Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 15 October 2014

KAWAN, tak mau kawan dah.....

Salam Rabu.....

Balik dari menghantar anak dara, mak terus bersarapan Roti Paratha segera brand KAWAN sorang sorang. Nikmat weyh, makan sorang sorang tak de gangguan hihi..... Cicah pulak dengan kari ikan tongkol faveret mak, semalam punya. Pergh!!


Lebih depa sebenarnya roti paratha tu, OKje masak dua keping, sorang satu, tapi diaorang makan satu jer. Tak sedap katanya..... macam plastik! Ceh, ye ke? Meh mak nak try betul ke macam plastik. Ha'alah ....... ada ghuper plastik expired. Liat ko....... penat weyh, mulut mak nak mengunyah, nasib Jilapah masih ada gigi, kalau tidak, boleh tersekat kat saluran pernafasan ni!

Mak Jilap biasalah, walau liat macam plastik tetap habis jugak, tak baik membazirrrr.....

Selalunya, OKje beli roti canai brand tak glemer kat AEON tu. Sedap!.....  walau tak lembut sampai ke subuh esoknya, tapi taklah cenggini punya kejadian....

Entah kenapalah pulak kali ni gatei tukar brand. Bukan tak pernah beli brand KAWAN ni, pernah...... tapi rasanya sebelum ni, taklah macam plastik!  

Dahlah mak beli 2 paket ko....
Entah apa yang 'New & Improved' agaknya...... Improved rasa plastik ke apa? huhu.....
OKje tak bermaksud nak kondem ye KAWAN....... tapi itulah hakikatnya. Mungkin tekak anak beranak Mak Jilap kot yang rasa gitu. Tekak orang lain tidak.....


Satu hal pulak nak menghabiskan roti paratha ni tau! Tak per, nanti  mak nak cubalah pulak resepi Abang Mat Gebu ni.....

56 comments:

  1. biasa jugak beli brand kawan ni. tp blom try lg yang new improvement yang dikatakan liat mcm plastik.. hurmmm kunyah je lah cik bedah.. dari bazir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Make sure jangan cari yg flakey ..... yg lain OK kot... Tapi kalau cik Jah suka rasa plastik plastik keras sikit tak de hal nak cuba yg ni hihi...

      Delete
  2. Dah beli sampai dua tu, kenalah kunyah juga sampai habis walaupun rasa kenyal ke, macam plastik ke. Kalau rasa cam nak membazir, boleh je lontar keluar ikut tingkap. Hihihi... Pernah try yang ni tapi tak ingatlah rasa camna dah sebab dah lama sangat rasanya membeli.

    Saya kalau ada sesiapa balik kampung di BP, saya kirim beli roti canai segera kat pasar malam tu. Belilah banyak sikit buat stok. Kalau tak tahu apa nak makan, inilah yang kita goreng.

    Ish, OKje... tak baik tahu tak nak KAWAN brand. Nanti tak dapat jadi brand ambassador. Tak merasalah nak tengok OKje jadi duta KAWAN sambil posing buka mulut besar mengunyah roti paratha perisa plastik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah nak kena tarik balik nampaknya ni..... manalah tahu dapat jadi duta KAWAN, 3 tahun tak yah beli roti canai, plastik pun plastiklah janji free hihi....

      Weh kita pun pernah beli jugak tapi mungkin bukan yg FLAKEY ni kot....sebab sebelum ni rasa mcm ok jer...

      Delete
  3. Biasanya jenama KAWAN ni sedap, lembut jer.. mgkn ia jenis baru kot, dorg tukar resepi khas ntuk OKJER & famili.. ahakkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu geng....sebab sebelum ni rasa mcm OK jer.....tak de masalah brand KAWAN ni.... entah kenapa beli yg kali ni spoil pulak huhu

      Delete
  4. saya pernah try sekali je kat umah akak..ok sedap je..
    tapi saya biasa beli yg melayu buat kat pasak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang kadang dah habis stok malas nak pergi pasar Mar, cari kat mana yg dekat jer...

