Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 31 October 2014

Kak Jah

Salam Jumaat .....

Sambil buat entri, sambil dengar Nasi Lemak Kopi O, sambil tu dengar Kak Jah bercerita. Ada pulak kang orang yang perasan ni haha....

Bukan Kak Jah yang ni ye...... Yang ni Cik Jah haha........ Amboiiii Cik Jah,..... sejak umur menua setahun sehari dua ni, bukan main sombong lagi ye dengan OKje, dah tak sudi ke nak datang blog mak ni! Takut kena belanjalah tu! hihi.....

OK, berbalik pada cerita Kak Jah ni, dah 2 kali jugaklah OKje terperasan dia kat TV9. Untuk pengetahuan korang, dia ni seorang yang cacat penglihatan tau. Dia promote pusat urut reflexologynya di pusat urut Maju Theraphy Zone, Maju Junction Mall. Sangat kagum OKje dengan semangat dia dalam mencari rezeki untuk membesarkan anak anaknya. Dia bersuami, tak dapat google pulak suami dia kerja apa, mungkin sama bidanglah kot.....

Selain daripada cerita cerita pasal urut mengurut, TV9 tunjuk jugak video Kak Jah ni berjalan sensorang dengan bantuan tongkat. Sebenarnya, selalu jer tengok orang yang cacat penglihatan ni pakai tongkat tu, tapi tak pernah pulak ambik tau sejauh mana tongkat tu membantu mereka. Korang pernah terfikir tak? Haruslah ada sensor kat depan tongkat tu yek, tapi tulah ....... bukan mudah nak berjalan dalam gelap gelitakan..... Memang sangat kagumlah dengan depa yang cacat penglihatan ni.

Tengok mereka jalan relax jer...... tak pulak tersadung kerb tepi jalan tu. Masuk lubang ke apa. Tau ajelah jalan kat Kuala Lumpur ni sekejap tinggi sekejap rendah. Itulah kan......Allah itu maha adil, ditarik nikmat penglihatannya, tapi depa digantikan dengan deria rasa, deria sentuh yang cukup tajam.

OKje yang nampak ni pun, kekadang boleh tersadung jatuh. Haih...... nasib bukan mak sorang je tau, jiran sebelah pun rajin jugak kalau bab bab jatuh jatuh terbongkang ni..... ( gigih mak tutup mulut dengan bantal ni tau, tak mo kasi terketawa! takut, nanti jiran marah! )

Apa pun syukur, alhamdulilah, terlampau banyak nikmat yang Allah bagi pinjam pada kita hambaNya ini, termasuklah nikmat makan...... hehe.......

Betullah kata Ibu Lala sedap rupanya Red Velvet Cake Aeon ni. Memang tak rugilah beli. Tak yah susah susah nak membaking, terus ngap masuk mulut jer hihi......Cheese Cake tu, TLBD yg teringinnya. Ha sudah...... anak beranak teringin hihi.....

* Gambar asal telah terdelete ....huhu...... tunggu beli Red Valvert lain pulak...

Red Velvert Cake

Kek Baldu Merah



53 comments:

  1. amboi2 promote kek kak jah nampak...yelh beli mmg sedap tak payah bersilat kat dapur...

    mcm sdpppp je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi mungkin tak sesedap kek Knor kot maklumlah kek orang tu kalah kek Resepi Rahsia hihi

      Delete
  2. Alahai.... kita orang 'bekerjaya' mana sempat nak santai dengan baju kelawar tengok NLKO ni, Okje! Jeles tau.... Tak pernah tau pasal Kak Jah ni tapi kalau kat Jln TAR tu saya perasan sejak di zaman kaki bangku, eh bukan bangku sekolah lagi ada sepasang suami isteri yang dok main muzik depan Globe (udah enggak ada in Gelob yak buk!) Rupa-rupanya anak-anak mereka bijak pandai, belajar tinggi tau....

    Okey, tak nak sentuh pasal jatuh terbongkang tu sebab alah, benda rutin cam tu, tak heran dah Kak Ton.... Huahaha.... Kak Ton kalau nak gelak memang sampai menyembur air teh tarik pun Kak Ton tak dulik!

