Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 10 May 2014

LIEBSTER AWARD

Salam Sabtu.....

Sorry ....... mak balik kampung! Mohon sembang sorang soranglah ye, hari ni mak tak dapat nak layan.... hehe.

Sebenarnya dah lama OKje tak join segmen segmen macam ni tau. Sebabnya 'MALAS' hehe...... Malas nak kena klik itulah, inilah. Keduanya tak syoklah kalau datang blog orang asyik baca segmen jer. OKje nak baca cerita......

Tapi bila Cik Puan dan Yana Yani tag OKje untuk LIEBSTER AWARD ni, tetiba macam best pulak! Tetiba nak join!....... Terima kasih korang berdua!



Sebelum korang nak menerima award ni daripada mak....... meh le baca peraturan dia supaya faham dan senang sikit nak buat entry hehe..... Ini pun OKje copy paste dari entri Yana Yani.....malas weyh nak taip balik! 

Rules 1: Berterima kasih kepada orang yang nominated korangKorang juga kena letakkan link blog dia
 dalam blog korang
Rules 2: Letakkan gambar Liebster Award dalam blog korang
Rules 3: Jawab 11 soalan yang dikemukan oleh orang yang nominated korang.

Rules 4: Senaraikan 11 fakta pasal diri korang secara rawak 
Rules 5: Calonkan 5 ke 11 blog yang korang rasakan layak dan mempunyai kurang daripada 
1000 followers
Rules 6: Senaraikan 11 soalan baru untuk blogger yang korang nominated kan
Rules 7: Senaraikan kembali rules ni dalam blog korang
Rules 8: Beritahu orang yang korang nominated tu dan sertakan sekali link entry korang


Oleh sebab OKje dapat 2 anugerah daripada 2 blogger yang berbeza makanya OKje kena jawab 22 soalan daripada mereka ni. Harap mereka puas hatilah yek.

11 Soalan daripada Cik Puan

1) Jelaskan tentang diri anda?
Nama pena di alamaya, OKje a.k.a Mama Zir a.k.a Mak Jilap ...... seorang isteri kepada Anak Pak Rahman, a.k.a Arjuna a.k.a Papa Zir dan ibu kepada anak anak Jilap hehe....

2) Apakah warna kegemaran anda?
Hitamlah weyh..... bagi nampak kurus sikit mak ni hehe...

3) Bilakah tarikh lahir anda?
3 April..... Tahun tak yah tanyalah.....dah tuo dah!

4) Apakah anda rasa tentang blog Cik Puan?
Best sebab entri Cik semuanya cerita cerita ringan. Tak serabut kepala OKje nak fikir.

5) Apakah jenis telefon anda sekarang?
Galaxy Grand

6) Dimanakah tempat lahir anda?
Muar, Johor....

7) Blog mana yang menjadi inspirsi kamu? Kenapa?
Macam tak de je Cik hehe.... blog  OKje ni blog syok sendiri so tak perlu ada inpirasi kot!

8) Apa yang kamu suka tentang blog?
Dapat baca cerita dan pengalaman orang disamping dapat berkongsi cerita sendiri

9) Apakah ayat kesukaan anda?
Dah tentu 'OK jerrr.....'

10) Apakah yang anda lakukan ketika boring?
Layan telefon, layan TV

11) Siapakah yang paling bernilai dalam hidup anda?
Tentulah Papa Zir.......  selain emak abah, anak anak dan keluarga

11 Soalan daripada Yana Yani

1) Bila korang mula menceburi bidang blogging ni?
Rasanya selepas setahun berhenti kerja pada April 2012

2)Apakah pencetus untuk korang menceburi bidang blogging ni
Mencabar diri sendiri untuk mencipta 'Blog' tanpa bantuan sesiapa

3) Berapa kerap korang post entri?
Sehari satu entri jer YY

4) Apakah binatang yang akan korang pilih untuk jadi maskot blog?
Hai YY....tak kenal lagi ke dengan OKje ni surelah Zirafah.....suka lidah dia yang terjelir jelir time makan tu dengan leher dia yang jinjang! Come sangat!

5) Binatang apa yang paling korang geli?
Cacing dan ulat nangka dan seangkatan dengannya! eiiiii geli mak!

