Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 10 July 2014

Raya, raya, raya.......

Salam 12 Ramadhan.....

Hampir setengah bulan dah kita berpuasakan.......
Tak lama lagi dah nak Raya..... Satu apa pun OKje tak beli lagi. Korang dah habis shopping yeh!!! Taulah kita Cik Jah awak dah ada  Kebaya Nyonya hijo untuk Raya tahun ni.....

Kalau dulu zaman anak anak masih kecik, memang terasa seronok betul nak beraya.  Baju Raya sebelum puasa dah hantar tempah, sekali siap, sedondon...... anak beranak pakai baju sama, biskut Raya awal awal lagi dah order, pantang member tunjuk kuih contoh, time tu jugak order. Baru sedar banyak tempah kuih, masa nak bayar esok bila dekat nak Raya, menggigil keluar duit haha....

Paling best kalau nak beraya kat rumah barulah, memang double celebrationlah, awal tahun lagi dah siap pilih langsir. Langsir kena match dengan cat dinding. Kalau boleh nak kena match dengan sofa sekali. Kalau match dengan bekas kuih pun lagi bagus! haha......  Memang bizi sangatlah, macam kita sorang ajelah yang ada rumah Raya tahun tu! Tak gitu Yan D hehe.....

Tapi itu dulu......
Sejak dah hampir masuk senja ni terasa semakin kurang pulak semangat nak menyambut Hari Raya. Dengan Pak Jilap yang semakin stress dengan kerjanya, mak tengok. Nak ajak bershopping pun SERAM hehe....

Abang Ipar sulung pulak masuk hospital Batu Pahat 3 hari sudah, macam kena mild stroke, separuh badan dari pinggang ke kaki lemah katanya. Semalam, tak boleh nak telan air liur.
Begitulah kita sebagai hambanya, memang tidak sunyi untuk di uji oleh Al-Khaliq. Moga kakak ku sabar dan tabah hendaknya.

Insyaallah bolehlah melawat hujung minggu ini, memang kebetulan nak balik kampung pun .......

57 comments:

  1. Betullah tu, OKje. Dah nak dekat-dekat kilauan emas tu, feel raya dah kurang sebenarnya. Saya okey je kalau nak pakai baju berulang balik masa raya sebab raya sebelum ni tak pakai lagikan baju tu :) Tapi tulah, kadang-kadang nafsu je lebih. Hari raya di rumah mak biasanya pakai baju kelawar sampai nak masuk Zohor. Nak bersalam dengan suami pun berkelawar lagi. Maklumlah salam dalam bilik jek :)

    Ni anak-anak kecil lagi, bahagian mereka je yang saya lebihkan. Hubbydearie dah dapat jubah hari tu. Dah pakai dah pun satu, katanya baju raya tapi tak menyabar nak pakai gi terawih. Takpalah kira baju rayalah tu.

    Oh, kesian kat kakak OKje! Dalam pada sibuk berpuasa suami dimasukkan ke hospital pulak. Moga cepat sembuh dari sakitnya ya!

    Ish, baru berangan nak balik rumah kakak di BP hujung minggu ni. Baru plan ada pulak orang nak skodeng dari Muo. Tahu-tahu, nak kata kita perasantan lagilah tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sangka mak nyah jiran mak selekeh sampai cenggitu hehe....ada ke pakai kelawar di pagi Raya.....opsss...yelah yelah kita tau kelawar jiran bukan sebarang kelawar ....kelawar standard retis tu....lainlah kelawar mak kelawar pasar mlm 10 henggit jer hehe....
      Bis tu bilanya nak ambik gambo seisi keluarga beb?
      Kita pagi Raya mmg kena salin...lebih lagi kalau duk umah mertua, belah sini ada sesi salam seluruh keluarga...takkan mak nak pakai kelawar jer....kang nampak pulak biras ketiak mak hehe...

      HD jugak untung dah dpt pakai baju Raya sebelum Raya hehe....

