Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 29 April 2014

Berpisah akhirnya....

Salam Selasa....

Anak dara nan sorang tu baru 3 hari berpisah tidur dengan OKje. Selama ni memang dia tidur sebilik tapi bentang tilam sebelah katil hehe.... Entahlah..... sebab anak bongsu kot, tu mak bapak jadi pak turut, ikut kata dia! Kadang tu dalam bab macam ni, yang lebihnya Papa Zir, suka sangat berlembut dengan anak.

Hari Sabtu baru ni gigih le cari katil kat kedai perabut depan AEON Balakong tu. Alah, cari katil yang biasa biasa je, campur tilam dapatlah RM355 jenuh menawar hehe....

Gigih dia pujuk OKje...... ' selang tidur tau bu...... adik nak jugak sesekali tidur bilik ibu....'
Sejak petang semalam dah memujuk OKje, malam tadi punyalah dia berdrama swasta, merajuk, siap menangis bagai, OKje buat dek jer hehe.... ( keras kebatun jugak hati mak dia ni kekadang hehe... )

Dan dan tu OKje terus baca hadis ni .......... Bukan main marah lagi dia!

'Suruhlah anak-anakmu solat ketika mereka berumur 7 tahun dan pukullah mereka ( jika tidak mahu solat ) ketika mereka berumur 10 tahun dan pisahkanlah tempat tidur mereka
( Hadith Riwayat Abu Dawud )

Dah rupa apalah dik oii..... gantung gantung macam tu....
Masa dapat katil hari tu, bukan main lagi dia, malam tu jugak dia mendeko atas katil dia ....hehe.... Malam tadi, marah punya pasal, gambar OKje kena tarik masuk dalam album balik. Anak punya pe'el! hehe....

Adik, boleh jer nak tidur bilik ibu sesekali TAPI kena buat dulu apa yang ibu dah cakap malam tadi tu!!!

Memang dah patut sangat dipisahkan tempat tidur, dah 11 tahun pun......

57 comments:

  1. KREATIFNYA...BOLEH GANTUNG TUALA..DIK

    SAMALAH DGN KNOR..SEMUA PUN NAK TIDUR SEBILIK...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malam tadi dia lepaskan jugak hajat dia nak tidor sebilik....hish geram mak...

      Delete
  2. nampak imaginasi kekreatifan dia tu... hik hik hik, it takes time lah kakak ku sayang oiii... he he he... buat apa tu ek? agak2? (sibuk jer aunty nak tau kann?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat gantung gambarlah auntie....

      Delete
  3. Seronok kan melihat anak2 membesar.. macam2 ragam dibuat .. baik si ibu atau bapa mahu pun anak2.. hehehee... ( aku cakapa macam dah kawen jer hahahaha :P )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sok ko dah kawen senang ambik pengalaman TT hehe

      Delete
  4. mula2 mmg mcm tu kak..sabar jer la..:)

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum
    anum singgah sekejap
    sory x sempat nak baca entry
    bz ngan thesis arghhhhhhh pening2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe Anum mana yg penting didulukan...

      Delete
  6. loooooo, budak manja ni baru nak kena pisah tido. huhu!!!saboooor jelah. btw yg xtahan tarik gambar ibu semula tu. pasni mak pak dia kena firm la ye, jgn cair dgn pujukan dak manja ni. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak dia firm jer Ros...bapaknya tu nak kena babap...cepat cair betul dengan pujukan si anak...

      Delete
  7. hehee..lagi besar lagi manja...gitu!

    ReplyDelete
  8. Al-kisahnya baru belajar tidur pisah si adik ni.
    Eh.. tak boleh jadi adik ni dah besar tau. Mana boleh tidur dgn ibu lagi sayang.. dua tahun lagi kalau tak ada aral dah kena duduk asrama laaaagi jauh dari ibu.

    Kena cekalkan hati dinda tapi jgn marah-marah - biasalah nama pun "adik' macamlah dinda tak tahu dinda pun anak bongsu juga kan. Eleh... kanda tahu dinda duduk celah ketiak mak sampai anak dara:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...tapi idaklah manja melampau macam ni kanda...Tapi dulu dinda tak rapat dgn emak kanda...dinda tidur pun dengan abah tau....ingat lagi sebelum nak tidur abah selalu ajar sifir lepas tu abah selalu cerita dongeng...bestlah...emak mmg tak macam tu pun...
      Alahai....alfatihah untuk abah!

