Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 19 May 2014

Cerita ceriti hari tu....

Salam Isnin ......

Terasa lama pulak Mak Jilap menghilang! Sampai ada orang yang rindulah hehe..... Nak cakap mak sesat dalam hutan lew tu.... Memang pun..... tersesat kat Cameron Highlands! hehe....

Sebelum OKje mengarut pasal Cameron Highlands, ni nak cerita ceriti hari tu, nak tempek gambar sekitar hari pendaftaran SA, buat kenangan.


Ketika korang semua diulit mimpi pada pagi subuh sapi'e 15 haribulan tu, Mak Jilap sefamily telah membelah embun tau menuju ke Bandar Seri Iskandar Teronoh tu. Nasiblah sempat bersubuh di Tapah. Kalau tidak, sure solat dalam kereta. Ada kemalangan maut selepas susur keluar ke Tapah pagi tu. Antara lori dengan kereta. Lama jugaklah OKje duk atas jalan raya. Dari pukul 6 lebih sampailah pukul 8.00 lebih ..... itu pun Papa Zir cilok emergency lane......



Sempat lagi posing sebelum mendaftar...



Lepas daftar terus masuk hostel. Sebilik dengan budak undergraduate lepasan Asasi UITM.  Bagus jugak, bolehlah roomate dia tu tunjuk ajar SA yang baru nak kenal dunia U tu. Katanya budak Ampang. Yang terkilannya, sampai balik OKje tak dapat jumpa dengan roomate SA tu.   

Macam macam jugaklah barang yang kena beli bila dah katanya duduk hostel. Dengan bantalnya, baldi, penyapu, nasiblah Tesco dan Billion dekat. Tapi dekat dekat pun kena berkereta jugaklah.... 
  
Senior tolong tolong tunjuk bilik..... 
Sebelum berpisah petang Khamis.....   
Walaupun OKje bermalam kat Seri Iskandar, tapi esoknya dah tak dapat nak jumpa, sebab mereka dah penuh dengan aktiviti huhu....  

Add caption
Nangis dulu bagi penuh satu baldi sebelum berpisah hehe...... Nak buat macamana, air mata tak mampu dibendung lagi. Ia jatuh dan terus jatuh tanpa henti! itulah hebatnya Wanita!!..... Kuat nangis ! haha....


Esoknya sebelum balik pusing pusing UTP sekali lagi, last kopek katanya sebelum tinggalkan anak bujang!... manalah tau terserempak SA hehe.... 


Sampai sekarang masih mencari cari apa keistimewaan pekan Teronoh tu. Cho Zila sure boleh share ceritakan.

47 comments:

  1. Alhamdulillah moga dimudahkan urusan
    dekat tak dengan Trolak diknom..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Mbakyu Tiha. Hai Mbakyu Nom. Wes suie orak melebu ngeney.

      Delete
    2. Wes kelalen dalan ney yor hehe

      Delete
    3. hai bocah tata..mih3
      blog ni kayak ngumah nyong pulak ey
      nyong dhadi isin wey

      Delete
  2. Jauh lagi daripada Trolak kak tab oii... dekat dah ngan Ipoh!

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah..selesai dah bab mengantar...mak2 memang tak lari dah kalau bab nangis2 ni..nasib satu baldi..kalau besen besar tu..mau kering badan abis air..hihi..
    ensem anak teruna tu..ehem..ehem..boleh cop buat menantu ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe ha'a yek...... kalau tak mmg keringlah Okje ni, layu macam pokok hehe
      Nak chop yeh.... sanggup ke nak tunggu 5 tahun lagi hehe...

      Delete
  4. namaku dipanggil... ha.. ha...
    bestnyer masuk UTP... sekolah orang pandai2lertu..
    pekan tronoh der mi udang sedap...

    selamat berjaya untuk SA,,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jumpa gak gerai mee udang tu....tp masa pergi tu ptg....dah tutup ke tak bukak ke tak taulah tu...
      Pekan Teronoh tu mmg kecik gitu ke CZ?

