Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 18 September 2014

Bila nafsu membeli melebihi nafsu memasak!

Salam Khamis....

Ai???? Dah hari Khamis yek.....
Jiran sebelah mak mesti suka ni. Yelah....... sambil depa dok kecoh kecoh makan Nasi Arab, nak bercuti pi Penang tak menjadi, tetiba dah jumpa Khamis balik, tetiba dah nak weekend balik...... mau tak syiok jiran sebelah mak! hihi........ Mak tolong cerita ajeeee..... hehe

Tak ingat mak entah bila mak beli benda ni. Punyalah lama sampai tak ingat belinya bila.  Memang dah lama sangat, bayangkan ajelah, mula mula gantung tepi dinding, sebab dah nak expired, OKje pindahkan pulak masuk esbok .....


Ni semua kes tengok blog koranglah ni. Tak ingat dah terliur tengok blog sapa. Asal tengok korang masak menu macam senang jer, haih....... dia pun nak try jugak! haha..... Gitulah pompuan, napsu ada 9 katanya!  

Macam biasalah, kalau dah nafsu membeli tu kekadang melebihi nafsu memasak, ginilah jadinya.
Elehhhhhh..... korang pun pernah kannnn....

Sudahnya, sampai expired date baru gigih nak membuatnya hehe..... Orang kalau terlampau rajin memang cenggini le hehe..... Ni pun nasib baik tau dapat dibuat sesuatu on the date expired hoho

   
Roti pita tu pun dah naik hancur jadinya.....  Tak boleh dah nak selitkan inti daging kat celah tu dah...... Udahnya makan macam lempeng ajos haha.......


Kebetulan ada stok daging hancur Ramly dalam esbok, lama beno nak tunggu lembut, defrostkan ajos, cepat sikit mak dapat kunyah hehe........ Tumiskan bawang putih bawang merah, buh cili sos, buh black pepper sos, tambahkan lagi black pepper hancur bagi pedas, sagatkan carrot, last sekali buh tomato..... Siap!


Kalah weyh Kebab Pasar Malam hehe.....


46 comments:

  1. hahaahah sudahnye makan ala2 cicah2 yeak okje....boleh laa okje dari terbuang sebab expired kan heheehehehe lieya pun suke beli roti pita gini...agak2 bosan nak makan nasi buat le inti sendiri ...ikut sesedap rase je laaa yg penting ade daging kisar...sodapppp!!!

    terliur tgk ni okje...dah le lieya puase nie...rase mcm nak cari kebab plak...tapi ari ni takde pasar mlm plak...esok baru ade pasar mlm ...uwaaaaaaa!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajinnyalah Lieya ni puasa sunat..... patut pun slim melim .dan bertenaga...
      Dah gilah cari Kebab...sian nengoknya OKje orang pose ni

      Delete
  2. saya pernah bercadang nak beli benda cam gitu juga dulu
    en suami saya kata, saya masak lempeng pun tak pas
    ada hati nak masak benda gitu
    majuk dah saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betu ke majuk tu.... ke suka tak yah bersusah payah nak masak hehe

      Delete
  3. emm..emm..apa salah kita plak..sapa suh tergoda..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang salah, sapa suruh tayang? hehe

      Delete
  4. haha..kalah kebab dari Arab kak OKje..

    ReplyDelete
  5. cik bedah pun dah tersampuk dengan ayat cik jah "ajos" tu yer.. kemain kau kann.. hahaha.
    weh betul2 dah expired tu.. ok lagi hancur daripada berkulat.. at least boleh lah makan lagi tu..
    Cik Jah kalau ke pasar pudu mula lah napsu serakah semua tak tentu arah.. semua segala macam ikan sotong udang ayam sayur semua nak diborong. Lepas tu mmg betul kata cik bedah tu.. napsu membeli melebihi napsu masak.. hurmmm baziaq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....mcm nak kena credit jer tu guna word dia.....huhu....Ko mmg betullah cik Jah, hehe.....
      Nasib sotong dengan udang tu tak boleh expired kalau tak, mmg confirm baziaq

      Delete
  6. wahh... memang nampak mcm kebab ni kak... sodappp bila tambah daging tu... :)

    ReplyDelete
  7. wow..walaupon dari segi rupa roti out..tapi dari segi rupa daging intinya itu sangat mengancam..berjaya buat saya terliur..napsu 9 kan..hihi

    ReplyDelete
  8. Jom main lempang-lempang tangan, tepuk amai-amai sikit!