      Delete
  9. Oh, masih tidur dengan ibu lagi rupanya TLBD ni! Hai, kacau daun betullah Adik!

    Anak bujang saya pun baru aje kena 'halau' masuk bilik sendiri akhir tahun lepas. Dah siap dua katil bujang suruh mereka tidur bersama dua beradik tapi si Adik ni kecil lagi, takut jatuh katil pulak..

    Anak perempuan oklah kot lambat sikit kena usir keluar bilik kita. Anak lelaki ni susah sikit. Agak-agak akal dah cerdik, kenalah pandai bawa diri masuk bilik sendiri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah tu mmg kacau daun betul haha....
      Nak buat macamana.... sabar tukan separuh daripada imannnnnn...huhu

      Delete
  10. Dia tido sorang ke hainom.. tu yg takut kot. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taklah CH...tidur dengan kakak dia....siap okje cantumkan katil lagi....nak takut apanya. Sebelum ni katil kakak tu ada katil yg sorong bawah tu tp memasing tak mo tidur kat bawah, tu yg beli satu lagi katil tu......

      Delete
  11. waduh2 adik.. adik khairine & danish pun dah berpisah katil ngan mummy dia..
    anjer betul adik nih mcm ibu dia jugak.. silap2 nnt malam2 ibu yg merangkak ke bilik adik.. jaga2 dik.. kikiki

    ReplyDelete
  12. Kak Nom, wes gedi banget la kaie. Nyong baru arek takon, angger turu mbareng², tangan neh de'eh arek merayap opo orak. Wes ndelok gambar reh, hmm orak sido takon la. Wes gedi kayak kui, ye isin banget la arek merayap waie tangan neh.


    Hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seng merayap tangan ney uduk nde'ei tapi wong lain haha....

      Delete
    2. Hahaha. Wes kak, wes ojoh ngomong meneh. Ngerti la sopo kaie. Hahaha.

      Delete
  13. OKjer.. Anak zura, Anis tuh pon masih tido di bilik Zura.. bentang tilam kat tepi katil jugak.. dia tido ngan adik dia atas tilam tuh. jenuh jugak nak pisahkan tempat tido nih. macam2 lah alasan yg dia bagi.. sabor jer lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anis tu tak pelah gak Zura kecik lagi..... ni ha dak TLBD dah hampir anak daralah kot hehe.

      Delete
  14. Anak bongsu mmg gitu lah okje....adik Mia pun punyalah lama tidur celah ketiak mak....taknak pisah tidur katanya..hehe

    ReplyDelete
  15. lambat juga pisahkan tu ye
    saya nak start sekaranglah, kang kacau..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul YY baik belajar pisahkan dari sekarang...kang Afif dengar kang haha...

      Delete
  16. bab pisah tempat tido ni memang susah..skrang ni tengah berperang nak cerai susu badan..belum lagi tempat tido..penat wehh..dah 3 tahun dah...banyak kacau la Umi dan abah nak tidur..hihi:)
    anak lelaki yg 10 tahun pun kekadang menumpang skali tido dlm bilik...nasib kat bawah jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg penat belakang kita kalau menyusu badan tu Sura...sebab kita mengiringkan....
      Takkan nak pisahkan tempat tidor adik tu Sura kecik sangat lagi tu

      Delete
  17. anak ku farish pun selalu turo bareng ..
    tp saiki wes turo neng bilek lain .. uduk psl wes gedi ..
    tp psl mok farish keno asma ..
    psl neng mbelek okeh kocing ..
    anak mu wes 11 tahun ..
    patut juga turo dewey ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riko turu kambek koceng ke Aby ....hehe....ke bilik anak ey seng okeh koceng hehe

      Delete
  18. ...ank akak Iman kalau kakak dgn abng dia ada ,pisah lah tpt tidur ,kalau takde ,bawah ketiak kita lah jawapnya....takut katanya .agaknya anak bongsu memang camtu...pelan2 hainom ,temankan dia masa nk tido ...dia dh tido belah lah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia bukan tido sorang SI...dia berdua dgn kakak dia...tp ngengada nak tidur sekali

      Delete
  19. adik betoi2 anak manjani... nanti memang tak masuk asramalahni.. duk pisah tempat tidur masih dalam rumah samapn dah gitu... memang kita kena kuatkan semangatkan ikutkan kehendak dia memanglerkan...