      Haha ....sedih weyh...dpt jiran yg suka perahsantan ni tapiiii.....well dah biasakannnn..... so layanzzzz.....
      Bolehlah kita tunggu kat gate hospital nanti hehe

      Delete
    2. Ish, OKje ni....nak ambil gambar raya sekeluarga nanti kita pakailah cantik-cantik, siap makeup2 gitu. Kita salam raya dengan suami pepagi buta gitu. Kalau boleh bangun je pagi raya, terus salam peluk cium beradegan air mata mohon maaf hujung rambut sampai hujung kaki. Sesi-sesi gambar raya tu kemudian ceritalah.

      Alah, kalau kat rumah tu masa raya memang dok kat dapur jek.Penat melayan orang datang. Tak kuasa nak berbaju raya baru tau!

      Delete
  2. sura pun rasa cam tu..semangat berhari raya tak seperti dulu..cuma beria2 nak balik kg jumpa mak jer..baju raya pon rasa dah boring pakai sedondon..anak2 jer beria nak sama kaler..
    Semoga abang ipar hainom cepat sembuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah....janganlah sampai boring cenggitu sekali Sura....nanti bergambo tk cantik...

      Delete
  3. moga abang ipar cepat sembuh
    raya tahun ni nyong ala kadar waey
    lagi pun tahun ni 1st time beraya tanpa mak
    rasa sedih masih ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah ....endi seng enek waeylah yor....
      Yolah mak ey baru ninggal .....

      Delete
  4. moga abang ipar cepat sembuh ye...beraya dalam kesederhanaan pun tak pe.

    ReplyDelete
  5. betul tu kak..masa zaman kanak-kanak, memanjang countdown bila nak raya.hehe.
    semoga abang ipar akak cepat sembuh ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul Sal.....kalau dah tinggal 10 hari tu mmg best betul ....suka kira kuih yg mak buat dgn kengkawan ....Alahai ingat zaman kecik

      Delete
  6. Raya kat negara orang tahun2 sebelum ni saya import baju dari M'sia. Tapi tahun ni sambut ala kadar aje lah. Lagi pun bukan boleh raya sgt pun. Pagi solat raya, petang dah pegi sekolah... huhuhu, gitu la nasib seorang pelajar.... sob sob...

    Lagipun, mahal benar pos M'sia skrang ni... Tak sanggup rasanya nak bayar kos pos yg naik berkali ganda tu... Pakai yg mana ada aje lah utk raya tahun ni... sob sob lagi sekali....

    Moga abang ipar Okje cepat sembuh... Dugaan bulan Ramadhan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhhh ......sedihnya beraya di perantauan ni Bijen....terasa beruntung dpt beraya ditanahair....sob sob sob.....tolong nangis berjemaah hehe...

      Mahal yeh Bijen kos pos....
      Tak pelah....pakai baju yg ada tu pun okay....lagi pun baju yg ada tu pun dah kalah baju datin kan hehe...

      Delete
  7. Patutlah tersedak2 cik jah pagi ni.. rupanya ck bedah ada tag nama cik jah kat sini.. hehehe
    hurmmm kita pn sama lah.. bila dah tua2 ni rasa mcm tak ada semangat & rasa Raya pun.. lain lah zaman kecik2 dulu.. keliling kampung kutip duit raya.. siap bawak handbag lagi.. penuh duit syiling.. kalau dpt limaposen tu dah kira terbaik dah tu.. dah kira besar sangat dah nilai duit syiling limaposen seketul tu.. hahhaa

    dtg rumah org nak mkn biskut ngan duit raya je.. rendang nasik impit semua mmg tak pandang pun.. keluar pagi2 karang petang balik balik rumah.. bila kat rumah mak tengok handbag penuh berat ngan syiling.. kira2 terus masuk tabung.. hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hape yg tak de semangatnya....kalau dah turun naik Melaka 10 kali cari kebaya Nyonya hijo tu Jah...haha....sakan tu namanya!....

      Tapikan Jah...zaman Cik Bedah dulu tak femes sangat duiit Raya ni....kalau beraya pun lebih nak makan kuih...

      Delete
  8. Dugaan datang tanda Allah sayangkan kita OKjee..So kena banyak bersabar...

