Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 24 June 2014

Korang rasa macamana?

Salam Selasa.....
Rindunya dengan permata yang dah lama tak turun dari langit.
Jangan salah anggap yeh...... Ini tak de kena mengena merindu dengan orang yang berada di Teronoh tu hehe......

terupdateonline.com
Abah nak cakap sikit ni, toksahlah jumpa abang selalu, biarkanlah abang berdikari, takut nanti dia jadi manja pulak kalau mak ayah dia selalu tengok..... Lagi pun Angry Birdkan nak pereksa, takut mengganggu dia pulak kalau selalu travel jumpa abang.

OKje? @$^%^^*#?

Tak delah FIL cakap nama Angry Bird tu hehe.....yang tu mak tambah sendiri........

Korang rasa macamana?

Entahlah...... Jenuh jugaklah Mak Jilap ngan Pak Jilap mengenang zaman masa belajar dulu.
Rasanya rata rata, cuma 15 tahun ajekan anak anak ni hidup sebumbung dengan emak ayah, itu pun tak tentu lagi semesra dengan kengkawan. Selebihnya kita hidup bersama kawan kawan. Masa OKje kat U, rasanya dua kali aje sepanjang belajar tu mak abah datang. Pertama kali, masa register, yang terakhir masa kovokesyen. Ada betulnya jugak kata kata Potamayo tu.....susah nak dating kalau emak dengan abah datang selalu..... hehe

Memanglah tak sesuai OKje buat perbandingan dengan keadaan OKje dulu dulu. Of course le jauh panggang daripada api. Macamanalah mak abah Mak Jilap nak datang selalu dulu dulu. Mereka manalah ada kereta, yang ada cuma Honda lama...... itu pun motor. Entah sampai ke tidak kalau ke Skudai tu hehe......

Betullah kata orang tua tua, belajar dari pengalaman, bukan hanya melihat dan memerhati, mana yang baik jadikan pedoman, yang kurang dan buruk jadikan teladan.

Tak kisahlah Sudden Attack suka ke tidak kami melawatnya, tapi OKje setuju dengan pendapat Pak Jilap tu ( sapa lagi nak sokong laki kalau bukan bini sendiri kan....hehe ), selagi ada kemampuan, selagi ada kudrat, selagi ada hayat, tak salah kot melawat anak paling kurang pun sebulan sekali. Rugi rasanya kalau sengaja menjarakkan ikatan itu. Bila lagilah kita nak merapatkan ikatan kasih sayang tu kalau bukan waktu sekarang ni. Masa mereka tengah sorang sorang lagi. Ketika mereka sangat sangat memerlukan kita sebagai tempat bergantung.

Suatu masa nanti, percayalah, ketika mereka dah ada keluarga sendiri, masa dan keadaan itu sendiri yang akan menjarakkan kita dengan mereka.

Bukan untuk menidakkan pendapat orang tua, sememangnya mereka lebih banyak makan garam daripada kita......




48 comments:

  1. singgah pagi
    reading list anum problem la
    korang punya ok ke?
    ala susah nak blogwalking

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak biasa bw pakai reading List Anum.... depand pada komen kengkawan jer...

      Delete
  2. Salam Hainom..sura pon sependapat ngan Pak Jilap..selagi mampu dan ada kudrat tak salah rasanya..sura belum merasa lagi berjauhan ngan anak2..tapi dah dapat merasakan perasaan dan keadaan itu..bila slalu singgah sini baca n3 hainom..hehe..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay....... nasib ada yg menyokong Sura hehe ....

      Delete
  3. bila kita dah lepas diaorg tu pun kira dah proses berdikari pada diaorg...noe pun mesti sebulan sekali tengok si abang tu...kesian plak kalau tak tengok dia...mak pak org lain ada dtg...mak pak dia je plak yg x dtg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Noe....berdikari bukan semestinya lepas gitu tak dijenguk langsung ye dak.... Kita pun nak jugak jenguk dia sekali sekala kan...

