Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 20 June 2014

Story Telling hehe....

Salam Jumaat penuh barakah buat sahabat yang dikasihi.....

Seronoklah kannnn...... hari ni dah hari Jumaat, esok dah boleh mengukur jalan, esok macam last kopek shopping sebelum Ramadhanlah yek. Sempat lagi weyh kalau ada yang nak pergi Semua House cari jubah Raya esok pagi. Usah ditanya Mama Zir bila nak shopping raya...... Bukan mood je yang belum mali!! Duit pun tak mali mali.... hehe...

Esok jadual Mama Zir penuh. Selain ada Hari Terbuka sekolah TLBD. Esoknya ada Kerja Kawen anak office mate Papa Zir.

Malam ni katanya Najwa Latiff , One Nation Emcee dan Baby Shima datang Sekolah Taman Rakan. Dahsyat sekolah sekarang ni yeh panggil retis. Dulu zaman OKje kecik, kalau sekolah ada karnival macam ni, cuma dapat tengok wayang dekat padang sekolah jerlah. Itu pun dah best sangat dah. Ingat sampai sekarang cerita 'Prebet Lapok'. Masa tu AR Badul setaraf Aaron Aziz tau hehe....


Balik aje hantar budak sekolah, terus hantar budak yang sorang ni mandi pulak..... Lama dah ko tak mandi ye budak hehe...... Isi minyak sekali untuk minggu depan punya perjalanan. Habis RM60 henggit jer sepagi.... huh....


Itu pun nasib bini Pak Jilap ni pasrah untuk bekfes talam je ...... Kalau singgah gerai depan tu ha mahu bungkus Nasi Lemak Ayam dengan Kerang haha.....

`

46 comments:

  1. bekpes talam dpn lappy tu! mesti sambil menaip sambil ngap...haha;p

    ***lame betul tak singgahsini...deco rumah pun dah lain yer...keep it up ye laling!miss u!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss u too laling....
      Kalau dah letak sebelah lappy talam tu for sure le menaop sambil ngap laling oiii...hehe

      Delete
  2. Nanti sudah maliii itu luit.baru mak jilap shopping lah pepuas...kikiki...
    Mak enon ne..nampak nya kene potong baju raya sndiri lah ne..memandangkan lemak sudah maliiiii..baju tarak ada size sudah...hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha ....apa ada kisah maaa.....tangan sudah kreatif manik boleh jahit.....kasi potong itu baju ikut lu punya sukalah....hehe

      Delete
  3. fuh besar bajet panggil retis tu kak hehehehe..takpe2 sekale sekali kan...dpt enjoy masing2 ..reward gak le tu pas penat bekerja heheheeheh...

    lieya ni jenis lembik kalo puase kak ...lagi2 nak panjang soping mall time puase...oh tidak2...tu pasal persiapan dah siap2 sebelum puase nieh.... lega sgt2.... tinggal nak cari kasut jek kot nanti....pastu mane tau nak tambah2 baju selai due tuk budak2 ni heheheeheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Lieya.....dah puasa mmg le lwtih...lapo atenya hehe.....tp okje ok jerr....jadi jer kalau shopping bulan pose pun...hehe....
      Kira lieya dah settlelah ni yek persiapan Raya...cuma tunggu takbir jer....hehe kalau tak sempat beli kasut pakai selipar jer le...

      Delete
  4. Betul tu Hainom.. akak panggil masa tu wayang pacak.. ialah pacak layar kat tengah padang.. pastu makbapak bentang tikar sambil makan kacang hehhehe.. dah kira meriahlah masa tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah CH....TV zaman tu tak semua rumah yg mampu.....cerita pun tak banyak kot....itulah salah satu hiburan agaknya. Seingat okje abah bonceng basikal tengok wayang pacak tu .Sedihnya masa tu..

