Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 16 June 2014

Siapa yang tambah TEMBUN?

Salam Isnin....

Selamat bersekolah kembali buat cikgu cikgi sahabat alamaya mak......
Moga semangat mendidik anak bangsa tu terus membara dalam jiwa kalian. Hidup cikguuuu!!! Eh?....Tetiba hehe....

Pagi ni haruslah bangun awal dari biasakan...... Nak buat bekfes, dah anak sekolah katanya. Goreng kentang je pun hehe ...... Jarang sangat buat bekfes berat berat kalau hari sekolah ni. Entah bilalah nak rajin macam Lieya Latiff agaknya...... bangun pagi pagi, masak macam macam! Rasanya selagi tak dijatuhkan hukuman sebat memang sampai ke sudahlah Mak Jilap maintain goreng kentang hehe.......


Sebenarnya, bukan OKje malas masak, boleh aje kalau goreng mee ke, buat nasi lemak ke, tapi sapa yang nak makan pepagi subuh sapi'e tu? ( ececeh..... )

Mak Jilap sebenarnya tak suka membazir, anak anak Mak Jilap dah tentu usik sikit je pagi pagi tu, kang orang ni jugaklah yang kena habiskan. Siapa yang tambah tembun? Mak jugak yang tembunnya.................. ( korang sukalah kan......). Tu yang malas tu sebenarnya.....   ( Yelah sangat ........ macam rajinlah sangat Mak Jilap nak ngobor ! hehe....)

Tau ke ngobor tu apa? Nak tau tanya Kang Aby  tak pun tanya  Kak Tab, mereka ni bukan pakar lagi dalam bahasa jawa tapi dah standard Professor Madya dah mereka ni hehe.... 

Dahlah weyh.... melayan korang ni, mak punya kain baju pun tak berjemur kang!


63 comments:

  1. Haha..macam tahu je kita malas nak pergi masuk kem.. nak sambung lepak kat rumah dan main di taman dengan Naim je perasannya...

    Betul, mmg kagum lieya masak macam-macam setiap pagi. Mujur juga saya sama macam OKje, dah tiada siapa nak makan pagi kul 7.30 tu, jimat tenaga, tak payah masak lagi utk anak atau bapaknya..
    Tembam ke maksudnya? haha...tak kisahla, tetap comel OKje ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau dahhhhh...dulu masa kerja okje pun lebih kurang jer...lagi lagi kalau cuti panjang bulan semakin semangat hehe....
      Eleh.....dia pun rajin gak masak tu...siap boleh bawak bekal lagi Papa N tu kannn....sajalah tuuu

      Delete
    2. ai, tak ada entry pulak hari ni? mana pergi ni? Takkan tak de mood di hari Selasa pulak? hihi

      dulu je masak sarapan untuk Papa N, sekarang tidak lagi.. hihi..katanya tak nak susahkan isteri

      Delete
    3. Semalam ....kemalasan melandalah AN.... entah sawan apa yg menyerang hehe

      Delete
  2. hahaha .. pepagi dah membebel .. gelak saya baca ...

    ReplyDelete
  3. akak masak nnt hantar kat cik nor..hihik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni pun mcm terpaksa je masak ni cik Nor hehe

      Delete
  4. Tembun xper geng, janji.maintain muda jelita gitu..

    Tq geng bg idea ntuk.kita teruskn kerjaya sbg blogger smbilan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....
      Tulah tu......tak molah geng meroyan pencen awal pulak....nanti kita tak de geng weyh...

      Delete
  5. sama lah kitaaaa.
    kat rumah zura, bekfes standard roti sapu kaya + milo.
    hehehehe.. itu pon dh rasa hebat sangat dh tuh sempat sediakan bekfes. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zura..roti gardenia k baru uli awal pagi??