      Delete
  5. holoh holoh anjernya mak dari anak bujang..
    haruslah kannn.. sri iskandar tak jauh.. tiap2 minggu boleh skodeng anak bujang nnt.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm balik Muar Zaza oiii..... penat weyh kalau travel tiap tiap minggu duit pun pokai...

      Delete
  6. Dah selesai pendaftaran anak bujang kesayangan.. haha. Mak dia yg nangis lebih ya.. ni mesti malam2 ada cal tanya kabar, nak menjawabnya rasa sebak kan? Ke mata masih bengkak ni...

    dah pesan pasal belajar baik2 dan jangan cari awek dulu tak? Haha..

    apa pun..semoga SA belajar baik2 ya.. budak bijak ni pasti dapat buat yg terbaik...alahai.. cepat masa. Kerap la Okje ke Perak dan CH lepas ni nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak call pun AN sejak berpisah hari tu..... ber WA jer..... ha'a ek...entah kenapa OKje tak de call pun.... Hehe...tak cakap pun pasal awek....
      Hendaknyalah AN... moga dia tak leka dan tak mudah lupa tujuan asal dia ke sana

      Delete
  7. Alhamdulillah, belajar rajin2 yer SA...

    ReplyDelete
  8. tahniah..dapat futher study kat utp..:)

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah ... good luck utk anak teruna Ok je tu ye ... lepas ni ada alasan nak ukur jalan kat tempat ni ..... hehe

    ReplyDelete
  10. Mak jilap pulak nickname dia....br tau nih..maklumla lama bertspa tup2 singgah sini...dah tuko mak jilap pulak yek....hehe..selamat blajo utk anak ok jer...moga berjaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...gitulah Lizz kalau jenis orang yg tak firm ni hehe.... tukar nama jer tak sudah sudah

      Delete
  11. SA dapat kat tronoh yer okje..buat engineering ker..tahniah..tahniah..lps nie mesti jrg2 dah kan dpt balik berjumpa mata..isshhhh sedey sedey..nak nangis jugaklah...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye UAA.... Terima kasih.... yelah dah jaranglah jumpa dgn anak bujang mak huhu...

      Delete
  12. akk n abgipar iman dekat tronoh gak.iman sllu gak g snaa.tapi lalu je UTP tu.yes!!mee udang dia mabeles.besaq kan UTP tu. abg ipar iman kdg2 ada gak bagi ceramah kuliah mghrb kat sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh ye ker...abg Iman pensyarah yeh

      Delete
  13. ALAHAI okje....lieya serius terharu entry nieh...tingat mase lieya dihantar masuk u dulu...uwaaaa bergenang2 ari mate nak kene tinggal ngan mak....

    nampak abang mcm steady...ye laa lelaki kan tapi di hati tuhan ajek yg tahu.... betul tu okje, mcm2 kene beli nak tinggal kan dieorg nieh...biar senang hati kite tinggalkan semua barang lengkap kan okje.....

    hope abang dpt sesuaikan diri....dan hepi2 blajar kat sana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Lieya.... tulah dia abg mmg nampak steady jer...tp OKje perasan merah jugak mata dia....sedih jugaklah tu agaknya.

      Delete
  14. as salam,bab sedih syahdu sedan ni aku memang pantang nengok Nom.....mulala nak bergenang jugak airmata ni..huhu, jadi orang sri iskandar pula la ye...alhamdulillah, Petronas jadi pilihannya...semoga berjaya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ La....macam sayang pulak nak tolak La bila mengenangkan dia lepas exam dan interview sebelum nak masuk hari tu

      Delete
  15. samalah pengalaman akak hantar daftr ank sulong msk U dulu ....airmata dh tak dpt ditahan2 lagi...bila dah anak ke2 dh tak kisah ...relax je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...alah bisa tegal biasa yeh SI...