6) Mana tempat peranginan di Malaysia yang korang teringin nak datang lagi?
Port Dicksonlah.....senang nak pergi hehe

7) Korang diberi peluang memegang watak adiwira, korang nak jadi siapa?
OKje tak suka betul tengok cite adiwira tau YY..... PowerPuff Girls boleh? hehe

8) Korang rasa alien dan dinosour tu wujud ke tidak?
Alien tu memang tak wujud langsung kalau dinosour tu mungkin sebab zaman dulu jangankan dinosour , orang orang dia pun besar besar dan tinggi tinggikan....

9)  Apakah profession yang teringin korang ceburi?
Cikgu macam Aisy Nasiha, macam Anim macam Ceqgu

10)Apakah korang rasa perlu dibaiki dalam http://iamaproudmama.blogspot.com?
OK sangat dah tu.....sangat perfect!

11)Apakah penyebab korang nak datang berkunjung ke http://iamaproudmama.blogspot.com?
Suka baca cara awak mengupas sesuatu entri tu YY

11 Fakta mengenai diri sendiri secara rawak

1) Anak bongsu

2) Orang Muar dan pastinya orang Jawa

3) Kalau diberi pilihan antara Lontong dengan Soto, tentulah OKje akan pilih soto, campur pulak dengan bergedil! Bubuh ayam carik banyak banyak......  Bubuh pulak sambal kicap yang pekat dan manis! Pergh!! Sedap weyh! Kan dah teringin dah ni!

4) Ketiga tiga anak mak keluar terjun ikut tingkap, kata depa barulah thrill buat bungy jumping ni .... hehe

5) Satu kelegaan yang tak terucap bila dapat berhenti kerja secara rasminya pada Jun 2011 setelah 16 tahun bekerja. Terima kasih Papa Zir!.

6) Suka mengemas daripada memasak. Tapi tak jugak kemas rumah tu, bersepah sana sini pucuk kering.....hehe...

7) Agak kelam kabut orangnya.

8) Suka keadaan yang santai dan sangat tak suka keadaan yang sangat serious.

9) Makan mesti cepat habis.....nampak sangat gelojoh hehe...

10) Jangan ajak mak mendaki, mak tak suka.....ajak mak berkubang boleh hehe...

11) Teringin menjejakkan kaki ke Mekah bersama suami dan anak anak.

Pergh!!! Lemau betul nak habiskan fakta diri sendiri.......nak menghabiskan 11 soalan pun siksa....

Anda yang di tag :

1.   Umialya
2.   Mummydearie
3.   Zazaabdullatif
4.   Aisy Nasiha
5.   Kak Tab
6.   Tata
7.   Zura
8.   Qaseh Rania
9.   Noe Suhaimi
10. Puan Kutu
11. AtieYusoff
12. Kanda Zakie
13. Cahaya Hidupku
14. Mia
15. Izan Mama Mia
16. Eita
17. Tuah Juhaida
18. Cik Nor
19. Cho Zila
20. June Aina
21. Mat Som
22. Kniedaz
23. Sue Bee
24. Ratu Hati
25. Semua pembaca blog hainom OKje

Oleh kerana OKje sambung menaip dalam kereta ni so mana yang terkurang dan terlebih harap dimaafkan. Kepada mereka yang ditag tu harap bersabar menerima undangan secara rasmi daripada OKje yek.... la ni pakai hp menaipnya so mak blur nak mengelink.....hehe

11 Soalan OKje untuk korang jawab :

1)  Nama panggilan yang korang suka OKje panggil dan kenapa?
2)  Entri korang yang paling best yang korang nak OKje baca?
3)  Satu kebaikan yang ada pada diri korang yang patut OKje tahu?
4)  Satu sikap buruk korang yang patut OKje tahu?
5)  Bahagian tubuh korang yang korang rasa cantik?
6)  Siapakah orang yang ingin korang jumpa kalau diberi peluang?
7)  Peristiwa paling best dalam hidup korang?
8)  Impian korang yang masih belum tercapai?
9)  Makanan dan minuman yang selalu korang order kalau makan luar?
10)Kalau korang jadi kaya?
11)OKje di mata korang? Nak kritik pun OK ..... mak OK jer!

Akhirnya selesai sudah........semput mak tau! Sudi sudikanlah yek....



