Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 18 March 2014

Olivye-Dil

Salam Selasa sahabat......

Sebelum mak mengarut dengan lebih merapu lagi, bagi mak seminit nak menjawab komen Cikgu Bowling sat....
'I'm fine Datin Sri Aisy Nasiha......hehe..... ada je Mama Zir semalam, duk berkeliaran kat dalam rumah, melayan Hencik Sri Papa Zir yang cuti semalam hehe....

Hoho... sapalah tak seram nak tunggu result anak, Datin Sri oiiiiiii.... Tapi nak buat macam mana, nak ke tak nak, dia akan keluar jugakkan walaupun jantung mak ni rasa macam nak tercabut je rasanya. Betul tak Umialya, betul tak Kanda......

Hari Khamis, mohon jangan cari mak yeh, mak nak hilang dari radar tau! huhu....

Hari Sabtu baru ni pergi wedding anak kawan x-officemate kat De Palma Shah Alam. Kalau dah buat kat hotel, memang bebudak wajib kena tinggallahkan hehe......


Petang sebelum pergi tu belikan depa roti telur je, sebab Mama Zir teringin nak buat Olivye.Tak tahan weyh tengok Mama N dengan Puan Kutu tayang Olivye dalam blog. Haiiii...... nampaknya adalah nanti orang yang melompat lompat gembira ni sebab resepi dia jadi fenomena kengkawan hehe......

Gigih weyh Mama Zir ikut resepi Minah Kentang, sila parut ye telor dengan kentang tu. Kang kalau tak jadi, sapa yang bertanggungjawab? Tapi biasalah, pembelot katanya, telor je mak parut, kentang mak kasi lenyek jer dengan garpu..... hehe...



Belot sekali lagi, tak letak pun mix vege tu sebab bebudak bukan suka pun, tak de stok kat rumah pun ye jugak hehe..... Campur pulak dengan Sosej Mushroom 4 batang. Lepas tu buh black pepper, garam dan mayonis sesuka hati dan sesedap rasa.

Oleh kerana tekak ni tekak Jaws gamaknya, OKje tambah pulak Bawang Goreng. Masyaallah....dari awal sampai sudah jadi pembelot resepi orang haha..... Tapi hasilnya tidak mengecewakan weyh!!!
  
Muh jangan nak ketawakan mak pulak Roha ........ mak bukannya terer nak
berphotoshoot bagai ni......snap je sekali harung dalam mangkuk, sonang  hehe... 

Kalau tanya OKje sedap ke tidak? OKje memang suka, SEDAP! Macam BERGEDIL hehe.... Nak buat lagilah! Bebudak? Biasalah depa tu, OKje sendiri pun naik confuse apa yang depa suka gamaknya hehe....... Yang penting tekak mak suka, sudah.... haha.... Boleh gitu?

2 pagi berturut turut tau OKje sarapan benda ni kasi clear ...... maklumlah ......part time DBKL hehe....
Terima kasih Mummydearie bagi idea untuk resepi Olivye-Dil yang sedap ni...... Tambah 1 lagi idea ni untuk buat buah tangan!

47 comments:

  1. Tergoda pulak akak nak mencubanya hainom ;)
    Tak pe derhaka sikit sebab nak ikut selera tekak sendiri... akakpun selalu
    derhaka gak hainom... nanti siapa nak habiskan kalau tekak tak berkenan ... Penyudahnya tong sampah huhu ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu CH.....dpd dapat kat tekak tong sampah elok le masuk tekak kitakan hehe....

      Delete
  2. dup, dap, dup, dap..tak tau nak kata apa2 daa, 'ummi redha jer nak oiiiiiiiiiiiii', pastinya emosi si ibu belum tergugat, tidur malam masih lena sampai termimpi2, ahakkkk..

    resepi baru lagi ye?? kalau rajin menjadilah nnt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul UA......mak redho jerlah.....benda dah lepas .....
      Yang pasti kita doa jerlah sampai ke titisan terakhir huhu.....
      Bukan resepi baru .....tp alter resepi orang haha.