      Delete
    2. Senang ...roti gardenia....tinggal ngap jer dah siap uli hehe

      Delete
  6. apasalahnya tembun..boleh sama2 tembun..yang penting maintain gojes..hehe..:)
    pepagi sura jarang buat bekfes..anak2 tak makan sangat..kalau buat air pon tak pernah abis...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....Sura maintained .....tak pelah jugak hehe..
      Yelahkannnn...membazir tu yg kita tak mau sebenarnya....

      Delete
  7. hahaha..alah kak tembun2 pun tetap pak jilap sayang..hehe.. tembun2 pun maintain ayu & muda...
    Nak tau juga maksud ngobor tu... yg atie tau..Kabare?? kabare waras.... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atie....Pak Jilap terpaksa aje sayang kot dah adaya tuuuu hehe....
      Hehe..... Kabare waras tu dah sinonim sangat dengan org Melayu yang nak belajar bercakap Jawa tu Atie ...

      Delete
  8. hari tu kita tngok tv.. wah kurusnya retis ni.. kalau kita kurus macam ni mesti cantik kan? pas tu laki kita ckp, tak pe dah skrg ni..x pyh kurus dah..
    maka kita pun g masak, sb ingt hr tu nak diet..skrg dah x jadi.. x jadi nk kurus..
    kalau okejer nak kurus biar kita mkan.. pun boleh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heiiii PB..... memang le somi awak tu tak kasi kurus lagi dah....sebab body awak dah perfect sangat dah...... cantik!! Ngengada lew tukan nak berdiet konon....

      Delete
  9. Kiranya akak ni lebih rajin lah dari mama zir hari ni.. bangun pepagi buat nasi goreng.. Nabil siap tapau bawa gi sekolah..

    Tak pe tembam Hainom.. nanti baju tu boleh sedekah.. ehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.....baju nak sedekah pun segan CH...semuanya baju lama lama.....Nak beli baju ...susah nak cari saiz hehe

      Delete
  10. hahaha....saya pun xrajin wat bekpes

    ReplyDelete
  11. kakak ni lagi lah rajin sngt ,beli roti 70sen tu buat kan susu ....ank akak ni sorang je sek dri rumh ...kalau buat sarapan pun sendiri yg makin tembun mcm kata hainom .....

    ReplyDelete
  12. SB tak kesah pong lau OKje tembun ke..(situasi kat dapur pepagi ni lebih kurang sama saja)..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah tu SB...dia rajin masak, tak pelah......

      Delete
  13. tembun tu apa ek... tetiba berfikiran biru lak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringat masa kerja dulu TK....fasilitator tu nama dia En Tembun Ghani.....best, lawak orangnya...

      Delete
  14. alhamdulillah
    kentang pun sedap..
    knor ni biskut kering jer..

    ReplyDelete
  15. Samalah kita Okje. Bukan tak mahu jadi cam Lieya, tapi dah anak-anak tak ingin nak bangun pagi sarapan heavy gini. Takkan nak masak syok sendiri je kan.... Bento Lieya buat tu, bukan anak-anak dia je terliur, mak-mak budak yang menengoknya pun terliur sama. Kalaulah dapat bento cam tu buat pergi kerja, nikmatnya dunia. Tapi masalahnya kalau mak budak namanya, siapa yang nak tolong buatkan ek? Bukan apa OKje, kalau dah selalu buat breakfast simple yang mudah dan sama hari-hari, makin perfectlah menu breakfastnyakan... takdalah goreng kentang pun nanti rentung jek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitakan MD...kalaupun anak anak nak makan heavy gitu...tak hingin nak bangun pepagi masak...... jemulah weyh...asyik memasak tak henti...ingat restoren ke apa haha......
      Mereka mmg kena hukum ajelah dengan omak eh... pepagi jangan ngengada nak cari sarapan berat kecuali tekak mak teringin...keh..keh...keh...
      Tulah namanya ibu MD....kolah masak, kolah makan , kolah basuh pinggan...pendik kata serba serbilah.....
      Yezza darling..... apa pepatah tu kata...... dot...dot..dot...make perfect!....lupa word pertama pulak dah hehe...

