Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 13 March 2014

MENGGIGIL sampai petang!

Salam Khamis.......

Sangat menjentik hati kecil ini bila Ustaz di radio Ikim pagi tadi berkongsi tazkirahnya
mengenai kehilangan MH370 yang lebih kurang berbunyi.....

Sesungguhnya Allah maha mengetahui apa yang dilangit dan dibumi, 
Menerbangkan pesawat MH370 dengan penuh kasih sayangnya, 
tanpa kasih sayangnya, burung dilangit pun belum tentu boleh terbang dengan bebasnya. 
Prinsip yang perlu dipegang bagi setiap orang yang beriman, segala yang berlaku adalah ketentuanNya, percayalah bahawa terselit sejuta hikmah disebaliknya untuk kita renungkan.

Kata-katanya biasa aje, sama je kot dengan tazkirah tazkirah lain, tapi entahlah.....
pagi tadi terasa sangat betapa kerdilnya diri ini.... sayu...

Semoga MH370 akan kembali dengan selamat. Inshaallah  
                             ______________________________________________________

Gara gara baca entry Che Mid pasal Sambal Bilis Rangup semalam,
dan dan tu mak teringin nak makan tau! Macam biasalah sendiri teringin, tentulah sendiri buat! Sapalah lagi nak diharapkan...... Takkan nak mintak Umialya tolong buatkan pulak!..... jauh tu!!


Dah katanya memanjang tak de idea nak masak apa, buat Nasi Goreng ajelah mak tengahari semalam, nak 'gu'kan dengan sambal ni punya pasal...... senang kerja mak hehe.... Apa lagi, krup krap krup krap ler Mama Zir mengunyah Sambal Bilis Rangup! nikmat weyh! ....


Dah tabiatnya suka menderhaka..... hehe......idak le ikut resepi Che Mid sangat, OKje tak buh pun dedaunan dan pes tomyam tu, cili padi pun tak potong macam Che Mid, main blend jer. Campur pulak lagi dengan cili kering blend!  Pergh! memang menggigil gigil le makan sambal ni hehe.... PEDAS weyh tapi sedap.....


Versi Sambal Bilis Rangup mak, memanglah tak rangup sampai petang macam Che Mid tu, tapi tetap MENGGIGIL sampai petang bila makan haha.......


60 comments:

  1. amboiiii..saje je tau buat kiter terliurrrr :D

    ReplyDelete
  2. Salam Kak...setuju dgn akak.. apa pun semua kejadian sudah tersurat dan InsyaAllah ada hikmah nantinya... kita doa kan moga MH370 di temui, agar dpt menjawab segala persoalan....moga ALLAH menunjukkan jalan seluas2nya....amin!
    aduiii terliur nampak ikan bilis rangup tu... Kak, kuling i pandai tau masak ikan bilis ni, klu dia masak mmg sedapp...hahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untunglah kalau cenggitu Atie....boleh order je hehe

      Delete
  3. sedaappnyaa Hainom...betul tu Allah yang Maha Pengasih

    ReplyDelete
  4. sambal goreng ikan bilis adalah favourite suami saya... *_^... kalau dia balik dan request memang akan masak untuk dia...lagipun bukannya susah sangat kann???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Metalic tu namanya Farah hehe....mmg senang jer buatnya cuma malas tak malas jer hehe

      Delete
  5. ingatkan mengigil sbb apa td.... mmg sedap tuh nampaknyer... sesuai sgt regukan ngn ns goreng tuh

    ReplyDelete
  6. Sedapnya sambal ikan bilis nie,mkn dgn nasi putih je pun dah sedap....

    ReplyDelete
  7. Tak kisah laa nasi goreng pun janji sedap makan ngan sambal ikan bilis tu

    ReplyDelete
  8. mengiggil dan hingos pun tertarik-tarik....weyhhhh...meleleh cik..Dah lame tak pekena sambal bilis rangup..Nak request kat MIL,malu pulakkkkkk...Kalau mcm ne kene ke dapaur juga lah cik ne...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa? Nak request kat MIL..... Dasar......hehe....
      Shoh shoh ....gi dapur buat sendiri!

      Delete
  9. len kali masak lebih2 tapau untuk Cik jah yer..
    nak harapkan cik jah buat mmg tak hado lah.. pemalas tahap Zir terlepas zoo gamaknya hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergh.....main nama mak nampakkkk....hehe

      Delete
  10. alamk sedapnya tgk nasi grg n smbl ikan bilis garing...:)

    haihh..terliur..kahh!

    ReplyDelete
  11. Lapar plak tgk sambal bilis rangup tu.

    ReplyDelete
  12. Ya Allah sedap nyer sambal ikan bilis tu... Nak tempah setengah kilo boleh tak.. :D

    Hurmm memang sedih Cerita MH 370 ni .. Moga dipermudahkan Allah dalam kerja2 mencari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jer.....tp Rm1000 untuk setengah kilo....sanggup tak?

      Delete
  13. Uitssss sedaplak tengok ikan bilis rangup tu.... derhaka sebab nak ikut tekak sendiri kan hainom... GIGIL smpi ptg tu yg tahan ehe ;)

    DOAKAN MH370#

    ReplyDelete
  14. PATUTNYA JEMPUT LE KAMI SEMUA NI..PAKAT MENGIGIL SEMUA...

    ReplyDelete
  15. kan okje, pasti ada hikmah disebalik setiap kejadian
    harap semuanya selamat

    wow sambal tu nampak sedap, tapi saya kan
    makan ikan bilis kalau digoreng plain aje
    selain dari tu tak lalu nak makan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke? Tak suka yek?....Rugi YY....sedap tau....tp kalau okje ikan bilis goreng ngan sayur pun tak jalan jugak...kalau sambal walau lembik ok jer....

