Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 21 November 2014

Denggi

Salam Jumaat yang barakah....

2 hari lepas melawat anak kawan kat KPMC sebab demam Denggi. Umur budak ni rasanya dalam 6 tahun kot. Masa pergi hari tu bacaan platlet darah anak dia tu dalam 132.  Jangan tanya Unit darah dengan mak yeh, mak tak belajar Biologi hokay!Nak google malas!...... So kalau nak tau pergi tanya Daddy Ziyyad a.k.a Chef Sayur terhandal tapi takut minyak hihi......., tak pun tanya Doktor jadi jadian, pakar penyakit Merengtus Optimus 4.....

Semalam OKje text mak dia, mak dia cakap bacaan darah anak dia turun lagi, 83 katanya. Tapi, alhamdulillah pagi ni dah naik dah, 96. Moga anak ko cepat sembuh yer Na!

Anak kawan blogger kita, Ibu Lala pun dengarnya kat wad jugak! Harapnya majikan memasing dapat memahami situasi ibu yang bekerja dan terpaksa jaga anak sakit ni. OKje dah pernah mengalaminya dulu!....

Ibu manalah tak susah hati kalau tengok anak sakit. Lebih lebih lagi tengok bacaan darah anak yang turun mendadak gitu. Macam macam dah disuap budak tu, sup ketam sudah, biji mutiara beli kat sinseh pun sudah, air zam zam sudah, 100 Plus pun sudah.  Jus Pucuk Betik jer belum !  Walaupun anak dia ni kategori mesra ubat, tapi tak mungkin budak kecik ni nak makan jus Pucuk Betik! Sure pahit tu.....

Dapat anak yang mesra ubat ni, lega sikit, kuranglah sikit stress mak ayah dia, sekurang kurangnya bab ubat dah settle. Cuba kena budak yang susah makan ubat, darah tinggi dibuatnya tau!.......

Sekarang ni memang tengah  musim Denggi yeh. Hari tu kat taman OKje pun ada fogging dari Kementerian Kesihatan.Depa datang sebab ada keslah tu....... Memang ada pun, jiran jimba mak yang kena. Lemah seluruh sendi kawan mak cakap kalau kena demam denggi ni, nak bangun pun tak larat.

Korang pernah ada pengalaman kena Denggi ke?

Dahlah weyh mak nak bagi Racun Aedes kat kolam lumut mak tu........ Rasa macam nak tuang klorok jer nengoknya , tapi memikirkan anak tiri mak selalu minum air kat sini, terus cancel, kang tergolek tepi kolam ni sapa nak jawab ???






50 comments:

  1. sekarang memang musim kak HAinom oi..jaga diri ye.semoga adik yang kena denggi tu cepat sembuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak tu dah balik rumah semalam....platlet dia dah naik, dah okaylah tu kot

      Delete
  2. cerita pat denggi ni tringat akak masa anak sulong dan yg ke 4 kecil lagi ...demam panas yg teruk serentak ....masa tu cuma pegi klinik biasa je ,x pulak disuroh ke hospital ...ada juga keluar bintik2 merah ...bila cerita kat kwn2 kata tu denggi....bila diingat kan balik ngeri pulak ....mujor ank2 ni tak apa2.
    moga anak2 kawan hainom pulih segera...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelahkan SI, mau tak seram kalau diingat balik, masa tu memanglah tak seram sebab tak tau ....

      Delete
  3. alahaiii kesian nyer...semoga diberi kesembuhan yg cepat kat anak tu ye kak..sian nyer..

    ReplyDelete
  4. assalam okje..ada juga yang cepat naik bacaan darahnya bila minum jus jambu merah..dulu keluaran simedarby

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ke Acik..... boleh jugak saved petua ni, untuk reference! TQ Acik

      Delete
  5. semoga cepat sembuh anak kawan tu ... bahaya la denggi ni .... ssh hati kan ...

    bela ikan tak de nyamuk nk membiak dlm tu ..

    platelet normal adalah 150 ke atas ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum ni mmg bela ikan Eima tapi mesin oksigen selalu rosak...tu yg dah malas dah.... Pernah dulu, ikan sampai matilah sebab tinggal rumah 2-3 hari... kes mesin oksigen rosak huhu

      Delete
  6. Hahahahaha....Chef Sayur bukan takut minyakkkkk..chef sayur nak jaga kemulusan kulit tangan...wakakakakaka...

    Doktor jadian dia punya kepakaran dalam bidang saraf otak...bab denggi ni dia kenal ubat nyamok aja...wakakakakakaka...jgn marahhhhh MD..

