Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 3 July 2014

Feel RAYA sebelum raya

Salam 5 Ramadhan....

Hari ni malas betul nak update blog, tak tau kenapa......
Balik dari menghantar anak dara berdua tu, terus landing atas sofa buruk mak tu. Tertidur sekejap sambil TV yang tengok mak hehe. Bangun bangun terus basuh pinggan yang penuh sinki tu ...... Adoiyai !!!

Semalam akhirnya jadi jugaklah Mak Jilap feel Raya sebelum Raya hehe.... Nak tau apa, kena tengok kat sini. Walaupun biasa biasa aje ghupenya, tapi bagi peminat fanatik benda tu, sure lazattun sangatkan! hehe.....Sebab tulah malam tadi lagi dah poskan buat Geng nan sorang kat Lipis tu. Jadiklah kan geng walau sekadar jamu mata aje hehe.....

Semalam masa OKje cakap nak buat Sambal Kacang, tetiba ada insan perihatin yang offer nak bagi Sambal Kacang segera! Ya Allah..... bagaikan tengah lapo dihidang dengan Pizza Sambal Bilis Domino, maunya OKje nak tolak!!! Mestilah laju laju jawab mau hehe..... Tetiba Mak Jilap teringat Pak Mertua yang memang suka sambal kacang ni makan dengan sayur mayur ala ala pecal gitu. Nampaknya hujung minggu ni bolehlah bawak Sambal Kacang Adey Manis makan sama sama dengan Pak Mertua tersayang .....hoho...

Cepat sungguh sampainya...... semalam pos , hari ni dah sampai! Cekap sungguh POSLAJU
Terima kasih Adey Manis..... semoga rezekimu akan bertambah luas di bulan yang mulia ini......Aminn...

Yang ni sambal kacang sendiri bikin Mak Jilap semalam. Memang kaw kaw punya koestrol hehe.....
OKje buh daging ...... Dah atenya mak kan nak sonang keroje hehe..... Korang pernah buat cenggitu? Separuh orang memang tak biasa kot tapi senang weyh....tak yah masak rendang dah hehe......  



Sorilah yeh buh gambo makanan ni..... Mak taunya setakat gambo Sambal Kacang minyak berkepul kepul ni tak delah orang yg terliur haih.....   ngeeee.....  


44 comments:

  1. Wah wah wahm sedapnya. Wiken ni pun plan nak buat lontong. Raya seblm raya kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..... bila tekak teringinkan IL...

      Delete
  2. mesti tambah sedap bila dah buh daging tu....

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah, syukur sangat sebab masih yang ingat, tq geng poskan ntuk kita biarpun gambar semata2, dapat le menjamu mata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama geng....lepas ni tiap Raya mesti kita ingat awak, geng....

      Delete
  4. Aduh.. ko dah masak nasik impit ye Hainom.. tak sabor lah tu menunggu raya.. memang bubuh daging tu hainom.. selalu buat camtu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.... bukan tak sabar CH..... kepingin weyh....tak boleh dah nak tunggu Raya...
      Alah kalau dah Raya dah habislah Ramadhan.....huhu

      Delete
  5. ngidam ngalahkan org mengandung.. hahaha
    ehh baru jugak cik jah terpikir nak buat kuah kacang.. sebab bang Jebat ai peminat tegar kuah kacang + nasi impit.. slurppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah tu dan dan tu jugak nak buatnya... Gerenti bukan minggu ni, sure entah bila agaknya tu mahu Raya tu hehe

      Delete
  6. sedapnyer..terus teringat sate..aduii

    ReplyDelete
  7. apa salahnya..org perempuan mmg fitrah suka ke dapur..bulan apa pun..kongsi idea masakkan..wlupun instant

    ReplyDelete
  8. ni yang tak sabar nak tunggu raya bila dengar kuah kacang..

    ReplyDelete
  9. Sedap la pula tambah2 bulan2 posa ni... haih..

    ReplyDelete
  10. hahahaa..sambal kacang minyak berkepul kepul! ketawa sensorang saya tau!

    saya pun tak berapa rajin, pakai yg segera je sambal kacang ni. hehee

    ReplyDelete
  11. sape yang dok lipis, saya pun asal lipis..hehe
    sibuk aje saya ni
    wah...sambal kacang tu, sedap buat pecal =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....oklah seluruh orang Lipis....

      Delete
  12. Kira perancangan nasi impit itu menjadilah ye dinda.
    Sambal kacang itu kan pelengkapnya..