      Delete
  4. Alah OKje... memanglah tak boleh banding zaman kita dengan anak-anak kita. Jauh perbezaannya macam langit dan bumi gitu. Setakat datang sebulan sekali apa salahnya tapi kalau datang tiap hujung minggu (hiks) yang itu tak tahulah den nak kata apa. Lagipun SA tu lelakikan, mestilah nak cepat bebas dari 'genggaman' makpaknya. Hehehe...

    Saya ni OKje, anak belum ke mana tapi dah berfikir macamanalah nanti bila tiba masanya. Kalau ikutkan hati memanglah nak berumahtangga kat depan pintu tempat mereka belajar tapi memanglah impossible gitu. Nak tak nak kena lepaskan juga, kalau tidak manalah anak-anak nak belajar berdikari.

    Alah, betul kata pak mentua tu tapi kita datang melawat sekali sekala. Kalau sekali datang, ambil seguni bawa balik baju tolong basuh, tolong ironkan, tolong stock up makanan utk anak-anak memanglah tak dapat budak tu nak berdikari. Setakat datang, bawa makanan kegemaran tengok anak sekali sekala, takda masalah kot... Kalau tak datang pun, anak rindu gak kat makpak. Cuma tak mo beritahu jek, malu sebab dah besar.

    Hihihi...pengalaman tu...cerita dari pengalaman lalu jadi anak manja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja nak perli lew tu hehe..... datang tiap minggu dulu tu sebab nak settle banyak bendalah weyh hehe..... La ni mana ada tiap minggu....see dah 2 minggu tak ke Tronoh tau....tup tup kena sound pulak hehe....
      Idak le teman rajin sampai gitu sekali haih.....walau katanya sayang anak pun hehe....
      Makan makan, jumpa lebih kurang, pesan pesan penaja, nangis sikit sikit jadilah....

      Delete
  5. As salam OKje..lamanya x dtg singgah sini.
    Yalah OKje rasanya tak salah kalau selalu kita menjenguk ank. Bukan kata nak manjakan ank tapi tulah masa yg ada kita dpt bermesra kan. Biar kemesraan tu berpanjangan sampai bila2. Ada jerk yg anak2 tggl kat asrama tapi kemesraan tu kurang bila kita sebagai ibu bapa tak meluangkan masa dengan mereka. Kan... uhuhuhu..teruknya penggunaan bahasa melayu saya nie. hrap2 OKje paham la apa yg sy nak smpaikan...hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah RH ...mmg lama awak tak menjengah sini...
      Kira sokong pendapat Pak Jilaplah ni....hehe...sayang RH ....
      Apa yg teruknya Okjer OKje rasa

      Delete
  6. kalau ada ksempatn dan ada pulus tak salah jenguk2 anak hainom....anak2 akak seawal 13thn dh duk asrama...kejap je rasanya mereka membesar...tapi duk asrama akak setiap minggu melawat ......dah kat u ni mereka dah berdikari...lagipun setiap hari boleh berhubung dgn kecanggihan teknologi skg ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelahkan SI kalau dah jauh tu mmg susah jugaklah nak melawatkan .... tapi kalau setakat Tronoh tu rasanya masih mampu pergi lagi kot...

      Delete
  7. dana pun rindu ngn permata tuh kak...

    dulu2 pun masa dana belajar jarang mak abah tgk, mak cume antar masa mule2 daftar msk n masa konvo sbb family jauh n mak abah bkn org senang, tp kalu kite berkemampuan n ada kelapangan apa slhnyer kan... mcm adik yg belajar kt nilai, dana suh rajin2 dtg umah kami kt kl kalu ujung minggu cuti panjang balik la kampung...

    ReplyDelete
  8. permata dari langit tuu hujan kot nooo...

    ReplyDelete
  9. Anak dara kakak 13 tahun dah berpisah duduk jauh-jauh tapi kami mama/papa yg tak tahan tiap 2-3 minggu mesti jenguk. Tapi kalau dah jauh sangat tak tahulah macam mana belum ada perancangan lagi buat masa terdekat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best jugak tu kanda dapat pergi Terengganu...hehe

      Delete
  10. Kita serupa, selagi ada kudrat, selagi punyai bajet, insya allah.. itulah harta tak terhingga anugerah yg maha esa, so.. wajarlah kita menjaganya sebaik mungkin...