      Delete
    2. Hahaha ... kiranya kita ni memang supermak, all rounders, serba bolehlah kan... kita masak, kita makan, kita basuh pinggan. Kita pakai baju, kita basuh baju, kita jemur, kita juga lipat baju tu... Hehehe....

      Practice makes perfect, SAYANG!

      Nak tumpah air teh tarik atas meja bila dengar perkataan darling dari OKje tau * ada bintang tetiba keluar kat depan spek mata*

      Delete
  16. okje angkat kain dijemuran. hihi

    ReplyDelete
  17. Ala, tembun pun takpe.. asalkan awek muda giteww…..
    Rajin la juga tu masak kentang pun…. saya ni panaskan lauk yg ada jer sebelah pagi… pastu paksa anak2 telan nasi… hihihi, rasa kejam pun ada, tapi utk kebaikan mereka jugak.. dah la bekal sekolah bawa sandwich jer… takut mereka lapar kat sekolah…. Nak suruh bawa nasi dia tak nak, malu dgn kawan2 katanya….

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe... emak, gitulah.... takut anak dia lapar....mereka sampai ptg ke Bijen sekolahnya? Kesian jugakkan mmg kena makan beratlah bekfes kalau cenggitu tu...

      Delete
  18. tiba2 terasa namaki diseru...hihi...
    oklah tu walau goreng kentang..
    saya ni, kalau nak ikutkan boleh kira dengan jari berapa kali buat sarapan dalam setahun...
    spesis tak breakfast kat rumah, nak buat macamana..
    kedai je memanjang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anim ....kita kalau boleh pun nak je makan kedai memanjang tapi malu pulak dengan Pak Jilap hehe....

      Delete
  19. budak2 mmg x rajin nak breakfast sblm pi sekolah . my kakak selalu bawakan bekal jer kat anak buah . sebelum loceng bunyi tu , mrk mkn lah ...

    ReplyDelete
  20. my favorite breakfast tu okje...tapi suda risau jugak kalau ambil selalu..he..he..Tak nak tembumm...he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak dah cantik Raudzah.....belasah jer le makan apa pun, kalau OKje jadi awaklah...

      Delete
  21. salam hainom ..
    adake ngomong psl ngebor ..
    riko reti dak opo kuwi ngebor ..
    seng nyong reti ..
    ngebor kuwi kerjonay wong lanang..
    hu..hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuwilah wong lanang....kopeng ngey sukak dilipet hehe....uduk ngeborlah....ngobor!!
      Lungo noreh isuk isuk sih peteng dino ney.... Seng dewek reti kuwilah maksud tey....
      Ngebor kuwi opo.....dak pernah kerungu

      Delete
  22. Best dgr okje membebel.tembun pun takpe...awet muda gitu.kentang sodap apa! Apa maksud ngobor tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ngobor tu bangun pagi pagi subuh sapi'e TJ dan Atie.......hehe

      Delete
  23. Sama le okje...
    Buat yg berat2...bebudak ni bknnya nk mkn...nak bwk skolah mmg x la kan...bekal bebudk ni pun roti dgn naget ke kentang ke yg naknya...bg nasi goreng..mmg x bemkn le jwbnya....!

    ReplyDelete
  24. tak jemu lak anak2 akak yek.... kalu adik2 dana nih msti dh komplen kalu hari2 bfast yg sama heheh...

    tp kalu sesekali lyn jgk french fries tuh... pastu cicah lak ngn cheese sos
    ngobor tu opcos lah paham... i org jawa tau kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak delah selalu Dana.... tukar tukar....banyaknya roti selet kaya je hehe...senang dah tersediakan

      Delete
  25. as salam, mamper isuk ke....deengi orak bukak laptop langsung..ngadep kerjo-kerjo neng ngomah sedino sewenge...basuh baju karo ngelipet baju turu ne pukul 1 isuk...maklumla seko balik kg ninggale omah rong dino sewengi...terus ngeter ne anak lanang balik asrama....sorry la Nom, aku koyo rak faham pula apo kue ngobor....kadang-kadang wong jowo pun orak kabeh podo nak ngomong kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kok mabul yok kue dino kiyei hehe....
      Biosolah La...wes enek anak pinak kiyei...macem macem hal ney....orak opolah wes tanggung jawab kitokan....
      Ohhh kuey orak tau yor ngobor kuwi...... nang kampung ku ngobor kuwi koyo tangi isuk isuk.... mak ey nyong noreh mbiyen...ngobor lungo ney...isuk isuk mbanget!
      Kuey nyelok ey opo yo?

