Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 4 July 2014

Bagilah cadangan MENU weyh...

Salam 6 Ramadhan di hari Jumaat yang penuh barakah.....

Ginilah kehidupan seorang surirumah semenjak bulan pose ni, tiap tiap hari menunggu anak dan suami turun bersahur. Omak eh dah menyantap dulu hehe..... lambat bonar nak tunggu mereka turunnya. Belum tepat 5 suku jangan harap mereka nak turun. Kiranya rebut sunat sahur betul betul mereka ni hehe....



Nasi OKje masak memang ngam ngam untuk berbuka dan bersahur sekali. ( dasar 'P' mak dia ni hehe.....) Tapi pagi tadi tak cukup pulak, semalam, bukan main bertambah lagi TLBD, sebab ada Lemak Ketam faveret dia. So pagi tadi Mak Jilapahlah yang kena makan chapati .....  Bukan sekeping yeh, tapi 2 keping hehe.... Lapar pulak weyh pepagi ni, sejak bulan puasa. Macamana nak pakai baju saiz budak kecik Raya ni! huhu.....

Papa Zir bagi tahu malam tadi ayahanda dan bondanya nak datang rumah berbuka esok.......
Pergh.....  dan dan tu jugak kepala otak Mak Jilap ligat berfikir cari menu untuk esok. Nak cari menu yang cepat dimasak dan senang. Haih kome ni!!..... tak mungkinlah maggi hehe....

Bukan apa, macam tahun tahun sebelum ni, time nak berbuka je mesti mak jadi kelam kelibut tau!
Biasalah ..... bila ada tetamu apatah lagi time puasa cenggini, kenalah makan berhidang dan bersila reramai, ye dak..... manalah cukup meja 6 kerusi Mak Jilap tu hehe.... nanti tunggulah Papa Zir jadi jutawan, beli rumah banglo, beli meja makan 30 kerusi .... .

OKje dah dapat bayangkan ni macamana kelam kelibutnya mak esok, harus terbelit leher esok ni hehe..... nak masak lagi, nak menyaji lagi, ( macam ramai hehe....). Walaupun mak dah kawen 19 tahun, tetapi depan ibu mertua ku tetap mak nerbes ko..... Mereka kool aje sebenarnya, menantu jer yang over haha.....  

Bagilah cadangan menu weyh.....


54 comments:

  1. Mak ai, impian dia nak ada 30 kerusi makan? Bagus2, mesti kalau macam tu lauk2 best yg dihidangkan utk tetamu yg datang. Jangan ikan kering tau!😆

    Makan capati pun ok juga tu. Buat apa nk diet tu, dah comel Okje tu. Kalau kecil nati longgar sangat pula baju raya, macam baju pinjam nati. Hihi

    Oo tak jadi balik kg, sebaliknya PIL datang Cheras ya? Apa kata masak nasi yang Okje penah tunjuk dulu yang ada masak kari dulu tu sebelum masak nasi? Mudah rasanya dan sedappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....okay apa ikan kering makan ala ala kampung gitu...hehe
      PIL duduk Seri Kembangan aje AN bukan kat kg.... Yang duk kg tu my bondalah hehe
      Betul jugakkan nampak mengelibih pulak kang baju mak, habis dah kecik sangat hehe.. penangan diet bulan pose katanya...

      Delete
    2. Masak lemak ikan kering + nanas, ada sambal belacan + ulaman, sayur & ikan goreng, sedap gak tu, maklum asalnya dari kampung..

      Delete
    3. Jarang weyh masak ikan kering + nenas, tak pandai masaknya ...tp best jugakkan....entahlah apa yg jadi hari ni....

      Delete
  2. capati tu menggugat ank tekak pulak....uikssss sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  3. hahahaha.tetap nebes ye.mcm pestime jumpa mIL.hehehe.gud luck sis!

    ReplyDelete
  4. amboi 30 kerusi... satu kg boleh jemput tu.
    nerbes lagi kt mertua?...akak cadangkan buatlah mknan yg mereka suka ...

    ReplyDelete
  5. hehehe..
    cuba imagine masak megi nnti.
    knangan manis tu berbuka dengan megi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah kenangan manislah sangat Shark, kenangan terburuk mereka huhu ....bikin malu mak tau...