      Delete
  5. beli kat kedai rakyat 1 malaysia tu sedap diknom,
    tapi kedai tu tak meluas sangat
    btw kena tukar jenama kawan jadi lawan gamaknya, mueheheh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ker Tab....tulah mmg Kedai 1 Malaysia kat area rumah OKje ni tak de....kena pergi jauhlah kot. Leceh pulak yek nak jalan jauh jauh nak mencari Roti Canai pulak!

      Delete
  6. xpernah makan roti pratha..hihik..jakun kan cik nor nie..:)

    ReplyDelete
  7. dulu2 dana suke beli kwn, tp kadang beli jenama murah2 pun lg sedap kak hehheh

    ReplyDelete
  8. Bunda pernah kot sekali beli jenama ni...

    ReplyDelete
  9. OKjer.. setakat nih Zura belom ade pengalaman lagi makan roti canai rasaplastik nih. cuma pernah ade pengalaman roti canai nipis yang amat. ala2 jarang2 kelambu gittu. hahaha.
    tapi redho jugak lahhhh.. nak menebar sendirik memang tidok lah kannn.. beli jugak lahhhhh yang segera nih. hahahaha.

    telan air lior bila baca kari ikan tongkol. terus ngidam nak makan nasi dagang. hahahaha. org x peknen nih ngidam lagi dasyat kan! hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Zura..... nama nak menebar mmg tidaklah kot .....buat sendiri kang mau jadi lebih daripada plastik kang haha....Tapi tulah nak redho makan plastik ni rasanya tak sampai lagi huhu....kalau makan yg jarang mcm kelambu OK lagilah kot haha

      Delete
  10. Owwh cam tuh ekk rasanyaa..kena tukar cari brand lain laa..

    ReplyDelete
  11. kakak memang jarang lah beli pratha segera ni ...apa tak nya dah kedai pratha ada dekat2 rumah je...dah beli 2 tu jgnlh cepat2 nk buang ...membazir tau ,cubalah kukus dulu mana tau leh lembut ..
    nmpak gayanya lepas ni hainom uli sendiri lah ya roti pratha....dah nak intai2 resepi abang mat gebu dah....hihiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...yelah kan SI dah roti canai depan mata tak yah dah nak beli yg segera ni...yg freh lagi sodap!
      Tak de de nak menguli SI..... belum sampai rajin lagi hihi...rela lagilah tak makan haha

      Delete
  12. Kak.. kami tak pernah beli yg roti made ni.. tak biasa plak makan... klu ada kt sini nak jg mencuba..hehe..
    selalu tumpis je lah yang rajin ke restoran mamak dgn en kuling....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang tu sebab malas nak gi kedai Atie tu yg standby yg segera punya....

      Delete
  13. Lama dh xmkn paratha kawan tp lgi suka roti canai kot....'

    ReplyDelete
  14. knor pun bru2 ni mkn roti instant ni juga brand lainlh... lembut, sedap jiddan.. mkn dgn kuah sardin... lupa jenama apa... tpi halalan toyiban

    org kita buat... nk bli lgilh....

    ReplyDelete
  15. dl ms peknen slalu beli wt stok habuan lapar leh cicah dgn susu pekat..sedap..hik2 tp dh lama x beli xtau plak rs cam plastik ke x

    ReplyDelete
  16. eh I selalu ada roti paratha instant ni dalam icebox, lupa dah apa jenama singapore mali ok. sedap.

    ReplyDelete
  17. wahhhh sedapnye .. aku lapo ni .... hua hua hua bila dgr plak kari ikan tongkol

    ReplyDelete
  18. acik pun selalu beli okje tapi tak de lah macam plastik..tapi acik beli yang dia tulis onion tu

    ReplyDelete
  19. OMG kat rumah ada roti canai Kawan, sebulan dah dok dalam peti ais!

    ReplyDelete
  20. beli kat kedai mamak depan umah ni je la..siang malam buka...dan yang pasti tak liat..heheh

    ReplyDelete
  21. biasa juga beli paratha kawan ni dolu2. Ni dah lama tak beli. Betul ke dah jadi mcm plastik. haiyoo.. bahaya ni.

