Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 28 October 2014

BISUL dan petuanya

Salam Selasa korang......

Ada sihat memasing? TLBD tak sihat hari ni, batuk selsema, dahlah exam, so kejap lagi kena ambik MC. Mana tak batuknya, dia tu memang memanjang minum ais, geram nengoknya.

Korang pernah kena bisul? Mesti pernahkan...... Zaman OKje kecik dulu, bisul dengan manusia ni memang macam geng baiklah kiranya hehe....... Selalunya tumbuh mesti kat punggung. Zaman dulu mana ada pergi klinik klinik ni, paling dahsyat pun abah beli ubat kat kedai cina atau kedai sinsei. Kalau tak silap ubat tu panggil 'Pil MB' . Ada sesiapa yang pernah dengar pil ni ? Huh.....korangkan orang bandar, mesti tak pernah dengar punyalah!!.....

Si abang ngan Angry Bird pun pernah merasai pengalaman kena bisul ni. Tapi zaman depa, dah tak main dah tumbuh kat area area punggung ni hehe...... Zaman mereka lagi advanced, bisul tumbuh kat area muka pulak! Baik sini, situ pulak timbulnya. Bisul ni pulak selagi depa tak betul betul masak ( istilah orang kampung macam mak ni) tak boleh picit. Kalau dah masak, picit sampai keluar mata dia, barulah challenging hihi.... Selepas tu barulah bisul akan kecut dan kering. Haih.... makkan ala ala doktor pakar kalau perihal bisul ni maklumlah pernah jadi doktor pakar tukang picit bisul mereka jer dulu dulu ..... Kalah Daddy Ziyad tau haha......

Mula mula tu memang le pergi klinik, tapi bila dah asyik tumbuh jer, dah tak kuasa mak!...
Jenuhlah cari macam macam petua pulak. Ada yang kata tempek daun kapal terbanglah...... Macamana rupa daun kapal terbang pun OKje tak tau....



Sudahnya ada orang bagi tahu letak Bawang Putih dengan Minyak Gamat. Bawang tu kita pecahkan sikit bagi keluar air dia, Bila agak agak dah nampak macam nak jadi bisul tu, gigih mak sapu benda ni. Alhamdulilah.........sampai sekarang tak tumbuh lagi dah.....  


41 comments:

  1. saya tak berapa sihatlah OKje
    deman, selesema, batuk...samalah dengan TLBD
    kesian tak kat saya? kesianlah....
    tapi keja juga, blogwalking juga! hehe

    anyway, saya rasa saya tak pernah kena bisul
    tak tahu kalau kecil dulu penah kena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh....mestilah sian hehe... hidung mesti tersumbat, tekak mesti perit yek.....Gi makan ubat

      Delete
  2. alahai bisul...mmg menyusahkan..huhu

    ReplyDelete
  3. nasib kami sekeluarga jarang kena bisul...kalau kena kat bontot memang tak leh duduk..huhu..
    Afif pon kalau kena jenis yg kecik jer...nanti boleh pakai petua ni kalau kena..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam diaorang ni Sura dulu dulu, mula mula tu mmg kecik, tapi bila dibiarkan jadi besar, kat tepi mata pulak tu tengoklah gambo tu sampai sepet sepet , mata dibuatnya

      Delete
  4. Wow!!! walaupon citer panjang berjelaaa.. tapi hujung2 cite penuh dengan ilmu yang baik!
    tahniah kawan!! akan Zura simpan petua ini di sudut kepala otak paling dalammm~ camnih lah blogger femes~ merepek merepek jugak.. tapi n3 haruslah berilmu khennn. muehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Femes ke apa bendanya hihi ..... kelaut aje memanjang haha.....
      Perghhhh....jiwang ayat nampakkkkk maklum le baru lepas dating haha

      Delete
  5. Boleh apply petua ni bila kena bisul. Dulu kecik kecik mmg sll kena bisul. Smapi ambik spm pun kena bisul.

    Anak kite yg kecik tu pun batuk dan sesema. Suka minum ais sgt. Eii geram betoi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berdenyut denyutkan Zura kalau kena bisul ni....
      Mmg geram depa ni....kita yang mendidih ek...

      Delete
  6. tq so much utk petua ni okje,.. mana tau nak boleh diguna pakai nanti !