    ReplyDelete
  20. Hihihihi..betul2 ank manja nie...lama2 nnt tu biasalah tu tdo sendiri...
    Kihkihkih....bukan main tggi angkat monopod tu ya... comey je pic tu.. kim salam kat adik ya OKje.. :)

    ReplyDelete
  21. hheheh mmg pun, pasni baru lah mcm pengantin baru akak ngn papa zir hehehe...

    takpe, try lah deko2 cat baru ke, cadar baru ke... mana tau dia mau kan... kadang kene pujuk2 dh dia tgk bilik dia lawo... dia pn nk la tido sndiri kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Dana ...baru baru ni rasa mcm pengantin baru pulak hehe...tp malam tadi dia dah kacau daun balik huhu...

      Delete
  22. 11 tahun okje..adik kalau hidup zaman dulu2 dah boleh kawen tuh..heheeh..nie tido celah ketiak ibu lagi..manjer tul...
    alaa..kakak kan ade..tidur ngan kakak lagi best boleh borak2 gitu...
    pssttt...selamat ker okje ade yg ke3 tuh..? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka berdua anak dara ni bergaduh jer UAA....tulah tu ...kan seronokkan dapat borak sama sama sebelum tido...dulu okje kecik kecik tak de kawan tau...
      Pulak yang ke 3...ke 4lah hehe.... hish ngarutlah UAA ni, dah tualah ....

      Delete
  23. bermonopod lagi adik yer . 11 thn dah besar sgt . klu saya mmg x tolak ansur lah ... tu yg kosong dah sah gambar ok jer ... sabor yer mama zir .

    ReplyDelete
  24. hehehe anak bongsu kan okje... macam ADik tidur dan bangun nak dipeluk Ummi dulu !

    ReplyDelete
  25. lawak pulak adik ni, menurun pangai saper yer okje, siap tarik balik gambar masuk album ha tanda protes hihihi.

    yer la anak bongsu kan, take time sikit, dari sehari ke sehari, kalau dia ada adik dah lama dah tidur sendiri2 kan Adik.

    ReplyDelete
  26. hihihikk...lawak betul adik ni kak...nak jugak tido bawa ketiak mak ye... Pa'e nanti tak tau lah mcm mana nti...siap tarik balik gambar mak masuk album tu yg tak tahan..mejok punya pasal...haha

    ReplyDelete
  27. hehe..pandai okje baca hadis..kelakar betul. siap keluar nas dan dalil lagi tu:)

    ReplyDelete
  28. alorrrrr siannya ngan adik.. samalah ngan anak dara kt umah ni.. nak mengempeng ngan umminya jugak..

    dulu masa xder katil bertingkat, minta dibelikan, bila dah ada.. tak dilayan pula, urmmm..

    ReplyDelete
  29. laaaaaaaaaaa.....masih tido bela mak upe bye..kahkahkah..tak pe lah,tunggu papa zir out station tido lah dengan mak...

    ReplyDelete
  30. dah besar dah dia
    memang kena pindah jauh dari ketiak mak dia, hehe

    ReplyDelete
  31. dah besar...elok dah tidur asing...anak dara noe masih tidur sekali...x berani lg dia tidur bilik lain...

    ReplyDelete
  32. bagus le anak dara ni nak tidur asing..comel la menda yg digantung-gantung tu..

    ReplyDelete
  33. Seronok le Okje lepas ni...bebas berdua! Mau juga si adik ni dapat adik pulak lepas ni...hihi!

    ReplyDelete
  34. Ooo patutla masa saya carikan set katil utk Naim bulan lepas, salesman tu kata "so early u want to force your son to sleep saperately?" , oooh sebabny mesti ramai costomer dia yang macam TLBD ni ya.. haha.. manja la dia ya..

    Saya target nak biar Naim tido sendiri sebelum mula sek rendah, saja je lengkapkan sikit2 baranh bilik dia .. nak beli sekali gus.. adeh.. risau membazir, dia nak tidur bawah ketiak papa juga..

    wah okje, makin romantiklah lepas ni dgn Arjuna ya... hoho

    ReplyDelete
  35. anak dara dh besar tido bilik ibu lagi rupanya..girlbongsu plak tu yg manja lebih kan okje..sy pun padan je aiman dh dpt adik,klu tak mmg tido dengan ibu.huhu..

    ReplyDelete
  36. 11 tahun deqla still tdo ngan arwah mak lah.. haha.. rindu mak.. amboii tinggi dia berselfie..

    ReplyDelete
  37. anak bongsu kan..
    tinggi benor berselfienya :)

    ReplyDelete