    ReplyDelete
  22. Saya selalu makan wrap..bahasa melayu tu apa ya..ala ala macam prata, tapi bukan parata...warp ni confirm sedap tak liat..hahaha

    ReplyDelete
  23. tak penah lagi merasa brand ni..hehe klako la mak jirap ni..kesian dia makan roti plastik...jangan haus gigi ngunyh dahler kan...kan

    ReplyDelete
  24. tak penah beli benda instant gini
    tekak suami tak boleh telan, rugi duit aje
    aritu saya makan mee segera mamee, rasa cam kunyah plastik juga
    geli pula bila teringat

    ReplyDelete
  25. sy tak pernah lagi beli roti instant cenggini, mmg takkan beli brand nie nanti...anyway Salam kenal, saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer....

    ReplyDelete
  26. Tak pernah beli roti paratha ni hainom .. selalu akak mkn roti canai segera tu.. beli Kat pasar mlm buat stok mcm MD tu ;)

    ReplyDelete
  27. cuba rendam sat dalam kuah kari tu . klu tak mengembang , mmg ada secret resepi lah gamaknya kat dalam prata tu ... uhhh .

    ReplyDelete
  28. buat je sendiri kak okje!
    baru puas hati!
    silap hari bulan jiran sebelah pun tumpang makan sekaki!

    ReplyDelete
  29. hahahaha bertabahlahhhhh menghabiskan nya,improve apanya kalau gitu.hehehe

    ReplyDelete
  30. Sedap tak brand KAWAN ni? Macam nak cuba je...hihi

    ReplyDelete
  31. salam kak OKje..saya dah tukar alamat blog. ada problem sikit. nanti singgah ye

    iniblogsal.blogspot.com

    sedih sangat tapi apa kan daya.huhu

    ReplyDelete
  32. hr tu beli sebab nak buat puff sardin..lembek sangat tak macam dulu..
    tak ingat pulak kelainan packaging dia

    ReplyDelete
  33. new version ni dia tambah plastik lebih sket kot..hehe

    ReplyDelete
  34. dah biasa makan roti ni.. sedap makan dgn kuah kari

    ReplyDelete
  35. Dah boleh tukar jadi roti plastik ya..he..he

    ReplyDelete
  36. Rasa plastik pun bedal je lah okje ... sayang kalau dibuang , membazir.... lepas ni dah tahulah mana satu brand yg sedap... :)

    ReplyDelete
  37. nguuuuu dua pulak tu. takkan nak bagi tong sampah makan pulak kan hukhukhuk

    ReplyDelete
  38. Roti canai ni kanda tak pernah beli sebab taman sebelah tempat kanda duduk ada org kita buat sedap. Jadi kanda selalu beli dgn dia...

    Tapi kalau pastry kanda masih setia dgn kawan yg satu ni tau:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kanda pastri dia mmg boleh dipercayai.....dinda pun kalau pastri mmg brand tu ajelah yg dicarinya...Rasanya kalau roti canai jgn ambik yg flakey kot....keras liat sungguhlah kanda

      Delete
  39. Tak oernah rasa lagi yg segera nih..

    ReplyDelete
  40. xpe.. kalau patah gigi kunyah tu.. meh sini.. kita cabutkan.. nyum2..^^

    ReplyDelete
  41. tak pernah beli lak jenama kawan nih.

    ReplyDelete
  42. Mungkin pekerja bangla tu terlebih letak tepung...hihi! Tak pe...dah kena berhenti pun, tukar dengan pekerja Nepal... :)

    ReplyDelete
  43. Xpnah beli brnd kawan n sbnarnya xpnah pun beli roti cnai hypermarket.slalu bli yg fresh,klu frozen buat sndri.even xsdap macam kedai xdelah rasa plastik.huhu

    ReplyDelete
  44. meh sini mak nie ajar camaner na buat roti paratha yg tak rs plasti yg lembut hingga ke ujung jari...hihihi...*-*

    ReplyDelete
  45. Dah dua tahun rasanya sejak saya beli jenama macam Okje tunjuk ni. Masa tu beli beberapa kali sampai bagi hadiah kpd PIL bawa balik kg lagi. Dah jemu lepas tu ha tgk dah lama benar tak belinya. Intai pun tidak masa ke supermarket tu ya..

    ReplyDelete