    ReplyDelete
  7. ghodong kapal terbang kuwi koyo ghodong sireh diknom
    ooo bawang putih pun boleh ubat bisul ey
    ingatkan ubat jerawat waey
    terima kasih kongsi resepinya ya diknom :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuwey reti yo daun kapal terbang kepriwei....
      Ohhh bawang putih pun kenek ngubati jerawat yo?....

      Delete
  8. salam kenal hainom,
    Cerita pasal bisul ni teringat yang anak-anak saya pun pernah terkena bisul. Kat muka jugak. Banyak plak tu. Kesian kat kaklong. Mula2 kak long yang dapat, pastu berjangkit sorang sorang. Kat tangan ada, kat punggung ada, kat ketiak ada...adehh...saya bawak pi jumpa pakar kulit. Alhamdulillah, lepas tu dah hilang. Risau jgak mula2 kena tu. Tapi semua sekarang dah tak dak dah. Doc cakap bila semua antibodi dah develop, dah tak dpat dah bisul tu. Bisul anak2 saya sebenarnya kalau ikut doc pakar tu dia sebut ketuat nasik. Sama ja kot cuma term berbeza. Cumanya anak2 saya ni bisul dia kecik2 aje. Kalau pecah, berdarah abih.

    ReplyDelete
  9. Ilmu baru ni insyaallah boleh guna kalau diperlukan. 2 minggu lepas anak sulung jadi bisul kat peha, sekali pecah melelh2 darah macam org keguguran. Aina letak asam jawa dengan garam je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asam Jawa pun boleh jugaklah agaknya Aina sebab asam jawakan jenis sejuk kuranglah berdenyut tu kot...

      Delete
  10. .bila hainom cite pasal pil MB tu baru kakak ingat dulu kalau nak luka atau kudis cepat baik memang makayah kakak beli pil tu je ....no klinik2
    bnyk juga petua hainom tntng bisul ya....ank2 kakak tak pernah kena tapi kakak selalu juga kena bisul kecil2 tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang Johor aje kot SI yg guna pil MB ni hehe.... Ye betul SI..... paling mujarab letak luka luka gitukan..... Kalau bisul betul kata Kak Zakie, biji manjakani...
      Yelah SI dah budak budak ni kena masa kecik dulu, tak baik baik ....naik risau, tu yg jadi kumpul petua tu hehe

      Delete
  11. Eh.. dinda cuba pergi sinseh. Kalau keluarga kanda biasanya pergi beli di sinseh dia akan bagi ada macam telur katak tu. Benda tu macam biji selasih tapi bila bancuh dia akan melekat-lekit berlendir. Sapu keliling bisul tapi jgn tutup mata bisul tu. Biarkan dia kering. Nanti bisul tu akan pecah dgn sendirinya... Ala.. kanda lupalah pulak nama dia. Tapi ada bunyi ci-ci gitulah - eh dah tua ni betul-betul lupalah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kanda.... dinda dah ingat dah, nama dia biji manjakanikan..... ye betul kanda abah mmg selalu guna benda tu

      Delete
  12. Bisul ni macam demam campak ke,semua orang akan kena??sebab saya dan anak2 belum pernah kena bisul.dari saya kecik sampai sekarang la.anak2 pun sama..tak pernah ada bisul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak rasanya DR..... sapa yg bernasib baik jer kena haha......

      Delete
  13. knor biar jer lelama baik... ceh tak adalh
    rasa sapu bwg putih kut..
    anak2 la tk ada plk kena bisul.. agaknya hainom suka duk ats bntal kut... hrus jgn percaya ye... mitos org dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...... ni dah bukan kena kat punggung dah Knor.....kena kat tepi mata .....takkan bantal jugak yg salah kot ....

      Delete
  14. baguih la petua ni kak.. tapi, tak pedih ke masa sapu tu?
    macam pedih je...... T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha entahlah Gee...... bukan Okje yang kena bisul, bebudak ni, nampak depa relax jer...tak kot, sebab bukan luka, cuma kulit tu bengkak nak start tumbuh, tu yg steady jer

      Delete
  15. thanks okje.entry bertepatan sangat ni.kebetulan cik abe baru nak jadi bisul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah mesti sebokkan Sue sekarang ni......dgn nak jaga baby lagi, dengan nak jaga cik abe lagi...