      Delete
  6. alamak..menu tu yang pening nak pikir..
    zee pon gitu la kak..ada tetamu nak datang mesti gelabah..kadang tido pon tak lena..hahahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Zee.....nak kena masak tu yg gelabah sikit!

      Delete
  7. OK..dapat mak enon bayangkan bile mak kelam kelibut dan terbelit leher...hahahahha
    Buat roti jala je lah mak makan dengan kari ayam...phewwwwwwww.tu je lah cik rase ringkas dan mengenyangkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roti jala mcm leceh je nak menjala cik....maile tolong mak hehe

      Delete
  8. masak makanan kegemaran Mak mertua lah!
    kalo mak mertua zura dia suka makan ikan singgang.
    senang jugak menu tu OKjer.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan zura...makanan sihat tu...tak de minyak walau setitik pun!

      Delete
  9. bln puasa ni la jenuh pk menu.suami suka kari/gulai camtu tp sy plak suka jenis sup/goreng kering2.stress pk nk msk...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena masak dua Zai....barulah adil!hehe

      Delete
  10. Ini kanda nak ingatkan siang-siang jgn lupa on rice-cooker. Tengok dua-tiga kali..
    Itu aje kanda nak pesan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi jgn le terlalu asik dok buka tutup buka tutup rice cooker, kang jelatah nasi tu... alorrrr cam menantu baru gayanya, rilek le geng..

      Delete
    2. Hehe.....tq kanda....kang ada jugak yg makan lauk saja ni hehe ....
      Tidaklah menggelabah mana pun geng jmoa mereka cuma pening nak masak apa mereka suka jer tu....nak memenuhi selera org....

      Delete
  11. Mak ni dah 9belastahun pun nerbes lagi.... lainlah kalau bawah seploh tahun gitu... Alah mak ni... masa ni lah nak tunjuk terrer yang jarang-jarang ditunjukkan tu. Apakata mak beli jelah rencah kari ayam maggi kat Aeon tu pastu mak masak kari. Pastu mak uplah dengan telur goreng + red beans, plus lauk orang jawa tu apa okje yang ada tempe+kentang+suun tu, goreng sayur simple-simple jek. Air tangan menantu, masak apa pun mak mentua kata sedap. Jangan lupa letak kicap apa tu dalam iklan yang laki, pak mentua, mak mentua, anak-anak pun suka tu....

    Kalau nak mudah lagi, apa kata mak masak je Chicken Mandy ke, beriani kambing ke....tentu terangkat kerusi 6 mak tu tau :)

    Dah, tak yah berangan nak diet konon. Nanti kalau kurus kering, nampak 2ploh tahun lagi tua dari umur sebenar. Mak makanlah apa mak nak....siang kan kita puasa....boleh kurus jugak tu mak ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ar....nak masak simple simple jer.......tak naklah mak masak leceh leceh jemu weyh duk dapur lelama...

      Red bean + telur tu sure anak kita tak makan....diaorg ni pelik sikit mulalah tak mo try...
      Ohhhh Chicken Mandy Al Rawsha yeh.....kalau Al Okje punya harus jadi Chicken Mandi hehe tu bukan kerusi jer yg terangkat dgn mereka mereka sekali melambung haha....
      Kan...kan....baik maintained badan gini ajelah .... biar jiran sebelah ajrlah yg selim melim sensorang...

      Delete
    2. Aik, orang pakai nikab bagai pun dia tahu selim ke tidak, cantik ke tidak. Da-sat nih :)

      Duk dapur lama-lama tak best ek OKje? Maybe sebab kita jarang berada di dapur sekarang, tu yang feel dia lain. Kalau kita rasa macam tak nak keluar dapur kalau dah masuk :)

      Samalah anak-anak kita juga. Kalau kita masak lain sikit, mahu tak dijamahnya. Terjadi lagi kisah batu belah batu bertangkup. Lebih baik tak payah try :)

      Delete
  12. banyakny sampai 30 kerusi..bukak khemah la gitu..
    depan mak mertua memang nerbes ek bab masak memasak nih..huihui..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....dah mcm khemah ye Mar....

