Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 26 September 2014

Penjamin

Salam Jumaat....

Kenyang mak Jilap hari ni. Pagi pagi dah pekena Nasi Kerabu...... Pak Jilap cuti separuh hari. Nak pergi Pejabat Lawyer , la ni, dah balik pun.....


Taunya mak korang tak tanya pun, tapi mak peramah nak bagi tahu hehe.... kami bukan nak tambah harta ye, pak Jilap tolong jadi penjamin loan rumah jer. Harap harap sesiapa yang empunya harta tak buat onarlah ye! Kesian tau nanti laki mak jadi mangsa! Macamana nak selfie dengan Ferari depan masjid kalau kena blacklist....hihi.....

Kalau memasing tau tanggungjawab, insyaallah segalanya akan dipermudahkan.

Ada sesiapa pernah berexperience menjadi mangsa jadi penjamin ?


58 comments:

  1. not yeet...tp my dad pernah....alhamdulillah anak buah dia okeyyy

    ReplyDelete
  2. sedapnya pepagi dah kena nasi kerabu tu...
    suami kakak ada juga pengalaman jadi penjamin tapi kena pantau juga org yg dijamin tu kut xbayar ...takut jadi mangsa bayarkan pulak ...sian kan laki kita nnti kan hainom....hihiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul SI....tulah salah satunya pantau supaya mereka tak culas membayar...kalau laki kita jadi mangsa tolong bayarkan hutang habislah kita SI, missed monthly elaun kita hehe

      Delete
  3. kakak saya dan keluarga pernah jadi mangsa.. kisah benar ni, sebab kes ni kakak saya jarang balik kg, kalau tak ada kecemasan. 10 tahun dulu, abang ipar dia minta suami akak saya (kira adik dia suami kakak saya ni), buat loan 200k dan diberikan semua kepada abang dia utk mulakan bisnes.
    satu akak saya tak tahu, dan akhirnya kakak saya tahu pasal ni sebab sampai surat bank orang tu tak bayar.. mengamukla akak saya..

    eh, panjang la kalau nak cerita.. kesimpulannya, dengan adik beradik sendiri pun kalau bab duit banyak ni, janganlah semudh itu nak percaya orang lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha ......baru nak start dengar cerita tetiba terencat sebab dah sampai conclusion...hehe.
      Tapi okje mmg setuju tu AN....Dah namanya manusia, walaupun dgn adik beradik sendiri bab duit mmg tak boleh blah haha.....so rasanya kena betul betul explain baik buruknya sekurang kurangnya awal awal dah cakapkan so harap sediapa yg berkenaan faham sejelas jelasnya... tak gitu Adey Manissss.....hihi

      Delete
  4. serba salah situasi macam ni, wah dah pekena nasi kerabu sedap tu :)

    ReplyDelete
  5. Salam jumaat yer ! pernah hampir terkena... so hati2 ajelah

    ReplyDelete
  6. Jadi penjamin ni tak mudah Okje. Well, saya tak pernahlah dan tak pernah pun berkeinginan sebenarnya. Kalau ya pun, mungkin jadi penjamin pada anak-anak sahaja. Itu cerita lama lagilah kalau pun terjadi, so tak payah diperpanjangkan.

    Kira Pak Jilap berani jugalah ya jadi penjamin orang untuk buat loan rumah. Saya ni kalau ada tempias bunyi suruh jadi penjamin pun saya dah start nak pitam, nak pura-pura pengsan tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....baik baik kang fengsan terus, nangis HD....
      Berani tak beranilah MD.....udah terpaksa hehe....moga tak de yg buat onar sudah hehe...

      Delete
  7. Okjer.. Zura kena pasal kes kampeni yang Zura tulis kat blog tu lah.
    dah lah x tahu menahu.. sampai skrg masih x settle lagi.. Alhamdulillah.. dapat lawyer yang bagus. bila kena kes nih.. Zura memang betol2 serik.. harap2 x de lah siapa yang mintak jadik penjamin.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. suami acik pernah kena..kawan tu berhenti kerja senyap2..sudahnya kita yang kena bayar
    ada sorang kawan lagi pun macam tu..sampai turun naik mahkamah..sudahnya dia kena bayar juga..sampai la ni tak habis lagi bayar hutang orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada akta baru tahun depan katanya bank kena cari peminjam sampai dapat dulu barulah cari penjamin AE...entah yer ke tidak tak taulah....

