Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 5 July 2014

Cadangnya....

Salam 7 Ramadhan....

Sebelum nak pergi ambik Report Card si Angry Bird meh cari idea nak masak apa petang ni.....
Ada ke nak suruh mak beli lauk pauk sekali satu set siap air kat Kedai Mamak depan rumah tu....Cis! Tercabar mak tau!
Hampir terlupa ada buku Resepi Chef Henieliza yang dah berzaman beli kat dapur tu hehe.... Beli jer lebihhhhh..... masaknya tak habis habis Ayam Masak Kicap.


Cadangnya nak masak Sup Ikan, nak masak Asam Pedas takut terbakar pulak perut memasing puasa puasa ni hehe....... Lagi pun puasa puasa ni mcm tak konfiden pulak tang rasa tu....


Pas tu ingat nak buat sambal udang tapi ternampak pulak Udang Kesturi ni.....macam menarik jugak ni.....

Pas tu tambah Sayap Panggang dan sayur. Sayur kita goreng aje le.... senang kerja mak tak yah nak celur mencelur. Kuah Kacang makan Raya sok ajelah Bah hehe....

Kita tengok petang ni apa yang jadi akhirnya hehe....





40 comments:

  1. Tengah planning nak masak sup kepala ikan merah dan sambal udang serai petang ni... kerang rebus pun tiba2 menjelma di fikiran...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah namaya puasa mmg macam macam yang menjelma dalam fikirankan Farah hehe

      Delete
  2. sambal kerang ada lagi dalm peti ais..huhu..
    kita tengok apa yang OKje masak nanti ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah ada balance cuma tambah sikit sikit ajelah kot Mar...
      Dah pi sekarang tgk menu OKje hehe

      Delete
  3. Jangan lupa wasap gambar tu k, mana tau tiba2 teringin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ptg ni masa apa geng? Kita cuma masak.lemak udang , lala goreng pedas, ayam / ikan panggang, ikan pekasam ditabur cabai & perah asam limau n ulam2an penambah selera.. 100% masak, katakan TIDAK pd pasar ramadhan, mklm le hari cuti...

      Delete
    2. Amboi ...cakap org pandai masak dia lagilah terer hehe....
      Ptg semalam kita masak Sambal telor, Ikan goreng, tempe goreng cicah sambal kicap, sayur kobis dan lauk briyani kambing beli...Dak TLBD belikan Nasi Briyani...dah dia sorang yg payah nau nak makan... hehe

      Delete
  4. Selamat memasak ye...hehe..sura pun tak tau nak masak apa hari ni..huhu..

    ReplyDelete
  5. Salam 7 Ramadhan Okje...Wah sedapnya udang kasturi tu...nanti kalau dah jadi macam dalam gambar tu, jangan lupa update tau..he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.... Raudzah tak jadi masak Udang kesturi pun jadinya Udang Sambal hehe

      Delete
  6. Salam ramadhan..hari2 mesti berfikir nak masak apa untuk berbuka kan?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan ... sudah tentu Azwar...dah namanya pompuankan

      Delete
  7. good luck la okje.
    nanti kalau ada lebih bagi le sepinggan ye.
    selamat berbuka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Settle sudah Cik Sue..malangnya tak berbaki hehe....

      Delete
  8. Ei samalah kita. Kat sekolah saya pun hari terbuka hari ni. Cikgu balik sekolah lena ni baru bangun, puas hati tido sejam lebih sambil jaga kejap kejap berapa kali..

    Sedap nampaknya masakan yg bakal Okje masak tu. Usahakan ya. Pasti mentua senyum lebar nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semalam OKje pun layan tidur sepanjang hari AN.... sungguh tak suka ......sakit kepala jadinya... Apa taknya Pak Jilap tidur kita pun ikut tidur....huhu...

      Delete
  9. wah kalau sudah tengok resepi ni mesti sedap masakan hainom utk berbuka ni....selamat mencuba....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak delah sedap mana SI...setakat boleh terima dek tekak ajelah hehe

      Delete
  10. oo hari ni ke MIL nak sama2 berbuka puasa tu...hehe baru jak tadi cadang Okje masak ayam kicap kihkihkih
    Selamat berbuka puasa dengan Pak Mak mertua Okje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Mia.....hehe
      Hish!! Apa barang masak kicap hehe....

      Delete
  11. kat rumah ni pun ada juga buku resepi chef tu...tapi x khatam2 lagi hihi..setakat belek2 je haha.selamat berbuka puasa , mesti meriah lauknya nanti ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita TJ belinya bukan main masaknya main main haha.....

      Delete
  12. sma jer la dgn kat sini . my anak buah yg dah ambil tender memasak tu akan selak semua buku resepi . ptg tadi request nak mkn ayam . maka my kakak pi la cari ayam . mrk goreng salut telur jer mkn mcm kfc ... perghhh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah sedap gakkan Vee KFC...udah teringin nak makan KFC hehe

      Delete
  13. entek entek a nay mosak opo ..
    aku mayar ..
    tuko neng gedey waeh ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entek entek nay masak nang entri dino kiyei....
      Tuku nang geddey memang kepenak kang tapi ndewek melas ndelok key bojo ney...mentu duit dak entek entek.... kan larang sih...

      Delete
  14. Replies
    1. Hari ni tak tau lagi KN....nak masak apa yek KN?

      Delete
  15. salam kenal kak..follow sini ye.salam Ramadhan :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan dan Salam Kenal Sal B...

      Delete
  16. kak hantar kt cik nor sepinggan,,:)

    ReplyDelete
  17. ada kitab masak... confirm menjadi punyalah... hahaha

    ReplyDelete
  18. Wah, ada gak buku Cef Hanieliza tu! Kita baru jek bercadang nak membeli tau. Sebab ada setahun punya resepi, senang cerita. Tak payah dok fikir depan komputer pepagi buta nak masak apa hari ni :)

    Dah settled hidangan untuk keluarga mentua kan, senanglah hati. Boleh duduk goyang kaki lagi depan TV sambil mengunyah hari ni. Oppsss...puasa lah lupa pulak!

    ReplyDelete
  19. temen yo riko nggolek resepi utk buko
    nyong ki main belasah waei,
    line wes okay,
    arek komen jowo sampei lebem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuwi pasal wong arek teko....kuwilah nggolek nang buku....nek pangan untuk cangkem dewek ....belasah waey hehe

      Delete
  20. fuyyo pantang dicabar rupanya cik bedah.. hahahaha
    terus keluarkan buku resepi.. cayalahhhh!!! hahahahahhahaa

    ReplyDelete
  21. mesti sedap masakan dalam buku tu hainom..cer share resepinya sikit..

    ReplyDelete
  22. akak sme mcm sy..kdg kdg rujuk buku masakan

    ReplyDelete
  23. saya pun banyak buku masakan
    tapi malangnya semua jadi pekasam...hehe

    ReplyDelete