    Takpa...Insya Allah akan datang, soon...vaccine against dengue...

    Bela la ikan koi ke...ikan sepat ke...paling koman pun, ikan guppy kat dlm kolam tu...barulah jentik2 segan nak membiak...:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silaplah DZ...doktor ni dah terror sekarang. Tak mainlah ubat nyamuk. Kita pakai spraylah sekarang ^_^

      Delete
    2. Pasal ikan refer komen mak kat atas.... malas nak komen lagi haussss..... haha

      Delete
  7. Excuse me, excuse me.... lain kali consult doktor betul-betul. Nama penyakit pun dah salap taip tau tak..... Saya bukan doktor, saya consultant ler, takkan lupa kata suka skodeng jiran!

    Eh, masa saya kena viral fever tahun lepas, platelet count jatuh sampai dari 106 ke 91. Puas saya teguk 100 Plus sebab takut dan serahkan lengan kiri kanan pada doktor untuk dicucuk selama seminggu tetiba katanya viral fever je. Cis, sayang darah saya kena ambil banyak sangat tau!

    Apa pun moga anak kawan OKje tu cepat sembuhnya. Kalau budak yang kena, lagilah susah. Denggi sekarang ni memang cepat betul merebak, aedes ni naughty sangat tau. Gatai...

    Kalau taknak aedes merebak, pasang ubat nyamuk kat sebelah kolam tu 24-7 ye, OKje. Ingat, jiran awak tu ada dua anak kecil. Silalah jangan bela aedes kat rumah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah ke ejaan penyakit rekaan Kak Ton tu? Alahhhhh....janji ada bunyi, udah ler

      Mak pun seram kalau kena hulur tangan kat doktor ambik darah..... kusss semangat mak tau! Yelah nak kena minum air banyaklah, apalah.....hish kalau kita demam manalah selera nak minum yek...

      Delete
    2. Mak gi refer journal perubatan Kak Ton dulu. Nanti orang kata Mak salah bawa ajaran. Susah pulak! Keh3x....

      Mak, hari tu masa medical check up kita tadah tangan pastu kita pejam je mata. Tetiba katanya dah siap. dua syringe lagi dia ambil. Respeklah, tak sakit pun... Tahun lepas nak bernanah hati rasanya nak marahkan budak yang ambil darah tu. Nama je hospital ternama!

      Delete
  8. kat area kami pun baru je kena fogging dua hari lps..ada kes. Skrg ni kalau demam, risau kot denggi.

    ReplyDelete
  9. kat sini x tau lah ada kes denggi ke idak tapi fogging tu memang kerap . masalahnya , tak perasan nyamuk yg gigit tu nyamuk denggi ke idak ... semoga budak tu cepat sembuh . musim cuti sekolah ni blh lah kerah bebudak bersihkan sekeliling rumah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada fogging biasanya ada keslah tu Vee

      Delete
  10. Salam hainom
    Selangor mendapat tempat teratas dlm kes denggi di negara kita,
    Moga kita lebih berhati dgn persekitaran kita ..
    Rasanay koyo orak berbaloi angger sakit psl di cokot nyamok la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....yolah yok, dicokot nyamuk seng cilik kok terus ambruk haha....

      Delete
  11. hai kes berbloglh ni... menternak nyamuk nmpknya..

    ReplyDelete
  12. Lama tak menyinggah blog kawan2 blog sendiri pun idak...eehehehee...

    Kajang Utama hot spot denggi kalau demam2 sangatlah susah hati, ni pun dah masuk minggu kedua tak sihat2... Pengalaman sendiri kena denggi tak ada tapi anak bungsu pernah kena denggi, kesian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga awak tu pun cepat sembuh yer Aina.....
      Alahhhh.... kita fahammmmm, sebab apa dah lama tak jenguk blog, cik abe baru balikkan haha....

      Delete
  13. Denggi ni takde ubat khas.
    Just maintain hydration - minum banyak air, termasuklah sup-sup segala bagai tu :)

    ReplyDelete
  14. Kat tempat Bunda ni pun ada kes jugak...dah dua kali petang2 datang van sembur asap nyamuk aedes..

    Semoga anak kawan Okjer tu beransur sembuh dah yer...

    ReplyDelete
  15. kat kawasan rumah saya pun dah fogging 2 minggu lepas..musim hujan ni kan..memang musim denggi la..