    Samalah kita jiran! Saya pun bukan main merajin beli benda alah ni. Kadang tu sampai sejuk beku dalam peti sejuk, bila teringin je nak guna dah nak berkecai dah pun. Itulah pasal kalau kuasa membeli terletak di tangan kita, memang hancus semuanya!

    Selalunya senyap-senyap saya baling masuk tong sampah takut kena tegur dek HD. Kalau kena tegur, memang seharian ya kena dengar tazkirah.

    Bab inti tu je buat kita rasa macam nak lap air liur ni. Tetiba nak mencincang daging buat intipati apa pun yang ada kat rumah malam nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah sembelih lembu ke belum? Kata nak mencincang hehe,,,,,
      Mak dah tau dah.....kalau dah nama jiran, sedikit sebanyak mesti terkenan beb haha......
      Masa buat entri ni mak dah terbayang dah jiran tau.....dah dapat agak dah jiran mesti spesis sama hehe

      Delete
    2. Eh, Mak ni...sembelih lembu dekat-dekat raya korban nantilah! Sekarang ni takat cincang dagin beli yang dah siap cincang jek. Jimat masa nak masak Mak. Maklumlah orang sibuk ni kerja mesti nak yang enteng je.

      'Kita serupa.....' Hah, ingat tak Mak lagu siapa?

      Delete
  9. tak nak hancur roti pita tu sng jer..keluarkan dr peti ais yag duk berkurun dalam tu dalam 2 tiga jam sblum di panaskan..tak le hancur jadi...ni kes tak menyabarlah ni..kan..kan..

    nampak sedap jer daging tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak terfikir pulak Knor waktu tu, sebab dah nak mengunyah hehe.....tp tgk roti tu pun mcm dah hancur Knor...

      Delete
  10. hahahaha.. adoihaii.. sampai hancur roti pitanye.
    belasah jer lah OKjer.. janji kenyang sudah!
    hahahahaha.

    Zura pon selalu camtuh.. membeli rajin.. semua nak beli. tapi nak membuatnye kemain lah malas. sudahnye membazir jer. hehehehe

    ReplyDelete
  11. Ekekeke...Biasalah tu kak. Saya pon mcm tu. Bila tgk barang mula lupa daratan.

    Sedap lah plak nengok wrap tu. Dah lama tak ber wrap nih.

    ReplyDelete
  12. kahkahkah gelak besor akak hainom ooiiiii.. penyudah nya jadi lempeng bercerai-cerai kaedahnya... betul dah tu hainom tajuk entri ko tu "bila nafsu membeli melebihi nafsu memasak"

    ReplyDelete
  13. he,,hee macam kartun sinchan pulak hainom ni...bila misae sllu simpan brng nk expired kat esbok.
    dah di masak apa pun sodap kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SI ni suka tengok Sinchan rupanya hehe...boleh lew geng dgn TLBD

      Delete
  14. aduh, enak banget seh kebab ney
    rajin mbakyu ku nggawey kebeb..
    pakkal aje jauh, angger cepak, nyong arek njalok sitik

    serius nampak sedap intinya tu
    tambah black peppper lagi lah
    sekarang ni kalau buat burger pun kena ada sos
    black pepper baru puas hati kan

    nasfsu membeli memang kan
    kalau boleh satu supermarket tu nak dibelinya
    tapi bila time masak tu alahai kena tunggu mod cantik
    baru jadi..