    La, jiran.... nape ek kita sepakat perli memperli ni. Kalau aku ada di sini, kau jua ada di sana...faham-faham ler bahasa sasterawang negala! Malas nak explain pepanjang!

    Kita pun suka cheese cake Aeon ni. Red Velvet tu pun tak tahu dah berapa puluh kali kita beli. Maklumlah asal masuk Aeon je pepetang mesti ngap satu! Tapikan cheese cake tu dari harga RM9.90 dedulu sekarang dah naik RM13 tau. Dasat...kempis poket Kak Ton!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandai ek teka keadaan mak tgh berkelawar sambil layan TV hehe .....mak bagi 4 bintang.....
      Kak Ton ni kan selekeh tau, boleh minum teh tarik sampai tersembur malu mak nak ngeteh gader gader kalau cenggini....

      Itu namanya kita ni ada kimia haha......weyh harap jiran tak terasa yeh..... mak mmg suka gurau gurau sambil ngumpat gitu haha.....harapnya tak simpan dlm hati yek!

      Kenaikan cheese cake tu namanya seiring dgn kenaikan Ron 95....

      l

      Delete
    2. Alah jiran ni... tengok mana ada lemak susut semilimeter pun dek kerana kena ngumpat? Alah, biasalah ngumpat-ngumpat terasa sesama jiran. Yang penting tak simpan dalam hati ^_^

      Alah, Kak Ton walaupun declare dari dulu perempuan melayu terakhir, tak pernah pun jaga kesopanan dan kesusilaan bila tiba bab makan dan mengumpat tau! Silalah jangan terkejut beruk kalau ngeteh bersama-sama :D

      Delete
  3. salams pagi jumaat kak jah, RV tu nampak sedappppppp:):)

    ReplyDelete
  4. hahahah ni antara yg tergoda ek, tp serius mmg sedap pun kak... mmg cheese kek nyer tuh selalu jd dessert kt umah dana....

    ReplyDelete
  5. orang-orang macam kak jah ni biasanya celik hati dan deria lain macam pendengaran dan sentuhan lagi cekap dari kita.memang cekal diorang kan kak..bukan macam kita, ada nikmat penglihatan suka tengok benda-benda lagha.Insap sekejap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah Sal.... entah bilalah agaknya nak tinggal benda lagha lagha ni huh...

      Delete
  6. Sedap tengok RVC tu hainom... lama CH tak makan tu.. minta sepotong boleh :)

    ReplyDelete
  7. Kanda ada terlihat sedikit slot iklan wanita yg katanya si anak malu bila ada kawan kata mak dia buta. Tapi mak dia pujuk kata kena bangga sebab mak saya seorg usahawan.. itu ke dinda? Allah bagi kelebihan atas usaha mereka yg dhaif dan gigih. Kita ni celik mata tapi tak cekal...

    Nak buat kek pun tak terlarat lalu beli inikan pula nak buka business urut-mengurut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul yang tulah kanda.....
      Yelah kan kanda....mata celik bukan main lagi....hihi mcm dinda ni melingkau jer kat rumah satu bisnes pun tak de....huhu....

      Delete
  8. oo red velvet kat aeon sedap eh..nak pi carik lah..

    ReplyDelete
  9. tulah kan, kita yang sempurna ni kadang tak perasaan
    kelebihan yang dikurniakan kepada kita
    anyway kek tu memang nampak sedap. cam nak p cari jugalah

    ReplyDelete
  10. ialah hainom...Allah tu adil...setiap kekurangan pasti ada kelebihan.
    cheese cake....minat Iman tu....kakak ni kureng lah bab manisan maklumlah dah berumor ni takut kena potong kaki pulak...

    ReplyDelete
  11. Hah kan dah terjebak. Alamak. Klw tau ok je beli boleh kirim. Kat rumah dah hbs stok. Tu pun kdg kdg pegi jusco keknya dah hbs. Sedapkan.

    ReplyDelete
  12. Salam Jumaat OKje..