      Delete
  3. mcm sonang dan sodap pulak tgk..

    ReplyDelete
  4. Tumpang lalu, tumpang tanya? Mana datang 'DIL' tu? Short cut long cut 'Begedil' ke? Nama pun dah diderhakakannya.... sungguh nak kena report kat Mami nih !

    Yeah, yeah! (sambil lompat katak keliling cubicle nih) nasib baik tak rentung! Kita takut sangat kalau OKje nak derhaka pastu orang suruh rebus kentang digorengnya pulak then hangus terbakar :)

    Itu sosej napa tak potong dadu dengan penuh kesopanan? Takda masa ek? Tak tahan menengok masakan sendiri ek?

    Sbnrnya kat rumah saya ni pun kalau buat resepi superheroes toleh pun tak, memang MommyDaddy yang kena jadi DBKL yek ! Bayangkan kita buat agar-agar oreo-oren yang lazat anak-anak kita tak mahu makan sebab pelik biskut jadi agar-agar ! Meraung kita makan lakibini tau !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Genius yek.....terer meneka hehe.....Reportlah....reportlah ngan mami.....tak takut punnnn....
      Eh? Pandai teka lagi ...nama pun zirafah.....nk cepat kunyah, mana sempat nak potong dadu bagai weyh....itu pun bernasib baiklah potong, kalau tak mau sebatang sebatang masuk dlm tu haha....
      Ohhhh sama yeh....tu yg kita pun malas nak cuba masak yg luar biasakan....yg biasa biasa pun mereka jeling tak mau !

      Delete
  5. wah memang bakal menjadi fenomena ni... OKje buat dulu lepas tu Farah follow belakang... hik hik hik..

    ReplyDelete
  6. Ooohhh.. pelik sekali menu neh!
    makan gittu jer eh OKjer??
    ke makan dengan nasi?
    hehehehehe.. konfius jap~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan gitu jer.....nak makan dengan nasi mcm tk sesuai kot....tp kalau makan dgn chiken grill black pepper ke sure meletop!

      Delete
  7. saya blom try lagi.tunggu versi saya pulak la ye.hihi

    ReplyDelete
  8. mcm sedapnya...nak buat juga..

    debaran khamis ini...in syaAllah.mesti dpt result yg super..bagus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat benda ni Knor buat kejam mata jer ni hehe

      Delete
  9. kahkahah nak gelak dulu nih tak menahan betoi bab nak hilang dari radar tuh yek hehe gelak sorang2 kat meja kejer boleh...hari khamis jek kan hari khamis jekkan nak hilang dari radar jemaat ader balikkan...
    kita pun nak try jugekla Olivye masakan terhebat MD nih..terlio jugek tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sok jangan cari mak tau....mak nak hilang dari radar sampai minggu depan....haha

      Delete
  10. penah pegi sekali hotel De Plama Shah Alam..
    masa adik duk Shah Alam ritu..hehe

    wahhh..walaupun resepi pembelot gitu
    tp yg penting sedap ye dak..hehe

    ReplyDelete
  11. Dil?bukan mcm dil je.. Itu dal = bedal.. Hahaha recipe main bedal je sbb x ikut recipe turun temurun.. Hahhha
    Nasib baik x melibatkan goreng2 atau bakar2.. Kalau tidakkkk??? Pffftt

    RENTUNG hahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ampai ati tau tawakan makkkk.... anak awan ngan awakkk! Huhu

      Delete
  12. bila ada bahan2 nya nak try juga . saya dah biasa jadi pembelot resepi . maklumlah tekak tak sama ... hahahaaa

    ReplyDelete
  13. begitu lah gaya nya hainom kalau ank nak amik result,rasa nak meletup dada menahan debaran,...
    mcam sedap je mknan tu.....

    ReplyDelete
  14. assalam okje..nanti nak beli kentang..teringin juga acik nak buat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...Acik pun dah terliur rupanya hehe,....