      Delete
  16. Uish bahaya tu kalau dah makan menggigil sampai petang.

    ReplyDelete
  17. Saya pun suka ler sambal bilis rangup ni. Krap krup krap krup aje masuk dalam mulut. Buat derk aje kalau mak mentua ada kat sebelahkan... Tapi yang tak syoknya, OKje menggigil sorang-sorang aje nak watpa. Kalau dah tahu sendiri teringin, sendiri masak, sendiri makan, buatlah kenduri makan-makan panggil kengkawan semua. Barulah best menggigil ramai-ramai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. ..yelah ....betul jugak tu....menggigil reramai baru best yek!

      Delete
  18. Ooo... Mcm resepi suami sy buat.. Mmg pdas.. Tpi mkan dgn nasi pnas..mnyengat...

    ReplyDelete
  19. pedas pedas yang umphhhhh tue hihihi

    ReplyDelete
  20. nanti lizz nak try jugek la buat sambal bilis gigil akak nih hehe...lizz biasa buat sambal ikan bilis kicao jek..tu pun letup2 sedap dia..
    makn ngan telo mata ngan nasi panas2 ni mau menambah 2 pinggan nih ok jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg ikan bilis kicap tu okje tak pernah try.... AN selalu buat tu...sedap yeh? ....Kalau awak buat yg ni Lizz.....bukan meletop lagi dah....hehe tercampak, mau!

      Delete
  21. Sedapnya kak
    Nak banyak2 :)

    ReplyDelete
  22. memang sedap sangat tu okje..kalau dah sampai menggigil

    ReplyDelete
  23. awat pulak mengigil nyer weyh ? bukan kah kalau makan pedas berair hidung muh tu! hehe
    aq pung kalau takde lauk basah weyh..ikan bilis sambal ler penyelamatnyer..malam tadi pon aq masak ikan bilis goreng bersama tomato hijau tambah hirisan cili padi dan bawang beso,buh kicap cikit..haa bukan tahap gigil jer weyh! nangis terus mata hidung kuar air hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh....yg tu pun sedap gak tu... goreng pulak sorang sebiji telo mata ...pergh!!! Mmg menggigil sambil melelehlah air memasing hehe.....

      Delete
  24. Suka goreng ikan bilis rangup2 nie.. sedappp..

    ReplyDelete
  25. telan ailio!!!
    kalo makan dengan roti pon layan sambal bilis nih kan~
    sedapnyeeeee!

    ReplyDelete
  26. bila kehilangan MH 370 berlaku pada negara yang berteraskan Islam , maka banyak penghayatan yg berlaku ...

    ReplyDelete
  27. Rasa2nya sambal ni tahan lamakan?? Apa kata, OKjer wat 'bussiness' online, biar UA menjadi orang pertama buat order..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang nak mintak dia yg masak, ni dia pulak yg nak order kat kita huhu...

      Delete
    2. UA nak merasa gak air tangan Surirumah merangkap isteri n ibu mithali, pasti sedapkan..

      Delete
  28. Tergoda jugak ni, ada harapan anak2 makan sambal bilis je tenghari esok nih.

    ReplyDelete
  29. lagi pedas lagi sedap hainom.....jgn sampai keluar asap kat telinga udah le.....

    ReplyDelete
  30. makan dengan nasi panas + kicap.. dapnye.. ;)

    ReplyDelete
  31. salam..

    mak aiii semua gambo dekat2 rasa nak ambik masuk mulut je..hehehe

    ReplyDelete
  32. menggoda sungguh ikan bilis itu...

    semoga MH370 segera di jumpai...

    ReplyDelete
  33. salam hainom ..
    berat sama dipikul,
    ringan sama dijinjing
    pedas .. sama2 menggigil
    kena kongsi yg rangup tu dgn rakan lain

    ReplyDelete
  34. cedapppnye..nmpk menyelerakan je di pg2 Jumaat ni...hehe

    ReplyDelete
  35. tergoda tengok sambal bilis tu OKje..dappppnyaaa..

    ReplyDelete
  36. klu okje menggigil smp petang, sy dua tiga hari kot menggigil..jenis tak tahan pedas..tp ikan bilis mmg peberet sy..rangup2 mmg best la..makan begitu saja dengan nasi panas lg best..

    ReplyDelete
  37. ikan bilis buat sambal mmg sedap.

    ReplyDelete
  38. wah-wah..bestnya...so moist sambal ikan bilis tu...laparlah Okje...

    ReplyDelete
  39. Isi dua tabung untuk OKje hari ni...

    ReplyDelete
  40. Ai Okje.. sedap nampaknya ikan bilis tu. Makanan kesukaann keluarga kami ni.. tak belajar lagi buat ikan bilis jenis rangup macam ni. Seronok tengok hari Khamis Okje gembira je. Saya ada pengalaman sedih khamis aritu..

    ReplyDelete
  41. kata2 ustza tu menyentuh hati.. entah apa la nasib mangsa xdpt makan. sedihnya bila fikirkan mereka tu okje. tp memang sedap tgk ikan bilis tu...

    ReplyDelete
  42. gara2 smbal bilis akak la aku mngidam nsi lemak., tp da setle mintak org rmh buat semalam., hahaha

    ReplyDelete
  43. ingatkan per haller pulak nak mengigilni.. rupanya...
    ehm sedap wei tapi tuler kan...
    kalua dapat ikan bilistu mesti ranggup baru ler sedap...

    ReplyDelete
  44. menu2 yang menyelerakan ni okje !

    ReplyDelete