

      Delete
  3. Best cooti2 okjer siap bertapa tu yang tak menahan tuh...bagus pi selangkah uitm tu hubby saya ader terlibat dengan ekspo tuh...
    Cadangan saya baik amik diploma okjer...diploma nih kalo pandai pointer tinggi boleh lompat terus ke degree tau ok jer mengikut apa yg en hubby ckp la kan...nak amik course apa nanti lizz blh tanya hubby lizz minta cadangan dr dia...hehe

    ReplyDelete
  4. Seminggu Bertapa ye hainom ;)
    Bagi akak baik ambil diploma.. lepas tu boleh pilih nak kerja atau nak sambung degree..

    ReplyDelete
  5. Luruskn kaki je... Tapi tidak tangan.. Hehe

    ReplyDelete
  6. Cik jah pn sama.. X kemana2 pn cuti skolah ni.. Percaya lah.. Mmg x kemana2..

    Ehh elok jg ye ada expo mcm tu.. Sekurang2nya mak2 mcm mama zir pn dpt info pasal semua tu..

    #PrayForMH370

    ReplyDelete
  7. sains tulin mudah utk kemana2..tapi ad mate klau tak ambil atau tak lulus mmg tak boleh pi mana2 pun...dr 13 lebih ribunya yg semua A cuma 5 ribu saja univer ambil..so ikut rezeki..

    dr semua tu tak dpt mana2..lebih baik masuk tgktan 6..selangkah aje ke u.MMG SUSAH..ADA USAHA ADA KEJAYAAN,...klu dr sek teknik,sng dpt politeknik...tempat2 lain susah sikit..kalau ad mate bagus in shaAllah dpt..cuba dulu..ok

    ReplyDelete
  8. asasi sthn kena bel betul2..klu tak, kena tendang keluar,mcm tu juga unversiti...

    ReplyDelete
  9. Anak buah pun sama masih blur tapi dari awal lagi saya dah cakap ambik je diploma. Cam le mak menakan dia tu belajaq tinggi sangat...huhuhuuu...

    ReplyDelete
  10. UA balik umah daa setelah RM kering dikerjakan dek anak2, tunggu gaji baru lak..

    Dah mohon ikut minat anak bujang & kemampuan dia, mudah2an ada le rezeki nanti, aamiin kalu idok, masuk ting. 6 ren jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohya.. Jwb prtnyaan td.. kali ni percutian keluarga, tentunya Dak Alya sentiasa bersama..

      Delete
  11. kalau smbung matriks kena study hard la. sbb lpas tu terus buat degree.

    diploma kna spend masa 3 tahun.baru buat degree

    asasi x tahu

    ReplyDelete
  12. salam hainom .
    masa 2 anak aby lps SPM, yg aby pentingkan adalah lokasi IPT tu ..
    carik yg boleh berulang alik dari umah, tk perlu duduk diluar atau asrama ..
    kedua dua tu dpt juga area shah alam ...
    anak wedok2 .. keno la njagung neng ngumah
    apapun selamat memlih course yg terbaik

    ReplyDelete
  13. begitulah gayanya hainom ,dulu ank akak pun confuse gak ,apatah lgi ank sulong ..Anak2 akak kedua2 nya ambil Asasi dulu setahun kemudian terus degree.Kalau pointer bagus pilihan degree lagi lah banyak .Apa pun ikut lah minat anak.....atau pun buat sembahyang istikharah lagi elok...mcm nk kawin gitu....

    ReplyDelete
  14. zaman kita dulu taunyer matrik dan stpmjer.. zaman skearangni macam2 .. cuma jangan silap memilihkan... amboi papa zir yerk...

    ReplyDelete
  15. Anak kanda kalau boleh nak ke asasi. Kanda pun kurang galakkan dia ke matrikulasi. Entahlah tapi nampak gaya dia macam nak ambil STAM. Tunggu istikharah dialah ni. Kanda belum istikharah percaya tak. Masih berlengah lagi (tak baik betul kan..)...

    ReplyDelete
  16. Wa tak tahulah nak jawab apa...keh3x. Cam ni kalau gi matrikulasi lepas 2 tahun tak dapat apa-apa. Kalau failed, nangis ajelah ya. Kalau lulus, ok terus gi degree. Asasi Sains pun sama gak kekdahnya. Kalau ambil diploma, rasa cam buang masa pulak sebab 2,3 tahun dok kat takuk tu. Yang penting, SA minat bidang apa lepas tu baru cari mana kursus nak pergi.

