Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 24 October 2014

Nak berDETOXlah jugak....

Salam Jumaat....
Salam Maal Hijrah jugak buat korang yang disayangi.

Bila baca entri Kak Tab dan Zura pasal DETOX homemade ni, teringin jugak mak Jilap nak menerai. Katanya nak buang toksin yang berlambak dalam badan! hehe.....

Kak Tab punya resepi suruh buh halia, tapikan....... tapikan........ macam malas aje nak minum air pedas hihi.... Zura pulak kata, nak sedap lagi tambah madu. Sudahnya mak rendam Epal dengan Lemon ajos. No halia no madu, no gula. Kuantiti, mak belasah, ikut mak punya suka. Agak agak nak jimat guna ajelah 1 biji epal, sehiris lemon dengan 1 jug air haha....... Bulan depan baru toksin tu keluar!.

First try.....

Detoxlah kononnya hihi


Sayangnya tengok epal tu. Tak lalu pulak nak makan, kalau dah lembik cenggitu!


So, semalam untuk percubaan yang kedua, mak dapat idea tak mau membazirkan epal, blendkan dia untuk lebih berkesan menyahtoksin dalam badan. Blend pakai apa lagi, tentulah pakai blender cili hihi.....

Puaslah mak minum sesorang syok sendiri, memasing tak mau, tawar katanya...... Eh? Tapikan....... betul ke toksin tu dah keluar? Entahhhhh......


50 comments:

  1. Wah2.. makin cun melecun la lepas ni Okje ni. Bagus2.. kena bertekad ya.. saya buat juga hari tu, dua hari je lepas tu tak teruskan .. hihi.. m kan nak buat macam mana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AN....okje pun nak kena buat lagi ni....stok dah habis jugak...tak molah dah stop pulakkan .....katanya nak slim hihi

      Delete
  2. Salam Maal Hijrah buat teman terrindu...

    good idea...nak cubaaa jugaaa..

    ReplyDelete
  3. kalau najis tu warna hitam,atau gelap...dh keluarlah tu...cer tgok nanti ye....
    ini betul2 bukan gurauan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh gitu yeh. ....jenuhlah nak tengok bowl Knor haha

      Delete
  4. haha menarik tuh.. kt guna lemon jeh.. 2 hiris lemon ngan air sebotol.. hasilnya boleh tahan lawas haha..

    ReplyDelete
  5. nk wt gak.skrg mula dgn green tea je dl

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje pun dah lama tak buat green tea Zai..

      Delete
  6. kalau dah berhasil nanti share lah kat blog hainom....boleh lah kakak cuba pulak....nak juga buang toksin yang dh bersarang dlm badan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah SI....biasa jer. Tak de yg lainnya pun....mula mula tu mmg asyik kerja membuang jer.....la ni dah ok pulak...

      Delete
  7. betul la tu Okje..ikhtiar untuk buang toksin2 yang tersangkut..

    ReplyDelete
  8. lieya penah buat gak ni okje..... tapi mule2 buat letak lemon sebijik...adoiyai kembang tekak sbb pahit2 hahaahahaha...naluri seorg perempuan tak mo membazir kan so daku telan jugaaaaaa hahahaahahaha...lepas tu takde dah...seklai buat buh sehiris dua jek...baru sodapppp

    tapi tang blend tu dah jadi inovasi lain dah tu okje...jadi fruit juice laa plak hheheeheheh lagi sedap laa srottttt srottttt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lieya okje pun buh sebiji lemon....tak pahit pun....ok je...
      Haha....mmg best Lieya srotttot....srottt okje minum tau!

      Delete
  9. sebulan nnt boleh bergaya ngan baju kebaya nyonya ala2 sendat gitu, mantop geng..

    salam maal hijrah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Geng .....kita tak de pinggang weyh...kebaya nyonya mmg diharamkan hihi

      Delete
  10. saya tak pernah buat lagi
    kerajinan belum sampai lagi OKje...hehe

    salam maal hijrah OKje =)

    ReplyDelete
  11. Saya pun dah buat tapi sebab saya ni penakut nak cuba benda-benda baru, saya masukkan lemon barang 4,5 hiris. Saya buat, HD yang dok minum. Saya buat lagi, HD juga yang minum. Makanya saya tak dapat lagilah mendetoxkan badan sendiri. So, apa feeling Mak lepas aktiviti detox mendetox nih? Ada ringan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah le.....ringan yeh? Tak de pulak hehe.....sama jer....berat jer....huh detok apanya ni hihi

      Delete
  12. Pernah buat hari tu tp akhirnya buang sbv x lalu nak minum. Tawar heber.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh awak suka manis yeh IL ...buhlah madu sure manis...susah sangat buh gula ajelah hihi

      Delete
  13. hehehe..kannn...pikir-pikir minum air masak bnyk2 pun boleh kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul idzwa.... air mssak jer senang .....free hihj

      Delete
  14. banyak nya buat..untuk seminggu ke tu??hehehh

    ReplyDelete
  15. Salam maal hijrah hainom...

    Mendetox juga tu hainom.. moga berkesan.. yg CH ni dah tinggal sekeping jer badan sejak tak sihat ni.. bila tak sihat memang berat badan cepat turun CH ni..

    ReplyDelete
  16. Macam mana nak tahu toksik dah keluar?
    ~.~'

    ReplyDelete
  17. mcm sedap je air detox yg ni. hehehe...

    ReplyDelete
  18. hahahaha..ada terasa cili tak?
    nak elok, guna botol saiz 2 L, so dalam 24jam kena habiskan...so kita tau kita cukup minum air :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap DZ.....pedas pedas gitu....tak caya cubalah....hihi

      Delete
  19. toksin keluar ke idak , saya pun x tau tapi saya pun ada buat . saya masukkan timun . letak halia yg dihiris x rasa pedas pun . baunya pun x berapa nak ada hainom ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah tu lagi mantap Vee...siap ada timun dan halia...mmg berkesan sangat tu....

      Delete
  20. Asalam BW sini..tertarik tengok asam tu..macam tu rupanya..patutlah ramai blogger buat entry asam boi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lemon ler Etuza....tp adik beradik jugaklah benda masam hihj

      Delete
  21. elok tu siap pakej cili
    minum sebelum sarapan
    insha Allah dia detox sampai licin

    ReplyDelete
  22. Salam Perkenalan.
    Done follow you #716.
    drshikinzainal.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. hehe..rasanya dah keluar semua toksin tu

    ReplyDelete
  24. Sana sini org post tentang detox ni....okje pun mendetox juga rupanya...rasa2nya toksin kluar cepat tu sebab dah ada rasa pedas dr blender tu .... hehe

    ReplyDelete
  25. Sana sini org post tentang detox ni....okje pun mendetox juga rupanya...rasa2nya toksin kluar cepat tu sebab dah ada rasa pedas dr blender tu .... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah pasal blend pakai blender cili kasi panassssss.....haha

      Delete
  26. Hehehe.....belasah je... bilah lah nak try.... asyik tgok orang punya je.. huhu

    ReplyDelete
  27. detox campur senamrobik,pasni conform kurus kak OKje..chaiyok!hehehe

    ReplyDelete
  28. hehehe kalau kat rumah KA ni angah ler yg paling rajin buat benda alah ni semua, KA duk curi2 minum aje,,,

    ReplyDelete
  29. manarik.. dah mcm air teh o ais limau dah rupanya..
    teruskan semangat berdetox yer cik bedah..

    ReplyDelete
  30. orang kedua dah ni yang menggoda kira dengan air detox ni haishhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kira dah comel sure toksin tak banyak...tak yahlah tergoda

      Delete