      Delete
  5. Salam Jumaat Hainom..sarapan depan lappy..kelas gitu..hee..cukup ke tu.makan talam jer..kalau sura tak cukup ..dasar perut kembang..hihi..nanti duit suda mali..boleh shopping sakan..sura pun dah beli sikit2 untuk persiapan hari raya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikutkan rasa mmg tak cukup Sura....alah walaupun tak de makanan berat...mcm mcm yg dimakan tu......kang campur maruku suku telap....jajan jajan budak jadiknya sepinggan mee jugak hehe

      Delete
  6. Untung la sarap talam okje...sy mnum kopi cicah roti je..hehe..

    skolh skrng bajetnya bnyk sngt kut...itu yg mmpu pnggil retis!

    ReplyDelete
  7. haha..baik punya bekfes..depan lappy lagi...

    zaman saya kami tengok Azura kat padang sekolah. punyalah syok...jiwang-jiwang balik rumah, perasanle saya tu Azura dan berpakwe kan Jamal Abdillah..kelakar kalau ingat2 balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azura tu okje tgk kat panggung wayang Anim....akak bawak....Alahai terharu pulak bila mau jugak kakak bawak adik dia ni ....
      Yelah zaman tu Jamal Abdillah mmg tgh top yek...

      Delete
  8. Ok je. Meh la add kite kat fb. Puan cik ana ye. Amboii kemain lagi ns lemak kerang ye. Kite x bfast lagi pun. Nak sikit kuih talm tu.

    ReplyDelete
  9. kat Johor ni hari pun dh boleh nak ukur jalan Hainom....sek anak2 akak yg 2 orang tu hari terbuka Ahad....pening lah kena berebut2 di 3 tpt brlainan.
    kali akhir akak tngok wayang pacak tu cerita "darah satria" .....nostalgia sungguh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah kan SI Johor cuti Jumaat Sabtu...
      Dah ada 2 org sekolah ...gitulah SI...

      Darah Satria tu yg Aman Shah berlakon kan SI

      Delete
  10. teringat lak cikviva tak cuci..akekek..

    ReplyDelete
  11. 1 JE KE KUIH KAK ? KALO DEQ XKENYANG .. HAHAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg tak kenyang Deq....sat lagi ambik lagi tu...

      Delete
  12. Wah diet gitu.sedap kuih talam!
    Haha takleh tahan pasal a.r badul setaraf aaron aziz tu.

    ReplyDelete
  13. sekolah budak2 skrg mcm2 lah.. nak panggil artis lah.. nak buat jamuan mkn2 lah.. hujung2 mintak makbapak hulur duit jugak.. gggrrrr
    aikk cukup ke kuih talam tu?? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah....bis tu nak minntak mak bapak sapa pulak....hehe
      Celah gigi je weyh....Tu untuk sesi fotografi katanya...lepas tu setalam cik Bedah sorang yg bedal...haha

      Delete
  14. Beb, kita lak dah ngukur jalan daa hari ni (sib baik off byk lg..)

    kejap k ganu, kejap k jengka, uruskan si kembar tak seiras tp pastinya setiap minggu jalan jer gayanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe anak dah duk jauh gitulah beb....

      Delete
    2. Mula mula mmg selalulah kot melawat depa sebab banyak benda nak kena settle nanti dah lama idaklah kott...

      Delete
  15. mau nyong eleng bekfes mangan talam hahak
    seng bener ney kuih talam
    enak juga diknom
    nggawey dewek yo
    nyong males la soping royo
    sebab poso ney pun orak start meneh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yo...nggawey dewek...entok akeh sitik ..
      Kuwilah rong puoso males yok arek soping.....ngentenni puosolah....okeh wong ngey kenek rebutan hehe

      Delete
  16. salam jumaat, kueh talam sedap yg buat sendiri..

    ReplyDelete
  17. Betullah OKje...sekolah sekarang memang ohsem. Zaman kita-kita dulu mana ada panggil artiskan.... tengok ajelah rombongan sekolah budak sekarang. Ada yang sampai obersi gitu :) Kalau kita dulu dengar kata nak gi KL, nak gi Zoo Negara, menggelupur semacam nak ikut tau ! Boleh merajuk berjujuran air mata kalau tak dapat izin.

