Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 24 July 2014

Menyekut lagi

Salam 26 Ramadhan.....

Semalam petang mak menyekut lagi ..... Buat 3 adunan sekali gus. Cepat sikit dapat banyak. Tak kuasa mak nak buat sikit sikit! Tapi macam biasalah, kalau  3 adunan katanya butter 450g, Mak Jilap buh jer terus 500g haha..... Memang menderhaka memanjang! Ada effect tak Pakar Biskut?

Hari tu dah buat sikit, tapi cuma dapat 2 balang besar aje. Mana cukup! Nak bagi mak sini lagi, mak sana lagi, rumah lagi...... SA kalau makan biskut ni, bukan main satu dua ketul...... Sebalang mau dia hadap!

So, rumah Mak Jilap ada 3 jenis ajos kuih Raya hehe....... Satu, siput yang tak cukup rasa tu ( tawar hebeh weyh...... ingat nak cari serbuk perasa dialah, kat kedai bahan kuih ada jualkan? ) , cornflake madu pemberian biras mak dan choc chip yang tak berapa nak semenggah ni hehe..... Udah!  


Ni mau kena gelak aje dengan Sue Bee ni, bakar tak rata. Belasah ajelah, objektif mak nak cepat habis! hehe.....Sepetang jugaklah OKje menghabiskan buat benda ni semalam! Boring weyh buat sesorang!.....
Macamanalah orang yang ambik order buat biskut raya tu yek?
Apa apa kerja pun kena minat sebenarnya. OKje ni, apa yang minat pun tak tau! hihi.....    


Bila Mak Jilap nak keluar entri mintak maaf ni? Esoklah yek.....
Esokkan last kerja. Mesti korang seronokkan nak cuti panjang. Esok confirm sesi mintak maaf antara departmentkan. Ada yang plan nak ngelat balik awal ke? hehe....

29 comments:

  1. okaylah tu okje, banyak jugalah tu
    saya belum beli biskut lagi, buat usah mimpilah
    alasan kata takde oven, yang benornye malas...hehe
    saya pun esok ajelah kuar entry maap...hehe

    ReplyDelete
  2. banyak ye koleksi biskut raya tahun nie

    ReplyDelete
  3. Rajin jugak menyekut nak last ni ye hainom.. akak harapkan sempirit susu lah satu hahhaha.. nasiblah siapa datang rumah akak hehe;)

    Selamat hari raya buat Hainom sekeluarga..
    Berhati-hati dijalan raya ^__^

    ReplyDelete
  4. rajinnye kak...nampak sedap tu...lieya tau dah sure rangup tu kan cookies tu...lieya plak esok nak tambah lagi sejenis....tgk le kalo rajin heheeheheh

    Salam Aidilfitri dari lieyalatif & co.

    Pohon maaf zahir dan batin….

    Moga syawal dirai meriah dan diberkati….

    Makan ketupat rendang tu ingat2 le kite heheheeheh

    ReplyDelete
  5. saya ni bukan pakar biskut tu yg malas nak buat..beli jela kat mydin kang yg dekat dengan umah tu..abis cite..huhu
    p/s:mood raya dah sampai..

    ReplyDelete
  6. apa kata kuih siput tu hainom sira pedas....sedap. kakak selalu buat tapi bila tiba raya dah tinggal ciput....
    dikesmptan ini juga akak mohon maaf zahir batin slama singgah dan komen selalu kat blog hainom ni....samada hainom suka atau tidak kehadiran akak blogger yg tak spertinya.

    ReplyDelete
  7. rajin dah tu okje..acik ni suka buat kuih..bile tengok orang buat kuih raya..teringin nak buat..tapi ..tenaga dah tak kuat macam muda2 dulu okje..berangan je la

    ReplyDelete
  8. Nmpk cam best je ni okje...!
    Sy x ambik ode skit2 je okje...buat mna yg mmpu...boring juga adap lama2...

    ReplyDelete
  9. seronoknya tengok orang menyekutt hehe..memandangkan sy takde oven..saya buat le popia nestum je..

    ReplyDelete
  10. mcm sedap jer biskut tu..jimat sgtlah tiga adunan dgn hanya 500 gm butter..knor guna 500 grm butter satu adunan ajer dpt..

    ReplyDelete
  11. wahhh viskut coklat chip..jadi elok jer tu..kagumm

    ReplyDelete
  12. Wah not bad coklat chip tu...mesti sedap tu...

    ReplyDelete
  13. Hari Ahad lepas dah tutup kedai bab menyekut nih, oven dah tolak masuk lemari balik. Skrg anak2 kemas2 rumah sebab mak kerja kan...ahahahaa...

    So esoklah ye kita bermaafan...kehkehkeh...

    ReplyDelete
  14. Kanda nak wish dulu Selamat Hari Raya maaf zahir batin...

    ReplyDelete
  15. sekut tu nnt kasi la recepi nyer okje, saya ni tak kira raya or not, menyekut tu datang tak tentu masa. eh saya nak wish selamat hari raya jugak la, maaf zahir batin la selama ni duk berkata2.

    ReplyDelete
  16. nampak sedap choc chip tu mak jilap ooii...apa2 pun nk mintaa maaf awal...kut2 ada terasa hati...minta maaf yer...selamat hari raya tuk mak jilap sekeluarga

    ReplyDelete
  17. janji ada okje.
    la, nape boleh tawar pulak.. cepat2 cri penambah perisanya sebelum.di jamu..

    bila blk kg nya okje?

    ReplyDelete
  18. Wah.. ringan tulang menyediakan cookies nampaknya. Saya nak kena contohi Okje juga ni. Sekurangnya biskut yang saya suka saya tahu buat sdiri. Baru puas hati
    Beli pun ada masanya tak sedap kalau tak kena pilih..

    Tak ada nk balik awal tau. Penhetua dah pesan sekolah macam biasa je walaupum murid yg mungkin datang 4 orang. Saja dsngki dengan cikgu2 la tu.. hihi..

    ReplyDelete
  19. Jeles... sana sini sibuk mengisahkan suasana raya, kita?? habukpn tarak, gimana tu??

    ReplyDelete
  20. tu diaaa..angin membesikut sudah datang..

    ReplyDelete
  21. Saya membiskut mlm tadi sampai pukul 3 pagi...ppffttt...

    Salam Aidilfitri dan maaf zahir batin buat akak dan keluarga.

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum,
    Salam Lebaran buat OKje sekeluarga. Semoga Syawal ini disambut dengan gembira bersama insan2 tersayang. Mohon ampun dan maaf jika ada salah dan silap sepanjang perkenalan.
    Selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir batin... :)

    p/s: ada biskut bentuk zirafah tak?

    ReplyDelete
  23. fuhh kalah famous amos woooo. kalau nak ambik order pun kena limit2 lah OKje.. sebulan ambik 100bj je.. baru lah tk boring.. hahahhaha

    ReplyDelete
  24. wah.. semngt buat kueh raya eik.,

    ReplyDelete
  25. Rajin juga buat kuih tu. Kira ada sikit minatlah nak mencuba walaupun katanya tak berapa pakar. Okeylah tu.

    Lepas raya ni berapa balang kuih raya yang ada di rumah? Takkan masih 3 lagi? Ke dah jadi double? Balang kuih raya kat rumah saya baru semalam diisi tau. Lagilah.. Balik je dari kampung dok mengerjakan kuih raya sambil menonton TV. Dah kita je beraya 4 beranak di KL ni orang lain semuanya enjoy dok kat kampung....

    ReplyDelete