      Delete
  15. rasa dia cm begedil ke? org kata kalau rupa tak menarik,rasa sedap baq hang :D

    ReplyDelete
  16. boleh try resepi tu..simple

    ReplyDelete
  17. Mcm maknya pula yg tunggu result ye? Anak kakpb tahun ni upsr. Sakit dada juga.....tapi sebab membebel suruh dia belajar...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah tu BP.... anak yg pereksa emaknya yang sakit dada, menggigil tak tentu arah hehe

      Delete
  18. muh pon kena penangan olivye..opstt tambah ' Dil ' pulok doh..beso sungguh deraka muh kat MD tu mak oii..tapi kan mak ! siyes aq cakap ni bab derhaka tu memang best kan! nak2 menjadi haq tu yg bestnyer hehe..
    aq photoshoot tu bagai ingat tak gigil..bekali2 tu dok snap..hehe

    anyway semoga anak muh dapat result yg terbaik dari yg terbaik..selawat bebanyak noh !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak rasa semuanya ni kerana muh ni Roha....mak terfolo muh dalam bab menderhaka resepi ni hehe
      Amin atas doa muh tu

      Delete
  19. Hai Puan Sri... walaupun risau tambah rindu, tapi dalam hati memang target Puan Sri mesti ok ni. Diakan Okje. Hihi..

    Amin, bestnya kalau saya betul2 dapat gelaran Datin Sri. Mana tahu kan? Tapi sekarang pun i berseri2.. haha, jangan gelakkan ya..

    Ramai kawan2 yang ada anak2 amik SPM tahun lepas dah mula gelisah tu. Itu yang saya ingat Okje tak update sebab hati tak tenang juga sekarang. Insya Allah semuanya pasti baik nanti. SA pasti dapat keputusan yang baik..

    Olivye -dil Okje siap tambah bawang goreng? Haha. Mulut kita ya..ikut citarasa kitalah nampaknya..ni nampak sedap juga.. tak terfikir nak tambah bawang hari tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...... moga masinlah mulut Okje ni AN....kalau dapat Datin Sri....nak shopping ajak sekali tau...nak meneman hehe....
      Redho ajelah apa yg tertulis AN....moga anak anak SPM berjaya semuanya....
      Tekak OKje dah mintak bawang goreng AN....... ikutkan ajelah hehe...

      Delete
  20. Dalam satu entry ada 11 link URL. Wah! Dasyat nya!

    ReplyDelete
  21. makanan anak2 masa kecik dulu2 hehhehe skang dah beso tak de makna nak parut2 kentang tu..untung lagi u rajin melenyek...hahahhhaha

    ReplyDelete
  22. asyik bertangguh je nk buat benda alah ni...

    ReplyDelete
  23. wah-wah-wah..yummy..yummy..yummy...memang mama zir nidah boleh masuk masterchef selebriti next season...nway good luck untuk resultnya..sempat lagi doa tu..

    ReplyDelete
  24. haiiihhh....baru 3hari cik sonyap...dah naik pangkat ke hencik seri ek...
    aihhhh.....berasap dapur..untung sangat anak2 akak..rajin mak nye mencuba...kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah asyik nyorok tak sudah sudah hehe...... orang naik pangkat pun tak tau haha....
      Tu time berasap cik....cuba tengok time tak berasap,,,!!

      Delete
  25. ambooi2 ramai yang dah mencuba yerk... takper ler belot janji sedap...

    ReplyDelete
  26. Jkun plak tetiba... First time tgk n dgr... Hihi.. Mklumlah org kmpung je.. Hehehe

    ReplyDelete
  27. Terjakun n tergoda tgk...hehehe..

    ReplyDelete
  28. ni resepi western ke OKje....tak pernah cuba lagi ni...hehe

    ReplyDelete
  29. hehe...nampak sedap juga tu okje
    saya pun selalu juga menderhaka resipi
    nak buat lagu mana kan =)

    ReplyDelete