      Delete
  9. penah kena dgn adik bradik sndiri.loan keta je pong tp dh x mampu byr tempias kena kt sy.Alhamdulillah dh abes byr pon dia.klau x mengcengkam jiwa raga gak la bila smpai surat

    ReplyDelete
  10. saya jadi penjamin umah akak saya (ok..)..saya jadi penjamin moto asben saya (dlu)..
    asben jadi penjamin kete sepupu dia (tak tolong asyik dok tepon je)..
    haihhh...

    ReplyDelete
  11. Tak pernah jadi penjamin kak,, takutt lah sbb macam2 kes kan skrg ni... ada juga yg minta tapi sy memang fikir banyak kali.. mudah2an orang yg pak jilap jamin tu OK lah kan..mudah2an di permudahkan...

    ReplyDelete
  12. arwah my dad pernah... baik sgt ngan orang last2 gaji dia disekat. Allah maha kuasa.

    ReplyDelete
  13. Takut saya nak jadi penjamin. Jadi penjamin yang yakin baru rasa nak jamin.

    ReplyDelete
  14. hubby noe bukan jadi penjamin tapi jadi tukang buat loan..kononnya nak tolong kawan yg ramai anak...tolong orang susah...loan atas nama hubby...kete kawan dia pakai...last2 x bayar...x bayar bukannya nak bgtau hubby...tau2 nama dah kena blacklist...stress...sampai skang nama blacklist...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg stress tu Noe....buat onarlah tukan namanya ...cis mmg tak tau diuntung betul!

      Sebenarnya benda ginilah yg kita takut...

      Delete
  15. jadi penyamin saudara mara,adik beradik..elak-elakkanlah..
    payah jadinya...

    al maklumlah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Knor boleh putus sedara jadinya tp..... tulah
      Nak buek cam no

      Delete
  16. insya Allah semoga org tu tak buat onar

    ReplyDelete
  17. eh, boleh ke orang lain jadi penjamin rumah?
    tak tahu lah pula
    kalau rumah biasanya empunya diri atau pasangan je, rasanya ler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh YY....janji mahu dan layak....tp mana ada org sanggup hulur tengkuk YY

      Delete
  18. sayadan suami memang mengelak dari menjadi penjamin kepada sesiapa..kalau ada yang mintak tolong merayu2 pun tak mungkin kami tolong..heheh...takut ...

    ReplyDelete
  19. Bab2 penjamin ni ketaq kepala lutut weyhhhh..

    Sy pnah jamin anak kwn kursus diploma jururawat tp vwh kkm, alhamdulillah, tak sgkut,

    Pernah gak jamin anak buah beli keta, org bank x dpt hubungi peminjam (mklm le no. boleh tukar2), kita yg dicarinya..

    Ada gak anak buah n sedara nara mnta jadi penjamin ntuk pnjaman duit, ditolak akhirnya ikatan.persaudaraan agak renggang..

    Abg kndung pnah menjamin anak sedara sebelah isterinya beli kereta, akhirnya di black list dek bank, ntuk atasi black list, terpksa jual hrta bnda yg ada berpuluh ribu, byr semua hutang piutang tu..

    Skrg ni ada org mnta jadi pnjamin, sy akan jadikn abg n kakak sbg penasihat, kalu dia kata JANGAN, sy menurut perintah, biar le org nak kata sombongpn..

    Oh ya.. Pnah ketua jabatan saya dipotong gaji setiap bulan bagi melangsaikan hutang2 kawannya yang tak.mampu bayar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fuhhhh lama daa tak bebel pnjg lebar cenggini...

      Delete
    2. singgah lagi dan lagi tapi tuan rumah xder lak, ukur jalan lagi ke geng?

      Delete
    3. Kita adalah geng.....Pak jilap mc... macamana nak bermaharajalela depan hp aje....coverlineeee hehe..
      Seram tengok pengalaman orang yg jadi penjaminkan. Kalau bernasib baik tak pe gak kalau tidak, mau mcm jadi kambing hitam hehe........