52 comments:

  1. wohooooo...akhir nye di jawab jugak soklan cik ne....kohkohkoh
    'best wooooo award ne...sedikit sebanyak dapat mengenali rakan2 blogger kite.....

    ReplyDelete
  2. ahahhaha termasuk akak dah 3 org yg tag atie kak...ate mcm mana ni??haha..kena lah join gamak nya.... carik masa dulu, baru atie join..ok..
    selamat bersegmen kak..good luck :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah bakal panjang 3 km entri Atie tu hehe

      Delete
  3. hebat anak ok jer . suka kuar drp tingkap ... heheheee . saya dah kena tag oleh 2 blogger ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah kena tag tu bila nak buatnya Vee...hehe

      Delete
  4. Amboi...banyaknya soalan kena jawab..macam penggubal soalan exm ni.. hihi.. insya Allah akan diusahakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak mo join pun tak pe AN....awak bizi okje tau...

      Delete
  5. waduh bersegmen gitu maknie..rajin btul jawab soalan2 tuh..heheh..okje suka mengemas dari memasak yer..kalau UAA suka lg memasak dr mengemas..bersepahkan umah lg suka...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat jawab soklan mudah ni okjer UAA....hehe

      Delete
  6. amboi2 geng, taruk list no. 1 lagi.. semput kita tau, udah le baru jer sampai umah, buka blog tiba2 kena tag gini.. insya allah jika diizinkanNya, dpt le kita jawab sekurang2 50% soklan di atas tu.. semput kita tau, kang tak pasal2 sesak nafas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish3.. berapa kali daa sebut 'semput kita tau'.. maklum le kepala tgh ting tong, dpt bantal terus hanyut ni..

      Delete
    2. syyyyyyyyyyyyyy.. kita dah jawab geng.. harap tepati soklan..

      http://mimialya1.blogspot.com/2014/05/liebster-award.html

      Delete
    3. alorrrrrrrrrrrr beb, kita ada buat penambahan sikit, terasa bersalah lak bila tak jawab soklan penuh.. kitapun nak gak lulus exam, ahakkkkkkk..

      Delete
    4. Nasib ada kesedaran! hehe.....

      Delete
  7. semput baca.elok dah nak habis mengucap pnajng sy tau okje.skali tgk nama kita ada jugak.huahua.
    masuk ni dua la .tgh hutang lagi..
    bila nk siapkan pon tak tau.huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sib baik akak tak tag QA, kalu idok byk hutang tertunggak..

      Delete
    2. QR.. .tak baik hutang banyak banyak ...cepat jelaskan hehe

      Delete
  8. Hari tu bukan main aku good luck2 kan orang selamat main tag2.... dah terkono pula aku bah ( ni slang sabah soromban hahaha)

    In sha Allah okje.... tengah cari masa ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...tulah lain kali jangan suka hati sampai lompat bintang...

      Delete
  9. sakit gulu ku ndongak dowor ningsor ..
    dhowo bangat entri nay ..
    he..he..
    apapun selamat bersegmen ..

    ReplyDelete
  10. wah.. haha.. banyaknya mangsa tag ni...

    ReplyDelete
  11. hehe...kelakau pula dok baca ni
    samapi 22 soalan + random facts, terbaiklah okje =)
    tapi sonok juga sekali sekala join ye dak ok je?

    ReplyDelete
  12. Thanks Okje sbb tak tag nama kita… Mmg semput nak jawab soalan2 tu…
    Bila baca fakta rawak yg ke 3 tu, terus telan ailio berkali kali… tetiba rasa lapar jam 12 tgh malam ni.. huhuhu
    Gigih Okje jawab 22 soalan tu…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha, jangan jeles… Okje kesian kat saya tu… dah la bz studi… kalau kena jawab soalan2 tu, tak ke sudah tak siap gamaknya… ekekek

      Delete
    2. Memang rasa nak tau sangat pasal Bijen ni tp bila mengenangkan Bijen study kan tu yg rasa kesian. Tapi kalau Bijen jawap soklan OKje tu ....Ok gak!

      Delete
  13. Waduh..ramainya yang ditag...salam hujung minggu OKje & happy mother's day ya...