      Delete
  13. mak mertua kita meniggal tak sempat kenal.. so tak pernh rasa nerbes..hi.
    selamat berfikir nak masak apa ..
    resepi memikat mak mertua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah PB..... tgh duk mikio lew ni selagi mereka tak sampai....

      Delete
  14. makan nasi sekepal je OKje..baru leh pakai baju budak kecik...
    dapat bayangkan kelam kelibut tu...masak nasi goreng je Okje...eheheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh aje Noe makan nasi sekepal tp lauk kena 4 kepal hehe...baru erkk Noe...
      Macam biasa jer Noe kelam kelibut gitu...

      Delete
  15. Apa kata, bakar ayam special menggunakan pemanggang ajaib, ahakkkkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah geng rasa mcm nak masak sayap panggang....hehe

      Delete
  16. samalah kita.hari ni mak pak mertua dtg berbuka kt rumah juga..tp en suami kata sok tak payah msk..kita pegi bazar beli nasi daging..lega!haha..

    selamat memasak ye ok je.pastikan sedap.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. PK
      Bagilah resepi nasi daging, mana tau okje boleh masak sok ntuk santapan mertua, mesti mantop beb..

      Fuh pnya komen hari, byk sguh pd 1 entri, mklm le keja dah siap...

      Delete
    2. Mmg senang sangat tu PK ....beli lagi senang....tp malu le okje ...dah lah tak kerja makan semua beli, huhu...

      Daging .....pak mertua tu kurang makan geng.....jantung katanya! Tulah geng...pelik mak tp mak suka hehe...

      Delete
  17. ilex ilex cool.. nak lagi mudah & senang.. pergi ke kedai mamak depan rumah tu beli kari kepala ikan, sayur goreng kubis/ bendi, chapati, roti canai, naan cheese, teh tarik, complete dari makanan sampai minum ada.. ok tak?? hahahahhaa

    Try lah masak asam pedas ke, mihun sup ke, mee jawa ke.. nasik hujan panas ke (macam yang cik jah buat haritu).. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe kedai mamak mmg depan rumah jer tu ha....
      Perli mak nampaknya Cik Jah siap minuman pun suh beli....
      Bukan main lagi promote nasi hujan panas dia yek...

      Delete
  18. capati pon sedap okje.
    masak menu kampung.janji ada sambal belacan dan ulaman :)

    ReplyDelete
  19. Asal mak mertua dtg jer, dtg lh senggugut okje ye...
    pasar ramadhan kn ada...alah membeli..

    seskali mkn besar reramai, solat berjemaah...kn best tu

    ReplyDelete
  20. ala okje..buat jer nasi beriani, kurma ayam, acar, kambing panggang, sup kerbau, itik golek, fuhhhh. mesti mertua yang terbelit leher kagum nnt hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergh.... kang tak menjadi macamana ? Dahlah jarang masak benda gitu....lebih lagi kerbau sup tu hehe.....

      Delete
  21. lagi satu,menjawap pertanyaan u.. mentua kita dah lama dah balik, dekat sebulan dah ha. hehehehe tu yang mula bergiat blog balik ni hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama jugak mu ye.....berlakon hehe....

      Delete
  22. hahaha...kalau nak menawan hati, masaklah apa yang diorang suka..kalau kejam, masaklah apa yang kita suka makan..hahahaha

    ReplyDelete
  23. nak tunggu okje beli meja 30 kerusi..boleh sura sekeluarga tumpang buka skali..hehe..
    harus masak yang terbaek untuk mentua..mak mentua sura cerewet..ayam tak makan..sotong,udang pun tak makan..ikan dan daging jer..

    ReplyDelete
  24. Dah lepas dah berbuka dgn mil tu kan Okje....so tak payahlah nak bagi cadangan menu..kihkihkih

    ReplyDelete
  25. org tua selalunya ringkas jer ... menantu lak selalunya nak bagi meriah gitu hidangannya ... selamat menyibukkan diri ok je ...

    ReplyDelete
  26. hehehe meja makan 30 kerusi yea... aminnnnnn.. hehehe

    ReplyDelete
  27. sy nak.msk.berbuka pun kdg kdg blur

    ReplyDelete
  28. hehe...kelakarlah okje
    mak mentua datang pun nervous

    ReplyDelete