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Enak weyh......dak coyo neray .....kepinak waey nggawey ney kuwi... balang balang nang kuali wes dhadi hehe...
      Wong wedhok memang koyo kuwi.....angger di jek shopping, nde'ei deng ndisek ei....

      Delete
  15. Rsanya x pernah beli roti kebab hehehe... dah OKje buat nie mcm teringin pulak nak tiru..kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah RH.....tengok blog orang udah teringinkan....

      Delete
  16. ada kawan saya dulu, dia mmg jenis cermat & teliti.
    barang2 dapur yg dia beli, mmg dia ada rekodkan tarikh beli & tarikh expired..senang utk rujukan katanya :)

    Brand Mission tu mmg brand feveret kat rumah saya sekarang..tak sempat nak tunggu expired, selalu habis stok...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergh..... cenggitu punya cermat pun adakan.... mesti spesis berdisiplin tu DZ...

      Delete
  17. Waduh2 sahabat mayaku, semalam dimasaknya Char Kuey Teow yang enak bangat, hari ini pula ditayangnya Kebab, cayalah... OKje seorang Isteri dan Ibu Mithali, tak layak le teman dok seiringan dengan awak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Psssttt: Ada lagi tak?? mintak sikit...

      Delete
    2. Sajalah tu kan.....mithali apanya malas memanjang masaknya....
      Beb yg ni confirm dah habis.....sebab kebab ni buat masa 14 Sept hari tu.....ikut date expired hehe....

      Delete
  18. KY selalu juga beli roti pita. tapi bak kata OKjer.. nafsu membeli melebihi nafsu memasak, takdan nak memita..maka sebelum exfired dicicahnyalah dgn kuah kari atau asam pedas semalam..hehe

    ReplyDelete
  19. Dah lama saya tak beroti pita ni. Kalau saya beli agaknya sebab jarang2 je belinya saya vepat habiskan roti ni. Selagi ada selagi makan. Dapat lagi 1 idea ni, utk jadikan juadah bento saya nanti. Ha. Tengokla nanti. Syaa rajinlan diri buat bento ke sekolah.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sabar nak tengok bento cikgu tau.... Mesti cikgu upkan hari harikan.... Sure mcm Lieya latiffkan......Pergh!! hehe...

      Delete
  20. Salam Jumaat Okje..nafsu tu kalau tak dicontrol memang bahaya...boleh jadi lupa diri ya..he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesungguhnya Raudzah......nafsu kena didiik barulah clever nafsu tu hehe

      Delete
  21. Dah ada idea dah ni....hari tu wraps sekarang nak buat kebab lah pula :)

    ReplyDelete
  22. kuat pengaruh rakan2 blogger nih... jgn lepas ni ada yg terpengaruh makan roti pitah cicah mcm ni sudah.... hahahhaha, jgn marah!
    Budak2 kat rumah ni mmg suka sgt roti pita... beli sebungkus tu, mmg kejap jer habis... tgh2 tu isi kebab dan fresh salad... pergh, meletop!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...tulah tu.... tolong jangan persalahkan emak kalau Pita cicah daging jadi viral haha....
      Untung dapat emak rajin mcm awak tau Bijen.....beli sekejap jer habisnya tak yah risau nak expired....

      Delete
  23. amboiiiii..ada gaya bukak restoran nih..belajar bnyak lagi ye memasak kak oii..hehehehehheehe......

    ReplyDelete
  24. samalah kita. part membeli no.1. pantang nampak. konon2 nak membuat akhirnya kesudah duduk dalam fridge. tu pun nak buang kena sorok2 kalau expired takut kena bising cik suami. sabo ajalah

    ReplyDelete
  25. wah sdapnya..klu lah cik nor dok sblh rumah akak kan best..mana2 makanan yg rasanya tidak dperlukan drmah akak..hulur2 rumah cik nor..haha

    ReplyDelete
  26. lempeng pun lempeng laa... janji sedappp... :D masuk perut dia hancur jugak kan... hehe

    ReplyDelete