    Wah, padat aktiviti nampaknya ! Baru teringat kereta saya pun tak mandi dah seminggu. Memang rasanya esok patut-patutlah bawa gi shower boom boom sikit. Kasi memancar sinar kekilatan cat kereta tu ....

    Esok saya pun kena gi sekolah Abang ambil buku report. Examnya sebulan sebelum cuti hari tu baru esok dapat tengok keputusan. Risau jiwa raga Mommy nih nak dengar kata-kata cikgu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah beb...kalau zaman tu panggil artis pun...sapalah sangat yg dtg.....mungkin AR Badul....Maria Arshad, Hamid Gurkha, Jamali Shadat hehe...
      Betullah .....zaman tu kalau kata ada lawatan gi KL mmg dah jakun sangat ek..
      Sama je okje ambik report card TLBD gak hari sabtu ritu......tadah ajelah telinga ...mmg dia kurang belajo pun ..
      Nampaknya pekse akhir tahun ni kena pulun tahap dewa ni...

      Delete
    2. Lega dah report book dah ambil dan cikgu takda komplen banyak. Cuma pelik katanya si Abang ni timid kat sekolah, tak banyak cakap. Kat rumah bertukar 360 darjah perangainya :)

      Hahaha...kalau masa tu nak panggil artis, kenalah panggil Kak Pah ke, Ramlah Ram ke, Fauziah Latiff dengan baju kembang banyak lapis, barulah ada ummpphhhh gitu :)

      Sekarang kalau suruh budak-budak angkat tangan sapa nak gi zoo, tugu negara, rasanya takda kot yang angkat tangan....nak gi Aquaria, Petrosains jek sekarang nih....

      Delete
    3. Camnelah mak boleh lupa ngan Ramlah Ram ngan Fauziah Latif yek....hehe

      Delete
  18. wah...penuh aktiviti arini ya...hehehe

    ReplyDelete
  19. Ingatkan zaman Bunda yang lebih tua dari ni jer ada wayang pacak tu...

    Zaman kslian pun masih ada/merasa jgk wayang pacak tu ekk?....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merasa bunda.....bunda, dah zaman tu, itulah antara hiburan yg ada...

      Delete
  20. ingat budak2 sekolah je ada story telling.hehe

    ReplyDelete
  21. Kita pun nak gi shopping hari ni..he..he..Salam Sabtu Okje...

    ReplyDelete
  22. Motif gambar kuih talam dekat lappy...nak bagitau sekarang sedang berblog...hehehe
    Mood shopping raya dah lama mari tapi duit belum tiba2 lagi...kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang nak tunjuk tgh gigih bloggong tu...hehe...
      Tulah Mia sejak tak bekerja lsmvat betul mood bak mali hehe...

      Delete
  23. masa zaman sekolah ada gak konsert kat sek ren . klu tak silap konsert tentera darat . lepas 2 hari banjir sampai tahap pinggang . ustaz sek agama kata , itu bala ... ada gak sekali tu wayang kat layar putih mcm yg ok jer tgk tu la . filem indon , pendekar tgn hitam ... kita ni sezaman jer hainom ... heh heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...vee sezamamlah tu agaknya kalau zaman wayang pacak masih ada hehe....

      Delete
  24. Kalau dulu karnival setakat blh tgk cite dinosour je Okje dalam blik library yg digelappkan huu

    ReplyDelete
  25. penuh program kan...x ada masa nak rehat...ada je hal nya...noe punya budak sorang tu...dah lama x mandi...kesian dia...buruk beno dah upanya

    ReplyDelete
  26. kena mandi jugak itu budak kan.
    dh la musim panas skrg ni..
    sedapnya makan talam sambil menaip..

    ReplyDelete