    Suka dengan quote ni:

    "Tengok mereka jalan relax jer...... tak pulak tersadung kerb tepi jalan tu. Masuk lubang ke apa. Tau ajelah jalan kat Kuala Lumpur ni sekejap tinggi sekejap rendah. Itulah kan......Allah itu maha adil, ditarik nikmat penglihatannya, tapi depa digantikan dengan deria rasa, deria sentuh yang cukup tajam."

    ReplyDelete
  13. mana ada sensor dekat tongkat diorang tu akak oi... depa ni walaupun mata tak nampak, tapi mata hati depa ni terang.. tak macam kita yg celik ni.. huhu..

    ReplyDelete
  14. kek itu mengidam ada isi kah?? hahahahaha.

    betol lah OKjer.. Zura pon kagum dengan mereka yang cacat penglihatan nih.
    yakin jer melangkah hanya berbekalkan tongkat.
    kita yang celik nih pon kadang2 tersadung kaki. huhuhu.

    ReplyDelete
  15. Betul lah Okje ... kadang2 terpikir juga bagaimana dorang yg cacat penglihatan ni guna tongkat.
    Selalu juga nmpk org2 ni berjln di bandar kk ni. Mia perhati jak dorg jln ke depan .. rasa cuak tengok depan tu ada lubang takut dorg terjatuh. Tapi itulah betul kata okje, dorg tak nmpk tp deria dorg yg lain sangat sensitif. Dorg mmg sedar juga yg depan tu ada lubang ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah...rasa mcm nak interview mereka jerkan Mia ..

      Delete
  16. nama pun beli..sah2 la sedap..heheheh

    kat kampung saya dulu ada orang cacat penglihatan tapi pandai mengubat orang sakit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah DR...kalau beli sure sedap ek selalunya....
      Biasanya gitulah ....dah itu ajelah yg mereka mampu buat!

      Delete
  17. Memang banyak nikmat yang Allah bagi kat kita kan ?? Termasuk la nikmat makan cake
    red velvet tuh. Kami pun suka awak ooi. Kalu gi AEON cake tu la dulu yang kami cari
    anak berganak. Balik rumah berlumba potong dan ngap dulu. Tu pasal la naik berat badan hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah LM .. awak tak pe le, makan kek byk....awak tu selim hihi....Tp kecik jer kek tu yek....mcm sikit pulak kalau makan anak beranak

      Delete
  18. Okje!!!! Oh...aeon ada rvc ye...ok..mau test la nnti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya AM.....eh awak buka tokey kek ke? Takkan nak beli jugak? Hihi

      Delete
  19. OMGGGGGGGGG dah berhari2 nk makan red velvet cake
    bukak blog ni nampak lak kek ni
    uwaaaaaaaaaaaaaaa
    kecurrrrrrrrrrrrr

    ReplyDelete
  20. Ada kelebihankan Kak Jah wlpn ada kekurangan penglihatan....
    sedapnya RV,tiba2 cita kak jah ada jugak nyelit kek RV.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....dah tak tau nak selit tang mana lagi NA

      Delete
  21. kak jah ada kelebhan dan bagus business yang diceburinya. nampak sedap betul kek baldu, kat aeon mall ke aeon big, nak tetjah pi beli :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aeon mall BP....cepat le gi cari....

      Delete
  22. Assalamualaikum akak Okje, am sihat je. Haritu buat praktikal dekat Hospital Muar dekat 2 bulan kot, buat dekat unit emergency.

    Sekarang ni dah dekat Mesir dah, 1hb December start final of the final exam. Insyaallah akhir Januari grad.

    By the way am dah ada blog baru sekarang - dekat URL ni jemput la datang akak
    https://arham-mdali.squarespace.com/

    ReplyDelete
  23. Waalaikumsalam.....
    Ye.....mmg mintak praktikal kat Muo ke? Wah....seronoklah yek dapat makan mee bandung selalu ...hihi
    Laaa....dah balik sanalah yeh...
    Gud luck lah untuk final exam moga Am berjaya dengan cemerlang dan dapat grad on time. Insyaallah nanti okje terjah blog baru tu

    ReplyDelete
  24. tengah ralit baca cerita kak jah, terselit fasal kek pulak ek...
    cerita orang cacat penglihatan tapi berjaya ni buat saya terkenang pada pengusaha pusat refelxology di medan mara, kl. lama dah jadi client...berbelas tahun. walaupun sekarang ni jarang2 dapat singgah, yg peliknya dia masih cam suara kita walau tak nampak wajah. itu satu anugerah buat mereka kan....