      Delete
  20. Aina ada pengalaman jadi penjamin tapi penjamin untuk belajarlah... Alhamdulillah yg satu tu selesai yang satu lagi Aina kene selesaikan...ekekkee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena selesaikan pun masih boleh happy nampaknya tu haha

      Delete
  21. kite paling tak suke jadi penjamin..takut tak di bayar..

    ReplyDelete
  22. salam hainom ..
    klu utk menjamin long term mcm lebih 10 thn, cuba la elakan
    tp utk short term mcm nak amik tv kt courth M blh la sbb kurang resiko ..
    angel dhadhi penjamin kiyer ..
    enggo seng nyeleh orip kepenak ..
    penjamin seng dhadhi morat marit ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....wes suwi dak ngomong morat marit....
      yorlah .... seng apik ojo arek dhadi penjamin tapi kuwilah ....arek dak arek mmg wajib arek, so redho ajerlah...huhu

      Delete
  23. setakat ni masih mampu mengelak kak okje.
    tapi tak tahulah sampai bile..
    hurmm.. sy tak bersedia lah, takut nanti mcm2 hal pulak berlaku smpai pening kepala dibuatnya.
    selagi boleh elak, kita elak.
    tak gitu kak okje? huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer gitu Gee...hihi....selagi boleh elak kita elak....kalau tak boleh, layan ajelah kan Gee....huhu

      Delete
  24. setakat ni tak pernah lagi jadi penjamin..loyer pun taknak kan orng separoh abad jadi penjamin, yo dak! nak minta orang jadi penjamin pun tak pernah lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.....lawaklah KY ni....eh....bank OK je kalau fulusnya penuh bank KY hehe

      Delete
  25. setakat ni diri sendiri tak pernah tapi pengalaman adik sendiri dan kawan2 memang menakutkan. apa2 pun...doakan saja supaya yang berhutang tu laksanakan tanggungjawabnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Nim hanya doa ajelah yg mampu moga segalanya dipernudahkan

      Delete
  26. Penjamin ni kalau bnasib tak baik memang ada problem..So Good luck to your HB Okje..Semoga semuanya berjalan lancar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Raudzah....insyaallah moga segalanya ok

      Delete
  27. assalam, singgah pagi di sini..takde nak komen apa..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam...... ai ? Bukan main lagi panjang okje cerita tk de apa nak komen hehe...

      Delete
  28. Saya tang jadi penjamin ni mmg elakkan... tak berani... baik elak dari jadi sesuatu yg akan merosakkan hubungan kita dengan org yg dijamin... pendapat saya la... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju NK....tp tulah diluah mati bapak ditelan mati mak gitulah perumpaannya so layan ajelah NK

      Delete
  29. berhati2 bla mnjadi pnjamin..huhu















    ReplyDelete
  30. Kalau ikutkan mmg akan elakkan drpd jd penjamin okje.....risiko tinggi gitu. Tp tu lah kadang2 ada situasi tertentu yg kita terpaksa jd penjamin.....yg kita harap tukang pinjam tu jgn lupa tanggungjawabnya byr hutang tu balik .....

    ReplyDelete
  31. kalau tak silap laaaa... penjamin loan rumah rasanya tak masalah sangat... kalau owner tak bayau... dia lelong jer rumah tu... tapi kalau personal loan... haaa... hat tu kena hati2... dan kalau boleh elakkan laaa..... memang dia kejau penjamin kaw2 punyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok.....tp masalah jugak idah....takut harga lelong lebih rendah dpd harga rumah....tak ke naya kat Penjamin, Penjamin kena bayo harga perbezaan tu....
      Tak gitu Idah....

      Delete
  32. Nak menjamin rumah siapa tu??
    kalau jadi penjamin laki/ bini ok lagi.
    kalau kengkawan agak berat sikit.. karang buatnya dia buat taik.. langsung impian nak posing ferrari depan masjid punah! hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh nak bisik.......meh le sini.....hihi
      Itulah fasal Jah ....Cik Bedah dah nampak bayang bayang kepunahan di situ.....huhu

      Delete
  33. pak mertua sy mula2 kerja lagi dah pesan jangan jadi penjamin pada sapa2 pun..klu org yg boleh depercayai oklah kot..lagipun dpt pahala tolong orang.hehe

    ReplyDelete