      Delete
  26. kehkehkeh...alah kak...lieya pun ikut masak simple2 jek...tapi pakej kene masak dari pagi ke lunch ....almaklum la anak2 lieya sekolah pagi bawak ke sekolah kafa petangnye tak balik umah...sian plak nak berbeli jek mknn kat kantin tu....masak ikut selera baru byk sikit makannye....jimat pun jimat...bersih pun terjamin heheehehehehe

    kak, same laaa kak oiiii...tak abis manjang masuk mulut dbkl omaknye nie...tu pasal masak sikit2 jeeeeee...biar cukup2 jgn lebih2....baru nak diet kekdahnye hahaahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak diet ke apanya kalau badan dah slim melim gitu.....tak yah le weyh....come dah Lieya ni....
      Awak ni mmg spesis rajinlah Lieya oiii....susah nak dapat spesis mcm ni kat dunia ni hehe...

      Delete
  27. Sib baik anak still kat nursery... mintak-mintak dah 'retire awal' bila anak masuk darjah satu hehe...boleh la masak kaw-kaw pagi-pagi and turut jadi tembun hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ellyyyyyy lama tak dengar cite...apa kes? hehe.....
      Best weyh retire Elly oiiii....tak pening kepala otak kita ni

      Delete
  28. jadi mcm cik jah ni lagi tak berguna.. malam sebelum dah keluarkan apa yg patut dari fridge esok pagi2 terus tak terbangun nak masak bfast.. hujung2 anak2 & laki mak makan roti cicah kupi je.. muahahahhaa kena buat sesuatu ni...
    tp tu lah tak ada idea apa nak dimasak kalau pagi2 nak buat bfast selain goreng kentang mcm cik bedah.. hahahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..... tak pe semangat kentut Cik Jah tu dah ada....kita tunggu setahun dua ni kotnya semangat kentut jadi semangat lain pulak......keh..keh....sure mcm gerai Cik Senah jadinya....macam macam ada!

      Delete
  29. betul la..kalau makan malam ke,makan tengahri ke lain la.kan?/waktu pagi semua orang kejar masa..makan tapau je..hehe

    ReplyDelete
  30. lagi simple lagi baguss.. tembum pun tembummm la..janji awet mudaaa.. haa

    ReplyDelete
  31. kentang pun ok apa. yg penting breakfast :)

    p/s~ayah didiey org kelate. sbb tu tahu sikit2 pasal GULA tu.hihi

    ReplyDelete
  32. tembun2 pun ada orang sayang ...tambah tembun tambah lagi sayangnya tu... :)

    ReplyDelete
  33. Tembam tembun pun janji abang sayang ok la tu. Kat rumah ni pun kdg2 masak tp x de orang makan. Penat je masak.

    ReplyDelete
  34. Hehehe... saya pulak kena masak pg... utk bekal adam faris... kalau saya xmasak... dia membebel sampai kesudah! Tensen ai!

    ReplyDelete
  35. Betul tu Okje....kita beria2 masak pepagi, tak sapa yang nak makan, last2 kita juga yang tolong abiskan.....hehe

    ReplyDelete
  36. okje.. alahai sedey la teman nengok aip pili tu..huhu.tempat saya jadual dh keluar.cuma bersiap sedia aje la.air mmg dh standby dlm tong. kain baju mmg x berani bair byk hri.hahaha.kang x pasal2 xda air nayaaaa cheq .. kikiki

    ReplyDelete