      Delete
  16. Tahniah buat SA.. rajin2 belajar tau...
    Guna baldi SA tu buat tadah air mata tu hainom .. buleh jugak SA buat cuci pinggan nanti hehehe :)

    ReplyDelete
  17. tahniah buat SA.. yg penting terus doakan anak2 kita yer okje

    ReplyDelete
  18. Selamat belajar buat SA... uwaaa... sy pun sedih tgk SA salam akak tu...merah mata tu no...hehe... doakan yg terbaik buat SA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe....tulah kerja Papa Zir Atie....saja jer dia ambik gambar tu...lakon semula...hehe eleh dia pun nangis jugak tu...tauuuu

      Delete
  19. Hehe mabrook.. bukan calang-calang orang dapat UTP ni ^^
    Semoga dipermudahkan urusannya di sana.. top student inshaaAllah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih IR..... moga awak pun sama dipermudahkan belajarnya kat Uniten tu...

      Delete
  20. mak jilap? short cut jilapah ke okjer...hihi
    nanti kalau saya dah jadi orang Ipoh sepenuhnya, bolehlah lepak ipoh lps tengok anaknda di tronoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah bestnya dapat jumpa Anim..... tapi bila Nim? Emmmm... .

      Delete
  21. tu la kan ... SA cuma nak pi belajar jer ... lantak ler ok jer klu nak banjir ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe,.... mmg pun Vee...nak buat macamana dah mau banjir hehe....lantak lew...

      Delete
  22. Selamt berjuang abang.
    Buat mamanya pulak selamat rindu-rinduanlah.
    Kanda lama dah selalu menanggung beban rindu sejak anak-anak berusia 13 tahun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kanda....
      Alah sebenarnya masa nak balik jer sedih ...dh sampai sini okjer...idaklah rindu mana....hehe

      Delete
  23. okje ni buat saya teringat kat mak saya dulu pula
    saya dulu dekat aje p belajar
    dia punya meraung macam dah tak jumpa
    tapi mak kan, sayang sangat dekat anak..anak entah tahu ke idak
    all the best ye SA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Yand D...emak mmg sayang dengan anak...tapi mcm biasalah anak cakap jer sayang tapi sayangnya tu tak sekuat sayang emak ngan anak....kan...

      Delete
  24. Napa tak tunjuk bukti air mata sebaldi tu? Alah, nak gak tengok.... serius sedih kan OKje bila berpisah dengan anak-anak walaupun dah tanam niat setiap minggu nak datang melawat. Kalau zaman asrama sekolah dulu, yalah boleh. Anak pun menunggu-nunggu ketibaan makpak tau (ni berdasarkan pengalamana anak manja ni...) tapi bila dah namanya pra-u ke, uni student ke, rasa kalau boleh tak payahlah makpak datang selalu. Susah nak gi dating dan nak mengexplore kawasan nanti (ni pengalaman anak manja gak)

    Well, masa saya masuk pra-u dulu, asal turn outing aje saya 'hilang'. Dah masuk u, tak payah ceritalah, memang hilang sesaja :)

    Psstt...memang banyak benda nak dibeli/disediakan bila anak baru belajar berdikari ni. Kalau saya dulu, tak muat bonet kereta bapak, siap bawa rombongan cik bedah lagi...maklumlah anak perempuan bongsukan ....

    ReplyDelete
  25. Emmm...betul jugak tu MD....bila dah besau panjang ni rasanya mereka tak mengharapkan kita jengukkan...mengharapkan kita tak payah datang ada agaknya hehe... Tapi kena gi jugak bawak atuk ngan neneknya sebab hari tu beriya mereka nak ikut.....Papa Zir kata....next time, next visit...hoho... bukan apa takut mereka penat jer jalan kesana kemari....sudahnya anaknya jugak yg kena picit nak harap hantu....huh....haha.... kalau Papa Zir baca ni...harus kena hempuk ngan baldi ni hehe...
    Zaman sekarang bukan mcm zaman dulu MD....melambak org gi U kan...

    ReplyDelete
  26. belajar rajin2 yer SA...rajin2 la call Mama Zir tu..hehehe...nanti berbaldi2 air mata SA tak call dia... :)

    ReplyDelete