    Bila ujung mgu jer, kita beli keperluan anak ntuk d hntar k asrama n beli juga ntuk anak buah, tiba2 terdetik di hati, anak.bujang yg satu lg tu cmner, ada lg k stok mknnnya dlm kabinet w/pn kedai byk kt sana? itulah naluri seorg ibu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Krg nipn dah terfikir waktu bersahur, awal2 lg cm xder mood, mklm le udah x meriah cm dulu2, anak dah tinggal separuh.. lama2 tinggal kami berdua @ mgkn juga bakal.keseorangan

      Delete
  11. Okje...
    Sy sebagai anak...masa belajar dlu...pun mmg mengharap juga...klau la dpt family dtg selalu...alangkah bgusnya...tp sy paham...time tu...arwah ayah perlu juga berbelanja utk adik2 yg lain...
    jdi skrng ni...bila ada klpangan...okje pgi je tgk anak tu...msti dia suka tu...:)

    ReplyDelete
  12. bagus kalau budak2 sekarang berdikari...

    ReplyDelete
  13. Kita stay hostel dari form one..mak & abah tak datang pun melawat..dia suruh berdikari..he..he

    ReplyDelete
  14. kalo mampu dan ade kelapangan x salah kot pergi melawat.. yang di lawat pon anak kita jugak.. hehehe..

    zaman zura duk U dulu.. zura yang balik rumah tiap2 hujung minggu.. maklumlah.. U zura tu kiranye dekat jugak ngan rumah.. hehehe. semua baju2 kotor zura kumpul dan balik basuh kat rumah.. hahahaha

    ReplyDelete
  15. Setuju bak kta hanum..knor jrg melawat anak2 ni..tapi doa setiap hari..
    klu hntr tk adalh bertunggu tangga, beres semua, jln jer...

    ReplyDelete
  16. part paling sedih bila tim epuasa...bayangkn kalau dok d rumah betapa mewahnya makan minum walaupun lauk cum aikn goreng telur dadar & syur tumis tp nikmat mkn dgn family tu lg besar dr mkn mewah tp diorg tak de.

    *mengnangkn mood nk puasa mggu depan terus teringt. ikan jaket je menu bukak puasa dulu masa dok asrama ~

    ReplyDelete
  17. masa dulu2 dengan masa sekarang2 lain kan Cik Bedah..betul kata cik bedah tu.. selagi ada kemampuan selagi ada kudrat apa salahnya kita dtg melawat.. at least itu satu semangat buat SA bila family Zir datang melawat anak bujang nan sorang diperantauan orang.. cewahhh..
    psstt sebenarnya mama zir yang over2 rindu kannnn?? hehehe
    apa2 pun semoga abang belajar sampai pandai yer bang.. ingat pesan ibu & ayah tu.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serious weyh....tak delah rindu pun cuma saja nak jenjalan sambil tengok anak hehe.... boleh gitu?

      Delete
  18. ikut mana hainom lebih selesa dan mampu sbb ni anak hainom . Apa yg hainom rasa dan lalui , org luar mmg x dpt nak rasa 100 percent ... mudah2an sudden attack menjadi anak yg soleh yg menghargai dan menjaga keluarganya sehingga akhirnya . bln posa maunya hainom pos laju juadah sahur ni ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha....Vee ...... idaklah sampai juadah sahur pun nak pos...sebab sahur biasanya simple simple jer, goreng telur hehe....

      Delete
  19. Bunda dah merasa dah lalui semua saat2 getir berpisah dengan anak2...

    Kadang kala pujuk hati sendiri yang mmg rindu...demi untuk anak itu belajar berdikari....

    ReplyDelete
  20. macam adik kite kat arau la
    kite pun selalu jugak rindu die. hihi
    tp kalau ade asik nak gaduh je
    tp ni bila xde boring sgt
    sobsob

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zana...sama je ngan anak anak Okje ni....jumpa gaduh...jauh rindu hehe...