    ReplyDelete
  25. Amboiiii sis, mula-mula cerita pasal orang cacat penglihatan tajam deria rasa. Tiba-tiba yang x tahan tu keluar gambar red velvet case :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh leleh air liur tgk red velvet tu.
      Meh lah sikit..

      Delete
  26. Assalamualaikum kak hainom...intan duk kedah la ni...da balik menetap di sini..betul tu kak...Allah kurniakan org yg cacat penglihatan n terang pada ati depa n..kita yg celik n pon kadang tersadung kan kak..

    tu la tgk entry kat ibu lala pasal kek n...tp duk kedah nak cr jusco susah la..kat sini byk tesco ..giant...huhu...kena p penang la kot

    ReplyDelete
  27. kat aeon ? wah blh cari ni ... blm pernah mkn sebenarnya ... jgn gelak lak ya hainom .

    ReplyDelete
  28. Walau pun kaum ini gelap penglihatan...tapi terang hati nuraninya...itulah kelebihan yang dikurniai Ilahi...

    ReplyDelete
  29. perghh!!! red velvet. sedapnyerr. dah lama tak makan sedap2. tengah 'ikat perut'. huhu

    ReplyDelete
  30. Hainom, Red Velvet tu bikin bikin perut ni berbunyi-bunyi...hihi

    ReplyDelete
  31. salam hainom ..
    rancangan NLKO ni sering juga tunjuk kisah kucing dan penjagaannya kan ..
    tp wes suwi la orak ndelok rancangan kuwi ..
    weroh enak jugak Red velvet kuwi yor ..

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum.Okje..
    Wah..entry kali ni ada isi tersirat. Cewah.. 2 in 1. Very good.
    Saya pun ads terperasan program pasal Kak Jah tu. Tersentuh bila dia kata yang orang buta pun boleh maju, jangan kita tak berani nak improve diri sendiri. Katanya dia belajar daripada 0..sehingga ada boleh buka cawangan dan ajar orang buat yang lain.. fia belajar BI lagi kan? Orang buta ni diberikan keistimewaan oleh Allah supaya lebih tahu walaupun mata tak nampak kan?

    Ai..kek ya.. nak beli jugaah kek di jusco tu..buatnya pastila malas..elok beli je..kan?

    ReplyDelete
  33. rasa pernah komen daa entri ni, gamaknya tak masuk kot, masalah line le ni..

    bila dok tayang kek tu, tiba2 terfikir naper diri sendiri malas sangat nak berbaking, bahan2 dah ada, tak pasal2 berkulat jer nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ya tepung bluekey untuk biskut dah jadi cekodok bilis pagi ni..

      Delete
  34. amboiii terang2 mengata kat cik jah yer.. hahaha
    cik jah bukan tak mo dtg.. semenjak tukar department ni cik jah agak kebizian sikit..
    ni ptg2 baru ada time nak merayap.. hahaha..

    Kesian plak baca cerita cik jah yg cacat penglihatan tu.. Allah maha kuasa & Allah maha adil.. 1 niqmat yg ditarik, ada lagi 10 niqmat yang diberikan.. Syukur Alhamdulillah..

    Ehh dah kenapa tayang RV & cheese cake tu.. mcm menawan je utk dimakan.. hehehe

    ReplyDelete
  35. setiap minggu ke Aeon..tak perasan pulak ada kek red velvet yg sedap. tq Okje share info kat sini..

    ReplyDelete
  36. Anak2 pun suka. RV.pernah beli juga yg kat aeon jusco ni.sedap.

    Terima kasih atas pkongsian ttg k.jah

    ReplyDelete