    ReplyDelete
  16. Tiap kali kena gigit nyamuk, pastu dapat tampar..mesti check. Belang2 ke tak nyamuk tu. Ada gak dapat yg belang2..tapi tatau la tu betul aedes ke tak. Tapi takat ni alhamdulillah tak oenah kena denggi lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betullah CS...sama arrr......mmg selalu buat gitu jugak....siap check haha.....Moga dijauhkan hendaknya

      Delete
  17. memang musim denggi..student kelas saya pun baru kena.Alhamdulillah setakat ni tak pernah kena.semoga dijauhkan dan semoga anak kawan akak cepat sembuh.kesian kan..tambah2 lagi budak

    ReplyDelete
  18. memang musim denggi lah sekarang
    musim hujan ni lagi lah cepat biak aedes2 tu
    moga anaknda2 ni cepat sembuh

    riko masak opo iki dino
    wes suwi orak ngomong jowo
    nyong wes kelalen
    ising arhh ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.....kok wes suwi dak masuk WA?
      Eh? Kuey ke nyong seng wes suwi dah masuk WA?haha....

      Delete
  19. Semoga cepat sembuh anak kwn okje tu. Bahaya denggi ni sbb sapa2 pun boleh kena.
    Anak ibu lala tu terbaca juga kat fb. Klu sya pun mmg susah hati okje.
    nak2 lg klu anak ditahan kat spital. Mn lg runsing psl anak, pastu klu dpt majikan yg x ada perasaan lg ... abislah ... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memanglah Mia....ibu mana tak runsing, kita pun kena duk sepital tu yang malas tu....

      Delete
  20. Tetiba ada pulak nama ibu lala kat sini. Ha ha ha. Tima kasih.

    Masa nbla masuk wad tu sebelah katil dia ada budak kena denggi. Umo hampir 16 tahun. Bacaan darah dah turun sampai 10. Dah hari ke 4 kut dia di situ. Ibu lala kata cuba try minum air jambu batu yg kaler pink tu. Alhamdulillah lepas tu bacaan darah dia naik balik. Mb dah discaj kut sbb nbla dah pindah wad masa hr isnin lepas operation.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin serasilah tu jus jambu batu ngan dia yek IL.......

      Delete
  21. byk kali dah dengar Jus Pucuk Betik ni mmg berkhasiat utk Denggi

    ReplyDelete
  22. Kawasan rumah saya memang kawasan denggi..risau selalu

    ReplyDelete
  23. Siannya, kita yang dah dewasa ni pun lenguh2 sendi, demam on off apatah lagi anak2 kecil, moga cepat sembuh

    ReplyDelete
  24. aduhla.... risau nyer kalu denggi platlet tu makin menurun bacaaan nyer, dana tak pnh kene denggi tp penah la tgk kwn2 yg kene denggi... mmg tak blh nk amik mudah.... itulah kak, dana yg duk umah tingkat2 pun ada je kes denggi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak mengira kawasan dah denggi ni yeh Dana...laratlah pulak nyamuk tu terbang tinggi huhu

      Delete
  25. Jus daun betik tu memang berkesan Okje..kena pandai pujuk kalau dia orang tak nak minum...yang dewasa pun belum tentu nak minumkan..

    ReplyDelete
  26. Macam mana budak tu sekarang ya? Harapnya dah makin baik dia ya.. lama kan kalau kena ni? Hari tu kawan kat sekolah kena, 3 mgu tak masuk sekolah.. dasyat, dah masuk semula macam orang diet, kecil nau muka pun cengkung semacam.. budak 6 tahun yg kena lagilah kesian..

    ReplyDelete
  27. Asalam nom paling merbahaya kena ni denggi,. ipar ada kena dahulu..alhamdulullah dia sembuh. masa tu dia kerja di Sandakan Sabah.

    ReplyDelete
  28. anak saya kena bulan lepas
    reading platelet 35
    huhuhuhu
    3 ari gak duk wad

    ReplyDelete
  29. cik nor minum 100plus jer...pernah jgk kna suspen denggi tp bila minum air tu habis 1 botol alhamdulillah darah jadi cantik semula..:)

    ReplyDelete
  30. Tu lah..harap majikan faham lah kan.
    Saya ni pun dah banyak kali tido wad jaga anak-anak sakit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. One of it..
      http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/01/head-injury-intracranial-bleeding.html

      Delete
  31. abg saya pon baru ja disahkan kena denggi..skrg kt wad lagi

    ReplyDelete
  32. betullah kan
    biasanya kalau hujan aje, mulalah kes denggi ada
    tapi benda ni pun mentaliti masyarakat juga
    boleh bagi sup ketam juga tau OKje kalau demam denggi,
    better sikitlah dari pucuk betik tu =)

    ReplyDelete