    Saya pun tak ke mana-mana cuti sekolah ni. Kesian kat budak-budak tapi naik aje sekolah si Abang dah nak sit for exam. Kenalah menelaah pelajaran juga cuti ni...

    ReplyDelete
  17. bestnyer duk rehat2 i cuti sekolah nih, walaupun anak tak sekolah lg tp jln nk gi keje lenggang je kak.... kalu ke diploma ok jgk kot kak, kalu pointer ok terus blh sambung degree masa boleh dipendekkan... tp ikut jugak pandangan yg lain2 kak

    ReplyDelete
  18. amboi..
    3 org duk bertapa tu tk penat ka..
    mak limah pun ada? hehe..

    ReplyDelete
  19. Assalam okje..ikut pengalaman kawan2 acik yang anak dah lepas dan ada yang dah kerja..dia kata llebih elok ada diploma katanya...tak tau lah pandangan okje..ada la 2.3..orang yang kata camtu..dan tak galak kan matrik

    ReplyDelete
  20. Buat pilihan yg bijak n study smart.in sha allah,berjaya!semua pun ada pro n kontra.jgn lupa buat solat istikharah ye

    ReplyDelete
  21. Matriks ada requirements..kena study rajin-rajin untuk dapatkan cgpa yang baik. nanti tak dapat join university yang bagus...kalau diploma pun ok okje..tak ada masalah. three years tu kejap aje...yang penting pilih course yang relevant & SA minat..

    ReplyDelete
  22. matrikulasi sama jer dgn pra U . paksa otak utk belajar banyak benda pd masa yg terhad . klu lulus trus masuk degree . klu x lulus balik kg tanam jagung . Asasi lak persediaan sebelum masuk degree tapi mmg sah dah ada tpt . habis asasi 2 thn trus masuk degree klu kat UIA lah . Klu nak mula drp bwh , ambillah diploma . kayuh perlahan - lahan . cuma rugi thn lah ...

    ReplyDelete
  23. camna hantu kak limah boleh masuk UITM? cuba habaq ...

    ReplyDelete
  24. Tak dapat nak beri buah fikiran sbb dah lama tinggal episod tu… dulu sistem kita lain sikit rasanya… kalau ambil matriks USM, maka automatik akan ambil degree kat USM… tapi sistem skrang ni, matriks tu mcm berpusat…. nanti akan bersaing lagi utk dapat tempat di universiti dan kursus idaman :)
    Yg gambar org pelik2 tu course animasi ek Okje? Mcm menarik juga tu… saya skrang ada juga buat animasi sikit2 tapi lebih fokus pada facial expression.. tapi animasi ni mmg cepat jer berkembang… tak sempat nak ikut perkembangan… Nanti boleh buat master kat Bradford ni :)

    ReplyDelete
  25. Ya Allah terperanjat sy tgk pic tuh kak...

    ReplyDelete
  26. sekarang ni dah banyak pilihan kak..dulu sy ambil STPM baru masuk U..skrg ni budak2 jarang dah nak ambil STPM...hehe..InsyaAllah, pilih yang terbaik buat SA...

    ReplyDelete
  27. adik kite pun konpius nak pilih apa.
    tp dia pilih nak buat TesL

    ReplyDelete
  28. Semoga buat pilihan yang baik ya... berat juga membuat pilihan masa ni. Saya pun juga oernah jadi mangsa kejadian ni.. akhirnya jadi cikgu.. ada hikmahnya kot.. kalau jadi jurutera tak macam ni kot..

    ReplyDelete
  29. yg penting buat pilihan yang terbaik & bersesuain dgn minat, jgn paksa anak2 kiut minat kita, nnti jadi lain pulak !

    ReplyDelete
  30. x tau nk bg komen...sbb zaman2 kita dulu lain...dulu anak buah ambil asasi...setahun rasanya...lepas setahun dia boleh pilih nk pegi U mana...tp kena dapat result bagus la...mana2 yg dia dapat pun...mesti study hard & smart...buat betul2..insyaAllah akan dapat result bagus...janji dia minat bidang tu..

    ReplyDelete
  31. Doakan yang terbaik utk anak teruna okje....

    ReplyDelete
  32. couse apa tu?course menyolek rg jad hantukah?haha..ini sgt rare!

    anak sulung belum byk terdedah lagi kan pasal sambung belajar ni semua.. semuanya pun kena tgok pro n kontra.pastu kena tok minat juga..

    ReplyDelete