    ReplyDelete
  9. OKjer..
    orang kata dah lumrah kan.
    bila meningkat dewasa nih.. dgn sendiriknye kita akan rasa mcm tuh. kalo dulu beriya beli baju byk2 pasang.. skrg lebih senang beli untuk anak. lagi happy bila anak happy. mamapapa beli buat syarat jer.

    moga BIL OKjer cepat sembuh.. AMin~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Zura mungkin kita yg kena buat semua kot tu yg semangat pun kurang huhu.....kalu zaman kecik....satu sen pun tak keluar duit tu yg best jer tu Raya...hehe

      Delete
  10. dulu2 masa kecik suka kira duit raya...
    pas tu budget rumah mne yg belum terjah lagi...hihi

    ReplyDelete
  11. akak ni masa anak2 kecik buat sendiri baju raya anak 2 ke 3 pasang sorang....la ni dh nk tua dan ank dh besar2 nak cucuk jarum pun malas...hihiii.
    moga abang ipar hainom kembali sehat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje pernah buat jugak SI baju anak anak masa depa kecik ..la ni semakin tak kerja semakin malas jadinya haha....mcm ni punya org pun ada yek SI...

      Delete
  12. persediaan diutamakan untuk anak2 dan umah je..hihi

    ReplyDelete
  13. anak2 didahulukan dahulu... pak mak nya dah tua dah... huhu

    ReplyDelete
  14. alhamdulilah kami sekeluarga dan settle (^_^)

    ReplyDelete
  15. kurang bersemangat nak sambut raya bila berjauhan. macamana tetamu nak mai kalau sorang di Ipoh (sure bini tak de) dan sorang di SP (laki pulak takde)..yg penting balik raya johor, jumpa family dua belah pihak. baju raya anak2 lelaki senang cari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelahkan Nim....duk asing asing ni payah jugak....
      Kuih camne tu? 2 rumahlah yek....

      Delete
  16. kan..dh makin kurang rasa nak sambut rayanya pon.anak anak la sronok.
    saya yg belom kilauan emas ni pon rasa macam biasa aje hri raya.. baju raya ada tak da pon blkg kira.dpt jupe adik beradik alhamdulillah dah.

    smga abg ipar okje cepat sembuh.smga kakak okje diberi kekuatan aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak budaklah yg seronoknyakan Cik Sue....dpt duit Raya hehe

      Delete
  17. semangat org muda lain.apa-apa semuanya laju jer. orng dah senja pulak slow sikit..tapi sekali hayun..mak kau..kaw..kaw..punya belanja..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....agak agak sapa tu KY yg hayun kaw kaw tu hehe...

      Delete
  18. idah pun tak beli apa2 lagi... untuk anak2 tu ada laa... ermmm.. betul tu semakin umur meningkat rasa keseronokan beraya tu macam makin pudar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oklah jugak tu idah dah beli untuk anak....okje lngsung tak beli apa lagi ni

      Delete
  19. tahun ni pakai bju yg x pakai lagi thn lepas je.jimat.heheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh percaya ke tu Mas......pakai baju lama hehe

      Delete
  20. samalah kita geng, xder semangat nak raya, tapi bila fikikan anak2, kuatkan semangat kuar membeli.

    suka tengok telatah mereka terutama dak tecik, setiap hari bawa baju kuar masuk minta belas ihsan si ibu untuk memakainya (udah le sepasang dah lepas & dijadikan pakaian harian), sabo ye nak, pas raya nnt pakai le sampai lenyai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga abg ipar kembali sembuh seperti biasa, aamiin..

      Delete
    2. Hehe.....yelahkan ....dak Alya lah paling seronok beraya tahun ni nampaknya, sure banyak baju mama beli hari tu kat SOGO kan...baju budak pompuan pulak tu byk pilihan, sure rambang mata nak pilih tu...

      Delete
  21. Aii. Ketupat dan nasi impit dah makan awal, tapi baju raya dia sediakan lambat pula ya. Ini mesti nak beli banyak2 baju raya ni kan? Hari pertama sampai hari ke 6, ha.. 6 persalinan tu..kan? Haha..saya dah ada 1 je.cukup la tu.. jenis sederhana kan? Tapi baju anak macam tak cukup lagi. Diorang ni kejap je boleh kotor bajunya.