      Delete
  16. Saya orang kampung gak..tapi tak pernah dengar nama pil yang Okje sebut ni.. masa sek men saya pernah kena bisul 3 kali rasanya. Adoi mmg seksa betul.. kena kat betis ni dan kat tulang bawah lutut tu yang saya ingat sakitnya seksanya sampai sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknya tu pil zaman OKje jer kot haha

      Delete
  17. Betul tu Okje...zaman budak bisul tak boleh dipisahkan gitu. Pernah juga kena tapi kat peha. Bapa sapu kapur sirih tu jak....nanti bila dah bisul 'masak', dia pecah sendiri...hehe

    Tak pernah pula dengan pil yang okje sebut tu...

    ReplyDelete
  18. bisul ni ada mata dia kan..kalo tak buang mudah naik balik..
    pengalaman Okje ni boleh dijadikan panduan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Mar mmg ada mata dia ....Orang kata gitulah, selagi tak keluar mata dia mmg lambatlah nak kecut bisul tu

      Delete
  19. baru jer baca blog abah zuki katanya mkn ais krim blh redakan batuk dlm beberapa jam sahaja ... saya dulu klu kena bisul , utk keringkan letak kunyit jer hainom ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus jugak petua tu Vee....sukalah bebudak dahlah batuk dapat makan ais krim lagi hehe

      Delete
  20. Oh, saya ada sejarah silam dengan bisul ni (get ready saya nak mengomen panjanggggg...) Saya dengan bisul memang macam adik-beradik satu ketika dahulu. Tak pernah berenggang walau sekejap. Port paling cemburu si bisul ni suka adalah bawah ketiak saya dan pipi. Kalau kena bukan kecik-kecik alam bisulnya. Bila dah masak, dok tekan bisul tu boleh penuh satu cawan tau. Kalau kena kat ketiak, memang tidur malam angkat tangan ajelah. Siksa, nangis-nangis lagi walaupun masa tu dah besar panjang, dah dalam 19-20 tahun gitu umurnya. Yang paling teruk berbekas kat muka hasil 'perahan' bisul tu sampai berlubang. Nak operate, kata doktor nanti tak comel lagi muka. Nasib baik lepas tu parut hilang hasil makan B-Complex. Kalau kena pun makpak saya memang selalu bawakan ubat bisul beli kat sengsei cina tu.... Apatah namanya. Rendam dalam air bagi kembang pastu tempek kat tempat bisul. Cepatlah keluar mata dan tak bagak sangat jadinya!

    Ish, kalau ingat-ingatkan balik, memang sadis nasib ketika ditimpa bisul sebesar separuh buku lima ni!

    ReplyDelete
  21. Kesian sangatlah dengo cite jiran tau..... Bisul tumbuh time dah anak dara pulak tu yek, lagi sadis kat muka pulak tu. Nasiblah masa tu belum pandai dating lagi.

    Tau tau ubat tu...biji manjakani kot nama dia, kecik kecik mcm bijan kan...... pas tu tempek kat keliling yg bengkak. Kononnya mengumpul nanah..... Apa pulak konon mmg yelah ye dak....
    Sapalah yg tak sakit kena picit, tuhan ajelah yg tahu sakitnya, habis tu nak buat camne nak keluarkan mata dia bagi kecut.... redho ajelah

    Baguslahkan budak budak sekarang, kan..... jarang kena darah mereka bersih kot....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa pulak tak pandai dating, Mak? Umur 14 tahun dah ada boyfriend. Inikan pulak 19 tahun. Huahaha.... Tapi serius tension tahu bila perempuan melayu terakhir kena bisul kat muka. Mana nak cover. Dahlah peminat ramai. Susah nak sign autograph sambil nak cover bisul. Huahahaha...... Ni mesti Mak lagi teringin nak jumpa. Itu dulu ya Mak bukan kini :D

      Delete
  22. kawan cik jah ada sorang haritu tumbuh bisul kat lengan.. siap kena operate.. siap kena korek isi sampai berlobang.. mmg ngeri..

    ReplyDelete
  23. petua KY pulak guna tiger balm jer.kalu ada bisol atau jerawat nak tumbuh sapukan sambil tekan kedalam. terbantut terus tak tumbuh..

    ReplyDelete