    ReplyDelete
  14. wahh noe di tag...insyaAllah akan cuba menjawab nanti

    ReplyDelete
  15. Nyong harep banget la jeneng ngay nyong orak enek nang duwor. Enek jugak? Fuhhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tata...iki orak koyo segmen....kito sukak sukak waey.... kan wes dadi satu entri ...alah kuwey jawab soalan nyong waey lah....dak payah seng lain hehe

      Delete
  16. Tata
    Jeneng nyong is orak lah
    Kak tab orak jeneng official
    Haha jeneng ney eita pun enek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni orak eneng orak eneng lagi tadi ni....ha apa lagi jo en hehe....

      Delete
    2. mboh la
      rasa macam pelik je ayat kak tab ni
      ehee :)

      Delete
  17. nak kasi cik jah semput pulak lettew..
    ha ok lah jap2 lagi mak joen.. tungguuuuuuu ;-)

    ReplyDelete
  18. Auuuwww.. tetiba terasa diri ini di seru lah pulak. hehehe
    ade masa zura cuba usahakan k~ boleh tahan banyak jugak soklan OKjer jawab tuh.
    hehehehe. bagus jugak lah sbb zura boleh jugak kenal OKjer lebih dekat berdasarkan jawapan2 yang OKjer tulis tuh.. hehehehe

    ReplyDelete
  19. InsyaAllah.. akak cuba joint ye hainom .. nak jawab soalan tu yg gigih hainom oiiiii

    Good luck hainom..

    ReplyDelete
  20. wowww banyak nye soklan tu..hihi... lame tak singgah cni :)

    ReplyDelete
  21. Dinda ni masih tak puas jawab soalan masa belajar dulu sekarang terap kat blog ye hihi...
    Sayangnya kanda pernah kena buat N3 begini tak lama dulu. Jadinya siapa yg dah pernah membaca dah tahu siapalah kanda ni. Insya-Allah kanda akan cuba ulang-tayang hihi..

    Bab makan cepat habis bukan gelojoh dinda. Bapak kanda kata org yg cepat habis makan tanda orgnya cekap dan cergas. Cuba perhati betul tak kata bapak kanda ni...

    ReplyDelete
  22. hehehe.. KA tak ditag yer OK je !

    ReplyDelete
  23. Yuhuuuu....

    Eh, napa kita tak komen lagi kat sini? Rasanya cam dah baca dah pagi tadi. Hah, awak delete komen kita ehhhhhh....

    Kita dah siap buat karangan budak sekolah dah OKje. Boss tanya pun kita tak jawab main a'ah, a'ah aje sebab kita tengah concentrate 200% menjawab soalan dan mematuhi undang-undang peperiksaan. Tengah jawab periksa, tak boleh bisingkan...

    Eh, kita semputlah ikut style OKje. Betul ke kita kena beritahu setiap rumah yang kita dah tag...Kita lurus bendul, kita pergi ziarah menziarahi satu-satu rumah tau....Semput ahkak kejap....

    ReplyDelete
  24. Byk task tu. Selamat menjawablah buat tercalon yerp :-)B

    ReplyDelete
  25. tq byk2 OKje atas undangan. Daku blur kejap,almaklumlah dah nak masuk liga otak berkarat ni..huehuehuee..btw, SB sedaya upaya ngejoin jugak eh..

    ReplyDelete
  26. aaaaaa,....tidak!!!...
    kita paling malas....net lagi semput dari soklan ni...huhhuhu

    ReplyDelete
  27. seronot baca :D
    harap mereka yang ditag (yang saya kenal especially) cepat2 jawap boleh saya baca jawapan mereka nnt. suka nau baca2 jawapan orang tau hahaha.

    ReplyDelete
  28. semput menjawab soklan2 tu..
    nahhhh terjawab sudah.. http://zazaabdullatif.blogspot.com/2014/05/liebster-award.html

    ReplyDelete
  29. dah jawab di sini http://alyadina.blogspot.sg/2014/05/the-liebster-award-by-hainom-okje-dan.html

    ReplyDelete
  30. Makan cepat habis?? Eh..en..samalah kita

    ReplyDelete
  31. tengah bayang okje jadi Powe Puff Girls hihihihihi :p

    ReplyDelete
  32. thanks kak sudi tag cik nor..cik bukan tak nak join tp minggu lps cik nor cuti balik kg..mak xsihat..huhu..sori yer kak..

    ReplyDelete
  33. Hoiihhh..bila kita nak jawab nih!

    ReplyDelete