    ReplyDelete
  13. Sedap tu okje..senang kan sekarang ni semua dah ada yang segera

    ReplyDelete
  14. haiyuk diknom,
    nyong ndelok gambo kuah kacang riko ki
    dhadi ngiler waei..
    (kalau salah sebut ni mintak hampun yo)

    nyong pernah mangan seng eneg ayam jero kuah kacang ki
    cicip ey koyo mangan sate waei..
    oh enak banget..
    eh ngobrol hal penganan la plok
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sak bener rey.... kuah kacang kan mmg totol ney satey..... yor koyo sate dadi ney hehe...
      Tab ...cik TATA sudah kembalilah....

      Delete
    2. Puasa le TATA oiii...walaupun perut Okje masih buncit tapi OKje puasa tau! hehe

      Delete
  15. perghhhhhhhhhhhhhh dugaan apakah ini...terbayang2 nasi impit cecah kuah kacang .....dah ade yg instant mcm ni rupenye kan..senang bancuh jek ....pastu panas atas api...lieya penah beli mcm ni tapi jenis kuah pecal jek....uihh mmg sedap...bau cekurnye kuat....darah jawoo harus makan cekur haahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah Lieya.... yang ni lum cuba....kalau makan dengan sayur mayur masuk jugak ke tidak tak taulah.... Yelah selalunya yg pecal tu mmg kuat bau cekurkan...mmg sedap makan ngan sayur mayor tu...

      Delete
  16. Lama dah x jumpa yg instant gini...dlu2 blik kg ada je org jual...2 3 thn x dek dah...kena proses sndiri tu yg maleh tu kan okje...! Saya lah...org lain x tau le...rajin kot... kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang maleh AM....entah kenapa agaknya malas...padahal bukan susah benor ek....
      Dekat area Sabak Bernam banyak jual paket gini AM...

      Delete
  17. telan ailio jugak tgk sambal kacang OKjer tuh.. hahahaha
    sedapnye makan sambal kacang ngan nasi himpit.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  18. Amboi, baru 5 hari puasa terus nak feeling-feeling raya? Melampau sungguh. Nape tak letak semua gambar makanan semalam, senang sikit nak tertelan-telan air liur. Eh, tak leh telan banyak sangat, tengah puasa!

    Saya bab-bab sambal kacang ni kureng ler sikit. Tapi memandangkan OKje dah up sambal kacang + daging, saya rasa meleleh pulak air di mulut nih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti Raya dah tak boleh feeling feeling nak nikmat sangat makan lontong sebab sure penat memasak, dah tu beraya bukan dirumah sendiri.... huhu Tulah mak awal lagi dah feel nyah

      Delete
  19. okje ada seru2 nama saya ker masa makan sambal kacang ni? sebab duk terbayang2 la sambal ni semalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringat jugak .... bukan pasal sambal kacang tapi teringat bilalah nak menjengah awok tu....

      Delete
  20. Nasib lah baik mak enon blogwalking tyme dah bukak pose ne..kalau tak...penuh sebaldi aiq liuq mak enon...hahahaha

    ReplyDelete
  21. Saya pun kalau pagi mulalah rasa stress tgk periuk pinggan dalam singki. Masa bersahur tu malas oula nak cuci kan? Hihi..

    Ai mmg cekap pos laju ni. Ingatkan bulan puasa ni akan lambat skit. Bagus2.lagi bagus Okje, ingat PIL untuk makan sama2, semoga dapat menggembirakan orang tua Okje ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni pun belum basuh pinggan lagi AN hihi...layan blog dulu....
      Rasa mcm sambal kacang tu nak buat Raya pulak hehe....tak jadilah masak esok...boleh gitu...senang sikit dah kurang satu lauk Raya tukan...

      Delete
  22. idea bagus ni..masak kuah kacang bubu daging. takyah msk rendang daging dah..

    ReplyDelete
  23. sambal kacang letak daging.sedap :)

    buat la menu ni utk hari ni..

    ReplyDelete
  24. Sedapnya sambal kacang makan dengan ketupat pulut.......puasa2 gini terliur pula...huhu

    ReplyDelete
  25. blh la cuba letak daging nanti . nasib baik baca mlm . terliur pun x pe ...

    ReplyDelete
  26. biar ar myk berkepul2 pun...terliur tetap terliur okje...hahaha...rs nak makan je tgk gambor tu...nsb baik gambo je,klu ade dpn mate ni hah...terus di ngap kucing samo;p

    ReplyDelete
  27. oooooiii sedap mkn ngn nasi impit..

    ReplyDelete
  28. Wah dah macam raya...bestnya..

    ReplyDelete
  29. macam best jerrr.. nak je rasaaa hehe

    ReplyDelete