Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 25 November 2014

Bila ANGIN MONSUN sudah mari!

Salam Selasa geng......

Bila angin monsun sudah mari, mulalah mak Jilap teringin nak mengubah kedudukan perabot. Untuk pengetahuan korang, perabot dalam entri ni bermaksud kerusi meja jer ye!  Kalau nak cari perabot pinggan ke, perabot hiasan ke dalam rumah mak ni, memanglah korang tak akan jumpa hihi...

Sebab tulah selalunya memang OKje ubah sendiri jer tanpa bantuan pak Jilap. Pak Jilap balik kerja jer, taraaaaaa surpriseeee paknya!!! Hehe....

Nak tunggu pak Jilap tolong, huh..... hari pun malam hihi...... Alah bukan susah pun, tolak ngan hujung jari jer. Nampak tak betapa perabot mak semuanya plastik haha.....

Kalau ikutkan, memang tak berubah banyak mana pun, kalau dulu sofa kat sudut tu, rak buku kat sudut tepi, sekarang ni duduknya dah kat sudut lain. Itu aje. Yelahkan......dah ruang tamunya pun itu ajos. Haha...

Tapi satu kepuasanlah bagi OKje yang tengok rumah ni sepanjang hari bila kedudukannya berubah. Rumahku kan syurgaku....tak gitu mak? 

I like this part, macam cantik pulak.......this part ajelah, jangan  dilanjurkan ke kiri ke kanan lagi, kang menonjol pulak semak samun,  buku tunggang terbalik kat sebelah tu hihi ....  
Eh? Sapa lagi nak puji, deko sendiri, pujilah sendiri... penat tau mak tolak sofa sensorang semalam! Haha..... 
Ohhhh ni semua menjangkit dengan jiran sebelah lah ni huh!

40 comments:

  1. cantiknyaaa mcm kat hotel:):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Amizaa ...mcm kat hotel, tapi part tu ajelah....part lain hancus haha

      Delete
  2. hahahaha..takpa..takpa, nanti saya suruh si Eric Leong botak tu terjah rumah..kasi deko habis habisan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah DZ....okje pun teringin nak suruh Eric Leong deko.... suka ar tengok dia mendeko rumah.....tapi free lew, bayo tak mo ar .

      Delete
  3. Amboi, Mak tetiba datang rajin! Mak tolak perabot berapa kali setahun? Hahaha.... Alaaaa... kalau Mak malas, suruh jelah anak-anak buat sendiri ala-ala Eric Leong deko-deko tu. Dijamin bersih rumah Mak dari semak-samun. Keh3x. Alahai sukanya kalau dapat menyakat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam rumah ni mak sorang tau yg rajin bab kemas mengemas ni.....harapkan diaorang, huh.... hari pun subuh bukan malam lagi hihi

      Delete
  4. Wah gorgeous gitu..nampak mahal..whoaa......he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak jer mahal Raudzah.......realitinya leleong hihi

      Delete
  5. hehehe ingtkan angin monsun yg skrg ni tgh musim ujan... hehehe rupenyer angin monsun akak sendiri

    ReplyDelete
  6. Angin yang bagus nih OKjer.. ape kata hembus sket angin tuh bagi Zura.
    malas betol lah nak deko2. sebab hari2 duk tengok 2 anak dara mendeko.
    naik pening maknye. huhuhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ar Zura kena tunggu mood, kalau mood tak mai memang tak jadi....

      Delete
    2. Kita lagi teruk sekarang ni, rasanya masa makin tak cukup, 24 jam sehari seakan 10 jam.. berkejar2 hingga keadaan rumah tidak terurus, nasib ada anak laki boleh diharap, kalau anak gadis nan sorang tu, urmmmm cam x der perasaan jer tengok rumah bersepah2..

      Delete
  7. Angin monsun timur apa apa namanya yek, buknlah timur laut kan, he he..sebab nampak tak ke laut, well..bole tahan.:-)
    Saya pun suka ubah-ubah sana sini sinun, buat sendiri sbb suka tengok sengih larling saya tu bila dah berubh suasana, satu kepuasan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lupadah angin monsun tu duduk mana....baik barat laut ke Timur laut ke tenggara ke....huhu
      Kan NA...kalau dah ubah ubah tu rasa puas, rasa nak duk rumah jer, nak tambah itu ini....