    Semoga sedara Okje cepat baik ya.. alahai.. sedih tu.. kita sama2 doakan utk beliau ya.. ni dah kemas barang nak balik kg ke? Seronokla mak Okje minggu ni kan..cucu balik tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.....sebab tulah makan ketupat awal AN....sebab Raya nanti makan ikan kering jer haha....
      Tulah AN.....yg penting anak bertukar baju....kita pagi Raya sekali jer tukarnya Udah! Hehe....

      Delete
    2. Dah balik rumah dah AN....nampaknya dah semakin kuat...boleh jalan dan telan air liur jugak....dah semakin sihat....

      Delete
  22. bila dah meningkat "remaja" ni...anak2 je yg diutamakan...mak pak nya pakai baju lama pun x per...hehehe...ni pun x shopping pun lg...

    semoga abang ipar OKje segera sembuh..

    ReplyDelete
  23. tetiba nama saya ada terselit kat situ
    hehe...rasa tak ada boombastic sangat sambutan
    sebab duit dah habis buat renovation
    semua pakai barang lama aje
    tapi langsir memang cari sama dengan dinding, harus tu...hehe

    ReplyDelete
  24. mmg kan, OKje..bila hubby nampak stress sangat, tak berani la daku nak ajak kluar shopping ke dating ke..takooottt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul SB......serammmmm....hehe, tak pasal pasal kita pulak yg kena marah yek....

      Delete
  25. Feelnya hujung2 tk gitu..dik

    ReplyDelete
  26. kan.. itngat dedulu meriahnya langsir bertukar corak perabot beralih arah cat dinding bertukar kaler. skang ni... hadap muka memasing senyap sambil layan kopi o di pagi raya huhuhu.

    ReplyDelete
  27. saya pun tak beli apa - apa lagi hainom . thn ni beraya di kl saja memandangkan bunda dah makin uzur . jadinya cuma dok umah melayan tetamu dr kg n layan astro saja gamaknya ... abg ipar saya kat kg pun masuk hospital batu pahat juga . sakit bengkak hati . hari ini dah masuk wad biasa ... alhamdulillah .

    ReplyDelete
  28. tahun ni ala kadar je

    x berapa nak membeli menda merepek2 mcm dulu hihi

    tanda dah matang kot? eh hihi :P

    ReplyDelete
  29. tahun ni PC dpt cuti raya lama tau...2 minggu lps raya br masuk kerja sbb cuti confinement lahirkan arissa tu...klu tak mmg pyh ler nk cuti raye lame2 gini....ni 1st time spnjg keja blh cuti raya lame...dulu2 klu x silap mlm raye pun ade kena oncall... apepun raya tahun ni tetap disambut dgn sederhana...kuih raya x nk beli sbb plan nk buat je sikit alang2 dah cuti ni...blh jgk jimat budget...x th lah menjadi ke tak tu;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untunglah PC.....dpt buat kuih dapat shopping Raya....so next year plan beranak bulan pose lagi hehe....sanggup tak agaknya?
      Dah start buat kuih Raya ke belum tu?

      Delete
  30. Tulah...rsya tahun ni persiapan sederhana sahaja.xde btukar langsir bagai.pakai mana yg ada.fokus lebih kpf keperluan anak2

    ReplyDelete
  31. semangat nak raya dah datang..:)

    ReplyDelete
  32. Betul lah okje ... bila dah semakin meningkat umur ni, mood raya dah kurang ... tapi tetap buat persediaan untuk anak2 ... ni zaman dorang kan ... hehe

    Semoga abang ipar okje cepat sembuh

    ReplyDelete
  33. Betul tu hainom.. bila usia menjengok waktu asar ni.. mulalah layu utk membuat persiapan raya.. tahun ni tak ada mood pulak nak buat kuih raya .. beli pun tidak.. tahun ni makan biskut marie je lah kihkihkih..

    Semoga abang ipar hainom cepat sembuh..

    ReplyDelete
  34. selamat hari raya maaf zahir dan batinn... walaupun dah agak lambat heheh

    ReplyDelete