Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 11 August 2014

Cerita hari Jumaat malam Sabtu

Salam 15 Syawal

Entri lepas kan Mak Jilap dalam dilema nak buat makan makan dengan Jiran Setaman Jumaat malam Sabtu tu ke tidak ( kena alert ni antara perkataan 'dilema' dengan 'delima' ...... nanti kantoi pulak dengan Cikgu BM  hehe.....)

Jenuh jugaklah buat timbang tara hehe..... akhirnya menjadilah jugak seperti apa yang dirancangkan. Betul jugak kata Mama si 2A, kalau dah buat, senang, tak payah nak memikir lagi. Mak masak Spaghetti ajos...... Sonang!


Dah katanya westernkan....... mestilah ada Salad weyh! Salad simple jer pun..... Memalam tak payah makan berat berat sangat. Tak elok untuk kesihatan hehe.....


Sumi yang terbiar kat dapur tu terus teringat nak buat agar agar ikut resepi  Cik Sue. Sementara ada ramai orang datang, kalau tidak, memang tak termakan le jawabnya Sumi tu.    
 


Omak eh sebok ajak jiran, si TLBD pun sebok jugak nak ajak kawan dia, menyelit sekali.....


Huh...... pukul 1 pagi baru siap mak telungkupkan bekas tu tau.......
Apa pun seronok dapat jumpa dan sembang dengan mereka, yelah....... dapat sembang pun setahun sekali walaupun setaman. 


42 comments:

  1. teringin nak buat open house jugak..tp sini tak ramai kawan...

    ReplyDelete
  2. Biar kecil2an, tak pasang canopy segala tapi meriah gitu ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Mia...cuma kena bersilalah ...ye dak...

      Delete
  3. Haha.. kan habis dilema tu.. lega hati bila dah habis telangkup pinggan mangkuk tu ya. Alhamdulillah.

    Spagetti pun nampak sedap tu.. mudah dan sedap, kira menu yang berjayalah ni. Kalau ke rumah cikgu pasti air delima je yang dihidang.. hihi..

    Lawa baju hijau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang lega sangat AN....settle...
      psttt..... Jubah Raya tahun lepas tu....hehe....

      Delete
  4. bila dah buat...dah lega dah OKje...

    ReplyDelete
  5. wah jadi org putih lah ye malam tu hainom...western gitu...tengok gambar akak ingat sambal kacang....hihii sory.
    xpelah TLBD tu ajak kawan2 dah ibunya masak sedap2 gitu....meriah nampaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak delah sedap mana SI...dia pun nak bersembang ngan kawan dia jugak tu hehe...
      Macam sambal kacang yeh SI....hehe...

      Delete
  6. Amboi, berjaya hah berwestern masa raya! Walaupun setaman, bukan hari-hari boleh jumpakan. Masing-masing pun sibuk, memang tak sempat nak bergosip berjemaah. Wah, sesekali keluar skil memasak ala-ala western, bukan main lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.... nama je satu taman tapi tak jumpa pun weyh.... apatah lagi nak bergosip berjemaah....bagus jugak sebenarnya , kurang dosa hehe,....
      Ha..... ingat mak apa?? Ingat mak tak terer berwestern ke. Walaupun mak hanya menantu org Jaws hehe.... Tu tak buat Olivye lagi tu....kehkehkeh...

      Delete
    2. Amboi mak, lepas raya ni garangnya kalau balas komen. Kan baru minta maaf pagi raya kesebelas hari tu.... ^__^

      Siapa lak yang kata mak tak pandai berwestern. Ish, nak kena sumbat sayur mulut tu tau!

      Delete
  7. kelas open house mak jilap..

    kasi klik oldtown satu kali

    ReplyDelete
  8. Matlamat tercapai lega rasanya dinda
    Org yg dijamu happy dan dinda pun happy sama.

    ReplyDelete
  9. Msti pkul 1 pagi tu baru rasa lenguh2 kaki kan okje! Ngeeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kali ni tak pulak rasa lenguh AM....steady jer Mak Jilap malam tu hehe

      Delete
  10. bestnya angger nyong dadi jiran setaman karo riko
    join karo izan, tata, ita hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..... dak mareng KL opo? Angger mareng, mampirlah yo...

      Delete
  11. Lega dah lepas kan. Ok je masak sorang aje ke tu. Hebat lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah ...bendanya simple simple jer IL....

      Delete
  12. hehe...settle dilema sebelum ni ye
    kalau saya sampai ke sudah tak tahu nak buat apa
    agar-agar tu nampak sedap lah okje
    cer hulur sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak hulur macamana YY......jamu mata ajelah yek...

      Delete
  13. Buatlh plk utk para2 bloggers.
    Mcm nk bikin jer puding tu..good idea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau buat utk geng bloggers mesti lagi best kan Knor....Tapi tulah rumah kecik jer Knor...

      Delete
  14. meriah jugak menu nye OKjer..
    haih rugi pulak x duk satu taman ngan OKjer.. kalo tidok dpt jugak makan spageti sedap!
    hehehe

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah..dah settle ya...Macam best je salad tu...

    p/s: Gambar kat atas sekali tu, spaghetti ke kuah kacang..he.he

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 orang cakap mcm kuah kacang ......huhu

      Delete
  16. tu la okje..menu senang nak jamu org spegeti la kan...lagi satu makaroni goreng hahahahahah dulu balik2 mee goreng bihun goreng kan okje..skrnag kite bagi canggih le sikit....heheheheh org tengok pun teruja heheheeh...salad tu sedap nampak...creamy sungguh....puding sumi tu menarik tu...kaler pul...kalo ade budak2 sah2 tu yg diterjah dulu ehehehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang pun dah tak heran agaknya spaghetti ngan makaroni sekarang ni Lieya....hehe
      Tulah mmg cari benda yg senang jer. Kuah spaghetti tu siapkan awal awal dah boleh panaskan, tak delah kelam kelibut hehe....
      Salad tu pun senang gak....buat pas tu simpan jer esbok....

      Delete
  17. sedap tu menu..puding sumi nampak menarik

    ReplyDelete
  18. kemain pudding sumi,nampak cam best je

    ReplyDelete
  19. Acik pun dilema juga ni..hero 2 orang nak ajak kawan minta mak masak.soh order je x mau..masih belum confirm hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....alah AE terer masak...tak de hal sangat....

      Delete
  20. saya pun teringin nak buat makan2 gini tapi bila mengenangkan sorang2 nak kena buat memang tak jadi la...takut2 dah panggil kawan2,last2 depa kena makan biskut kering dengan kopi o ja..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.....tulah DR kalau ada org tolong mmg mudah dan cepat.....masalahnya kalau tak de kena plan awal awallah...

      Delete
  21. Alorrrr tak simpan sikit ke ntuk kita? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. alorrrr lupa geng pulak malam tu......huhu

      Delete
  22. meriah juga kak.. menjadi jugak akhirnya apa yang dirancangkan... hehe.. sedap nampak spaggeti & salad tu...

    ReplyDelete
  23. simple tu pun ponat jugak nak masak kan hihihi

    ReplyDelete
  24. yer lah cik jah ni bukan kawan setaman pun. memang lah tak dijemput.. pfffttt hahaha tetiba nak sentap plak kannnn.. :D
    bilanya nak jemput cik jah datang rumah?? cik jah nak request nasik minyak, ayam kurma, sambal udang, air sirap limau.. ehhh dah mcm nasik orang kawin je.. haha

    ReplyDelete