      Delete
  8. rajinnya ...bagus2..selain rumah nampak cantik elok jugak sebagai senaman..main tolak2 perabut..
    kan elok byk berangin..hihi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru sedar Sura, kebaikan berangin ni hihi.....nampak rumah pun bertukarkan walaupun bendanya sama hihi

      Delete
  9. ok je..itu memang kerja acik masa muda2 dulu..pantang en.suami tak de dirumah acik mula alih sana..tolak sini..ubah kedudukan..dah tua2 ni tak kuasa..sampaikan kat ruang tamu cuma ada kerusi makan ngan sofa je..dah tak larat..banyak2 nanti susah nak sapu habuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.....tak pe AE dah puas mengubah dulu dulu so sekarang ni relax ajelah....

      Delete
  10. hihiii...hainom mcm feel kakak tau...kalau tiba2 nk mengubah deko yg tak seberapa tu sanggup wat sorang2...suami dgn ank2 dh fham sngt...bila dorang balik je ha... dh berubah ..anak2lah yg sllu tegur cik abng x kisah pun .Lagi zmn tnggl dgn mertua lgi wat perangai ni...jgn tak tau kakak dlm pantang pun pernah buat hainom.....arwah mak kakak pernah ckp...ko ni kalau dapur boleh dipindah ke depan,ko pindahkan agaknya... seronok kan kalau nmpk perubahan walaupun perabot itu2 juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh dahsyat lagi dpd OKje SI ni kalau dlm pantang pun sanggup mengubah perabot....
      Betul SI kita rasa seronokkan bila nampak perubahannya

      Delete
  11. untung la rumah selalu kemas dan bertukar angin hehehhee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah tu TT...walaupun tak de anak kecik.... rumah ada kalanya bersepah entah apa yg sepah agaknya

      Delete
  12. KY dari muda sampai ketua ni lah kerjanya..mendeco, alih2 perabut. org rumah dan anak2 dah faham sangat. takleh kata apa dah bila sesekali KY minta tolong..depa buat jer..hihi
    cantik langsir rumah OKjer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumah KY cantikkan sebab tulah masuk majalah....
      Ohhhh kita boleh duduk berjiranlah kalau cenggitu KY hihi......

      Delete
  13. cantiknya!bagus tu..angin yg bagus...rajin la okje ni

    ReplyDelete
  14. aik, nampak tu buku-buku tak susun elok kat tepi? haha.

    bagusnya OKje, ni salah satu cadangan aktiviti saya masa cuti ni. kononnya nak susun semula kedudukan perabot( samala sofa je) kat ruang tamu ni, tapi bila agaknya boleh dilakukan tu?
    Okje punya dah lawa dah tu, agaknya menjelang ahbis cuti ni Okje dah buat susunan baru, saya entah sempat ke tidak..ruang pun situ je, malas pulak bila fikir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu AN...ruang pun bukan bertambah, empat segi tu ajelah tp OKje cepat boringlah....tu yg suka ubah ubah, kasi suasana baru sikit....

      Delete
    2. Tulah.... nak kena cari stand bukulah kalau cenggini

      Delete
  15. knor pun suka deco2 ni..pantang berhabuk sikit..
    semua nak di alihkan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knor sama le kita tapi idak le Okje setiap kali berhabuk OKje suka alihkan....tak kuasa mak tau!! hehe

      Delete
  16. pandai akak decorate rumah..cantik..:)

    ReplyDelete
  17. sesekali nak gak tukar pandangan kan ... saya pun suka jer buat cuma my bilik tu dah padat sesangat . dulu rajin gak ubah sana , sini bila kebosanan ... sekarang x tak boleh nak ubah dah ... nice capture tu ...

    ReplyDelete
  18. bagus gak bila angin monsun sesekali bertiup

    ReplyDelete
  19. asalam nom redup dan segar ja tengok gambar ni

    ReplyDelete
  20. Rajin betul ahkak.
    Saya masa student dulu pun cenggitu.
    Bilik sorang satu (hukm) - asik ubah kedudukan katil, almari, meja study.
    Siap beli carpet kat mydin.
    Siap beli kain jait langsir..
    Sebab nak 1 tema. Menang no. 2 bilik tercantik kat kolej Tau.
    Tapi, malam tu tak pi ambik hadiah sebab tertido kepenatan seharian kemas n deco bilik. Ingatkan nak glamer tapi x glamer jugak.
    Hahaha..

    ReplyDelete
  21. Klu Mia jangankan pinggan mangkuk ... bunga2 pun tak ada di rumah tu okje. Suka yg basic2 perabot je, tak payah bersusah payah kemas ... hehehe

    ReplyDelete
  22. wah nampak cantiklah
    pandai OKje snap guna angle betul, nampak cantik
    saya idaklah rajin OKje
    kalau dah gitu, gitulah sampai bebiler...hehe

    ReplyDelete