      Delete
  21. Dalam dilema juga kan? Tapi itu pendapat FIL… Kalau papa Zir pun setuju nak jenguk sekali sebulan, kita ikut kan aje…
    Saya dulu pun family tak pernah jenguk masa belajar kat U… dalam hati, rasa jeles juga dekat kawan2 yg family selalu datang jenguk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.... teringin jugak nak dijenguk rupanya Pn Baini ni hehe....
      Betul Bijen....pendapat hanya pendapat tak semestinya kita ikutkan...hehe....nampak sangat menantu hantu ni hehe

      Delete
  22. betul tu OKje. jangamlah menjrakkan diri kita dgn anak2 semasa mereka masih memerlukan kita. sampai masa 'jarak' itu datang dengan sendirinya..

    ReplyDelete
  23. setiap kali kata tak nak balik...akhirnya balik juga..
    sudahnya bila outing...si abdul overnight pula..
    orang kata saya manjakan anak..tapi kita ni mak pak dia..
    kita tahu camna kan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Nim....lagilah si Abdul yang tak berapa nak sepenuh hati duk asrama tu.... Mmg kena layan ajelah kot kan...

      Delete
  24. salam hainom ..
    suwi jugak orak mampir keney yor ..
    bocah lanang ojoh di delok2 banget ..
    nak aku dhadhi bapak ea .. lungo balik kon melaku dewey ..
    ben blajar orip dewey ..
    bocah lanag orak kenek dimanjah kay banget ..
    engko dhadhi orak lasak ..
    kabehan engko asyik ngarepkay wong tuo ..
    sesekali lepaskay dewey waeh ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yolah...wong bizi mmg koyo kuwi dak cokop moso ney....
      Riko ki kok kebangetan mbanget yor ..... di kon melaku seko Teronoh.....babak bunyak sekel ley... melaslah weyh..... abot nggowo weteng suwi kok dibuli temen hehe.....
      Lasak dak semesti ney di ben key koyo kuwi kang..... enek coro ney.....
      Sayang tapi tegas gitu.....
      Arek opo sesok angger kito wes tuwek diben key koyo kuwi kang....

      Delete
  25. zaman dulu lain. skrg ada kemudahan. apa salahnya kan jika berkesempatan utk ke sana.
    sokong pendapat okje tu.sementara masih belajar dan solo ni baik la menziarah..

    yang penting okje dpt jalan jalan cuci mata. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul Cik Sue boleh jugak cuci mata...hehe....kang esok dah tak solo nak berziarah selalu pun segan ek Cik Sue...

      Delete
  26. Selagi namanya anak tak kira kecik atau besar .. seeloknya tak baik menjarakkan diri...setuju dgn pak jilap, selagi ada kudrat dan kemampuan, mmg tak salah melawat anak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama le kita Mia.......biar masa dan keadaan nanti yg menjarakkan kan...

      Delete
  27. Itu akan buat anak2 tahu yang kita sayang dan ambil berat pada diaorang..sekurang2 nya dia takut nak buat benda tak elok sebab tiba2 je mak ayah datang..kan?/heheh

    ReplyDelete
  28. betul sangat.semua orang cakap anak masa kecil je dengan kita.alah..sedihnya bila berpisah dengan anak kan!in shaa allah anak akak tak kan lupakan ibu bapanya bila dah berkeluarga nanti..

    ReplyDelete
  29. btl tu okje...pc pun setuju dgn pndpt okje...pergilah jenguk SA tu sekerap yg kite blh...mak dgn anak mmg xleh pisah...kang lame tak jupe rindu plak bertandang...kite yg kat umah ni plak tak keruan jadinye...di samping tu dpt mengerat hub kite dgn anak2...takdelah diorg rase terasing bila berjauhan dfn kite kan:)

    ReplyDelete
  30. Klw sy pun mmg akn sll turun tgk anak yg berjuhan tu. Mana boleh lama x jumpa

    ReplyDelete
  31. elok juga sll turun tengok anak..kurang2 dia taklah berasabebas sangat dokjauh2nganfamiky..buat surprise visit ker tuk spot check...hehhehhe

    ReplyDelete